• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Larmen har duggat tätt sen i våras, sjukvården skulle kollapsa,föräldrar borde bilda gemensamma aktionsgrupper för att få okunniga myndighetr och regeringen att inse att skolorna  utgör veritabla smitthärdar.

    Här på FL skrev formunets mest ihärdiga SD-aktivist att det bara återstår veckor innan Sverige med bred marginal har passerat Belgien, Storbritannien, Italien och Spanien i statistiken över andelen döda i covid-19.

    Idag återgår Region Stockholm till normalläge - antalet smittade som behöver sjukhusvårtd är så få att inga extra åtgärder - som inte den vanliga verksamheten kan hantera - behövs.Solig

    www.svd.se/region-stockholm-avslutar-stabslage

  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-09-07 13:30:17 följande:
    . För inte tusan är folk tillräckligt duktiga på att hålla avstånd och inte gnida sig i ansiktena här, söder om Stockholm, och vad man kan se av nyhetsrapporteringen inte i Stockholm, Göteborg eller norrut heller. Förutom de här balkongreportagen med duktiga 70plussare.

    Det är mer dumt med alla näskliare och ansiktsstrykare bland oss andra än en dum, men harmlös, våg av pasta- och toapappershamstring i mars, april.
    Här ligger det en gravad hund, skulle Refaat El-Sayed ha kunnat säga om han varit pangdemist.

    Ingen lockdown, nästan inga munskydd, ine mycket till kollektiv immunitet och folk struntar i distanshållningen.

    Inte desto mindre minskar smittspridningen och sjukvården återgår till normalläge.

    Covid-19 tycks vara ett ovanligt elakt virus som trotsar de skarpaste analyser kritikerklustret förmår att formuleraSkrattande
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-09-07 14:52:28 följande:
    Så kan ju föredettingar också "läsa mellan raderna" - med munskyddet över ögonen. Eller hur var det nu en riktig stockholmare bär det
    Mm, det är ganska vanligt att jag blir kallad "Före detta" i diskussioner med nyauktoritära, jag ser det mest som en form av språklig voodoo. Alltså försök till nålstick när man saknar andra uttrycksmedel.

    Läser mellan raderna gör jag dock inte, jag hjälper dig bara att förstå innebörden av det du skrevSkrattande

    Jag ser inte många stockholmare med munskydd, vare sig över ögonen eller över mun och näsa. Men jag tror ändå att andelen har blivit större. Jag gissar att detta beror på att personer som tillhör riskgrupperna nu vågar sig ut i större utsträckning.

    Jag är emellertid inte alls säker på att bärarna har tagit del av rönen om att munskydden ska hindra bäraren att smitta andra, inte skydda från smittaSkrattande
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-09-07 12:24:36 följande:

    Det är alltid intressant att vi kan föra en kommunikation med folket och det tar sitt ansvar i stort.(För det är alltid några stolpskott som är i förnekelse eller skiter i det)


    Jag förväntar mig nya utbrott, men är förvånad att vi inte reda fått ett rejält.


    Kanske kommer något i Skåne - det finns väl en viss risk att man där får in smitta från Danmark. 
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-09-07 16:11:15 följande:
    Läser du i n t e mellan raderna så hittar du varken munskyddstvång eller andra "nyauktoritära idéer", bara mina observationer och återberättelser, väl så goda som dina, gällande trängsel, greja med mun och näsa bland folk och att inte ta på allvar eller förstå sig på huvudbudskapet från FHM: Fysisk distansering. Att "inte oroa folk" är då ingen bra strategi.

    Jag tror de flesta har koll på att mask/munskydd, enligt upprepade uppgifter i media, främst skyddar mot att sprida smitta och att det behövs visir/skyddsglasögon för att ge samma skydd för bäraren. Om inte annat får munskydd folk att backa lite för att de antingen tror man har Covid-19 eller cancer.
    Jag läser sällan mellan raderna, däremot så brukar jag ibland ägna mig åt att se om påståenden stämmer med verkligheten.

    Har du någon bra förklaring till att smittspridningen i Sverige går ner trots att du observerar att folk struntar i FHMs rekommendationer?
    pyssel skrev 2020-09-07 13:30:17 följande:
     För inte tusan är folk tillräckligt duktiga på att hålla avstånd och inte gnida sig i ansiktena här, söder om Stockholm, och vad man kan se av nyhetsrapporteringen inte i Stockholm, Göteborg eller norrut heller. Förutom de här balkongreportagen med duktiga 70plussare.
    Mitt antagande är att du likt vissa andra bara ser det du vill se.

    Det kanske jag också i viss mån gör gällande munskyddsbärare - men jag ser också en helt annan verklighet än du gör - en där vi är många som ändrat vårt sätt att förhålla sig till andra.

    Jag kom precis in, utanför min port stod det två äldre föredettingar och pratade högljutt med varande. De var inte onyktra så här på måndagseftermiddagen vad jag kunde se - utan med stor sannolikhet tillhör de den stora majoritet som numer försöker hålla ordentligt avstånd - så de behövde prata högt för att höra och hörasGlad
  • FDFMGA

    En artikel där det svenska smittspåringssystemet beskrivs och jämförs med det mer auktoritärt fungerande smittspårningssystem man har i många andra länder.

    - När vi ringer så har de flesta redan kontaktat de berörda personerna. Vi erbjuder oss att ringa kontakterna om de inte vill, men nästan alla vill göra det själva, säger en smittspårare i Region Västerbotten.

    www.svd.se/smittsparare-nastan-alla-vill-spara-sjalva

  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-08 00:01:28 följande:
    Än en gång en artikel jag inte kommer åt. ?Auktoritärt? är definitivt fel ord i det här sammanhanget. Privatpersoner kan omöjligen ha koll på hur många andra som har smittats på samma restaurang som man själv besökte, men det har man på en smittspårningsenhet.

    Det finns absolut inget som hindrar att en smittad finländare själv ringer upp varenda en som man har haft kontakt med. Det kan till och med underlätta för smittspårarna, i och med att de berörda personerna redan vet om att de har blivit exponerade när de blir kontaktade av smittspårarna och försatta i karantän.

    Eftersom Sverige inte använder sig av karantän för närkontakter, och inte stänger ställen som visar sig vara smitthärdar, och inte har något behov av att försöka ringa in smittan och slå ner den, så spelar det ingen roll om man lyckas koppla ihop olika smittkedjor eller inte, och därför räcker det med att de smittade själva ringer runt.

    Och på tal om auktoritär, man kan granska det begreppet ur en helt annan synvinkel också:

    Jag har sett en och annan uttala sig om att det absolut inte är lämpligt att göra mera för att bromsa smittan än vad FHM har rekommenderat. Flera än en reporter har också bett Tegnell säga om det ska vara 1 meters avstånd eller 2 meters avstånd, eftersom det är så förvirrande för folk när det står olika på olika ställen. Och hur omfattande instruktioner har man riktigt tänkt färdigställa för 70-plussare förrän man kan säga till dem att de får komma ut i samhället, när det kan ske först i oktober? Det här om något är väl att vara beroende av auktoriteter?
    Mm, det är synd att du inte har tillgång till SvD - en tidning som trots dess politiska färg förmåt att skilja mellan åsikts- och nyhetsjournalistik.

    Jag tror inte att FHM har en dold agenda och att man egentligen anser att smittan måste få gå igenom hela befolkningen, utan jag tror att man verkligen försöker komma med rekommendationer som innebär att sjukdomen successivt, om än långsamt, tonar bort och/eller att viruset med tiden blir mindre aggressivt även för riskgrupperna.

    Artikeln i SvD tog sin utgångspunkt i Västerbotten som skiljer sig från t ex Stockholm såtillvida att epidemin aldrig haft en sådan omfattning att det varit meningslöst att smittspåra. Jag koperar in ett kort citat:
    I flera andra europeiska länder sköts smittspårningen på ett centralstyrt sätt där vårdpersonalen sköter kontakten med dem som kan ha smittats. I Region Västerbotten och resten av Sverige läggs alltså ett större ansvar på individen själv.
    Vissa kritiker tycker att det svenska systemet riskerar att missa fall, men Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten, säger att det mesta tyder på att det svenska systemet fungerar bra.
    - Vi känner oss trygga med att närkontakterna får bra information. Och vi ser att det fungerar, annars hade vi sett mer problem, säger han.
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-09-08 05:36:27 följande:
    Jag har inte sagt att folk inte har ändrat något i sitt beteende. Tvättande, spritande, att inte ta i hand, mindre kramande bland åtminstone vuxna, familjer som väntar med att träffas över generationsgränser, barn som handlar åt sina gamla föräldrar och ställer utanför dörren - visst gör människor saker annorlunda, vilket högst troligt fått effekt.

    Det som är otryggt och troligtvis ger upphov till "onödiga fall" är att för få håller FHM:s rekommenderade avstånd, faktiskt på samtliga platser jag rör mig, verkar ha svårt att sluta hålla på med mun och näsa, och att affärer inte har några restriktioner för hur många de släpper in på begränsade ytor. Affärsinnehavarna kunde ta ett större ansvar för att uppmana folk att hålla avstånd, eller styras av tillfälliga reglementen. Jag är inte hysterisk eller "ser det jag vill se" för att vi samtliga tillhör riskgrupp här hemma och att en redan är dödssjuk. Hade det varit sådan hysteri hade jag arbetat så lite som jag bara kunde, med tanke på hur folk beter sig på mitt jobb. Men jag ser att folk skulle kunna, och bör, ta ett större ansvar för att följa FHM:s rekommendationer än de gör. Jag har precis dragit hem en kraftig förkylning, okänt ännu vilken sort, och den beror med största sannolikhet på att folk trängs, gått för nära och andats på mig. Vi som sköter oss smittas av folk som inte gör det och vi är rädda att smitta våra anhöriga som redan håller sig inne.
    Min uppfattning är att jag själv ibland slarvar med distanshållningen - liksom nästan alla andra - men att vi ändå tillsammans har ändrat vårt beteende så mycket att allt färre smittas.

    Se till att testa er!
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-09-08 12:06:46 följande:
    Ja, nu verkar testning kommit igång igen, det har inte varit tillgängligt här så länge för "alla". Det "hjälper" inte heller så mkt att testa en person som knappt har immunförsvar och inte är den som utsätter sig mest, men det skulle ju vara bra att få veta om jag har /fått/ antikroppar eftersom det är jag som arbetar och "trängs" och är faran som går in i hemmet :/
    Okej.

    Hoppas att du/ni inte fått covid-19, i er situation är väl en förkylning tillräckligt jävlig.

    En tanke bara - är det helt givet att den som har ett utslaget immunförsvar drabbas av sjukdomen på samma sätt som andra som blivit svårt sjuka, då har det ju som det verkar handlat om att immunförsvaret överreagerar på viruset och till slut skenar.
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-09-08 18:17:18 följande:
    Jag vet inte riktigt, men allmäntillståndet är ju väldigt dåligt ändå om man blir helt utslagen på cellgifter och inte behåller mat osv. Sedan tror jag att det är den auto-immuna sjukdomen som är problemet här, med redan bestående skador på lungor och malfunktion eller inflammation på de andra stora organen som därför är den riktigt dåliga utgångspunkten. Vet inte riktigt hur auto-immuna sjukdomar reagerar på Covid-19 men det räknas till de riktigt allvarliga riskgrupperna.

    Ja det stämmer att ungefär varannan "vanlig förkylning" övergår i lunginflammation. Så det är ju välgrundad oro när man ska passera 10 muppar i affären. En sak har jag iaf lärt mig - att bete mig riktigt osvenskt och tillrättavisa liten och stor.. Kanske kommer det inte bara ta lång tid innan vi tar i hand igen, det blir svårt att vänja sig av med att göra stopptecken med handen och använda kommandon från brukshundsklubben :)
    Inget du och din man kan utgå från - men det skulle mycket väl kunna vara så att covid-19 inte är farligare än en vanlig förkylning för en person med nedsatt immunförsvar - men oavsett så kan ju en vanlig förkylning vara farlig om immunförsvaret är mycket nedsatt.

    Hoppas din man klarar sig från infektioner och att det går så bra som det kan gå för er!

    Du får ta med dig hunden när du är ute bland folk och ropa att den har rabies.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin