• Ooof

    BVC sköterskan vill inte att hon får mer ersättning, och tycker att hon är ”sen”

    Hej! Vår dotter är 14 månader gammal och äter enligt följande:

    Frukost - Nan 3 
    Lunch - vanlig mat eller gröt och pannkaka/smörgås
    Mellanmål innan vila - Nan 3
    Middag - Vanlig mat och fruktpuré
    Läggdags - Välling 

    Hon äter ännu sin välling och Nan i flaska och BVC är på oss att ta bort Nan:en och helst inte ge i flaska heller. Hon ska lära sig att somna utan den, tycker de.

    Dottern växer jättefint och enligt kurva. Hon är väldigt verbal och finmotorisk men har inte börjat gå än. Något BVC också är på oss om, att hon är ?sen?. 


    Vi fick papper om att börja introducera pottan vid 10 månader och det känns som allting ska gå så fort numera. Har en son som är 11 och kan inte alls minnas att det var så när han var liten. 


    Fick vid senaste samtalet (på telefon) bara höra negativa saker om hur hon inte ska äta ersättning längre för att lära sig komma till ro utan den, hur det inte är stort att hon tog steg längs bordet för det skulle hon kunnat vid 10 månader osv. Har tidigare fått höra hur hon inte kommer kunna klara förskolan för att hon äter flaska, hur hon inte ska äta gröt för att det inte räknas som mat och så vidare. Och att vi inte får hjälpa henne i att börja ställa sig upp och gå.

    Börjar kännas stressigt och olustigt att gå till BVC med henne och det känns som vi bara gör en massa fel, fastän hon är en dokumenterat frisk, glad och välnärd tjej. 

    Överdriver jag? Gör jag något ni inte hade gjort och har ni tips till mig?

  • Svar på tråden BVC sköterskan vill inte att hon får mer ersättning, och tycker att hon är ”sen”
  • Anonym (Mimmi)

    Mina ungar ville inte ha välling länge alls, det var avklarat innan ettårsdagen.
    Själv drack jag välling tills jag börjadade lekis (som det hette då) när jag var sex år. Det blev folk av mig ändå.

    Jag gick inte förrän närmare 1½ års ålder, mina pojkar runt ettårsdagen. En av barnens kusiner tog första stegen vid sju månaders ålder.

    Ungar är olika, ev BVC-tant verkar vara på fel plats som sätter en massa griller i huvudet på er.

  • Anonym (Ja)

    Orkar inte läsa alla kommentarer men ert barn borde äta fast föda främst vid det här laget. Inget fel med en flaska välling då och då, men ta bort ersättningen och introducera riktig mat! Redan runt halvåret ska man börja ge smakprov av mat.

    Ja, ert barn är sent... En sak som sällan nämns är att brist på fast föda kan försena språkutvecklingen. Det har att göra med hur man använder tungan och musklerna där.

  • Anonym (Ja)

    Ser att du har skrivit att ni inte hittar en välling som accepteras. Om ni vill byta så ge även där små smakprov. Det går också att blanda NAN med den sort ni tänkt byta till. Det handlar om att vänja smaklökarna vid något nytt.

  • Anonym (Anonym)

    Ska hon börja på förskola så måste hon kunna äta vanlig mat för det är det som serveras där.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Rubriken säger alltså att sköterskan inte vill ha någon vidare löneutveckling och sedan handlar inlägget om ett barn. Svårt att hänga med i svängarna.

  • Anonym (G46)

    Det låter som att de är dåliga på hur de ger råd. 


    Det är sent (men inte extremt sent) att inte gå vid er dotters ålder och hon är sen med maten, så det är ju rätt det de säger, men man kan ju säga det på mer eller mindre trevligt sätt. 


    Det jag funderar på är om de har fått intrycket att ni inte förstått att hon är lite sen och att det är därför de tjatar på ett så otrevligt sätt. 


    Jag funderar också på om det blivit en ond cirkel där sköterskans sätt att uttrycka sig har gjort er osäkra och hon uppfattar den osäkerheten som att ni är osäkra i ert föräldraskap. Om ni mest sitter tysta eller försvarar hur ni gör kan en övernitisk sköterska uppfatta det som att ni inte ser att dottern är lite sen. De kan uppfatta era förklaringar till varför hon får Nan som undanflykter. Då tjatar de ännu mer och ni känner er mer tilltryckta och de uppfattar er som ännu mer tafatta. 


    Nästa gång ni hörs, prova att ta befälet över samtalet och ta själv upp att ni tex jobbar med att få till en bättre frukost och vill ha råd. Fråga, innan de tar upp det, om ni borde oroa er över att hon inte går ännu. Ni skulle kunna be om ett läkarbesök om det. Då visar ni sköterskan att ni förstår situationen och ni får också möjlighet att prata med någon annan och få svar på om dottern verkligen är så sen som sköterskan säger. 


    Det är skit att man ska behöva analysera och i princip manipulera vårdpersonal för att få den info man behöver, men de är också människor och mer eller mindre bra på sina jobb. 

  • Anonym (P)

    Tänk så olika det är. Inget av våra barn hr fått välling. Istället fick de lite ersättning en bit upp över året. Välling är ju flytande gröt. Ren mjölmat och inte alls så nyttigt som folk verkar tro. Ger man gröt, behöver man inte ge välling. 


    Vår BVC-sköterska höll helt med om detta och tyckte att vi gjorde helt rätt. 


    Jag kan hålla med om att tre flaskor om dagen kan vara lite mycket och konkurrera med annan mat. Jag skulle nöja mig med en flaska, men absolut hellre ersättning än välling om barnet också äter gröt. 

  • Anonym (Anonym)
    Anonym (Kaffedraken) skrev 2024-07-12 08:48:35 följande:

    Rubriken säger alltså att sköterskan inte vill ha någon vidare löneutveckling och sedan handlar inlägget om ett barn. Svårt att hänga med i svängarna.


    Ja det är töttsamt med alla syftningsfel i alla trådar.
  • Anonym (Hrm)

    Det går inte att citera men jag riktar mig till (Anonym) och (Ja): 
    Ts barn äter alltså två portioner vanlig mat om dagen, hur får ni det till att hon inte äter vanlig mat och är sen? 


     

Svar på tråden BVC sköterskan vill inte att hon får mer ersättning, och tycker att hon är ”sen”