Regeringens el-fiasko
Jag understryker och fetstilar det i ditt inlägg ovan som styrker det jag säger.
En mening säger rakt ut att lönsamheten hänger på låga el-priser och kärnkraftens effektskatt. Effektskatten är en politisk påverkan. Även el-marknaden är politiskt påverkad. Att man skulle gå in på en gemensam Europeisk el-marknad kan inte ha kommit plötsligt för regeringen och hur det skulle påverka el-priserna borde man också ha kunnat ana, genom att helt enkelt räkna på den totala tillgången och efterfrågan.
Till saken hör också att det är svårt, för att inte säga omöjligt att upprätthålla lönsamheten i el-produktionen vid så låga el-prisnivåer som det var som lägst, oavsett produktionsslag. Så självklart fanns här andra skäl till att lägga ner just kärnkraft och hävda lönsamhetsskäl, för de skälen fanns för nästan all el-produktion då.
Det har tidigare i tråden länkats till Henrik Jönssons videos där han mycket sakligt och pedagogiskt går igenom en sammanställning av tillgänglig fakta, bl.a. miljöpartiets egna skriftliga och muntliga uttalanden i ämnet. Han visar även hur Vattenfall påverkats av politiken genom att redogöra för deras uttalade uppfattning före mp's påverkan, efter mp's påverkan och efter det att mp lämnat regeringen och s till synes har omvärderat kärnkraftsfrågan.
Alla källor finns där, inget som sägs är påhittat.
Vill du ifrågasätta något av det jag ovan hänvisar till, så får du göra det på ett sakligt och faktabaserat vis. Det här tramset om att det skulle vara åsiktsvinklat köper jag inte, fakta talar för sig självt.
Att elpriset påverkar lönsamheten i att investera är inte konstigt, att kunna förutspå marknaders värde och utveckling är däremot inte lätt.
feber.se/vetenskap/pilkastande-apor-fortsatt-battre-pa-aktiehandel/290143/
"För femte året i rad har aktieindexet som styrs av pilkastande apor, slumpen med andra ord, gått bättre än Stockholmsbörsens breda och mest använda OMXSPI-index där de värdefullaste bolagen väger tyngst.
Under 2013 steg slumpindexet med 23% medan OMXSPI-indexet "bara" steg med 20%. Utav de tolv senaste åren har aporna "vunnit" hela tio år."
Marknadens lovsong om valfrihet, konkurrens, prispress är kanske inte alltid sann, på elmarknaden är det producenterna som har en chans att tjäna pengar - inte konsumenterna. Och som vanligt är oreglerade marknader utsatta för bubblor och spruckna bubblor med kursade företag och skuldsatta spekulanter.
Hörde du att ett av gasbolagen i Tyskland riskerar att gå i konkurs? Där kommer vi att få se hur marknaden fungerar och påverkar energipriser.