Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    Tom Araya skrev 2022-07-23 19:04:47 följande:
    Om man jämför kärnkraft och vindkraft ur ekonomiskt perspektiv så är det kärnkraften som betalar för vindkraften.

    Vi har tyvärr aldrig haft en folkomröstning om vi ska ha kärnkraft eller ej.
    På vilket sätt betalar kärnkraften för vindkraften?  Vem betalar och till vem menar du?

    Var anser du att folkomröstningen 1980 handlade om?
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-07-23 19:14:40 följande:
    Har redan skrivits i tråden.

    Jag har ledsnat på att för sjuttielfte gången förklara exakt samma sak för personer som ändå inte är mottagliga. Som att tala till en vägg.
    Kan du peka på de inlägg (behöver inte vara 75 stycken) där det skrivits och getts referenser till att kärnkraften betalar för vindkraften och vem som betalar till vem?

    Jag frågar för att jag tror att det är en floskel som används politiskt men att det flosklen påstår inte är särskilt väl definierat eller preciserat utan används för att påstå att andra inte är mottagliga för argument {#emotions_dlg.flower}
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-07-23 19:04:47 följande:
    Om man jämför kärnkraft och vindkraft ur ekonomiskt perspektiv så är det kärnkraften som betalar för vindkraften.

    Vi har tyvärr aldrig haft en folkomröstning om vi ska ha kärnkraft eller ej.
    Nu vet jag inte hur gammal/ung du är - men om du röstade i folkomröstningen 1980 så hade du tydligen ingen aning om vad du kunde rösta på. Om du inte röstade i folkomröstningen 980 så har du gjort en usel research ang folkomröstningens olika valalternativ och hur dessa skiljer sig från de politiska överenskommelser som riksdagen senare gjort inte bara en utan flertaleet gånger om energipolitiken.

    Såväl Linje1 och Linje2 förespråkade att kärnkraften skulle ”avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd” och att ”ingen ytterligare kärnkraftbyggnad skall förekomma”. 

     Förslagen innehåller ingeting om slutdatum utan enbart att kärnkraften skall fortsätta producera el för samhällets behov så länge de behövs och detta med reaktorer som är driftsatta och de som planeras att driftsättas.

    Resten är politiska beslut, så visst har det folkomröstats om att vi ska ha kärnkraft för att producera el efter de behov som finns och kommer att finnas.

    Folkomröstningar är som du säkert känner till rådgivande och inte beslutande.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-07-24 22:17:03 följande:
    Det var ju precis det jag sa.
    Folkomröstningen omfattade endast olika alternativ för framtida avveckling, inget alternativ för att behålla och bygga ut kärnkraften.
    Tillägget som du beskriver med meningen "med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd?  kan ju politiker göra lite som de själva vill med genom en egen bedömning.
    Ja, det verkar ju vara ett vettigt politiskt mål att behålla och bygga ut kärnkraft, eller annan teknik - tex skrivmaskiner - UTAN HÄNSYN TILL BEHOV av eletrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd Tomte

    Det är tur att alternativet att behålla och bygga ut kärnkraften fast den inte längre behövs inte kom upp som ett alternativ i folkomröstningen
    Jag är rädd för att jag förstod vad du sa. 
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-07-25 00:03:42 följande:
    ...och vem avgör om utbyggd kärnkraft behövs och utefter vilka kriterier?
    I Sverige är det marknadskrafter och politiken som avgör om utbyggd kärnkraft behövs och utefter vilka principer.
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2022-07-25 08:57:38 följande:
    Rimligt ändå

     


    .

    Vi har nu kommit till den punkt där vi kan förvänta oss rullande nedsläckning av elnätet.

    Socialdemokraternas Sverige, 2022
    Du ger för stor makt till S, det är inte de som skapat anfallskriget mot Ukraina eller den gemensamma el- och energimarknaden i Europa.

    Det är inte svårt att förstå att ett Europa med stort beroende av rysk fossil energi ger störningar i energiförsörjningen.

    Lika nyanserad som vanligt, det ger 'mer effekt att skylla på regeringen' sa du väl..  löjets effekt då {#emotions_dlg.flower}
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2022-07-25 08:57:38 följande:
    Rimligt ändå

     


    .

    Vi har nu kommit till den punkt där vi kan förvänta oss rullande nedsläckning av elnätet.

    Socialdemokraternas Sverige, 2022
    Varför de inlägg du skapar och det du refererar till lika sakligt och har samma trovärdighet som artiklar i TASS?

    www.svk.se/om-kraftsystemet/om-systemansvaret/verktyg-for-systemdrift/styrel-och-forbrukningsfrankoppling/

    "I det svenska elsystemet finns möjlighet att i nödfall kunna frånkoppla elförbrukning. Syftet är att begränsa både omfattningen och tiden för ett elavbrott. Svenska kraftnät föreskriver, med stöd av ellagen, att alla nätägare ska ha utrustning för frånkoppling av elförbrukning.
    Förbrukningsfrånkoppling används endast i nödfall

    En förbrukningsfrånkoppling tillämpas endast i nödsituationer, till exempel om elförsörjningen är allvarligt störd och andra åtgärder inte räcker till. Då kan man rädda större delen av kraftsystemet genom att frånkoppla en mindre del av förbrukningen.


    I Sverige har automatisk förbrukningsfrånkoppling skett vid några enstaka tillfällen men vi har aldrig behövt beordra förbrukningsfrånkoppling.


    Nätägare kan bli beordrade att koppla från

    I en krissituation med ett stort elavbrott – som aldrig kan helt uteslutas – kommer sådan frånkoppling att vara en viktig metod för att minska följderna och att snabbare kunna återgå till en normal situation för elförsörjningen. Ellagen ger därför Svenska kraftnät rätt att beordra förbrukningsfrånkoppling  och föreskriva vilka anläggningar som ska ha installerad utrustning för frånkoppling av elförbrukning."

    www.svk.se/press-och-nyheter/nyheter/allmanna-nyheter/2021/svenska-kraftnat-infor-nya-foreskrifter-om-forbrukningsfrankoppling/

    "


    Svenska kraftnät ansvarar för att ha verktyg för att säkerställa kraftsystemets driftsäkerhet. Verktyget förbrukningsfrånkoppling är till för att användas i händelse av nöddrift. De nya föreskrifterna innebär att reglerna för automatisk förbrukningsfrånkoppling (AFK) förändras från den 18 december 2022.


    – Aktörerna vill gärna ha tydliga spelregler och instruktioner, vilket är en av målsättningarna med det nya regelverket, säger Daniel Gustafsson, chef för Svenska kraftnäts avdelning Kraftsystem.


    De nya föreskrifterna innebär flera ändringar av reglerna för automatisk förbrukningsfrånkoppling (AFK), bland annat ska befintlig utrustning för AFK vid 49,4-49,1 Hz i elpannor och värmepumpar i södra Sverige tas bort eller ställas av senast 31 januari 2023. Förutsättningarna för slutkunder ändras inte.

    ...


    Svenska kraftnäts arbete med de nya föreskrifterna utgår från nya krav i de så kallade nätkoderna (Kommissionens förordning (EU) 2017/2196 av den 24 november 2017 om fastställande av nätföreskrifter för nödsituationer och återuppbyggnad avseende elektricitet).


    Arbetet har även inneburit en nordisk harmonisering relaterat till AFK. De nordiska länderna har haft olika frekvensinställningar för aktivering av AFK. Det innebär att det kan uppstå stora förändringar i effektflöden mellan länder när AFK aktiveras. Dessa förändringar i effektflödet kan i sig orsaka följdstörningar i nätet. Harmoniseringen innebär därmed bättre driftsäkerhet för hela Norden."


  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2022-07-25 09:38:38 följande:
    Ett system som fungerat mer eller mindre oklanderligt i 50-60 år raseras på några mandatperioder genom att baskraften (kärnkraft) läggs ned och intermittent kraft (vindkraft) skjuts i i systemet till en nivå man inte klara av.

    Politiker trumfar tekniker när tekniska system skall skapas.

    Så nu står vi här med troliga nedsläckningar runt hörnet.

    Synd att valet är i september. Februari 2023 hade varit en intressantare tidpunkt.
    Näää.. ' nu gör du det igen 'det ger mer effakt att skylla på regeringen' skrev du tidigare.

    Du har glömt hur Putins anfallskrig mot Ukraina påverkar energiförsörjning i Europa och den gemenasamma elmarkanden. 

    Den akuta påverkan kommer från Putins krig

    Den långsiktiga påverkan kommer från den gemensamma el- och energimarkanden.

    Dessa saker är ingenting som ett par mandatperioder har skapat.
  • Padirac

    Professor i Energisystem menar att el är för billig i Sverige och det gör att el slösas bort i onödan 

    www.dn.se/vetenskap/professor-stort-sloseri-med-el-i-sverige/

    "Debatten om effektbrist i det svenska elsystemet missar ett viktigt grundproblem. Låga elpriser har sedan lång tid tillbaka fått både hushåll och industrin att slösa med elen. Det anser Louise Ödlund, professor i energisystem.


    – Jag blir frustrerad över att diskussionen är så otroligt fokuserad på nya kraftverk, i stället för att man tittar seriöst på hela systemet och börjar med att täta de delar som läcker som ett såll.

    Sverige har världens sjunde högsta elförbrukning, räknat per person. Enligt statistik från Our World in Data använder en person i Sverige ungefär dubbelt så mycket el som en person i till exempel Tyskland eller Frankrike, och jämfört med Danmark är förbrukningen tre gånger större. Skillnaden brukar förklaras med Sveriges nordliga läge och en elintensiv industri.

    ...

    Enligt en rapport från branschorganisationen Energieffektiviseringsföretagen finns det möjlighet att minska Sveriges elanvändning med cirka 13 TWh (terawattimmar) per år genom effektiviseringar av bebyggelsen. Och forskare vid Chalmers tekniska högskola släppte en rapport förra året, som visar att motsvarande siffra för industrin är cirka 10 TWh per år. Sammantaget motsvarar det drygt 16 procent av Sveriges totala elanvändning, som är cirka 138 TWh per år.

    ...


    Sammanlagt kan 23 TWh sparas in per år genom åtgärder som effektivare uppvärmning och isolering samt smart elövervakning. Inom industrin är ventilation och belysning fortfarande stora energitjuvar, samt processer med låg verkningsgrad.


    Källa: Energimyndigheten & ER 2021:28. Grafik: Maria Westholm.

    Inom industrin är bland annat ventilation, belysning och tryckluft tre energitjuvar där det finns möjlighet att göra stora besparingar enligt Louise Ödlund. Sedan handlar det om att byta till processer med högre verkningsgrad – och att överlag ändra synen på hur elen används.


    – När vi jämför med andra länder som har högre elpriser ser man tydliga skillnader i beteende. Nere på kontinenten släcker man till exempel i industrier när man går på kaffepaus, men här i Sverige släcker vi inte ens när vi går på semester, om man ska dra det lite till sin spets, säger Louise Ödlund.

    ...


    – En annan sak som börjar komma är att man kopplar ihop ventilation, värme och belysning som kombineras med väderdata i smarta system och sedan kan styras av artificiell intelligens som lär sig hur byggnaden beter sig. Det kan optimera driften rejält och ge mycket stora besparingar utan att man egentligen behöver byta något, säger Peter Bennich.


    Han nämner även försök med så kallade flexibilitetsmarknader. I korta drag handlar det om att konsumenter kan få betalt för att tillfälligt koppla bort delar av sin förbrukning som inte är helt nödvändig under stora belastningstoppar, så att industrier eller andra prioriterade verksamheter kan få företräde utan att det blir nödvändigt att starta reservkraftverk. Systemet sköts av artificiell intelligens, som känner av vilka delar som kan kopplas bort utan att påverka husets funktion. Sådana försök pågår på olika håll i bland annat Uppland, Malmö, Västernorrland och Gotland.


    – Det är ett mycket effektivt sätt att hantera belastningstoppar. Systemet håller koll på hur länge exempelvis kylskåpet eller bergvärmepumpen kan slås av i olika intervaller utan att man ska behöva märka något, säger Peter Bennich."

  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-07-25 13:09:45 följande:
    Politiken bestämmer till stor del vad som är marknadsmässigt.
    Ja, politiken kunde ju stoppa de produktionsmetoder för el som kräver mindre investeringar för marknadens aktörer,

    Med avskaffad effektskatt och förbud att bygga nya ansläggningar på godkända platser så återstår... vad enligt din uppfattning .. för att marknaden ska vilja investera i kärnkraftanläggningarna.. Stoppa vindkraftsinvesteringar?

    Du har fortfarande inte förklarat hur kärnkraften betalar för vindkraften? Vem betalar till vem? Hur mycket? När?
Svar på tråden Regeringens el-fiasko