• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-15 22:03:36 följande:
    Det blir ju mer trovärdigt om du kan summera siffrorna på c19.se och få nåt som matchar presskonferensens rapporter och att det går ihop din teori om vad "sen i fredags" betyder.

    Det går säkert att få ihop det på något sätt. 

    I denna stund visar tv4 hur smittspridningen fortsätter att toköka.
    Ok, så folhälsomyndighetens förklaring om från vilka dagar de anger uppgifterna om dödsfall för sin statistik är inte mer trovärdigt?  Än vad?  

    Om folkhälsomyndighetens uppgifter och statistik bygger på fall inrapporterade från dagen innan så är naturligtvis de siffror presenterar de uppgifter som registrerats dagen innan!  Ifrågasätter du trovärdigheten i att de presenterar data från dagen innan? 
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-15 22:12:32 följande:
    Mål: Skydda de äldre.
    Lägesbild: Det finns ingen skyddsutrustning, personalen är outbildad och jobbar på dåliga villkor.
    Strategi: Sjuk personal ska stanna hemma, övriga ska tvätta händerna och hålla avstånd.
    Riskbedömning av strategin: Sjuk personal kommer kanske inte att stanna hemma för att de i så fall förlorar inkomst. Det går inte att hålla avstånd när man ska vårda äldre.
    Ny strategi som beaktar riskerna med den ursprungliga: Nej, vi kör med den ursprungliga.
    Lägesbild, Det fanns kbnappt någon skyddsutrutning någonstans i världen, den som fanns köptes upp av andra länder framför näsan på mindre köpare eller hölls kvar i tillverkarlandet.

    Personalfrågan på äldrevården har debatterats länge och det har funnits ett stort politiskt stöd på att INTE kvantifiera personalstyrka eller komptens, det har istället varit en konkurrensfördel i den privatiserade utföranden av vården att göra det minsta möjliga med det minsta möjliga antalet anställda. 

    Ingen regering i Sverige kan förändra detta själv utan det krävs en bred politisk uppslutning i riksdagen för en förändring av detta. Modellen är ett misslyckande mycket större än valet av strategi. 

    Jag har inte sett att du, liksom oppositionspartierna, har en lösning, en ny strategi som snabbt kan förändra anställningsvillkor, bemanning, kompetens och vårdkvalitet på äldreboenden - det är förståeligt, för vem ska ta hand om de äldre så gott de kan utan utrustning och utbildning om de som arbetar där trots att de är undebemannade, outbildade och i en stor del av fallen utan skyddsnät går dit. Ska de sättas på skolbänken innan de går tillbaks till de gamla som då defintivt inte fått omsorg under tiden?   

    Problemet är mycket större än att det går att peka på en myndighet eller en regering, problemet med pandemihanteringen ligger i lagar, förvaltningsmodell, beställarkrav på leverantörer.. det är systemets brister som visat sig mycket tydligt.  Hur länge kommer det vara politikst gångbart att kräva valfrihet där valfriheten innebär att återkommande få omsorg av okänd outbildad personal som på papperet påstås göra det som fler personal med bättre utbildning ska göra. Politiska krav på antal anställda inom vården har konstant avvisats i många år.. för konkurrensen, det går alltid att göra mer med mindre.. vilket nu visade sig vara både ett politiskt och marknadshaveri.

    Att skylla på strategier eller myndigheter eller regeringar här och nu är gravt naivt, systemfelen kan inte avhjälpas med FoHM eller regeringen, det är mycket större fel än så i en pandemi med i hela världen ökande smittspridning.. 

    Har du en annan strategi som enkelt skulle försett Sverige med material, utbildad personal, fast personal så är jag intresserad. Eller tror du att någonting annat kunnat hjälpa de gamla och sjuka?

    www.expressen.se/kvallsposten/personal-har-corona-pa-infektionskliniken/

    "70 procent av personalen på infektionskliniken i Malmö har smittats med corona, avslöjar Dagens Nyheter. Vårdplatser står tomma för att det saknas personal.

    – Det visar hur lömskt det här viruset är och hur svårt det är att skydda sig, oavsett hur försiktig man är, säger infektionsöverläkaren Johan Tham till tidningen."

  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-15 23:06:52 följande:
    Eller så klickar folk på "visa endast" och avgör själva vad de tycker om innehållet.

    Annars kan jag tycka att i en tråd som handlar om kritik mot Sveriges handhavande av pandemin så borde det vara okej att kritisera regeringen, som faktiskt har ansvar för att regera landet.
    Alla får kritisera, men alla får också tåla att kritik granskas och värderas utifrån relevans och saklighet. Det finns en stor brist i mycket av kritiken i denna tråd då kritiken saknar såväl relevans som saklighet, bygger på okunskap ch felaktiga premisser.

    Sen finns ju kritiken som dessutom bygger på inget annat än politisering förutom ovan nämnda brister.

    Vad är denna kritk värd? Är denna kritk mer än hat mot enskilda personer eller politiska partier? Ger denna kritk något som helst värde i debatten och samtalet annat än att personer får skiva ut sin frustration? Hjälper denna kritik någon smittad eller inte smittad från pandemin? 
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-15 23:24:34 följande:
    Det är klart att jag också misstar mig ibland, men sättet som du och några till försökt förlöjliga mig på i tråden är inget som framställer er i någon vidare dager.

    Inte blir det bättre av att några av er gång på gång har fel. Var ju t.o.m någon som hävdade att regeringen är folkvald och inte gav sig hur mycket bevis som än staplades på hög. En annan har noll koll på vad lagen mot ministerstyre innebär o.s.v.
    Jag tycker att konstanta politiseringar, felaktiga siffror och ovilja att ta till sig vilka förutsättningar samhället i Sverige har oavsett politiskt styre ger många felaktiga påståenden, jag vet inte hur länge jag tjatade om olika lagar och förvaltningsmodell innan du accepterade dessa fakta.

    Jag tycker verkligen att det är löjligt att skrika skit om en tjänsteman och regering då det är mer grundläggande samhällsmekanismer tillsammans med ursprunglig smitta, befolkningssammansättning, socioekomiska villkor, lagar och förvaltning som påverkar smitta och dödstal.  Trots alla dessa premisser är Sverige varken sämst eller bäst - Sverige ligger ungefär i mitten - just nu.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-16 00:06:54 följande:
    Regering och FHM har ju gång på gång fattat dåliga beslut baserat på felaktiga bedömningar.

    Du skriver att andra politiserar, men alla fattar ju att du hade varit extremt kritisk om en borgerlig regering hade agerat så här tafatt med samma förödande konsekvenser.
    I vanlig ordning tror du saker du inte har en aning om.  Det där ideliga 'underförstådda' om andras uppfattning missleder dig om och om igen, också denna gång.

    Du politiserar också min kritk mot ditt politiserande - det är väl precis det jag konstaterade. Saklig och korrekt återgiven fakta ersätts av politisering från ditt håll.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-16 00:09:48 följande:
    Är det inte lite lågt att påstå att andra tror att C sitter i regeringen?

    Du vet lika väl som alla andra att C är en avgörande del i regeringsunderlaget. Partitoppen i C sitter väldigt nära regeringen, vilket hela konstellationen vilar på.
    Och med samma tankesätt är SD sedan länge en del av KD och M då?
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-16 00:06:54 följande:
    Regering och FHM har ju gång på gång fattat dåliga beslut baserat på felaktiga bedömningar.

    Du skriver att andra politiserar, men alla fattar ju att du hade varit extremt kritisk om en borgerlig regering hade agerat så här tafatt med samma förödande konsekvenser.
    FHM har gjort scenarier för olika utvecklingar, detta har också motsvarande myndigheter i andra länder gjort. Den snabba ökningen i Europa har också varit oväntad i de ländera, det är ingen som har så mycket kunskap om virusets spridningsmöjligheter så att de kan förutsäga eller göra prognoser. De olika myndigheterna kan enbart göra scenarier och förbereda samhället utifrån de premisser deras samhälle har.

    En annan regering med samma myndigheter och samma förvaltningsmodella hade inte gjort andra bedömningar och de problem som det svenska samhället bär på i fråga om skydd mot en pandemi hade inte magiskt försvunnit för att regeringen hade haft en annan politisk färg.

    Jag skriver att du politiserar.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-16 01:22:51 följande:
    Är din definition på politisera "alla som inte tycker som du"? I den meningen har du ju iallafall en poäng.

    Man kan ju använda "visa alla"-knappen även på dig. Jag testade. Du är i allmänhet kritisk till de borgerliga och jag lyckades inte hitta någon större kritik mot S.

    Men du kan såklart häva ur dig anklagelser mot mig som du själv inte har en aning om. För då är det rätt. Men om någon ifrågasätter sig så är det fel, aningslöst och politiserande. Tycker du nog har en del att tänka på.
    Så min kritik av SD med deras historia och nuvarande ideologi, kritik mot samröre med SD, mitt återkommande påpekande om vad som är falska uppgifter som sprids av SDs svans och vurmare och nu den kritik mot att inköp av vård från privata utförare inte har haft politiskt stöd för att kravställa antal och kompetens på personalsidan, att timanställda saknat sjukpeng är enligt dig krritik av 'de borgerliga'? Att politisera?

    Ska vi börja den långa mödosamma vägen för att du ska förstå vad 'politisera' betyder nu?

    Kritik som bygger på falska uppgifter, på missledande ensidaiga uppgifter, på okunskap om lagar och förvaltningsmodell och på politisering är fel och aningslösa. Inte för att jag tycker det ena eller andra utan för att  fakta är inte en fråga om tyckande eller politisk åsikt.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-12-16 00:45:30 följande:
    Idag visades hur den höga dödligheten på äldreboenden korrelerar med den höga smittspridningen i samhället. Det här har påpekats många gånger av diverse experter, men FHM verkar inte dela den synen. Man menar tydligen att det borde vara möjligt att ha en hög smittspridning i samhället samtidigt som man stoppar smittan vid dörren till äldreboendet. I Finland anser man att smittan i samhället måste vara låg för att de äldre ska kunna skyddas.

    Det är självklart att man inte strukturerar om äldrevården på nolltid. Och eftersom man inte kan göra det, så måste man välja en strategi som beaktar att äldrevården inte fungerar. Vad kunde man ha gjort på nolltid? Inga underverk, men åtminstone det som grannländerna gjorde:

    Man kunde ha infört hushållskarantän för att minska den presymptomatiska smittspridningen. Men eftersom man menade att den smittspridningen var obetydlig, så gjorde man inte det. Tvärtom så uppmanade man alla symptomfria att leva som vanligt.

    Så snart skyddsutrustning fanns tillgänglig, så kunde man ha uppmanat alla anställda inom vården att använda munskydd. Det gjorde man inte, snarare avrådde.

    Man kunde ha utgått ifrån att barn både smittas och smittar. Man kunde ha utgått ifrån att viruset i vissa situationer kan spridas längre än två meter. Så tänkte man i andra länder, men inte i Sverige.

    Tongången har ju varit en helt annan i Sverige än i Finland också. Våren gick ut på att Sverige gör rätt. Unga ska hålla igång samhället, medan de äldre håller sig undan. Det är alltså helt på sin plats att gå på restaurang medan sjukhusen fylls. Under hösten har Tegnell låtit förstå att läget är under kontroll och smittspridningen låg i en situation som skulle anses vara katastrofal i Finland. Man lade normen för hur man ska bete sig under en pandemi i våras, nu är det tydligen svårt att ändra på den. Trots att man nu väldigt strängt säger ska om alla rekommendationer, så mildrar man det med tillägget om man kan. Och många kan tydligen inte.

    www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/lararna-...

    Vi har gjort allt vi kan sades det på våren. Nej, den där lagen som skulle ha tillåtit regeringen att stänga köpcenter, den använde man aldrig.
    Grannländerna har en annan laglig rätt att vidta åtgärder, annan organisation av samhället - det påverkar mer än du vill ta till dig.

    Strategin är enligt på gängse planer för att skydda befolkningen vid en ostoppbar okänd smitta, en strategi som till och med Mika Salminen erkänner. 

    Ger smittskyddslagen stöd för att isolera människor som inte är sjuka? Gav den tillfälliga lagen stöd för att isolera människor som inte är sjuka? 

    Fanns det tester som kudne användas för att hitta presymptomatiska eller asymptomatiska smittade? Hur stor del presymptomatiska eller asymptomatiska smittade fanns det i samhället - nyligen testades alla lärare i Österrike, 1% kom man väl fram till där - om de var presymptomatiska aller asymptomatiska, vet vi det?

    Givet kunskapsläget så drevs inte spridningen av smittan genom köpcenter, det var nattklubbar, restauranger och dessa kom man åt genom ordningslagen och de lokala föreskrifterna för denna typ av verksamhet.

    Som alltid när man arbetar med omfattande systemstörningar gäller det att i första hand hitta och åtgärda de största bidragen till störningen, barn var inte drivande i smittspridning, det fanns en mycket större spridning som behövde hanteras först. Om och när detta är mött kan man ge sig på nästa del i störningen. Det har jag skrivit om tidigare.

    Tillåter smittskyddslagen att man utgår från att barn är smittade och sprider sjukdom om de inte har symptom, om det inte finns tester som påvisar att de är sjuka? 

    Påståendet att alla skulle uppmanats att leva som vanligt är direkt fel, möjligen en lögn du kommer med.
  • Padirac
    Anonym (man) skrev 2020-12-16 12:00:48 följande:
    Klart att det är oförsvarbart att tro att det inte kommer komma än andra våg och därmed skita i att förbereda sig för det och göra om samma korkade misstag man gjorde under första vågen.

    Att ursäkta bort det med att man "inte kan förutsäga framtiden" funkade kanske första gången, även om man där var väldigt sen med allt. Med det duger absolut inte denna gång när man mycket väl visste att det förmodligen skulle komma en andra våg.

    FHM och regeringen hade alla möjligheter att förbereda sig för en andra våg och det sket man i och JA sådan arrogans och inkompetens ÄR oförsvarbart för det kostar en massa folk livet i onödan.
    Det är en del uppgifter som du antar utan ha belägg för, se nedan. Din kritik är alltså fel helt enkelt, bygger på falska premisser.

    www.dn.se/sverige/regeringskansliet-tog-hojd-for-andra-vag-anda-lattades-restriktioner/

    "Regeringskansliets krisplanering från september tog höjd för en andra våg som skulle nå sin topp i början av december."

    sen kommer en rad nyanseringar i artikeln om förändringar i olika åldersgrupper avseende rekommendationer och risker

    www.dn.se/sthlm/professor-stockholm-utmarker-sig-genom-att-man-fick-mycket-smitta-pa-aldreboendena/

    "
    Dagarna innan hade Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm konstaterat tecken på samhällspridning, vilket föranledde nya rutiner för att skydda de äldre.

    Provtagningen skulle nu inriktas till personer på sjukhus, och till äldre i särskilda boenden. Men personal med symtom skulle inte testas, utan gå hem från jobbet. Det var inte heller självklart att boende med symtom skulle testas – avgörandet skulle göras av ansvarig läkare.


    Riktlinjerna avvek därmed från myndigheternas rekommendationer. Som orsak angavs det ”lokala epidemiologiska läget”. Vid tidpunkten hade regionen 341 konstaterade fall.


    – Jag tyckte att det var anmärkningsvärt, att provtagning av boende med symtom inte var en självklarhet, i strid med Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Det var ett avsteg från rekommendationerna – som också markerades, säger Marta Szebehely, professor emeritus i socialt arbete med inriktning mot äldre vid Stockholms universitet, och lyfter att Folkhälsomyndigheten uppgav att boende och personal inom äldreomsorgen borde prioriteras för testning."

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin