Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    Tom Araya skrev 2022-09-17 11:19:08 följande:
    Där hänvisar jag till de fakta HJ presenterar i sin video och som jag även tydliggjort vad den handlar om och exakt vart du finner den i videon.
    Bevis är det kanske inte, men en rad ganska starka indisier.
    Återkom när du har sett videon och har något att säga om de fakta som presenteras.

    Du har fel i detta.
    Påstår du att jag har fel i mina slutsatser så får du argumentera för det. 
    OK . vi är överens om att Jönssons video inte utgör bevis för någonting - och att hans slutsatser kan bygga på indicier.

     Jönssons indicier blir inte mer sanna om jag lägger eller inte lägger fram andra teorier.  Jönssons argumentation måste bygga på sin egen validitet - inte på att andra teorier motbevisar hans spekulationer.

    Jämför med att T lägger fram ett påstående om att månen är gjord av ost och länkar till en video som visar detta,





    Detta påstående bemöts med att videon inte ör en tillförlitlig källa för information, v uppenbara sköl.

    Mot detta arugumenterar T att videon visar en rymdfärd, en picknickkorg, vin och bröd och månost läggs på detta bröd. - allt detta är indicier för att månen faktiskt är en ost och om  ingen kan lägga fram andra bevis som motbevisar fakta om rymdraketer, rymdresor, picknickkorgar, vin och bröd och att månosten inte är stilton utan en annan sorts ost så gäller filmen som bevis för att månen faktiskt är en ost. 

    Tomte

    Att resonera och argumentera på detta sätt för Jönssons spekualtioner och att månen är en ost är naturligtvis ingenting annat än ett intellekuellt haveri.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-09-17 12:17:24 följande:
    Ja.
    Har du själv något annat än indicier att komma med?

    Kan du argumentera för att de fakta/indicier HJ presenterar inte är sanna?


    Det är upp till dig att visa att Jönssons argumentation är mer än tyckande för att de ska ha någon som helst betydelse i debatten.

    Vad är det som är så svårt att förstå att spekulationer inte blir sanna för att de inte motbevisats?

    Spekulationer är inte mer än spekulationer tills det getts belägg som visar på mer.  Du har försökt med denna typ av spekulationer tidigare och påstått att spekualtioenr mpste motbevisas för att de ska visas vara osanna. 

    Intellektuell härdsmälta, intellektuellt haveri speciellt som du själv medger att Jönssons argumentation inte bygger på mer än indicier.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-09-17 18:02:43 följande:
    Återkom när du har några argument och kan kommentera videons innehåll.
    Jag har gett dig fler argument och jag har också kommenterat videon p åfler sätt - det senaste sättet jag kommenterade den på var att jämföra den med en video om att månan är en ost och vilka slutsatser som dras från det.

    Om du vill fortsätta att hävda att de saker du själv kalla för indicier som sanna om det inte löggs fram en alternativ förklaring så är det naturligtvis upp till dig - själv hävdar jag med emfas att denna typ av spekulativt försanningshållande är ett intellektuellt haveri.  

    Det är inte så att A är sant o minte B bevisas vara sant.   För att A skall vara sant måste beläggen för As sanningshalt vara mer än indicier.

    Elementärt Tom!
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-09-17 19:37:49 följande:
    Visst förstår jag det, men det ligger ju främst varje lands eget ansvar och egna energipolitik, som Putin inte har något ansvar över.

    Själv ser jag ju att bristen på egen produktion samt att använda stora mängder fossila bränslen som problem i sig, både vad det gäller miljöpåverkan, tillgång på el och nivåerna på el-priset i sig utgör problem, även utan Putins krig.
    Men jag har förstått att du gärna blundar för det.
    Sverige är nu EUs största exportör av el - så att det skulle råda brist på produktion annat än enstaka dagar och timmar (då det iofs behövs som mest)  är knappast det som driver upp elpriset i Sverige.

    Energipoltiken med handel av el som vilken vara och tjänst som helst är en del av EUs gemensamma marknad-politik. Så varje land inom EU har 'löst det' på det sätt som de flesta marknadslösningar gjort - vi handlar med andra som har tillgång till det vi behöver för att inte behöva ha en överproduktion som är dyrare än priset handelslösningar ger.  

    Handelslösningar har visat sig ge stora fördelar för samhällen i fråga om välstånd. Sverige är ett av dessa länder.

    Elprisets koppling till gas-priset är en del av det som driver upp priset - gaspriset är kopplat åtgärder för att inte stödja Putins krig i Ukraina. Vidare hänger det ihop med exportpriset och överföringsförmågan på export(importlänkarna.

    Elhandelsmarknanden är inte konstruerad för det tillstånd EU befinner sig i iom Putins krig - men det ser ut att bli ändring på marknadens villkor. Det kommer säkerligen inte att bygga på mer isolation och större handelshinder utan på en reglering av prismekanismerna på den gemensamma marknanden.

    EUs styrka finns i det gemensamma - före EU/EG/kol och stålunionen befann sig Europas länder i ett månhundraårigt krigskaos med strid om tillgång till resurser och makt. Det kommer förhoppningsvis inte tillbaks utan EUs gemenskap kan fortsätta fördjupas
  • Padirac
    nattuw skrev 2022-09-18 14:39:23 följande:
    Det har samtidigt gjort samhället betydligt sårbarare för störningar. Och när det gäller energisystemen så är det inte en bra strategi att inte ha en strategi för störningar.
    Än så länge har marknaden inte kunnat ta betalt i förväg för extra oanvänd energiproduktion annat än Karlshamnsverket och någon annan kraftvärmeanläggning.  Art Ryssland skulle starta sitt expansionskrig mot Ukraina var inte på horisonten för 10-15 år sedan för många. Det är väl där och tidigare som strategi för tåliga Energisystem skulle tänkts på.
  • Padirac
    nattuw skrev 2022-09-19 18:17:15 följande:
    Det behöver inte synas ett specifikt hot på horisonten. Det räcker med att man bygger system som är tillräckligt robusta för att klara framtida kriser. Om den utlösande faktorn sedan blir en förutsägbar risk eller en svart svan är egalt.

    Och ja det har funnits många som har pekat på att våra energisystem blivit sårbarare. Men de har inte fått något genomslag varken i media eller i politiken eftersom riskminimering inte säljer.
    Den gemensamma elhandelsmarknaden som togs i bruk från 1990-talet var en marknadslösning som avsåg att skapa förutsättningar för en robust elproduktion. Marknaden har på fler sätt inte levererat det den avsåg att leverera.

    I den energikris som kontinentala europa befinner sig i fungerar inte marknadsmekanismerna alls, därav de extrema priserna som drivs upp av marginalprissättning och exportpriser.

    Risk har ett pris - som ingen har önskat ta betalt för eller betala för. 
  • Padirac
    www.svt.se/nyheter/inrikes/darfor-ar-elpriserna-skyhoga

    "
    Den främsta prisdrivaren på el just nu är den dyra naturgasen, som till största del kom från Ryssland tidigare. Det säger Jennie Nyberg, analytiker på Energimarknadsinspektionen.

    Trots att Sverige knappt har någon naturgas alls i vår energimix, påverkas vi ändå.


    ? Det är komplext, men vi har en gemensam elmarknad i Europa. Priset på el sätts inte specifikt i Sverige eller något annat land, vi ger och tar el där det behövs, säger Jennie Nyberg"

  • Padirac
    nattuw skrev 2022-09-21 13:29:30 följande:
    Vissa områden är helt enkelt för viktiga för att lämnas till kvartalsekonomer. Vilket är anledningen till att våra politiker skall bedriva en långsiktig politik som gynnar samhället i stort och gör oss som samhälle mindre känslig för förutsedda eller icke förutsedda störningar.

    Därav följer även att varken miljöpopulism, klimatpopulism eller kvartalsekonomi bör ges något inflytande när det handlar om en så viktiga och för samhället grundläggande fråga som vår energiförsörjning.
    Energi, livsmedel, sjukvård, bostäder, transporter, försörjning, utbildning, rättsstat, demokrati  och försvar kanske kan ligga på den listan.

    I den bästa av världar är det breda parlamentariska överenskommelser som ger långsiktiga spelregler - riktigt där är vi inte i parlamentet eller bland väljarna.
    mari123 skrev 2022-09-21 13:29:29 följande:
    Att kärnkraften skulle fasas ut bestämdes väl sent -70 tidigt -80 när det var en folkomröstning i frågan? Jag kan minnas fel men det känns som om det är en rätt gammal fråga? KANSKE borde ngn haft lite framförhållning och redan DÅ börjat bygga upp alternativ i form av vind och sol-lösningar? Man kastar väl inte ut värmepannan innan man har ett alternativ som kan hålla en varm? Är det bara jag?
    Ja, det har sedan riksdagens beslut om att driva kärnkraften i enlighet med linje 2 gjort en rad uppgörelser som tagit bort begränsningarna i fråga om stoppdatum och till slut att bygga nya reaktorer.

    Det är vi som väljare som röstat fram de politiker som fattat beslut - att skylla på politikerna är lite lamt. Vi lever i en öppen demokrati med de förtjänster och brister som följer med det.  I slutändan är det väljarna som valt sina representanter - på gott och ont.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-09-21 13:44:58 följande:
    Folkomröstningen hölls 1980 - inga alternativ för att behålla kärnkraften fanns att rösta på, så den var ur demokratisk synpunkt ett skämt.

    Detta hände efter folkomröstningen enligt Wikipedia:

    Efter folkomröstningen beslutade riksdagen att alla reaktorer skulle vara avvecklade till år 2010. Man fastnade för denna tidpunkt eftersom Forsmark 3 och Oskarshamn 3, som skulle tas i bruk först 1985, antogs ha en teknisk livslängd på 25 år. Årtalet 2010 var inte formellt en del av någon av linjerna i folkomröstningen, men det kom att användas i kampanjen för Linje 2. Det stipulerade avvecklingsårtalet 2010 är passerat, men någon avveckling skedde inte. Istället röstade riksdagen den 17 juni 2010 ja till att tillåta byggande av nya reaktorer för att ersätta de befintliga, vilket alltså strider mot alla alternativen, framför allt linje 3, vars definitiva tidsgräns för länge sedan löpt ut. I själva verket har utfallet kommit att likna linje 1 mest (som fick minst antal röster), eftersom statens ägarandel i kärnkraftverken, som var en av skillnaderna mellan linje 1 och 2, inte kommit att öka.[källa behövs]


    Nu 40 år efter folkomröstningen har Sverige åter ha 6 reaktorer sedan Ringhals 1 stängts ner i december 2020.


    Det var en rådgivande folkomröstning - så vad du och jag eller andra röstade på eller vad det kampanjades med var inte detsamma som riksdagen sedan skulle besluta.

    Linje 1

    Kärnkraften avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd. För att bl.a. minska oljeberoendet och i avvaktan på att förnybara energikällor blir tillgängliga används högst de 12 kärnkraftsreaktorer som i dag är i drift, färdiga eller under arbete. Ingen ytterligare kärnkraftsutbyggnad skall förekomma. Säkerhetssynpunkter blir avgörande för den ordning i vilken reaktorerna tas ur drift.



    Linje 2 

    Kärnkraften avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd. För att bl.a. minska oljeberoendet och i avvaktan på att förnybara energikällor blir tillgängliga används högst de 12 kärnkraftsreaktorer som i dag är i drift, färdiga eller under arbete. Ingen ytterligare kärnkraftsutbyggnad skall förekomma. Säkerhetssynpunkter blir avgörande för den ordning i vilken reaktorerna tas ur drift.

    Energihushållningen bedrivs kraftfullt och stimuleras ytterligare. De svagaste grupperna i samhället skyddas. Åtgärder vidtas för att styra elkonsumtionen bl.a. för att förhindra direktverkande elvärme i ny permanentbebyggelse.


    Forskning och utveckling av förnybara energikällor forceras under samhällets ledning.


    Miljö- och säkerhetsförbättrande åtgärder vid kärnkraftverken genomförs. En särskild säkerhetsstudie görs vid varje reaktor. För medborgarnas insyn tillsätts vid varje kärnkraftverk en säkerhetskommitté med lokal förankring.


    Elproduktion genom olje- och kolkondensverk undviks.
    Linje 3

    NEJ till fortsatt utbyggnad av kärnkraften.


    Avveckling av nuvarande sex reaktorer i drift inom högst tio år. En hushållningsplan för minskat oljeberoende genomförs på grundval av


    - fortsatt och intensifierad energibesparing


    - kraftigt ökad satsning på förnybara energikällor.


    Reaktorerna i drift underkastas skärpta säkerhetskrav. Icke laddade reaktorer tas aldrig i drift.


    Uranbrytning tillåts inte i vårt land.


    Om pågående eller kommande säkerhetsanalyser så kräver, innebär detta förslag självfallet att omedelbar avstängning skall ske.


    Arbetet mot kärnvapenspridning och atomvapen skall intensifieras. Ingen upparbetning tillåts och export av reaktorer och reaktorteknologi upphör.


    Sysselsättningen ökas genom alternativ energiproduktion, effektivare energihushållning samt förädling av råvaror


    Efter riksdagens beslut förjer en lång rad energiöverenskommelser där det efter energiövernskommelsen 2016 inte finns ett stoppdatumen eller förbud mot ny kärnkraft.
  • Padirac
    nattuw skrev 2022-09-21 14:02:19 följande:
    Då krävs det att våra politiker diskuterar sakfrågor så att vi som väljare vet vad vi faktiskt röstar på. Det krävs också att våra politiker inte svänger hit och dit som vindflöjlar. Samt att media tar sitt ansvar och ger väljarna saklig information. Vilket är tre områden där det idag brister.
    Det är en hel del på olika sociala medier som sprider desinfomation - också här på FL.

    Etablerad media brukar vara duktiga på att hålla sig till saklig information, morgontidningarna bättre än tabloid och kvällspress, public service och fackpress ännu bättre än morgontidningar. Jornalisternas skjutjärnsjournalistik har försämrat saklig informationsspridning - detta enligt dem själva.

    En del partier mer än andra. men inget undantaget och mer senare valrörelser än andra sprider osakliga påståenden, debatten och polariseringen har ökat sedan SD kom in i riksdagen - nu är det så illa att till och med etablerade branchtidningar omfattas av en postmodernistisk syn på fakta och sanningar där det inte spela rnågon roll vad so megentligen skett och hur de gentlige nförhåller sig - det viktiga är så som propagandister här på FL skriver, det ger mer effekt att skylla på regeringen.

    Vi väljare får om vi vill engagera oss i valfritt parti eller starta egna partier om vi inte är nöjda med det som de befintliga partierna presterar.  

    Själv tycker jag inte att det är svårt att orientera sig bland partier och sakliga påståenden - men alla tycker helt säkert inte så - för att som väljare veta vad vad jag röstar på om jag röstar på olika partier.  Det kan krävas lite kunskap om samhället och den parlamentariska demokratin vi lever med i Sverige. Många av gaphalsarna som klagar verkar ha liten förståelse och kunskap i ämnet. Mer tyckande än förståelse och kunskap.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko