• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-15 19:42:45 följande:
    Om allt Sverige kan göra är att rekommendera, så skulle det ju i princip kunna åtminstone rekommenderas att inte gå på restaurang, gå i karantän om man nyss haft fest med coronasmittade, inte resa utanför regionen, inte umgås utanför hushållet, ha munskydd på bussen och ICA, kontrollera ventilationssystem på äldreboenden etc etc. 
    Just nu rekommendeas vi att inte umgås utanför hemmet, vistas i miljöer som butiker, badhus,gym, museer, bibliotek, köpcenter, koncerter, idrottsträning och tävling, fester och socialt umgänge, vård som inte är medicinskt motiverad, tjänsteresor, konferencer, onödiga resor  mm..

    Just restauranger är inte omnämnt men kan till viss del ses som socialt umgänge utanför hushållet.

    Kontroll av ventilationssystem faller under verksamheternas egenkontroll och brukar vara en del av normal drift och underhåll av ventilationssystem, på tex äldreboenden har besök från utomstående för att inventera och kontrollera ventilationssystem varit stoppad pga besöksförbud. Men annars är det du eftersöker en del av det normala för de verksamhetsansvariga. Tycker du att det finns belägg för att det finns uppenbara brister som ger skäl för att göra extra besiktningar och kontroller så behöver det vägas mot riskerna att utomstående tranpar in på boenden.

    Så egentligen är väl i princip allt det du efterfrågar utom mynskydd på plats redan idag, i detta nu.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-15 23:32:58 följande:
    En blandning av googling och uppskattning.

    Jag googlade mig till att 3000 unika individer har vårdats på IVA.
    Andra googlingar visade att omkring 25% dör på IVA, men att trenden går åt rätt håll. 

    Så ungefär dessa siffror borde det handla om.

    Sen kan man vända och vrida på allt. Enligt läkartidningar är det c:a 30% av de som dör med Corona där den primära dödsorsaken är något annat. Min slutsat är att om man fortsätter bryta ned det så är varje fall unikt och då vet man ingenting. Det är komplicerat helt enkelt.
    En del är för svaga redan innan covid19 för att läggas in på IVA, men jag har inga siffror på det.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-15 23:07:39 följande:
    Man har självfallet övervägt att skriva dit restaurang, pub, barer men valt att låta bli. Man vill ju hålla samhället igång och det anses viktigare att krögare får intäkter än att minska smittspridning.

    Att du sorterar in restaurangbesök under socialt umgänge får stå för dig. idrottsaktivteter skulle också kunna sorteras in där t.ex.

    Gemene man tolkar detta som att det är okej att gå på restaurang fram till kl 22. Hur ska det annars tolkas? Hur ska folk ens kunna äta lunch när de jobbar?
    Kanske är det skillnad på att gå på restaurang och käka lunch och att gå ut och festa för att socialisera lite med kända och okända människor på kvällen - jag vet inte hur du gör och vilka vanor du har. You tell me.

     
  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-15 23:42:23 följande:
    Det finns på flera ställen, t ex dessa. Och det är inte media som förvränger nåt utan Tegnells egna ord.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/6j7vaO/anders-te...

    www.dn.se/nyheter/sverige/tegnell-flockimmuni.../

    Som jag förstått det så har de i början utgått från att viruset kommer finnas kvar länge, att folk inte klarar av att vara i lockdown och att det är skadligt för samhället, och att det är möjligt att kontrollera virusets framfart genom att sätta in åtgärder där det behövs. Det sista fungerar ju inte om man är så långsamma med sitt agerande, har så lite förberedelser och dålig kommunikation med regionerna, väldigt sen med testning med mera. Dessutom visste man ju inte hur viruset agerade, så en lockdown i början vore ju klokt för att ha hinna lära sig mer och förbereda sig bättre.
    I den första artikeln du länkar till konstaterar AT att viruset inte kan kontrolleras annat än genom att alla smittats. 

    Betyder det att flockimmunitet är strategi eller måmlför strategi? Nej, inte alls. Det betyder att viruset inte låter sig kontrolleras utan lever sitt eget liv. Vilket vi ser i en stor del av världen.

    I den andra länken säger AT att även om så många smittats i Stockholm att någon nivå av flockimmunitet uppstått så är inte faran över då andra delar av landet kan fortsätta smittas.  

    Betyder det att flockimmunitet är strategi eller måmlför strategi? Nej, inte alls. Det betyder att viruset smittat så många att smittspridningen minskar i de områden där många smittats. 

    Inget av det du anför i länkarna säger att FHM har flockimmunitet som mål eller strategi, jag kan förstå att alla inte kan se skillnaden. Men det gör inte att flockimmunitet är målet eller strategin.  
  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-15 23:42:23 följande:
    Det finns på flera ställen, t ex dessa. Och det är inte media som förvränger nåt utan Tegnells egna ord.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/6j7vaO/anders-te...

    www.dn.se/nyheter/sverige/tegnell-flockimmuni.../

    Som jag förstått det så har de i början utgått från att viruset kommer finnas kvar länge, att folk inte klarar av att vara i lockdown och att det är skadligt för samhället, och att det är möjligt att kontrollera virusets framfart genom att sätta in åtgärder där det behövs. Det sista fungerar ju inte om man är så långsamma med sitt agerande, har så lite förberedelser och dålig kommunikation med regionerna, väldigt sen med testning med mera. Dessutom visste man ju inte hur viruset agerade, så en lockdown i början vore ju klokt för att ha hinna lära sig mer och förbereda sig bättre.
    Jo, en lockdown kunde ju ha förändrändrat spelbrädet en del - men hur ser det ut med det lagliga i fråga om lockdowns i Sverige? Någonting du läst någonting om?
  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-16 01:46:33 följande:
    Ja enligt det han säger här är det frågan om flockimmunitet som strategi. Den första meningen är ju definitionen på det. 
    Att en majoritet av invånarna smittas och skapar ett kollektivt skydd kan även bli aktuellt i Sverige.
    Vi kommer nog inte att få kontroll på det på något annat sätt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

    I den andra pratar de om flockimmunitet redan i maj. Varför prata om det ens när det inte är något mål? En strategi som leder till flockimmunitet har ju rimligtvis målet flockimmunitet också.
    Det räcker knappast att läsa enskilda radetut alla uttalanden måste sättas in i den kontext de finns

    från den artikel du länkade till:

    "På lördagen sade matematikprofessor Tom Britton i en intervju med SvD att flockimmunitet kan uppnås om 40 procent av en befolkning blivit smittade - enligt en ny modellering som bland annat han står bakom.

    Tidigare har man räknat med att 60 procent av en befolkning behöver smittas innan man uppnår flockimmunitet. Om den nya modelleringen stämmer skulle det kunna innebära att Stockholm kan nå flockimmunitet i mitten av juni, enligt Britton.


    Anders Tegnell säger att det är fullt möjligt att så är fallet. Folkhälsomyndigheten gör själva en studie som kommer att bli klar i nästa vecka, och därefter kan man vara mer säker.


    – De små studier som gjorts pekar tydligt åt det hållet. Men det betyder inte att faran är över. Det kommer bara att göra att smittspridningen blir mycket mer långsam. Den kommer att börja stanna av ännu tydligare och det är jätteviktigt och bra på många sätt. Men vi kommer behöva vara väldigt vaksamma och ha kvar försiktighetsåtgärder.


    Så flockimmunitet betyder inte att man kan känna sig lugn?


    – Så enkelt är det inte, för vi lever inte i en så enkel värld. Då tänker man sig en flock som inte har kontakt med någon annan. På en önation kan man få den effekten men i Stockholm med mycket resande in och ut ser det inte ut så."

    Att AT svarar på reporterns frågor och påståenden från Britton är inget belägg för att flockimmunitet är den strategi FHM valt.

    Hmmm.. den som pratar mest om flockimmunitet i tråden är väl du, ända sedan start.. betyder de att _DU_ förespråkar flockimmunitet, jag menar eftersom du är den som pratat så länge om det måste det enligt det resonemanget du presenterar vara DU som förespråkar flockimmunitet... eller tänker du annorlunda?

  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-11-17 17:24:37 följande:
    VEM ska då se till att det inte blir trängsel? Du kan ju inte bara säga till resenärerna att de inte ska trängas. De måste ju på något sätt komma hem. Och det är inte ens säkert att det blir mindre folk om man väntar till nästa tåg.

    Igår var det "signalfel" igen på pendeln. Flera tåg ställdes in. Det är klart det blir trängsel DÅ. Är det resenärernas ansvar att inte trängas? Eller SLs? 

    Det är klart att det är SL som måste sätta in fler tåg och mer personal.  Men det kostar de mycket pengar, så de lär inte göra det. 
    Det kan mycket väl visa sig vara det som en gång i tiden hette Banverket (nu Trafikverket) och deras förvaltnings och driftsorganisation som är ansvariga för signalfel. Iofs har väl inte banverket någon egen operativ drift i utan är i huvudsak beställare och inköpare av driftstjänster från det som tdigare kallades Banverket Produktion (nu Infranord)  som i sin tur har underentrepenörer som... ...  Känns detta igen från hur vården delvis är organiserad..  

    Signalfel är inte sällan det som kallas spårspring, dvs människor på spåren. 

    Så om signalfelen är skapade av människor p åspåren eller om det är tekniska problem i anläggningen  - vilket förekommer i ökande grad då planerat underhåll ersätts av incidenthantering  - är svårt att veta, mänsklig tanklöshet eller konsekvenser av sättet gemensam infrastruktur satts under förvaltning med NPM som ledstjärna.

    Problem ger det dock för SL och alla resenärer som använder spåren 
  • Padirac
    Tow2Mater skrev 2020-11-17 16:02:26 följande:
    Jag laste att i Peru omfattades inte invandrarna av de nodpengar regeringen gav ut. Sa de ar extra utsatta.
    Att en grupp sätts utanför samhällets skydd ökar definitivt riskerna med spridning. Slum, trångboddhet och stor socioekonomisk utsatthet lär inte minska spridningen.
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-11-17 18:56:15 följande:
    Ja.... oavsett vad som ligger bakom så vet de ju att det händer en del saker och att man då kanske behöver lite extra resurser, dvs. tåg (om det nu finns) nu i Corona-tider. 
    Det är nog tillgängliga spår som saknas, och tåg/vagnar är utspridda lite här och där i spårnätet. Omkörning eller fasttrack till en given plats är helt lätt.

    Förr i tiden kunde SJs snabba tåg hamna bakom ett godståg som körde 30 km/h för att i rätt tid anlända till dess station där vagnar skulle lossas. Om det kom tidigare eller senarek kunde det vara svårt att få in godståget för lossning och köer av lastbilar kunde uppstå då de inte kunde lasta eller lossa..  Passagerarna som satt eller låg och sov i tåget bakom godståget kom naturligvis inte i tid då det fanns få omkörningsmöjligheter på spåren.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-17 23:39:59 följande:
    Håller med om att det handlar om att folk med symptom stannar hemma. Men detta funkar ju inte och vi ombeds "hålla avstånd". Jag tror att andra konstiga budskap tar udden ur denna enkla regel.

    De som köpt årskort på SL får inte tillbaka en krona. Istället får de betala trängselskatt om de ska ta bilen till jobbet för att kunna hålla avstånd.

    Men inför restriktioner som innebär att 8 sjuka kan äta på restaurang utan problem.

    Folk får trängas i köpcentrum och lunchrestauranger ska vi inte ens prata om. Smockfullt.

    Sen har vi alla arbetsplatser som håller öppet som de vill. På jobbet spenderar man större delen av sin vakna tid och träffar många människor. En uppenbar riskzon åt vilken regeringen inte gör ett skit. Sen har vi förskolor, skolor, universitet. Inte mycket till åtgärd där heller. 
    Ja, de flesta smittas visst på jobbet eller hemma eller på sociala tillställningar. Samtidigt har myndigheter begränade rättigheter att styra och ställa i hem och på arbetsplatser. De fri- och rättigheter befolkning och företagande har i Sverige är inte odelat positiv i en pandemi.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin