• Quincey

    Vi som startar IVF 2023

    Mathilda88 skrev 2024-07-15 23:58:15 följande:
    Lider med er och förstör fullständigt tankebanan! Känns som att allt händer en, allt ni drabbats av och så varför inte det med känner man ja. Rädd att hamna i samma sits eftersom ingenting ändå funkar liksom på vägen.. 
    Håller alla tummar och tår för er ❤️❤️
    Exakt, och tycker det är svårt att inte bli fullständigt bitter och negativ. Jag hade extremt lågt av ett värde som heter PAPP-A. Det ska helst ligga runt 1 och nedre gränsvärdet är 0,4-0,5. Jag hade 0,2. Är kopplat till moderkakan och verkar som att det kan orsaka för tidig födsel, dödsfödsel, komplikationer i andra halvan av graviditeten, så även om NIPT skulle vara ok är detta oroväckande. Vågar inte ens tänka på vad jag ska göra om NIPT bekräftar kromosomavvikelser. Samtidigt har jag läst att IVF/ICSI i färsk cykel kan försämra blodproverna, så hoppas det är vad som gett mig så dåligt resultat. Finns inte så mycket info om det dock. Man lär sig nåt nytt hela tiden..
  • Quincey
    Mathilda88 skrev 2024-07-16 00:06:58 följande:

    Tack ❤️ Nej men precis, ska det vara med egna ägg så är det nu. Syskon får bli med äggdonation, punkt slut liksom. Är mina ägg dåliga nu så kommer de vara än sämre när syskon är på tal. Är verkligen rädd att jag kommer ångra om vi inte försöker. Ja och blastocysten var med sambons sperma dessutom ❤️. Embryona med donatorns sperma var i sämre skick intressant nog ❤️. Kan också bara varit att de hamnade i de sämre äggen. Vem vet! Man ska ha pengar över bara med till barnet när det väl kommer.. Eller pengar kvar för fler försök om varken sjätte försöket eller första ÄD funkar. Hugaligen.  Tiden som bara rusar iväg. Men ja pengar går att jobba in igen, hoppas på mkt extra pass inom bemanning isåfall. 


    Nej så är det med. ❤️ Och att vara ekonomiskt klok. Bara man inte ångrar det senare.. Ush ja vilken vånda. 


    Hoppas ni får klarhet efter konsultationen hos Sellmer ❤️ Bra ändå att det rört sig framåt och att ni kommit mycket längre än på landstingsförsöken. Galen otur att den hamnade fel. Har förstått att det är väldigt ovanligt om man gör IVF. Hoppas ni kommer fram till något som känns bra snart så du slipper leva med ovissheten om nästa steg ❤️
  • Quincey
    Macbookpro skrev 2024-07-16 10:08:05 följande:
    Ta hand om er, kan inte tänka mig hur det känns faktiskt. 
    Tack ❤️ Nej det är så overkligt att bara sitta och hoppas på det bästa när man äntligen tagit sig hit. 
  • Quincey
    Macbookpro skrev 2024-07-17 12:59:28 följande:

    Har några frågor. Hur har era menscyklar tett sig efter ägguttag?


    Jag fick mens 5 dagar sent som bara varade i 3 dagar. Funderar när min ägglossning kommer att vara, så jag och min man kan försöka på det vanliga sättet ;) Han ska bort innan ägglossnign så är rädd att ägglossningen kanske kommer tidigare än väntat.


    Sen så tänkte jag höra om ni har några åsikter kring att ta progrestoron efter nästa ägglossning? Är ju inget jag har pratat med min läkare om men tänker att det kanske inte kan skada? Har läst om kvinnor som ökat chanserna på så vis.


    Har du haft bortfallsblödning efter återföring? Om jag minns rätt så var min cykel ganska normal, äl ca 2 veckor efter blödningen. Sist kom den dock lite tidigt (efter FET) så jag missade den. Bäst att kolla varje dag med samma typ av test. Progesteronet vet jag inget om men har också läst om folk som tar det i naturlig cykel, kan vara bra att läsa på om det!
  • Quincey
    Mathilda88 skrev 2024-07-17 00:56:00 följande:

    Besvikelse att sambon inte kunde närvara pga jobbet strulade, men han fick iallafall paus och kunde delta via Teams 🙏. Ja mkt tankar och funderingar, tacksamt med ärlig läkare. Han är splittrad som han säger. Det kan gå med egna ägg, men såklart inga garantier och att det kan bli mkt pengar rakt ut i sjön. Han avråder inte, men att äggdonation såklart är ett mkt säkrare val med 50-56% chans att det fäster per återföring. Väljer vi ett sjätte försök så kommer de sätta sig ner i teamet och gå igenom om där finns ngt att optimera lite till.


    Berättade även om upplevelsen av att den andra läkaren återfört embryona allra högt upp och hastigt och att jag hade haft konstig magkänsla direkt där kring risk för utomkveds. Kändes som att han tog det med sig, inget försvarande eller så, bara att där ska jag inte få återfört, särskilt inte efter detta. 


    Inte heller ngn återföring eller stimulering förrän tidigast om 2 månader.. Så i september. Han sa att ja andra kliniker säger 1 månad, men de vill vara hundra på att livmodern är helt tät och sammanväxt innan ngt sådant görs. Tänka sig, påbörjad stimulering i maj med äggplock i början av juni som resulterat i utomkveds-operation i juli. Månaderna bara rusar iväg! 


    Sen när jag fick behandlingsplanäven för äggdonation så blev jag nog ngt blek! Jättebra siffror med 50-56% chans (i mina öron låter det som 95% när man är van vid att vi ligger gissningsvis runt 10-15%?), men jag trodde verkligen att äggdonation handlade om att återföra i naturliga cykler. Möjligtvis fixa med lite p-piller för synkade menstruationer och en Ovitrelle för ägglossningen. 


    Men att börja med p-piller, sen Estradiol högdos, därefter progesteron i än högre dos både vaginalt, rektalt(!) och i spruta! Detta ska tas i minst 12 veckor då man inte har fått ngn egen ägglossning resp gulkropp som kan producera ngt själv. Som bakgrund så blir jag deprimerad efter en månad på p-piller. Och enligt läkaren så har Estradiol liknande biverkningar. Frågade om en mer naturlig cykel. Tydligen har de drygt 2% större framgång med den medicinerade cykeln. Men vet verkligen inte hur jag ska överleva minst 3 månader med det där utifrån hur påverkad jag blir av p-piller sen tidigare. Läkaren var ärlig med att om jag reagerade så i 20-års åldern så hade han inga förhoppningar om att jag skulle reagera lindrigare nu. Möjligtvis kunde vi köra totalfrys på donationen, men de vill för bästa resultat återföra en färsk blastocyst. Alltid en extra risk med att frysa och tina. Samt extra kostnad. 


    Så det skrämde mig rejält tyvärr. 
    Sen tillkommer avgift för att hamna i matchnings/kölistan till donation. 1-2 månaders väntetid preliminärt. 


    Hjärtat säger 6e försök, hjärnan (ekonomen) säger äggdonation. Har ju lite mer tid på oss just nu att fundera.. 


    Åh jobbigt att vänta flera månader, men man kan verkligen förstå att kroppen behöver läka. Förstår verkligen frustrationen över att tiden rusar iväg. Kan ni stå i äd-kön så länge för att spara tid om ni skulle välja det tillslut?

    Wow hade ingen aning om att det var så många steg och så komplicerat med äd, att det i princip är en ny hormonstimulering och dessutom en så lång process! Det kommer nog bli tufft om du mått dåligt av p-piller tidigare men du har tagit dig igenom så otroligt mycket och kommer klara detta! Och när du har din bebis kommer förhoppningsvis alla jobbiga upplevelser och minnen att blekna ❤️

    Hoppas ni kan njuta av sommaren och att ni kommer fram till något som känns bra ❤️
  • Quincey

    Så var det dags för nästa smäll. NIPT visade ökad risk för trisomi 21, vilket vi inte ens hade hög risk för vid KUB.. Varken vad gäller ålder eller nackspalt skulle vi ha någon ökad risk för det. Tacksam för att vi fick ett snabbt svar iaf, vet att vissa väntar två veckor och ändå får dåligt resultat. Skulle gjort moderkaksprov idag men gick inte att komma åt den så måste vänta i över en vecka på att göra fostervattensprov. Samtidigt växer bebisen och magen. Har så mycket ångest att jag inte kan sova. Absurt och en situation jag aldrig hade föreställt mig att hamna i.

  • Quincey
    BaeA skrev 2024-07-23 15:36:49 följande:
    Vet inte ens vad jag ska skriva? fyfan vilken smärtsam och svår situation ni befinner er i. Så plågsamt att behöva vänta på nästa prov och resultat. Men ändå bra att ni fick svar på NIPT tidigare än väntat även om utfallet inte var vad ni hoppats. Tack för att du delar med dig. ❤️ Vad mer säger er klinik? kan du/ni få något samtalsstöd eller hur stöttar de er. 
    Ja det är så plågsamt ❤️ Tre graviditeter med kromosomfel nu, man börjar undra om det är nåt underliggande problem. Har inte sagt något till vår ivf-klinik än, inte haft kontakt med dem sedan det tidiga ultraljudet, vet inte riktigt vem man kan få prata med eller få stöd av i detta läge.
  • Quincey
    Sola13 skrev 2024-07-23 16:28:36 följande:
    Ah det är en ständig kamp detta.. Men innebär det att barnet i vart fall inte har trisomi 13 eller 18? håller Tummarna för att fostervattensprovet kan ge ett lugnande besked ❤️ 
    Ja precis barnet hade nu inte risk för trisomi 13 eller 18 längre utan 21. Tanken slog mig inte ens att det kunde handla om 21. Vi hade inte blivit erbjudna NIPT baserat på sannolikheten för trisomi 21. Har tyvärr inte så mycket hopp kvar om inte ett mirakel sker ❤️
  • Quincey
    Björkenli skrev 2024-07-23 19:11:30 följande:

    Quincey- fy vilken jobbig situation!!! Hur går tankarna? Har du alls tänkt över i förväg hur du tror du skulle agera i en sån situation?

    Jag har jobbat med unga vuxna med Downs sen jag var 13 år som extra jobb och har tänkt sedan jag var ung att jag definitivt skulle behålla barnet. Men nu när han är äldre så kan jag inte säga självklart. Speciellt som enastående. Vissa har ett väldigt stort hjälpbehov... medan, I undantagsfall , kan intelligensnivån faktiskt vara normal.  Det är ett väldigt stort spann på nivån vid Downs syndrom. Vissa jag jobbat med har knappt haft något språk, enstaka ord och en väldigt låg nivå, och andra har varit relativt högfungerande.

    Hoppas ni får bra stöttning och rådgivning kring detta. Bokstavligt talat över liv och död. Finns inriktning svårare. 


    Vi pratade om det innan vi började med IVF och bestämde då att vi kommer avbryta om vi får kromosomfel. Beslutet känns inte lika självklart när jag sett barnet på ultraljud och känt hur det är att bära på det. Dessutom var jag helt inställd på trisomi 13 och 18 där det är liten chans för överlevnad, men nu var det inte den trisomi vi fick. Vi har ändå kommit fram till att avbryta 💔

    Tack för att du berättar det, väldigt stort spann då som du säger. Har inte pratat med någon om det än, får se om man får träffa en kurator efter att vi utfört testet.
  • Quincey
    Femling skrev 2024-07-24 09:40:53 följande:
    Åh, lider verkligen med er 💔 när vi förlorade vår lille son i vecka 20 i höstas efter att förlossningen bara startade så gjorde vår klinik (Sahlgrenska i Göteborg) en full kronosomanalys på både mig och min sambo för att se om de kunde hitta en orsak där. Det tog ungefär 5 veckor att få resultatet så var en ganska omfattande analys av blodproverna. Kommer inte ihåg om testet hette något speciellt utöver kromosomanalys, men det kanske är något som er klinik eller vården i övrigt kanske kan kolla på?? om vi hade fått någon avvikelse på de testerna så hade kliniken då framåt fått gentesta embryon innan kommande återföring, vilket man ju annars normalt sett inte får enligt lag. 

    Vad bra att de gjorde en kromosomanalys på er och att det inte upptäcktes något fel! Läkaren som vi träffade igår sa att de kollar i den långa fvp-analysen hur kromosomerna ser ut och att det i ca 10% av fallen finns indikation på att man har genetiska kromosomfel, och då får man göra blodprov för att utreda helt, antagligen det prov ni gjorde. Skönt att det finns en plan på så sätt.. hoppas det inte är ett problem för oss, å andra sidan är det skönt att veta hur det ligger till. 


    Visst var ni gravida igen? Hur går det för er?

Svar på tråden Vi som startar IVF 2023