Inlägg från: FuckGoggleAskMe |Visa alla inlägg
  • FuckGoggleAskMe

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2021-06-12 10:28:49 följande:
    Okej. Jag konstaterar att du inte är intresserad av något konstruktivt utbyte. Frågan är varför du då svarade på mitt inlägg..... 
    Hoppsan, vad var det för fel nu då? För kort?

    Precis, man måste ha en specifik lag som säger att det är möjligt vid pandemier att komma med begränsningar av de grundlagsskyddade rättigheterna. Annars går det inte, det måste finnas lagstöd. 

    Grundlagen är ju väldigt allmängiltig, och tanken är att reglera tillämpning i detalj med andra lagar, och inte att grundlagen ska tolkas vilt. Står tex att rörelsefriheten kan begränsas vid brott. Specifika andra lagar bestämmer vad som är brott, och vilket brott som får vilka påföljder, man tolkar inte grundlagen för att bestämma vem som hamnar i fängelse. Grundlagen hänvisar på flera ställen till vad som kan regleras med andra specifika lagar.
  • FuckGoggleAskMe
    Anonym (haha) skrev 2021-06-12 14:17:04 följande:
    Jag tror att det hade gjort skillnad. Dessutom vet man inte hur illa andra europeiska länder hade drabbats om de inte haft sina lock downs.
    Genom lockdowns har det förstås blivit färre möten mellan människor, vilket innebär mindre smitta och färre döda. Länder som har haft lockdown har sett tydliga nergångar på antalet smittade vid varje lockdown. 
    Naturligtvis hade det gjort skillnad i Sverige också.
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2021-06-12 16:23:01 följande:
    Var menar du färre möten mellan människor hade skett  - där också smitta spridits i någon inte liten omfattning-  vid en lockdown i Sverige - om det nu funnits lagligt stöd för detta?

    Hur skulle denna lockdown du tänker dig ha set tut? Vilka funktioner i samhället skulle ha varit tillgängliga för befolkningen och på vilket sätt? Arbete och annan sysselsättning, livsmedel, transport, vård, utbildning - inte minst för de som går ut gymnasie och grundskola som måste ha slutbetyg och behörighet för att komma vidare i nästa steg i livet...
    Jag utgår ifrån hur lockdown sett ut i andra länder. 
    Stängda affärer etc utom livsmedelsaffärer, bensinstationer, apotek. 
    Distansundervisning för barn och distansjobb för företag där det funkar. Utegångsförbud efter klockan X. 
    Då hade naturligtvis färre möten mellan människor skett, och färre hade blivit smittade, och färre hade dött. Lockdown har funkat i andra länder, så varför skulle det inte ha fungerat i Sverige?  Detta sagt utan beaktning av pandemilag och möjligheter.
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2021-06-12 22:00:44 följande:
    Hur många smitttillfällen menar du skulle ha försvunnit om detta gjorts?

    Var och av vem har människor smittats enligt din uppfattning?

    Butiker, parker, badplatser, vinbarer... Ja du kan säkert rada upp var smittan spridits. Det är många i Sverige som följt rekommendationerna med att begränsa sitt sociala liv och att hålla distans i butiker osv.. sen finns det en minoritet som besökt vinbarer, afterski, efterfester. Den stora majoriteten har arbetat och umgåtts med de de bor med eller närmaste familjen och det är också vid dessa två specifika situationer och platser människor smittats - de som inte arbetar från hemmet av sina kollegor, i hemmet av anhöriga. Hur skulle den lockdown du beskriver ha kunnat stoppa den smittan? Dessa on/off lockdowns har uppenbarligen inte mer än temporärt minskat smitta och dödsfall så vitt jag kan se från de data som finns tillgängliga.
    Enligt den statistik jag sett smittas de flesta i hemmet eller på jobbet. 
    En del har även smittats vid besök på affär etc. Så att stänga affärer ger också ett bidrag, även om det inte är det viktigaste.
    Min uppfattning är lika med vad som offentligt bekräftats, jag har inga egna teorier. 
    I lockdown länder har det även varit begränsat hur många gäster från andra hushåll man får ha hemma, typ 1, 2, 4 eller så. Detta har det ofta fuskats med, och detta har gett upphov till mera smitta. 
    Det finns statistik som visar att lockdown har haft stor effekt på antal smittade och döda. 
  • FuckGoggleAskMe
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-21 21:08:49 följande:
    Jag har redan länkat till en vetenskaplig text som tar upp relationen mellan luftburet och R0. Läste du inte mitt citat? Här kommer texten en gång till:

    The key problem with this statement is that R0 is not related directly to whether or not a disease is transmitted through aerosol inhalation. R0 signifies how many people become infected after contact with one infected person, but the mechanism of transmission is irrelevant.

    Various organisms can be disseminated by the airborne route but are not necessarily transmitted person-to-person. For example, hantaviruses, which cause hantavirus pulmo- nary syndrome, and Bacillus anthracis, which causes anthrax, have animal reservoirs and are acquired by inhalation, but they are not transmitted person-to-person. They have R0=0 yet they are considered to be airborne diseases [43,44].

    En Google translate översättning:

    ?Det viktigaste problemet med detta uttalande är att R0 inte är direkt relaterat till huruvida en sjukdom överförs genom aerosolinhalation eller inte. R0 betyder hur många som smittas efter kontakt med en smittad person, men överföringsmekanismen är irrelevant.

    Olika organismer kan spridas via den luftburna vägen men överförs inte nödvändigtvis person till person. Till exempel har hantavirus, som orsakar pulmonärt syndrom av hantavirus, och Bacillus anthracis, som orsakar mjältbrand, djurreservoarer och förvärvas genom inandning, men de överförs inte person-till-person. De har R0 = 0 men de anses vara luftburna sjukdomar [43,44].?
    Ja, och det sägs att mutationerna sprids värre genom luften. Även om det inte är klassificerat som luftburen, sprids smittan genom luften en hel del ?
  • FuckGoggleAskMe
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-24 19:58:23 följande:
    Kan du länka till en källa som säger att det är sällsynt, och som dessutom presenterar bevis för påståendena?

    Här en källa som säger raka motsatsen:

    Although other routes can contribute, we believe that the airborne route is likely to be dominant.

    Min översättning: Även om andra smittvägar kan bidra, tror vi att den luftburna smittvägen sannolikt är den dominerande.

    www.thelancet.com/article/S0140-6736(21)00869-2/fulltext
    Här har vi en smittspårnings app som varnar när någon smittad varit i närheten runt 15 min. För de anser att luften bär smittan (obs, jag sa inte Luftburen Smitta, för att inte reta semantiskt rättrogna i tråden). Här tänker de mer på de praktiska implikationerna är rätt klassificering av läkekonstens gudar. 

    Många fall har upptäckts genom denna app, som verkar vara liknande den de har i Finland. 
  • FuckGoggleAskMe
    pyssel skrev 2021-06-26 14:37:32 följande:

    Absolutismens hobbyvirologer i tråden: "När testkapaciteten ökade och man började testa högstadieelever, ja se då ökade plötsligt smittspridningen bland dessa. Innan var de inte smittdrivande."

    Ja, vilket sammanträffande! *facepalm*


    Det är faktiskt ett viktigt påpekande. Här hos oss är problemet att de testar massor av barn, och siffrorna för smittade barn är höga. Skulle man bara testa färre, skulle ju problemet lösa sig, det skulle inte finnas så många smittade barn, och de skulle inte vara smittdrivande. Här envisas de med regelbundna snabbtester för alla elever som bara höjer siffrorna på antalet smittade. Fler familjer måste låta testa sig och sitta i karantän pga detta oskick.  
  • FuckGoggleAskMe
    Intressant jämförelse i Aftonbladet (baserad på en studie från Oxfords universitet) mellan Sverige och Norge-Norden-Europa. Inledningsvis var det tydligen ganska likartad smittökning i Sverige och Norge, men sen tog Norge till åtgärder medan Sverige avvaktade. 
    Samt kommentarer från Tegnell, Forland och Elgh. 

    https://special.aftonbladet.se/coronastrategin

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/B3Rrp7/inga-bevis-att-snabba-atgarder-ar-battre
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2021-07-11 01:41:13 följande:
    "Frode Forland: Den första fasen tror jag var helt avgörande i Norge. Genom att vi snabbt fick till hårda åtgärder lyckades vi bromsa smittan. Vi har reglerat de nationella åtgärderna mycket mer än i Sverige. Nivån på åtgärder har gått upp och ner och vi har också haft lokala åtgärder. Det har varit mycket effektivt och är fortfarande vår strategi. Det tredje, som jag tror har varit helt väsentligt, är att vi haft sträng inresekontroll. Vi fick smittan på en mycket lägre nivå än de flesta andra länder i första fasen och när det är stor skillnad i smittnivå mellan länderna, som mellan Sverige och Norge, så har det här en stor effekt."
    Fram till början av april 2020 var det ungefär samma antal smittade per dag i Sverige och Norge. I mars införde Norge en del restriktioner, vilket inte Sverige gjorde, och därefter blev det stora skillnader mellan länderna. 
  • FuckGoggleAskMe

    Eftersom samma citat av FF har citerats två gånger på raken, kan jag ju lägga in citatet igen, om nu någon missade de första två. 
    Dessutom fyller jag på med några andra FF citat från artikeln. 
    FF tror alltså att Sverige kom med få åtgärder, för sent, och att man visst kan jämföra Sverige och Norge. Åtgärder i Norge redan i mars, bromsade utvecklingen i april.
    ?????????????-

    Frode Forland: Om det var för sent vill jag inte säga, men ni fick in mer smitta innan ni slog ner första utbrottet och det har ni lidit och stridit med hela resten av pandemin, som jag ser det. Jag tror att i vi agerade tillräckligt snabbt i Norge. Smittan sköt i väg första veckan i mars och redan följande vecka tog regeringen hårda beslut och stängde ner stora delar av samhället. Det hade en förvånansvärt snabb effekt och jag tror att det har hjälpt oss genom hela krisen att vi fick smittan stoppad innan den spred sig ut i samhället.

    Frode Forland: Jag tror definitivt att det är viktigt att agera snabbt. Men det beror helt på vad det är för typ av virus.


    Frode Forland: Den första fasen tror jag var helt avgörande i Norge. Genom att vi snabbt fick till hårda åtgärder lyckades vi bromsa smittan. Vi har reglerat de nationella åtgärderna mycket mer än i Sverige. Nivån på åtgärder har gått upp och ner och vi har också haft lokala åtgärder. Det har varit mycket effektivt och är fortfarande vår strategi. Det tredje, som jag tror har varit helt väsentligt, är att vi haft sträng inresekontroll. Vi fick smittan på en mycket lägre nivå än de flesta andra länder i första fasen och när det är stor skillnad i smittnivå mellan länderna, som mellan Sverige och Norge, så har det här en stor effekt.

    Frode Forland: Lockdowns har visat sig fungera. Även ekonomiskt har de länder som haft minst smitta klarat sig bäst, fast de haft tuffa åtgärder ett tag. Norge hade en hård lockdown under en kort period i början, men Sverige har faktiskt i långa perioder legat på en högre nivå än Norge när det gäller samhällsåtgärder. Vi har gått upp och ner och styrt det enligt de olika utbrotten som varit i olika delar av landet. Jag har gett Sverige rätt i det att vi i den första fasen kanske körde lite för tufft i Norge, när vi stängde skolor och dagis. Men vi tog det säkra före det osäkra.

    Är det relevant att jämföra Sverige med de andra nordiska länderna?
    Frode Forland: Ja, det är relevant. Men viktigare än att jämföra är att samarbeta och hjälpa varandra genom krisen, och det har de nordiska länderna gjort på ett bra sätt under pandemin.


    Varför har Sverige drabbats hårdare än våra nordiska grannländer?


    Frode Forland: För att Sverige fick in mer smitta innan man fick till åtgärder. Och för att Sverige hade öppna gränser, vilket var logiskt då ni hade samma smittnivåer som Europa och inte fick ner smittan så snabbt.


    Vad är den viktigaste lärdomen vi kan dra av pandemin?


    Frode Forland: Vi har lärt oss att det är inte en hälsofråga, det är en total samhällsfråga. Det tycker jag var bra i Norge, att regeringen tog det överordnade ansvaret från folkhälsomyndigheten. Då en kris gäller alla funktioner i samhället kan man kan inte styra det från en hälsomyndighet.


Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin