• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Tow2Mater skrev 2020-10-23 23:10:21 följande:
    Att strategier och mål (om de ens finns) från FHM måste tolkas, och kan tolkas så olika, är ju under alll kritik.
    Mm, det kan man kanske tycka.

    Men samtidigt finns säkert strategin nedskriven på FHM:s webbplats.

    Padirac brukar ofta hjälpa till med att försöka förklara sådant.


  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-10-23 23:35:18 följande:
    Bacon och öl finns det ju säkert en del som skulle kunna tänka sig, framför att elda och misstro myndigheter. För övrigt tror jag att mentalisering och en gnutta ödmjukhet inför andras erfarenheter kan vara en nyttig övning för den som tolkar alla /stela/ blickar som pur beundran och glädje. Helt enkelt nyttigt att förstå att inte förväxla sin känsla av samhörighet med hunden med densamma för okända tvåbenta. Det finns trots allt en del bestämmelser som inte finns till enkom för att provocera oss hundägare, utan av omsorg om andra. Frihet under ansvar är också att respektera ett fåtal regler som är till för allas välbefinnande.
    Du utgår från dig själv och dina referensramar - och kan väl heller inget annat göra.

    Klart att jag ser hur folk reagerar och att det stora flertalet inte reagerar överhuvudtaget, några få reagerar negativt medan många ler, inte mot mig utan åt hunden.

    Men det är klart att jag förstår att det är en utmaning för rigida paragrafryttare att möta en okopplad hund som inte skäller, inte går fram till andra hundar eller människor.

    Det finns ju en tydlig parallell där till FHM:s rekommendation, de innebär ju också en utmaning eller är rentav en skymf gentemot dem vars livsglädje är förbudsivrande.
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-10-24 06:18:36 följande:
    Parallellen till myndighetstrots och misstro mot myndigheter är desto tydligare.

    Ja, du har alldeles rätt i att jag utgår från min referensram, dvs den att inte utgå från att andra inte är hundrädda för att jag inte är det och att inte sätta "nytta för mig" framför "nytta för flest", när jag rör mig ute med mina hundar. Det låter som att du har en både snäv och skev referensram och illa dolda behov att "visa saker".

    Det aggressiva i att projicera att andra "är paragrafryttare", där är du i skönt sällskap med framförallt de män som gillar att köra egna race och visa upp det, i synnerhet mot kvinnor som "ska tycka nåt". Du blir fort arg och bitsk, ser jag, men vi är vana och tar det med jämnmod Skäller inte hunden gör husse det så saliven "står som en kvast" för han skulle ju aldrig ta på sig ett munskydd som kan "stå som en strut".
    Mm, jag har ju stött på personer med uppfattningar som liknar din. Dessbättre är det ur mitt perspektiv inte ens en promille som reagerar synbart negativt på en okopplad hund som uppenbart inte utgör något hot mot människor eller andra djur.

    Det är inte särskilt länge sen en mamma hejdade oss och frågade om vi kunde hjälpa till. Hennes dotter i femårsåldern var hundrädd och mamman ville visa henne att alla hundar inte är farliga.

    Det funkade bra, ett slags KBT på amatörnivå som resulterade i en stolt och ganska glad femåring och en uttråkad hund.

    Det finns vettiga människor överallt som ser saker för vad de är - som inte kräver att det ska finnas masker eller koppel i sammanhang där de bara inger en känsla av falsk trygghet.

    Hoppas du får uppleva en helg där du inte känner dig hotad av alla de människor på din ort som inte håller avstånd till andra - där är det ju enligt din utsago endast någon promille som beter sig korrekt ur ett smittskyddsperspektiv.
  • FDFMGA
    Tow2Mater skrev 2020-10-24 00:57:22 följande:
    Jag har lanken, och det ar inte tydligt.
    Det är rätt tydligt att du har "lanken".
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-10-24 09:52:34 följande:
    Återigen, det skulle vara hälsosamt för din omgivning om du kunde röra dig mellan flera perspektiv och reflektera något djupare än du just nu gör. När det gäller pandemin är det detsamma: Att raljera över verklig fara för andra, för att du och partnern hade lätta förkylningssymptom vid er infektion, det visar bara på dina svårigheter att relatera till det som inte är självupplevt. Du kan relatera till en flicka du mött men inte alls till att jag hela arbetsdagarna rör mig bland hundratals människor och som går nära och som renlighetsåtgärd har en flaska handsprit och tvål och vatten. Vi har ännu inte rek om mask på jobbet. Avvikelsen att ha det är så stor att ingen har det.

    Vi har inga antikroppar och min man kom precis hem efter inläggelse med hjärtflimmer, proppar i ben och lungor, som givetvis är kvar. Jag gör mig inga illusioner om att det här säkert går vägen, men kommer att hantera det också. Framförallt är jag inte i ditt och klybans gäng som föraktar människor som har kritik mot allmänhetens hantering av befintliga restriktioner, och dubier om myndighetens rekommendationer varit och är tillräckliga i förhållande till de beteenden som visar sig. Jag är hela tiden alldeles för nära andra personer, för att jag måste om jag ska ha en inkomst. Så du behöver inte ha några idéer om hur jag går runt och "känner mig hotad", för att jag krasst deklarerat att folk inte sköter sig ens i affärer enligt FHMs rek. Det finns ingen människa som kan gå med signalsystemet mot faror påslaget i den utsträckning det skulle behövas, så jag fungerar alldeles utmärkt, tack så mycket.

    Det är kanske dags att även du ser saker för vad de är, inte bara de du kan tolka i egen favör.
    Ja, vi lever i olika verkligheter - eller åtminstone upplever vi att vi gör det.

    Där jag bor är det stora flertalet ganska bra på att hålla avstånd till andra i vardagen, visst slarvar vi ibland, men inte desto mindre innebär vårt gemensamma förhållningssätt att smittspridningen dämpas.

    Där du bor är det endast ett fåtal som tar rekommendationerna på allvar.

    Antingen är skillnaden reell eller också handlar det om hur vi ser på andra i förhållande till oss själva.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-10-24 12:17:03 följande:
    Där du bor dämpas smittspridningen? Ja, då bor du inte i Stockholm i alla fall då för här ökade antalet fall med 70% på tre dagar. 
    Absolut, du har rätt ur ditt perspektiv - smittspridningen är större nu än i somras.

    Men smittspridningen är dämpad relativt vad den skulle vara om vi inte höll avstånden till varandra eller om vi som i vissa andra länder förlitade oss till munskyddens magiska effekt.

    Språk är komplex "materia" och dess mångtydighet går till spillo om man inte som pyssel så insiktsfullt skrev tidigare idag "det skulle vara hälsosamt för din omgivning om du kunde röra dig mellan flera perspektiv och reflektera något djupare än du just nu gör".Glad

    Missförstå mig inte. När jag citerar pyssel så syftar jag på din omgivning här i tråden, hur du förhåller dig till din omgivning i verkliga livet vare sig vill eller kan jag uttala mig omGlad
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-10-24 17:35:57 följande:
    Du kan inte gärna veta hur smittspridningen skulle ha tett sig i de länder där munskydd är påbjudna om de inte haft dem. Du tror dig veta det - precis som du tror dig veta att du och din familj redan haft covid-19 - men det vet du inte. Du vet heller inte om smittspridningen i vårt land skulle varit beskedligare än den nu är om vi hade haft munskydd i tillägg till rekommendationerna om att hålla avstånd. Du vet helt enkelt inte alls allt eller särskilt mycket av det som du tycker dig veta. 
    Som så ofta är din slutsats helt korrekt - men i det verkliga livet är de absoluta sanningarna få.

    Eller som man kunde läsa i DN:s gästledare för några dar sen: I Storbritannien gör man allt rätt, folket bär munskydd, håller avstånden och registrerar sig för smittspårning på pubar och restauranger medan man i Sverige inte bryr sig om smittskydd eller ens om munskydd, man ifrågasätter de auktoriteter man inte har på de svagas bekostnad.

    Att Storbritannien - och många andra munskyddsförsedda nationer - i så ringa utsträckning tycks ha lyckats dämpa smittspridningen kan ju ha helt andra orsaker än de jag tror kan ha påverkat.

    Jag gör ju gärna kopplingar till det jag ser av munskyddsbärarnas uppträdande här i Stockholm och det faktum att så många av munskydden verkar tro att bärandet ger dem ett magiskt skydd.

    Till skillnad från Tegnell tror jag att munskydden sammantaget befrämjar smittspridning av ovan nämnda skäl.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-24 19:12:20 följande:
    Only 18% of people self-isolate after developing coronavirus symptoms, UK study finds

    www.independent.co.uk/news/uk/home-news/coronavirus-self-isolation-uk-rules-symptoms-police-fines-b594240.html

    Det här är inte att göra allt rätt.
    Javisst, jag minns dessa uppgifter.

    Mitt inlägg handlade om sagoberättande i en DN-ledare. Du har ju inte tillgång till DN men jag kan peta dit en länk iallafall.

    www.dn.se/ledare/gina-gustavsson-den-svenska-synen-pa-auktoritet-gor-oss-svaga-i-pandemin/
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-10-24 09:52:34 följande:
    Återigen, det skulle vara hälsosamt för din omgivning om du kunde röra dig mellan flera perspektiv och reflektera något djupare än du just nu gör. När det gäller pandemin är det detsamma: Att raljera över verklig fara för andra, för att du och partnern hade lätta förkylningssymptom vid er infektion, det visar bara på dina svårigheter att relatera till det som inte är självupplevt. Du kan relatera till en flicka du mött men inte alls till att jag hela arbetsdagarna rör mig bland hundratals människor och som går nära och som renlighetsåtgärd har en flaska handsprit och tvål och vatten. Vi har ännu inte rek om mask på jobbet. Avvikelsen att ha det är så stor att ingen har det.

    Vi har inga antikroppar och min man kom precis hem efter inläggelse med hjärtflimmer, proppar i ben och lungor, som givetvis är kvar. Jag gör mig inga illusioner om att det här säkert går vägen, men kommer att hantera det också. Framförallt är jag inte i ditt och klybans gäng som föraktar människor som har kritik mot allmänhetens hantering av befintliga restriktioner, och dubier om myndighetens rekommendationer varit och är tillräckliga i förhållande till de beteenden som visar sig. Jag är hela tiden alldeles för nära andra personer, för att jag måste om jag ska ha en inkomst. Så du behöver inte ha några idéer om hur jag går runt och "känner mig hotad", för att jag krasst deklarerat att folk inte sköter sig ens i affärer enligt FHMs rek. Det finns ingen människa som kan gå med signalsystemet mot faror påslaget i den utsträckning det skulle behövas, så jag fungerar alldeles utmärkt, tack så mycket.

    Det är kanske dags att även du ser saker för vad de är, inte bara de du kan tolka i egen favör.
    Jag svarade inte på delarna av dina inlägg från igår som handlade om din personliga situation utan fokuserade på dina andra betraktelser.

    I relation till personer för vilka smittan är ett betydligt allvarligare hot än för mig kan jag egentligen inte göra annat än det jag redan gör - hålla avstånd till andra så gott det går, i medvetande om att jag inte kan veta vilka dessa är.

    Dessutom försöker jag hålla extra avstånd till personer som bär mask i och med att jag ser masken som en signal för budskapet "Kom inte nära mig". Tyvärr tycks budskapet oftast vara enkelriktat, det vill säga att personer med mask inte anstränger sig för att hålla avstånd till andra.

    Men det faktum att jag försöker hålla avstånd till maskförsedda innebär inte att jag accepterar påståenden om att munskydd minskar smittspridningen.

    Jag tror tvärtom att motsatsen gäller, vilket också den kraftiga smittspridningen i länder med masktvång indikerar.
  • FDFMGA
    Aniiee skrev 2020-10-24 14:35:46 följande:

    Mini death watch update för igår:


    Brasilien och Bolivia hade samma antal döda per miljon. 
    Argentina hoppade upp till 617 döda/miljon,  och passerade därmed raskt både Panama, som också hoppade upp till över 600/miljon, och Italien. Fortsätter Argentina på samma trend kommer de passera UK innan månaden är slut.
    Om båda håller sina trender kommer Colombia gå om Sverige på måndag. Colombia kommer också hoppa upp i 600/miljon innan månden är slut.

    Det var allt.
    Det blev söndag.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin