• Pope Joan II

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Det här är en tråd för människor som är kritiska till Sveriges strategi och som önskar att diskutera ur det perspektivet. 

  • Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-11-04 18:58:00 följande:
    Ja, det är ju tur för dig, din man och din mans kompis det. 
    Ähhh... kan du kanske tala om för mig vad min man har gjort för fel då??? Han har ju bara frågat "vaddå får man inte gå till affären?", men han har ju INTE gjort det.  
  • klyban
    Padirac skrev 2020-11-04 23:11:58 följande:
    Om det var 1.1% som var smittade _vid_ testningen hoppas jag att det inte var fler efter testningen Förvånad

    Nä, jag vet inte hur de gjorde för att undvika trängsel - men mycket folk var det i alla fall.  Jag kommer ihåg hur mycket trängsel och tid det tog vid vaccineringen mot svininfluensa.. 

    En bra strategi är ju att undvika det som leder till sitt eget fördärv... men det största problemet verkar vara att sarkasmer och ironi inte biter...  

    Hur som helst finns det väl kända strategier att hantera sådant, medvetet eller omedvetet... och jag har inte sett några motmetoder ännu... kanske kommer de.. istället ser jag hur reaktionerna som beskrivs i Haseks bok spelas upp om och om igen.

    Vi får nog ta reda på hur det gick till innan vi fortsätter, men inte jag idag dock.
    Dock var dom 45000 tror jag som testade alla dessa under en helg.


    Följde aldrig den där Haseks bok diskussion, men den verkade givande ;)

    Nu blir det sänga och katten behöver en kram på vägen.

  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-04 19:10:35 följande:
    AndreaBD skrev 2020-11-04 18:48:55 följande:
    Förstår du inte vad han säger? Det GÅR inte! Inte med lagarna som vi har i Sverige i nuläget. Då skulle man behöva ändra dem först, och det hinner man kanske inte göra tills pandemin är över. 
    Förstår du inte vad ABC skriver? ABC undrar om P tror att svenskar generellt sett beter sig bättre med rekommendationer eller med lagar. 

    Det pratade jag ju inte om. Ingen annan pratade om det heller, i det sammanhanget. Sammanhanget var det juridiska. Att det inte finns lagar som möjliggör detta. Då spelar det ingen roll hur folk beter sig om man ändå inte kan införa förbud. Åtminstone är det då första steget att fixa till lagstiftningen. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-04 19:13:46 följande:
    Hälso- och sjukvårdsdirektör i Uppsala, Mikael Köhler, enligt texten. Räknas det som ett ?officiellt ställe??
    Nej. Det är ju inte han som ger ut rekommendationer. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-11-04 19:22:57 följande:
    FHM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Precis..... jag orkade inte riktigt ens att komma med något så självklart. Men kanske är det lika bra att du gjorde då.... 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-04 19:28:01 följande:
    Frågade man efter vilka alla du hade utsatt för smitta, dvs var du hade varit och vilka du hade träffat just innan du själv blev sjuk?
    Man frågade efter vilket jobb om man smittats på jobbet och vilken idrottsklubb om man smittats där. Det tycker jag är smart tänkt, då kan man sedan kolla närmare, kanske kontakta chefen, kontakta tränaren. Jag kan tänka mig att det fungerar t.o.m. bättre än att be den smittade personen räkna upp allas namn, för det kommer folk inte att kunna göra i alla lägen. Dvs. de kanske inte vet så exakt. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-11-04 20:11:32 följande:
    FM gav ju tre olika scenarion för smittspridningen efter sommaren, ingen av dessa har fallit in. varken den bästa eller värsta.
    Precis. Jag ser inte heller tecken på att man skulle ha varit över-optimistisk inför hösten. Det är inte vad jag minns. 
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-11-04 23:41:39 följande:
    Precis. Jag ser inte heller tecken på att man skulle ha varit över-optimistisk inför hösten. Det är inte vad jag minns. 
    Jag kommer inte ihåg var jag läste det faktiska utfallet jämfört med de tre scenarierna..  Men det var mycket bättre än det värsta scenariet - just nu i alla fall. Exakt hur det utvecklar sig vet ingen med säkerhet även om jag ser det som troligt att smittan fortsätter att öka.
  • Padirac

    Här fanns det kurvor att jämföra - antagandet om att årstiderna och de vanor människor har under dessa spelar roll nämns också.

    www.dn.se/sverige/smittspridningen-hogre-an-fhms-varsta-scenario/

    "Scenario 0 handlar om en avtagande smittspridning. Scenario 1 visar en mer ojämn utveckling med toppar under hösten och kring årsskiftet. I scenario 2 ökar smittspridningen jämnt under en längre tid.


    DN har jämfört dem med den senast tillgängliga veckostatistiken och kan konstatera att verkligheten hittills skiljer sig från scenarierna på flera punkter:


    • Inläggningar på intensivvårdsavdelningar var fram till mitten av oktober färre än i alla tre scenarier. De senaste veckorna har antalet patienter överstigit 20, vilket är fler än i scenario 0. Antalet är fortfarande mindre än hälften av dem i scenario 1 och 2.

    • Dödsfallen per vecka har också varit färre än i något av scenarierna. Vecka 43 avled 18 personer med covid-19, vilket jämförs med de tre scenariernas 29, 124 och 95.


    • Någon jämförelse med bekräftade fall låter sig inte göras. Det då man i scenarierna bara har med allvarliga fall, något som inte längre särredovisas i Folkhälsomyndighetens offentliga statistik.


    Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell säger att man nu undersöker hur scenarierna kan uppdateras. Samtidigt som utvecklingen i Sverige är mindre dramatisk än i scenarierna understryker han att den är allvarlig.


    – Jag tror inte att man någonstans i Europa hade förutsett en sådan här dramatisk utveckling. Vi måste komma ihåg att det är en ny sjukdom. Jag tror att skillnaderna mellan olika årstider kanske är större än vad vi först trodde. Smittriskerna verkar uppenbarligen öka mycket under hösten när människor är inomhus mer."

  • klyban
    AndreaBD skrev 2020-11-04 23:32:40 följande:
    Precis..... jag orkade inte riktigt ens att komma med något så självklart. Men kanske är det lika bra att du gjorde då.... 

    Det var ju på samma sätt när ABC ro0pade om flockimmunitet, så fick ABC leta källor som INTE var FHM och han i Umeå eller vart det nu var.


    Lite roande de diskuterade flockimmunitet så länge så att en andra våg han komma.
    Och att om det hade varit så att flockimmunitet hade varit FHM strategi, så måste det varit tidernas sämsta strategi med facit i hand.
    Men nu förväntar jag mig dock att den diskussion startar upp igen.

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin