Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Regeringens el-fiasko

    Jonnynilsson skrev 2022-01-13 08:11:18 följande:
    Haha. Förneka allt vad ni orkar men det är dagens sanning att ni har orsakat den energikris vi nu upplever med extrema elpriser och lika extrema bränslepriser.

    Dessa problem uppstår inte av sig själva. De är ett resultat av socialdemokraternas totala oförmåga att se konsekvenser av sitt handlade. Och i detta fallet socialdemokraternas total maktkåthet som lät det lila skitpartier MP sätta agendan. Ett skitparti som 96% av väljarna inte röstade fick styra landet ner i avgrunden.

    Socialdemokratin är nu mera konstaterad skadlig för landet.
    Jag tror att du tillskriver en skilda skribenter på FL ör stor makt då du skriver att ' det är dagens sanning att ni har orsakat den energikris'

    Elproduktionen och prissättningen inom elhandelsmarknaden är betydligt mer komplex än det du vill ge sken av att förståSolig

    Den gemensamma elhandelsmarknaden sätter priset baserat på andra saker än vilka partier du tillskriver andra skribenter att vara ansvariga förTomte
  • Padirac
    Jonnynilsson skrev 2022-01-14 08:02:54 följande:
    Halvsanningar och lögner.

    Nu när det blåser som fan och vi inte har någon energibrist i södra delen av landet behöver vi inte importera el. Och eftersom vi inte skall köpa någon el till Sverige behöver vi ej heller förhandla fram något pris utan vi klarar oss på vår inhemska produktion som det för tillfället är lågt pris på. Alltså betalar vi konsumenter ett lågt eller som jag skulle säga normalt pris just nu.

    Priset för oss konsumenter sätts utifrån vad det kostar att producera elen. Vindkraft är med sina vansinniga subventioner billig. Men om vi måste importera fulel från Polen eller starta upp Karlshamnsverket stiger priserna genom taket eftersom det är det högsta inköpspriset/produktionspriset som sätter priset för all såld el. En mycket konstig prismodell som drar in väldigt mycket pengar till staten.
    Allt elförsäljning handlas med av marknaden satta priser. 

    Om det blåser mycket så blåser det mycket och exporten av el är mindre då det finns ett överskott av el i de länder vi exporterar till.  Under slutet av förra året så startade Karlshamns oljeeldade elkraftverk för att exportpriserna drev upp handelspriserna så att det var lönsamt att köra verket för att exportera el - det var alltså inte bristen på el i Sverige som drev upp priset.

    Men bristen på överföring mellan de olika Svenska elprisområdena driver lokalt upp priset som sätts på elmarknaden. Än så länge har konsumenter möjlighet att köpa el till ett över en längre tid avtalat pris, något som kan komma att ersättas av timdebitering på så väl överföring som förbrukning. Då kommer priserna att bli helt annorlunda, säkerligen inte lägre 
  • Padirac
    RodisDoris skrev 2022-01-14 19:08:18 följande:
    Problemet är ju uppenbart. Länder som tyskalnd, med sin gröna mumbojumbo-våg har inte tillräcklig produktion, varken planerrbar eller icke planerbar för att säkerställa det egna landets effektuttag. 

    Så är det i södra Sverige just nu. Vi kan inte vara beroende av våra grannländer och än mindre av rysk gas eller olja för att säkerställa energiproduktionen. 
    Vi måste ha en planerbar energiproduktion som tillgodoser hela Sveriges befolkning och industrier. Annars kan vi totalt glömma omställningen till fossilfritt. 

    Pris efter efterfrågan, vi har gått över till mer och mer vind och sol som är icke planerbar samt som inte går att köra i kyla. Vindenergin är boven i dramat. Extremsubventionerad är den också. Bort med subventionerna och bort med straffskatter på kärnkraft så kommer vi åter få billig ren energi i from av kärnkraft. All annan tankegång visar på ett naivt och kortsiktigt tänkande. Kärnkraften är framtiden, kolla bara på den superintressanta forskningen från Blykalla AB och även Thoriumreaktorerna. Inte ens miljöfanatikerna kan säga något.

    Står det om det sådan i dagspressen, nej det gör det inte givetvis. Folk är okunniga och lata. Thoriumreaktorer är framtiden, lägg pengarna där. Samma med Blykallas reaktor. Googla lite så får du se. 
    Men med edn gemensamma marknaden är alla beroende av sina grannländer. Oavsett vad du tycker eller inte tycker om det,
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-01-15 13:56:16 följande:
    Karin Pihl: Avfärda inte Vänsterpartiets EU-kritik i eldebatten
    LedareSveriges elmarknad är integrerad med övriga Europas. Det leder till högre priser för svenska konsumenter.

    www.gp.se/ledare/avf%C3%A4rda-inte-v%C3%A4nst...
    Tack Tom, mycket av det som skrivs i ledaren är det jag fört fram i tråden

    "Men det finns en aspekt av energipriserna som sällan diskuteras. I dag är det i praktiken irrelevant att tala om en svensk elmarknad. Diskussionen om elen i Sverige är fast i det tidiga 1990-talet, innan marknaden avreglerades och Sverige gick med i EU.

    ...

    Ett lika stort skifte är den europeiska integrationen av elmarknaderna. Det har varit ett projekt från EU de senaste decennierna. För svensk del, och inte minst för statliga Vattenfall, såg man stora möjligheter i och med EU-medlemskapet och den avreglerade marknaden. Före avregleringen fanns en uppfattning att Sverige överinvesterade i elproduktion.

    ...

    Men kalla vinterdagar tvingas vi importera. Efter att Sverige lade ned sin elproduktion i syd – Barsebäck stängde sin sista reaktor 2005, och överföringen av el från norr till söder har inte fungerat som följd av brister i elnätet – är läget annorlunda. Det har lett till ökat importbehov och att södra Sverige får europeiska priser. Den gaskris som Europa drabbats av drabbar därmed också Sverige.

    ..

    2019 infördes en lag som gör gällande att 70 procent av den tillgängliga elen i ett land måste gå att exportera till andra EU-länder där det finns förbindelser. Svenska kraftnät, det statliga affärsverk som äger stamnäten, kan alltså inte säga stopp, nu vill vi ha all el för oss själva, ni får inte buda! Anledningen till att priset ändå skiljer sig i olika delar av Europa är att det finns olika elområden, i Sverige fyra.

    ...

    Men vad innebär detta för den svenske elkonsumenten? Och för svensk energipolitik? Den uppenbara konsekvensen är att elen i Sverige blir dyrare när priserna harmoniseras. Elbolagen, som får en större marknad, tjänar på det. Konsumenten, hushåll och företag, förlorar."

    Att en del i tråden liksom V vill klippa kablarna till kontonenten för att hålla nere är en orealistisk och naiv syn på integreringen av elnäten och elmarknaden i EU som är reglerat i EU-gemensamma lagar.  
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-01-15 15:13:47 följande:
    ...och detta i kombination med att flera länder avvecklat stora delar av sin kärnkraft, satsat på vindkraft och gjort sig mer beroende av gas som komplement.
    Javisst, marknadens tillgång på el eller gas eller andra energbärare lokalt och över hela marknaden tillsammans med efterfrågan bestämmer priset.  Elhandelspriset är inte ett lokalt svenskt problem, ur andra synvinklar ät det inte ens ett problem, det är ett sätt att tjäna pengar, det är ett sätt att minska förbrukningm det är ett sätt att effektivisera produktion, det är ett sätt att öka produktion. Och det gäller hela marknaden om du inte börjar producera din egen energi själv, hemma, utanför marknaden...

    Så länge det finns en elmarknad som är beredd att betala för att oljekraftverket i Karlshamn producerar el så kommer det att startas och producera el till det pris marknaden erbjuder.
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-01-15 19:04:14 följande:

    Så är det och det är ingen bra utveckling.

    Nu är det flera länder som vill bryta den utvecklingen, större och mer stabil produktion (=lägre priser), mindre fossila bränslen, mindre beroende av gas, kol och olja...
    Norge, Finland och Estland bygger kärnkraftverk. Tjeckien avser bygga ut kärnkraften. Frankrike har vänt i kärnkraftsfrågan och vill bygga ut.
    Detta är en utveckling vi behöver och Sverige ligger efter...


    Ja, alla måste öka sin produktion för att hålla nere priset, det spelar mindre roll vad ett enskilt land gör på den gemensamma marknaden - möjligen skulle en ökad transmissionskapacitet och slopandet av eller sammanslagning av elområden inom Sverige ge ett högre pris i de elområden som nu har lägre pris.

    Men nu används ju priset för att styra förbrukning till att bli mindre och produktionen att bli högre - klassisk marknadsstyrning precis som avsett. 
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-01-15 20:17:15 följande:

    Politisk marknadsstyrning som hindrar utvecklingen, bl.a. etableringen av ny industri och omställningen till mer miljövänlig industri, exempelvis den fossilfria stålproduktion som SSAB vill införa fordrar mycket elektricitet.
    Den slår också mot pensionärer i sina småhus där de inte kan göra så mycket åt el-förbrukningen som håller på att äta dem ur huset.
    De höga el-priserna är också skälet till att Karlshamsverket bränner 140 kubik olja i timmen...
    Det finns inga fördelar med detta. I förhållande till konsekvenserna är minskad el-förbrukning bara floskler.


    Nä,den politisk marknadsstyrning är marknadsorienterad och de höga priserna ska motivera till investeringar i elproduktion och minskad förbrukning, det ett tydligt mål med avregleringingen av marknaden. Kalla det floskler, det är vad populisterna kallar det , att spela ut pensionärskortet är också en av populisternas strategier.

     Det är långt fler än pensionärer som betalar för el. SCB har förresten statistik över hur många som har bundet och hur många som har rörligt elpris - hur många som har elvärme eller inte elvärme framgick inte av statistiken. men det var förvånasvärt många som möjligtvis inte insett vilka risker de tar med rörligt pris under de 3 månader då de gör av med kanske 70% av all el de köper under ett år. 

    Då elpriset är ett styrmedel för att minska elförbrukningen så kommer långa fastpriser att kompletteras med  med effektavgifter och kanske ersättas med timdebiteringar. 
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-01-15 22:48:42 följande:
    Berätta mer om hur exempelvis pensionärer kan påverka sin kostnad för el, eller vi som bor i hyreslägenhet med separat el-räkning.
    Pensionärer och de som bor i lägenhet med separat elräkning - vad nu detta är? - kan påverka kostnaden för el genom att göra det som alla andra som inte är pensionärer eller inte bor i lägenhet. Pensionärer och de som bor i lägenhet med separat elräkning är inte dumma i huvudet.

    Den som bor i en lägenhet - oavsett de är pensionärer eller inte eller om de är dumma i huvudet eller inte - har kostnad för hushållsel och i en del fall för elvärme och annan förbrukning för varmvatten - andra har enbart kostnad för hushållsel.

    Det går både att påverka elförbrukningen och att påverka priset genom att teckna avtal med föredelaktigt pris. Det har i vissa fall inte gått att teckna avtal med bundet pris - om man varit pensionär eller inte har inte med möjligheten att teckna avtal med fastpris att göra .

    De som inte har kostnad för att värma upp sitt boende med el har en mindre elräkning och med fast pris har vinterns höga elpriser inte påverkar kostnaden elräkningarna alls.

    För de som har uppvärming med el i någon form har den kallare avslutningen av förra året än många tidigare år säkerligen gett en ökad elförbrukning som ger en ökad kostnad.  De som inte tecknat avtal med fast pris har fått betala mer vilket inte är konstigt då det inte är ovanligt att 70% av all el förbrukas då det är som kallas och priset är som högst.

    Vad finns det då för möjligheter att minska kostanden för elen?   

    Har du verkligen ingen aning och tror du att det är någonting speciellt som gör att pensionärer inte kan påverka kostnaden för varken hushållsel eller uppvärming? 

    Jag får citera en FL-profil om detta är sant : Herregud Flash

    Berätta nu varför pensionärer och de som bor i hyresbostäder med separat elräkning inte kan påverka kostnaden för el enligt din uppfattning.
    Tom Araya skrev 2022-01-15 22:50:42 följande:
    Om man byter ut olje- eller vedpanna till värmepump i villan, tror du det förbrukar mer eller mindre el? Vilket är bäst för miljön?
    Vad som är bäst för miljön beror på många olika saker - vilken typ av bränsle eldas med med? - vilken typ av påverkan har framställning och förbränning av bränslet?  Hur framställs elen - förnybart eller fossilt eller med radioaktivt material?    Alla produktion och alla förbrukning av energi har påverkan  - den största tjänsten för miljön torde vara att inte förbruka energin alls.


  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-01-16 11:00:27 följande:
    Så här produceras vår el:

    Att inte förbruka energin alls är en utopisk vision utan verklighetsförankring, så den kan vi bortse ifrån.
    Du frågade inte om vi inte skulle förbruka energi - jag konstaterade att allt energiuttag påverkar miljön på olika sätt beroende på hur mycket vi energi vi tar ut ur systemet.

    Jag anser för övrigt också att vi behöver energi  - så det är en ickefråga mellan dig och mig.

    Men du svarade inte på vad pensionäere inte kan göra som andra kan göra för att påverka sin elkostnad - vad är det du menar är så speciellt med pensionärer? eller varför väljer du att enbart peka på denna grupp (populism antar jag) 
  • Padirac
    Tom Araya skrev 2022-01-16 14:22:00 följande:
    Jag tyckte jag kan vänta på att svara på din fråga i och med att du inte svarade på alla mina.
    Så vad vill du ha svar på? Jag menr att du ställt fråga nom pensionärer p åfel sätt då pensionärer kan göra samma sak som som alla andra - vad de kan göra har jag redan svarat på - var det inte tydligt nog?  
Svar på tråden Regeringens el-fiasko