• Femling

    Vi som startar IVF 2023

    Orkidé8181 skrev 2023-08-16 17:20:05 följande:

    Herregud vad duktiga ni är allihop med siffror, hur många celler osv 👍🏻👍🏻
    man kan nästan undra om vi ens gjort ivf för jag kan ingenting om sånt där? 

    jag som trodde jag hade googlat mycket 😂

    Gvk- men stackare, har som sagt inte koll på allt du skriver, men bemötandet och det där fumliga, jag hade blivit jätte nervös 😱
    hoppas det blir önskat resultat ändå, håller tummarna för dig såklart ❤️

    vi fick svar på KUB testet idag och allt var tack och lov normalt, allt såg bra ut ( normala fosterrörelser, normalmängd fostervatten och normala hjärtslag ) och låg sannolikhet på samtliga avvikelser de tittar efter 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
    känns så skönt!

    men man undrar ju hur någon i ens kropp kan må så bra när
    man själv mår/ mått som om man levde sin sista dag 😂

    jag är inte inne och skriver så ofta längre eftersom jag börjat jobba, sen är jag så trött så jag orkar knappt göra någonting 😂

    men Jag tänk på er och håller såklart tummarna för er alla ❤️❤️❤️


    Haha jag håller med, känns plötsligt som att man inte kan någonting själv 😅 

    åh grattis till KUB-resultatet! Vad skönt det måste kännas. Jag gick in i vecka 13 idag och vi bestämde oss till slut för att göra NIPT istället för KUB (hade ändå behövt betala för KUB för jag var två månader för ung för gränsen att få det gratis i västra Götaland), har det inbokat på fredag. kommer säkert kännas som en lång väntan på det resultatet  🤣

  • Femling
    Mathilda88 skrev 2023-08-17 06:09:40 följande:
    Vad är skillnaden på NIPT och KUB? 🙃

    Gvk och Mathilda88: NIPT verkar vara en utvecklad variant av KUB där man istället via blodprovet tar ut DNA från fostret som finns i mammans blod och analyserar det DNA. Ska tydligen ge mycket högre träffsäkerhet på kromosomavvikelser, läste någonstans att för exempelvis downs syndrom så i mellan 10-15% av fallen där barnet har downs så missas den sannolikheten i KUB, men samma siffra vid NIPT är ca 0,01%. Så man tittar efter samma avvikelser men NIPT ska vara lite mer träffsäkert typ för man använder en annan analysmetod. Om jag har förstått allt rätt alltså 😁 Sen kollar de också efter könskromosomer vid NIPT eftersom de kollar dens DNA så om man vill kan man få reda på könet när resultatet kommer. 


     

  • Femling
    Vito87 skrev 2023-08-17 15:33:44 följande:

    Nu är jag en av få som får "fel på NIPT-test. Men vill bara förvarna att det kan hända.
    Vi fick positivt på trisomi 13. Med 50% säkerhet. Blev tvungen att göra moderkaksprov för att kunna kolla säkert. Som tur var visade NIPT fel. Och barnet hade inte trisomi 13.
    (På trisomi 21 ska NIPT i princip vara 100% säkert.)
    NIPT visade även på xy kromosomer vilket ju betyder att barnet är en pojke. Gissa förvåningen när barnet kom ut och det var en flicka!
    Men där visade inte NIPT fel. Utan vårt barn är XY female.  En mutation gör att barnet inte utvecklas till pojke. Utan blir tjej istället. Mycket ovanligt. 2 på 100 000 tror jag.
    Men ibland är man den där enstaka procenten.


    Ah vad intressant det där med könet! Och skönt att det gick bra för er ❤️ Oavsett vad vårt test visar för kön så får man väl ändå avvakta och se vad RUL säger (om det går att se vid det tillfället alltså). För mig är grejen med att kolla könet enbart ett sätt för att jag eventuellt lättare ska kunna börja knyta an lite. Är fortfarande lite traumatiserad av alla missfall vi haft och jag har svårt att knappt vilja kännas vid att jag är gravid för jag tänker att allt ska gå åt skogen igen och att kunna tänka att det är en flicka eller pojke kanske underlättar att förstå att det faktiskt kanske går vägen denna gång. Sen om det skulle visa sig vara ett annat kön i slutändan spelar ingen större roll. Lite konstigt resonemang kanske, jag vet hehe.


    Och ja självklart, i slutändan är det bara ett sannolikhetstest och inte sanningen så är medveten om att även låg sannolikhet kan innebära kromosomavvikelser för de tre trisomi (trisomierna?) som kollas. 

  • Femling
    Zaro skrev 2023-08-21 20:58:49 följande:

    Vad fint att höra om era resor! Jag själv är lite fundersam. Det är vår första IVF och vid första vul visade det sig att jag hade 25 äggblåsor. De såg endometrios också men tyckte vi kunde köra på. Idag på andra vul (8:e stimuleringsdagen) hade jag bara 9 blåsor som vuxit och de var fortfarande inte tillräckligt stora. De har hela tiden sagt att jag har så många äggblåsor, så 9 st där de kanske inte kan plocka alla pga endometrios, att endometriosen vuxit, att det går långsamt, att alla kanske inte innehåller ägg...!? Är lite ledsen och orolig och min sambo fattar ingenting utan tycker jag är för hård mot mig själv.


    Hej! Nu har inte jag endometrios men när jag påbörjade stimuleringen så efter 7 dagar när de gjorde första VUL så hade jag bara 4 äggblåsor som skulle kunnat bli okej att plocka. Fick öka på dosen av gonal-f en del och två dagar senare var det dags för VUL igen. Hade fortfarande bara 4 äggblåsor och de funderade på hur de skulle göra, om det ens var värt att boka in ägguttag. Till slut bestämde de sig för att jag fick fortsätta med samma höga dos tre dagar till och den ha äggplock och vips på dagen för plocket så hade jag 10 fina blåsor som de fick ut, trots att de på sista VUL bara fanns 4 som skulle kunnat vara okej (men lite små). Så jag var uppenbarligen också långsam i utvecklingen men fick en bra skjuts på slutet :) Att tillägga att alla dessa 10 äggblåsor hade mogna ägg som alla blev befruktade och utvecklades till blastocyster som kunde frysas. I juni gjorde vi första återföringen och det tog sig och nu är jag i vecka 13. Så långsam utveckling behöver inte betyda något dåligt! 


    Lycka till!! 

  • Femling
    Loidi skrev 2023-08-22 18:07:01 följande:
    Det är min första, så allt är otroligt nytt och konstigt liksom. 

    Jag tar vaginaltabletter, cyklogest. Morgon och kväll ☺️

    Helt otroligt att de kan betyda olika 😅
    Jag håller alla tummar att det går vägen! 👏  jag hade typ inga symptom alls tills RD 6 (gjorde också en FET med 5-dagars blasocyst) då jag fick en extrem molvärk så jag trodde att det var mensen som var på väg. Tog också progesteron (fast Lutinus) som en del av en studie så vet inte heller om det berodde på den eller på att livmodern börjat växa eller så. Tjuvtestade på RD 8 (hade 12 ruvardagar) och det var tydligt positivt. Hopppas din molvärk på RD 3 betyder att den börjat fästa sig kanske!

    Hur många ruvardagar har du? Ska du tjuvtesta tidigare? 
  • Femling
    Noelani skrev 2023-08-22 19:31:41 följande:

    Femling,
    Åh så bra att du skrev Lutinus. Tänkte prata med min klinik imorgon om nästa omgång (såklart om denna misslyckas) och ev byte av progesteron så jag kanske slipper denna huvudvärk. Tycker du den fungerat bra?


    Jag har inget annat progesteron att jämföra med men jag tycker det varit bra! Det som jag haft ?problem? med var de första fem dagarna när jag började med tabletterna (tre ggr om dagen så var 8e timme) var att jag blev förstoppad. Sen vips på typ RD 10 så blev det istället helt tvärtom i kanske tre dagar, blev så sjuukt lös i magen haha. Att tillägga är att jag aldrig har problem med magen i vanliga fall. Men efter detta så har jag mått typ helt som vanligt. Tog tabletterna i 8 veckor som en del av en progesteron-studie som görs kopplat till frysåterföringar. Nu i efterhand inbillar jag mig också att det är de tabletterna som gjort att det gått vägen och att mina tidigare tre missfall i naturliga graviditeter kan ha berott på problem med progesteron. Men man kan ju aldrig veta det 😁 Så det var pga studien som var anledningen till att jag fick ta progesteron vid min FET, i vanliga fall på Sahlgrenska ger de sig aldrig det vid FET i naturlig cykel för det progesteronet man själv tillverka med ägglossningen ska räcka (Vilket studien nu då uppenbarligen ska försöka komma fram till om det faktiskt stämmer). 


    så se om du kan få testa Lutinus istället! 👍

  • Femling
    Loidi skrev 2023-08-22 19:06:11 följande:

    Håller tummarna att det är för att den börjat fästa lite. 
    18 dagar om jag räknat rätt, de vill att jag testar 6/9. 


    Har förstått att det där kan variera en del, möjligtvis att jag kanske tjuvtestar tidigare. Hur tidigt tycker du är inom rimlig gräns? Nu har jag ju ingen ovitrelle att ta hänsyn till heller 😅


    Ja, skickar all positiv energi jag kan till dig!

    Ah, var ganska många ruvardagar för att vara en blasocyst. Egentligen ska man ju inte förlita sig på ett test innan ens officiella testdag men jag hade sett massa videos på TikTok om tjejer i usa som gjort återföringar med 5-dagars och de flesta fick positiva tester från RD 5 så jag tänkte att jag testar från RD 8. Sen måste man ju se också att de fortsätter öka för annars betyder det ju inte så mycket. Men som sagt, man ska väl vänta tills testdagen egentligen så lyckas du hålla dig så gör det 😅
  • Femling
    Jimmithejuice skrev 2023-08-23 10:05:21 följande:

    Hej sen sist!

    Det var ett tag sen jag skrev, i juni gjorde jag min första äggplockning & har sedan dess väntat på svar från klinisk genetik. Jag fick 4st blastocyster som har testats & frysts ner i väntan på svar. Fick svar för 20min sen att 2 bär på friska anlag 😭🙏🥚🥚 

    Jag undrar nu om någon satt in 2 stycken samtidigt & om det ger större chans att bli gravid? Och hur stor chans är det att de isf blir tvillingar? Vet inte ens om det är aktuellt i mitt fall, jag väntar på brev från karolinska med info om återföring... sambon vill verkligen inte sätta in 2 samtidigt men vad händer med det andra friska då? Det här blir vårt sista barn då vi har 2 innan, min enda sorg är att det är stor åldersskillnad mellan barnen så skulle faktiskt inte ha något emot tvillingar. 

    Hur går det för alla andra? Var är ni i IVF processen? 😃


    Hej! Intressant med gen-testningen! Hur har ni gjort den? Utomlands? Eller när ni på något anlag som gjorde att ni fick gentesta? Du har kanske nämnt det tidigare men jag har glömt bort, förlåt i så fall!


    Har tyvärr inte koll på chansen att båda skulle fästa, men den borde väl ändå vara ganska stor? Finns säkert mycket statistik om man googlar. 

    Gick in i vecka 14 idag, väntar på svar på NIPT för att se om det finns kromosomavvikelser så får hoppas det ser bra ut! Ska bli häftigt att få reda på könet också, tror det underlättar för mig att börja förstå att det faktiskt verkar bli ett barn nu. 

  • Femling
    Zaro skrev 2023-08-23 11:36:14 följande:

    Wow vad kul Femling att du kommit så långt och snart ska få reda på könet! Gjorde du IVF? Hur mår du nu? 


    Ja, svårt att ta in att vi kommit så långt in. Yes, på Sahlgrenska :)  gjorde vår första stimulering i april och äggplock i påskas. Blev lätt överstimulerad så de valde att inte göra en färsk återföring utan alla blastocyster frystes in och två månader senare gjorde vi en FET den 12 juni som tog sig :) vår bakgrund är att jag haft ett utomkvedshavandeskap och har en äggledare bortopererad och efter det har vi haft tre missfall innan vi testade IVF istället som verkar ha lyckats på första försöket vilket vi är otroligt tacksamma för! Rent fysiskt mår jag väldigt bra och har gjort det alla veckor (förutom trötthet) så jag ska absolut inte klaga. Psykiskt börjar det bli bättre men alla veckor fram tills vecka 13 typ har varit jobbiga för jag har bara trott att jag ska få missfall igen, men försöker börja släppa garden lite nu. 

    så nu följer jag alla andra här med spänning och hoppas så innerligt att det ska gå vägen för er andra som är i IVF-snurran också! 💞
  • Femling
    Noelani skrev 2023-08-24 08:28:39 följande:
    Alltså... är det här på riktigt ?? 😭😭😭
    RD12.. Mkt svagare i verkligheten...  Vi är båda i chock 😱
    Positivt!! 👏👏 Nu håller vi alla tummar att det fortsätter öka fint kommande dagar! 😃
Svar på tråden Vi som startar IVF 2023