• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (man) skrev 2020-12-17 11:40:55 följande:
    Av samma anledning som psykologer och andra myndigheter tyckte det var en dum och naiv idé. 

    Problemet är inte att folk inte förstått eller fått budskapet, problemet är att folk har fått budskapet, förstår den men skiter i den. Och det kommer inte förändras av att bara tjata en gång till. 
    Antalet besökare på på sidan som inte länkades i SMSet (bra gjort där enligt polisens cybersäkerhetsansvariga)  ökande från tusental till miljoner - så visst funkade det.

    Vad anser du att Sverige ska göra för att folk inte ska skita i rekommendationerna? Fälgelse, bäter, elektronisk övervakning, husarrest... hur tänkte du ... att myndigehtrna ska skita i att ge rekommendationer bara för att vissa människor skiter i rekommendationerna?

    Hur stor del av människorna menar du skiter i rekommendationerna då?
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-17 18:01:34 följande:
    Sure. Regeringen anlitar en random it-tekniker på att utforma SMS'et samt föra dialogen om dess innehåll med en annan it-tekniker om dess utformning. Detta gjorde de säkert på eget bevåg och regeringen har i vanlig ordning inget ansvar för det inträffade.
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-17 17:59:32 följande:
    1,2 miljoner. Eller 1,2 miljon. Vilket av dessa tycker du låter som korrekt svenska?

    Jag bedömer att SMSen kostade mellan 1,1 miljon och 7 miljoner. Borde finnas offentlig uppgift på det.

    Om varje SMS kostade 5 öre så blir det c:a 1 miljon. Och varför skulle ett telekombolag tacka nej till miljonintäkter? 

    Jag kritiserar att staten är inkompetenta och i onödan kastar bort skattemedel.
    Så du har verkligen inte någon aning och har inte tagit del av någon mediarapportering om detta SMS

    Ja, då är det inte konstigt att det inte blir många rätt på servetten från vinbaren - eller om du gjorde uträkningen någon annan stans där det blev fel.

    Hur mycket av dessa imaginära 1,2 miljoner kronor hade du tänkt att var och en av vårdpersonalen du anser bättre skulle haft dessa?

     
    De prognoser och beräkningar du gör överglänses av de FoHM gör.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-17 18:03:59 följande:
    De delar av myndigheten som har som enda arbetsuppgift att famla i mörkret kan lika gärna fimpas.

    Sen är viruset inte nytt längre. Det finns faktiskt vaccin + en ocean av forskningsrapporter på det.
    Alltså, du sätter en farlig standard här med tanke på att du famlar helt i mörkret med dina beräkningar och faktauppgifter.{#emotions_dlg.flower}
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-12-17 18:12:18 följande:
    ??? Tror du att Löven själv skickar SMS till var och en? Snarare sätter man en it-tekniker (man har säkert egna) på att göra någon slags program och skapar en lista på alla nummer som ska få SMS, antagligen får de dem ganska klart och redo att använda ifrån dem olika mobiloperatörerna.

    Jag kan inga detaljer, men det är inte svårt att förstå att det blir ett massutskick som är snabbt fixat. 
    Myndigheterna har länge jobbat med att kunna göra massutskick av SMS till medborgarna i kris eller vid fara.

    Jag är säker på att det hela var i princip klart i fråga om system och infrastruktur och krävde en mindre insats

    computersweden.idg.se/2.2683/1.685361/vma-sos-varningar-allmanheten
  • Padirac
    Anonym (realist) skrev 2020-12-17 18:42:21 följande:
    Förstod du riktigt vad som stod där?
    Det står tydligt att skolor inte är  den huvudsakliga faktorn som driver smittan endast när samhällsspridningen är liten. När den är stor är skolorna en av dom värsta smittspridarna. Vad tycker du Sveriges spridning är nivåmässigt? Liten eller stor?

    Därför har i princip alla länder i Europa haft skolor stängda peridovis under hösten. Därför har Sverige också den högsta spridningen i västeuropa. Men man kan glädja sig med att Litauen och några krigshärjade länder på balkan har högre samhällssmitta. Annars är det tunnsått.

    Tegnell och Löfven har misslyckats. Dom får byta jobbKräks
    Så här står det i det länkade materialet - så jag är inte alls säker på att du drar rätt slutsats i ditt påstående... tvärtom jag är säker på att du drar slutsatser om någonting som det du drar slutsatsen från inte säger någonting om... 

    "There were few outbreaks reported in schools since early 20201
    Ø Studies were limited during school closures and other stay at home measures. We are learning more as schools re-open
    Ø In most infections or COVID-19 cases reported in children, infection was acquired at home 

    • More outbreaks were reported in secondary/high schools than in primary/elementary schools 
    Ø Studies suggest that children < 10 years are less susceptible and less infectious than older ones 

    • In school outbreaks, it was more likely that virus was introduced by adult personnel 
    Ø Transmission staff-to-staff was most common; among staff and students was less common; and student-to-student spread more rare 

    • Early modelling studies suggested that closing schools reduced community transmission less than other social distancing interventions2"

    ..är det är stor allmän spridning ökar risken för spridning i skolor.  Elever smittas oftats i hemmet..   läs hela materialet så framgår detta,,
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-17 18:45:51 följande:
    Viruset är klassat som i första hand en droppsmitta, men i vissa situationer bildas aerosoler som kan stanna kvar i luften och sprida sig över avstånd längre än två meter.

    thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccina...

    Virusets förmåga att också spridas vis luften förklarar sannolikt varför alla blev smittade på konserten på Gotland.

    www.expressen.se/nyheter/darfor-kunde-smittan.../
    Det är känt att sång och andra aktiviteter som innebär höga röster eller flämtningar och kraftig andning (barhäng i en stimmig lokal och träning inomhus på ett gym med andra människor) ökar transmissionen av vätskor och droppar till luften, sen påverkar luftfuktiget och luftombyte i lokalen bildningen av aerosoler från dropparna.

    Aerosolsmitta är fortfarande droppsmitta rent tekniskt, vilket vi diskuterat tidigare och jag uppfattade att alla var överens om .
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-12-17 19:13:38 följande:
    Oki. Program finns. :)
    Yes,  Proctors fantasier om miljoner är inget annat än fantasier som bygger på okunskaper om verkliga förhållanden. När sedan myndigheter gått ut och berättat att detta skedde utan kostnad för skattebetalarna så är det ännu mer fantasier om miljoner som kommer ändå..
  • Padirac
    Anonym (realist) skrev 2020-12-17 19:29:07 följande:
    I länder som Norge och Finland där man smittspårar så uppskattas skolorna stå för 50% av spridningen (nu när restauranger har begränsningar).

    Hur många procent av fallen smittspårar Sverige?

    Det är under en procent, så kanske killgissaren Tegnell inte ska uttala sig var man driver smittan när man inte lyckats smittspåra nått alls. Han har inte den blåblekaste aning varifrån smittan kommer. Därför står han och gapar om hemmet. Uppstår ett nytt coronavirus i varje hem eller är det kanske så att nån familjelmedlem smittas ute i samhället?  

    Avskeda Tegnell, han har blod på sina händerSkrikandes
    Läste du länken som du så säkert kommenterade?  Det verkar inte så - läs igen.

    Det är bra att du förstått att Tegnell är en anställd tjänsteman, men det är fortfarande en del som återstår, jag vet inte hur skolan ska kunna sprida den kunskapen till dig baraSolig
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-17 19:33:10 följande:
    Rent praktiskt har det ingen betydelse vad man vill kalla smittan. Det viktiga är att alla är medvetna om hur den kan bete sig. I motsats till vad FHM säger, så går det alltså inte att ha julbord tillsammans med sina nära och kära äldre på ett smittsäkert sätt.
    Rent praktiskt framställer man smittan på fel sätt om man kallar den luftburen,

    Vad säger då FoHM om julen

    www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/december/begransa-ditt-umgange-till-en-mindre-krets-under-storhelgerna/

    "Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Samtidigt upphävs de lokala allmänna råd som gällt i regionerna. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Begränsa ditt umgänge till en mindre krets

    Risken för att få, och sprida covid-19 vidare, ökar ju fler man träffar. Därför är det viktigt att begränsa antalet möten även under storhelgerna och att göra anpassningar. Att hålla avstånd, träffas utomhus eller digitalt minskar risken för smittspridning. Nya nära kontakter bör begränsas. Umgänge bör bara ske i en mindre krets. Du bör också undvika att ingå i flera olika kretsar. Ju färre som samlas desto bättre. Det är också viktigt att undvika aktiviteter och miljöer som innebär ökad risk för smitta, till exempel alla situationer där trängsel kan uppstå."

  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-17 20:46:01 följande:
    Tror du verkligen att man kan skicka 22 miljoner SMS gratis? I Nordkorea funkar det säkert att staten tvingar till sig gratis tjänster, men detta är Sverige och kanske samma sak?
    Finns det någonting som är gratis förutom luft och det som finns på marken, i vattnet och luften? Ordet är fritt också

    Sen är det en annan fråga om kostnader för olika parter i leveransen.

    Jag tror att det är så att de stora operatörerna inom telekom har tvång på sig att släppa igenom VMA som sedan några år sedan kan skickas med SMS, operatörerna får inte heller ta ut roamingkostander i de fall detta skulle föreligga enligt ordinarie taxor.  Men jag har inte alla uppgifter och om det är så att det utgår ersättning från staten til loperatörerna kan jag varken förneka eller bekräfta. 

    Med tanke på uppgifter i media att detta medddelande inte kostade skattebetalarna ett enda öre så väljer jag att tro på  dessa uppgifter snarare än den som famlar i mörkret med förutfattade meningar om än det ena än det andra.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin