Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Regeringens el-fiasko

    Padirac skrev 2022-08-20 20:57:42 följande:
    Kanske måste staten bli en större producent och inte konkurrera med marknadsmässiga lösningar eller anvönda skattepengar för att subventionera företag så att de bygger kärnkraft.    Med minskade vinster för privata aktörer lär det bli livat på den politiska kanten och bland en del företag.
    Vindkraften subventioneras av oss konsumenter som får betala dess anslutningskostnad.
    Vindkraften står heller inte för sina avvecklingskostnader.
    Padirac skrev 2022-08-20 20:57:42 följande:
    Syftet med marknaden är inte att du och jag ska få låga priser, syftet med marknaden är att styra konsumtion och produktion med marknadens krafter.  Det har väl gått mindre bra än 'sisådär' då både produktion och överföring inte byggts ut som det tänkts.
    Nu är det ju inte marknadskrafter som tvingat fram nedläggning av kärnkraft, utan en medveten politik.

    Men ja, särskilt lyckat har det ju inte varit med tanke på brister i produktion och överföring.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-08-22 19:41:59 följande:
    Gör du det men det Anders Gustafsson säger är inte sant. Det är höga elpriser som orsakats av Putins krig mot Ukraina som är anledningen till att Karlshamnsverket körs. Elen från Karlshamn exporteras.  
    Men det är satsningen på vindkraft istället för kärnkraft som gör att vi måste köra fossileldade kraftverk när det blåser för lite, oavsett om den elen är är för inhemska behov eller export.
    Med bättre överföringskapacitet så hade den exporterade elen även kunnat utgöras av vattenkraft. 
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-08-22 19:38:37 följande:
    Att staten utefter förändrade förutsättningar subventionerar det ena eller andra för att stötta samhället i stort för att ge befolkningen de samhällslösningar som befolkningen genom val röstat fram ser jag inga problem med.
    Det är ju bra att du inte har några problem med det, men hur har man nu gjort?
    Stöttat samhället för att ge befolkningen samhällslösningar?

    Jag skulle inte hålla med dig om du påstår att s/mp-regeringens energipolitik är något folk har röstat för.
    Padirac skrev 2022-08-22 19:38:37 följande:
    Staten är ju alltid den sista garanten för skada mot 3e part (dvs du och jag och alla andra) - kostnaden för avveckling av vindkraftverk (trots de väldigt långa bladen) är små i förhållande till kostnaden för kärnkraftensavveckling.

    Så här skriver vattenfall - group.vattenfall.com/se/var-verksamhet/vindprojekt/faq-vindkraft/hur-avvecklas-en-vindkraftspark

    "Vindkraftverk som köps in har en normal livslängd på cirka 25 år. Under denna tid kan vissa komponenter behöva bytas ut. Efter 25 år kan verken fortfarande nyttjas men behöver då i de flesta fall genomgå omfattande renoveringar. Andra alternativ är att ersätta det gamla verket med ett nytt. Då krävs ett nytt tillstånd.

    Vid rivning av vindkraftverk monteras alla delar ned för återvinning. Rotorbladen, som består av fiberarmerad plast är dock svåra att återvinna. I dagsläget läggs rotorbladen vanligtvis på deponi, men andra alternativa metoder är under utveckling.


    Praxis vad gäller fundament på platser som inte är jordbruksmark är att de får lämnas kvar och ska övertäckas. Skulle den praxisen ändras så är det fortfarande verksamhetsutövaren som har det fulla återställningsansvaret."


     Det är alltså den som ägern verksamheten som ansvarar för avveckling av den. Om ägaren är i obestånd gäller sedvanlig hantering av  verksamhetens tillgångar.

    Att riva en reaktor kostar en hel del mer om ägaren inte kan stå för detta.

    skb.se/nyheter/sa-mycket-kostar-rivning/

    "I de rivningsstudier som nu gjorts uppskattar man kostnaden per kärnkraftverk till mellan fyra och sju miljarder kronor. Att genomföra en rivning beräknas ta mellan fem och sju år per reaktor."

    Då de som driver vindkraftsproduktion är ansvariga för sin verksamhet och miljösaneringar och rivning av sina anläggningar så är det inte alls orimligt att kärnkraftens ägare är ansvariga för avvecklingen av sina anläggningar. Det som är skillnaden är att det för kärnkraften handlar om betydeligt större belopp och att det ställs krav i lagen att det avsätts medel för att bekosta denna avveckling innan den behöver göras - de kraven ställs inte på vindkraftsanläggningars ägare. Men det betyder alltså inte att de inte är ansvariga för att bekostan sin verksamhet.
    Avvecklingskostnaden för vindkraftverk är mycket hög i förhållande till den mängd el verket producerar under sin livstid.

    Kostnaden för att avveckla vindkraftverk kan bli mycket hög för en privat markägare eller kommun.

    I och med att bolagen inte behöver avsätta medel för avvecklingen, så räknas den ej heller in i verkets kostnader.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-08-22 21:00:33 följande:
    Karlshamn körs i huvudsak för export. Det är det höga elpriset (som beror på Putins krig i Ukraina) som gör det lönsamt för Uniper att starta upp och driva Karlshamnsverket.  
    2010 vilket var rekordåret för oljeeldad el-produktion före 2022, så var det inget krig.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-08-22 22:21:35 följande:
    Det var en kall vinter 2010 och trots att alla kärnkraftverk var i drift samtidigt så räckte inte effekten till och effektreserver startades och el fick importeras

    www.energiforetagen.se/globalassets/energiforetagen/statistik/el/elaret/svenska-pdf/elaret-2010.pdf

    "Samma dag var alla svenska reaktorer i drift samtidigt för första gången denna vinter. Den höga elförbrukningen gjorde också att effektreserven kallades in. Det oljeeldade kraftverket i Karlshamn startades för att säkra tillgången i södra Sverige. Samtidigt importerades 3 148 MWh mellan klockan 8 och 9 på morgonen. Höga elpriser präglade såväl vintern 2009/2010 som efterföljande vinter. Svensk Energi menar att höga elpriser är ett tecken på att handeln på elbörsen fungerar. Samma åsikt uttrycks av ledande marknadsekonomer och myndigheter. Elbranschen välkomnar ytterligare undersökningar av elmarknadens funktion, trots att många sådana gjorts som inte visat på oegentligheter."

    År 2022 startas Karlshamnsverket för att den prisas in på elmarkande pga de höga elpriserna och dess el exporteras till europa.
    ...som jag hela tiden har sagt så finns det andra orsaker än krig. Kriget är bara grädden på moset.

    Tydligare exempel på hur idiotiskt där är att lägga ned kärnkraft finns knappt.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-08-23 22:01:17 följande:
    Ja, vintern 2010 verkar orsaken till att Karlshamnsverket kördes för att det tillhörde effektreserven

    Nu körs Karlshamsverket för att markandspriset är så högt att äagarna tjänar pengar på att elen de produceras kan exporteras

    Marknadspriset sätts i relation still elbehov och priset på annan energi.  Brist på rysk billiga gas pga Rysslands anfallskrig mot Ukraina ligger bakom detta.

    När beslut om kärnkraftsverkens stängning gjordes var elpriset lågt, behovet underhåll och investeringar i R1 och R2 var för högt för att motivera fortsatt drivt av marknadsmässiga skäl.

    Många år senare stryps gas, ett uppdämt behov av energi efter pandemins första fas och senare Rysslands anfallskrig mot Ukraina, ytterligare strypta leveranser och begränsingar av import av gas vilket leder till att de beslut som en gång var rätt på marknadsmässiga skäl hade tjänat oss bättre om de inte fattats och om andra beslut fattats.

    Efter många års försök från västvärlden att öppna och förändra Ryssland med hjälp av en gemensam marknad visar det sig att Ryssland startar och driver ett brutalt våldsamt krig mot ett självständigt grannland som strävar mot demokrati - någonting som få hade sett som möjligt och att det kunde skapa lönsamhet för kärnrnkraftsreaktorer som fått lov att drivas vidare med många års förluster.  

    Den ryska politiken har tillsammans med de europeiska ländernas energipoltik och utrikespoltik drivit upp priser på energi till en nivå som ingen kunde tänka sig - utom möjligen de ryska makthavarna.  
    El-priset var högt och alldeles för mycket el-produktion baserades på fossila bränslen i Europa även före kriget.
    Utan politiken att lägga ner kärnkraft och göra sig beroende av Ryssland så hade läget i Europa varit betydligt mer gynnsamt, men framförallt hade vi haft en mer miljömässigt bättre el-produktion.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-08-24 07:17:15 följande:
    Just nu exporterar Sverige ca 3 500 MW. Det är mer än bad Oskarshamn 1 och 2 samt Ringhals 1 och 2 producerade tillsammans när dessa kärnreaktorer var i drift.
    Hur mycket av den exporterade elen kommer från fossila bränslen?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-08-25 17:51:22 följande:
    Det får du kolla upp med det privata företagen Uniper. Sverige har i alla fall inget som helst behov av fossilproducerad el just nu.
    Som du vet, så är det inte endast Sveriges behov som räknas på den gemensamma el-marknaden Sverige är med i.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko