Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Regeringens el-fiasko

    Tom Araya skrev 2022-09-08 21:54:03 följande:

    KD:s Camilla Brodin ställde frågan 2018 till dåvarande energiministern Anders Ygeman (kopierad text):
    "Avser statsrådet att vidta åtgärder för att få svar från Vattenfall gällande vilka investeringar som krävs för att fortsätta driften av Ringhals 1 och 2, gällande kostnad och implementeringstid för att säkerställa fortsatt produktion av el årets alla dagar och timmar i framför allt södra Sverige?"

    Några av Brodins argument för kärnkraft:


    "Ringhals producerade förra året el för 22 öre per kilowattimme. Elpriset var 44 öre per kilowattimme, vilket gav en vinst på 6,6 miljarder kronor för Ringhals 30 terawattimmar el. Att elpriset har ökat sedan 2017 beror på ökad kostnad för utsläppsrätter, som förra året fördubblades från under 10 euro per ton till 25 euro per ton i dag. Inget tyder på att kostnaden för utsläppsrätter sjunker. Forskaren Johan Rockström anser att ett pris på 30 euro per ton krävs för att vi ska undvika 1,5 graders temperaturökning.


    Ringhals 1 och 2 


    producerar 10 procent av Sveriges el (14 av 140 terawattimmar) ? ungefär lika mycket som all vindkraft i Sverige (15 terawattimmar)
    undviker koldioxidutsläpp motsvarande

    - alla Sveriges bilar (14 miljoner ton)


    - 90 procent av industrins klimatutsläpp


    ger lika mycket effekt som hälften av Sveriges kommunala kraftvärmeverk (3,5 gigawatt kraftvärme för fjärrvärme mot 1,8 gigawatt för kärnkraften).

    När Ringhals 1 och 2 stängs femdubblas importbehovet kalla vinterdagar (från 500 megawatt till 2 500 megawatt för normalvinter)."


    Kopierat ur Ygemans svar:
    "Överenskommelsen innehåller som bekant bl.a. det nya energipolitiska målet om 100 procent förnybar elproduktion till 2040, men det är samtidigt tydligt att det inte innebär ett förbud mot kärnkraft."
    ...
    "Jag ska i rollen som energiminister inte ha synpunkter på detta eller verka för att Vattenfallkoncernen ändrar sitt beslut."

    Det gick alltså utmärkt att mp påverkade Vattenfall till nedläggning, inte bara genom skatter och avgifter, utan även genom styrning av Vattenfalls ledning.
    Men att energiministern skulle ställa frågor som kunde får Vattenfall att omvärdera beslutet är alltså otänkbart enligt Ygeman.
    Måttstocken anpassas således utefter regeringens mål - att lägga ned kärnkraften.


    Länk till källan:

    Fortsatt drift av Ringhals 1 och 2 Skriftlig fråga 2018/19:540 Camilla Brodin (KD) - Riksdagen
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-09-08 22:24:04 följande:
    Har jag missat att det i Sverige planeras att stängas kärnkraftverk som är i drift under vintern?

    "-Fram till april 2023 ska det fortfarande vara möjligt att få energi från kärnkraftverk i Tyskland, säger regeringen.

    Den tyska regeringen planerar att hålla liv i två av tre kärnkraftverk som fortfarande är i drift i Tyskland för att säkerställa elektricitet för den kommande vintern, meddelar nyhetsbyrån Reuters."

    Det verkar vara en viss tidsförvillan här


    Har du missat att det i förtid stängts ner kärnkraftverk i Sverige, som alltså hade kunnat köras vidare om man hade velat det?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-09-08 22:25:58 följande:
    Det du inte tar med i beräkningen är de miljardinvesteringar som krävdes för att ge Ringhals 1 och 2 oberoende härdkylning. När Kristdemokraterna och moderaterna deltog i energiöverenskommelsen 2016 ställde man inga krav på att Vattenfall skulle riva upp beslutet att avveckla R1 och R2 utan dessa partier accepterade att vattenfall hade fattat korrekta och  kommersiella beslut. 

    Vattenfall hade nog fattat ett kommersiellt korrekt beslut, men det är utefter marknadsvillkor som är politiskt styrda mot målet att kärnkraft ska avvecklas.
    Under sådana omständigheter kan inte investeringarna försvaras, även om de i sammanhanget inte var så stora att de borde ha varit avgörande.

    I övrigt så hänvisar jag åter igen till en ledare i Di som jag tidigare länkat till, men som du troligen inte har läst.
    Nu kopierar jag in delar av texten:


    Här är förutsättningarna för fortsatt drift av Ringhals

    DEBATT. Det finns inga reella tekniska hinder för att fortsätta driva Ringhals 1 och 2 fram till 2050-talet. Problemet är snedvridna marknadsförutsättningar som i förlängningen drabbar svensk elproduktion och klimatet, skriver kärnenergiexperten Staffan Qvist, aktuell med boken Klimatnyckeln.


    Uppdaterad: 21 maj 2019, 21:10Publicerad: 21 maj 2019, 19:30

    Under 2015 fattades beslut att planera för att i förtid stänga Ringhals reaktorer R1 och R2, och att inte återstarta den då nyrenoverade reaktorn Oskarshamn-2 (O2). Dessa beslut fattades på grund av en rekordhög svensk straffskatt på kärnkraft (?effektskatten?), extremt låga elpriser, främst satta av ett lågt pris på utsläppsrätter och billig tysk kolkraft, samt en expansion av ny förnybar energi som till i dag subventionerats in med över 50 miljarder kronor genom elcertifikat. Det är alltså inte beslut som togs på ?fria marknadsmässiga grunder?. Att just så är fallet bekräftades nyligen av representanter från både Vattenfall och Uniper.


    Den avgörande frågan är därför: finns det anledning att se över marknadssituationen som drev på dessa beslut, och som inte motiverar anläggningarnas ägare att omvärdera besluten? Detta i ljuset av en brinnande klimatkris, högre elpriser och en borttagen effektskatt? Det finns inga relevanta tekniska begränsningar som sätter ett hårt stopp för fortsatt drift av reaktorerna R1, R2 och O2 till 2050-talet.


    Det är svårt att finna något underlag över huvud taget till Vattenfalls vd Magnus Halls kategoriska påstående att ?ingen av reaktorerna hade gått att köra efter 2025? (SvD 20/5), varken från en teknisk, ekonomisk eller tillståndsmässig sida. I O2 har rivningsarbeten påbörjats, men reaktortanken är intakt så det är tekniskt fullt möjligt att återföra den i drift.


    Om fortsatt drift av R1, R2 och O2 kan visas vara en vinst för klimatet, det svenska elsystemet och samhällsekonomin, vore det därför av intresse att klargöra vilka marknadsförutsättningar som faktiskt skulle göra investeringar för fortsatt drift aktuell.


    Att driva vidare R1 är på ett tekniskt plan inga konstigheter alls. En lösning för kravet på ?oberoende härdkylning? (OBH), det nya krav som strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) ställde på svenska reaktorer efter Fukushima, finns i princip redan på plats i R1. Redovisning och underlag för dessa redan avbetalade system skickades till SSM i december 2015. Eftersom Vattenfalls styrelse redan hade beslutat sig för förtida stängning av R1 och R2 så utvärderades aldrig åtgärderna av SSM. För att köra vidare behöver lösningen för OBH i R1 helt enkelt utvärderas och godkännas av SSM. Ett övre tak på de totala investeringskostnaderna för att köra R1 vidare, inklusive alla de investeringar som borde gjorts från 2016 och eventuella merkostnader från synpunkter på OBH från SSM, är runt 1 miljard kronor för drift till 50 år (fram till 2026), sannolikt betydligt lägre.


    R1 sålde el för cirka 3 miljarder kronor under 2018, med en vinst på över en miljard kronor. Om vi tar i beaktande att nya tillstånd även måste sökas för drift bortom 2026, anläggningens generella tillstånd, och åldern på de huvudsakliga komponenterna så är min bedömning av den sammanlagda investeringsramen för drift av R1 åtminstone in på 2050-talet i storleksordningen 10 miljarder kronor, eller ungefär 10?000 kr/kW.


     


    För R2 är situationen mer komplicerad. Lösningen för OBH i R2 skiljer sig från de övriga svenska reaktorerna, och det är inte osannolikt att SSM skulle ha mer synpunkter på dess utformning. Men i R2 finns också korrosionsproblem i den golvplåt som utgör en del av reaktorinneslutningens skal. Omfattande reparationsarbeten av bottenplåten var klara under 2015. Åtgärderna godkändes och R2 fick därför tillstånd av SSM för fortsatt drift till slutet av 2019.


    För R2:s bottenplåt har SSM utvärderat situationen mot de krav som finns på de mest extrema säkerhetsrelaterade händelseförlopp man ansätter. I analysen av det mest allvarliga förloppet som har utretts (kallat ?H5?), konstaterar SSM att det specifika risk-tillskottet från potentiella läckage i bottenkonstruktionen (där problemen med bottenplåten är relevanta), även med väldigt konservativa antaganden, är försumbart. Från den tillståndsgivande myndighetens sida verkar alltså situationen med bottenplåten absolut inte vara något oöverkomligt problem.


    R2 kommer att behöva framgångsrikt utföra regelbundna tryckprövningar för att fortsatt drift ska kunna tillåtas. Det är möjligt att en framtida utvärdering av någon anledning visar att större delar av bottenplåten måste bytas ut än vad som redan är gjort. Ett övre tak på de totala investeringskostnaderna för att köra R2 vidare till 50 år (2025) ligger ungefär 50 procent högre än för R1, alltså runt 1,5 miljarder kronor, givet att nuvarande dispens för drift från SSM löper ut i slutet av 2019 och en ny ansökan måste in och godkännas. Denna investering motsvarar något mer än vinsten som R2 gjorde under 2018. Eftersom nya tillstånd också måste sökas för drift bortom 2025, samt det faktum att mycket omfattande moderniseringar redan har genomförts i R2, är investeringsramen för drift av R2 åtminstone till mitten av 2050-talet i linje med den för R1.


     


    Den billigaste nya vindkraften som byggs i Sverige i dag kostar ned mot 10?000 kr/kW, ungefär i paritet med investeringsbehoven för reaktorer som nu enligt plan ska stängas av i förtid. Skillnaden är att vindkraftverken producerar mindre än hälften så mycket elektricitet om året för varje kW, och har en produktion som är beroende av vädret. De bidrar i dag inte heller med systemtjänster såsom svängmassa och reaktiv effekt.

    Här är förutsättningarna för fortsatt drift av Ringhals (di.se)

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-09-08 22:33:49 följande:

    Vad är din kommentar till Svenska Kraftnäts uppmaning till politikerna att godkänna vindkraftparker till havs  i södra Sverige eftersom dessa utan tvekan skulle räcka långt för att väsentligt stärka elförsörjningen och kunna leda till mycket lägre elpriser?

    omni.se/svenska-kraftnat-ge-gront-ljus-till-vindkraftsparker-nu/a/pQLv4E


    Att det är en bristfällig ersättning för kärnkraft som lagts ner i förtid genom politisk styrning. Det är där grundproblemet finns.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-09-08 23:11:26 följande:
    Energiforsk har utrett och kommit fram till att vindkraft och kärnkraft är likvärdiga när det gäller att sänka det svenska elpriserna i södra Sverige. 

    Det kommer i bästa fall ta närmare tio år innan ni har ny svensk kärnkraft på plats. Havsbaserad vindkraft går att etablera mycket snabbare om politikerna anstränger sig för att snabba upp tillståndsprocessen. 

    Vind- och kärnkraft har bägge sin plats i energisystemet men varför är du emot vindkraften som snabbare kan ge oss lägre elpriser?

    energiforsk.se/nyhetsarkiv/storre-elproduktion-hade-kunnat-ge-lagre-elpriser/
    Nu är det ju så att kärnkraft som har funnits har lagts ner i förtid, så där fanns ingen fördröjning. Att behålla den hade varit det bästa alternativet.

    Utbyggnad av kärnkraften hade kunnat göras vid valfri tidpunkt under de senaste fyra decennierna, så hade problemet också varit löst i tid.

    Att lösa det genom att göra villkoren än mer ojämlika är ingen bra lösning.

    Jag tror heller inte på att det är snabbare att anlägga vindkraft som har en årlig produktionskapacitet på samma nivå som de nedlagda kärnkraftverken tillsammans.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-09-08 23:53:37 följande:
    TOM ARAYA SKREV 2022-09-08 22:05:15 FÖLJANDE:
    Tänk att Tyskland nu gör det som Sverige inte anser sig kunna göra... undrar hur det kommer sig?

    Tyskland skjuter upp avstängningen av kärnkraften på grund av eventuell framtida energibrist | ENERGInyheter.se
    Ok, du blandar ihop dåtid med nutid, du blandar ihop fredstid med en tid för krig i Europa driver upp priser. 

    Tyskland kör nu vidare med några kärnkraftverk som skulle stängas innan vintern. 

    Sverige startar inte upp kärnkraftverk som redan stängts ned. Det du refererar till som Sverige inte anser sig kunna göra utspelar sig för 2 år och 8 månader sedan. R1 stängdes 30dec 2019 och R2 dec 2020.

    Energisituationen 2019 och 2020 var vid tillfället väldigt annorlunda än den är nu i Tyskland, i EU, i Sverige.
    Ska man bedriva en hållbar och framsynt energipolitik så kan man inte leva enbart i nuet och förhålla sig till enbart ideala förhållanden.
  • Tom Araya
    nihka skrev 2022-09-09 16:43:00 följande:
    Om du stannade upp och lyssnade någon gång emellanåt hade du kanske märkt att regeringen redan i somras svängde i synen på kärnkraft.
    En aning i "grevens tid" kan jag tycka, milt uttryckt.

    Svängningen känns en aning populistisk så här inför valet också.

    Sedan får vi se om s går hela vägen till att släppa fram kärnkraft på lika villkor som för andra sätt att producera el, innan dess är det mest "snack på liten verkstad".
Svar på tråden Regeringens el-fiasko