• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2020-11-13 14:30:58 följande:
    Viruset vara garanterat aktivt när det kom ut ur den smittade personen. Vad hände sen?

    1. Det ramlade rakt ner på golvet. Efter att det hade inaktiverats, flög det upp i taket och in i ventilationen.

    2. Det flög ut i luften, upp i taket och in i ventilationen. Sedan inaktiverades det.

    Ifall 1. stämmer, så kan man inte smittas om man håller ett längre avstånd än 2 meter. Ifall 2. stämmer, kan man smittas på över ett avstånd av 2 meter. Om man inte hävdar att virus i luften inaktiveras när det kommer längre bort från sin värd än 2 meter.
    Ventilationens uppgift är att sörja för luftutbyte i hela lokalen, det betyder att ingenjörer och konstruktörer av ventilationssystem och komponenter designar systemet för att luften i lokalen ska cirkulera på ett eller annat sätt, det finns fler metoder för att åstadkomma det. om luftutbytet är lågt eller systemet är gjort för att återcirkulera redan använd luft kommer virus inte att fastna i filter eller blåsas ut.  Luftfuktighet och temperatur påverkar virusets spridning och smittspridning.

    Utomhussäsongen Svensk sommar missgynnar viruset, inomhussäsongen gynanr virusets spridning. Inget konstigt med det.

    Viruset avaktiveras då det tappat tillräckligt mycket av sitt lipidhölje eller torkat ut på annat sätt.
  • Padirac
    Anonym (man) skrev 2020-11-13 15:25:11 följande:
    Håller med, mycket snack om lagar men inte ett pip om hur vi ska minska smittspridning och dödstal. Ungefär som att rabbla upp lagar kommer lösa allt.
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-13 15:12:34 följande:
    Du är ju helt insnöad på lagar. Allt handlar inte om det!
    Ni kanske debatterar vad man borde kunna göra om inte verkligheten gjorde sig påmind.

    Istället för att gnälla om massa saker som är kontrafaktiska kunde debatten vara konstruktiv genom att handla om  vad vi kan göra nu, vad som inte fungerar och varför det inte fungerar.

    De förslag och den kritik som riktas mot än den ena, än den andra är missriktad och leder inte till någonting så länge förslag och kritik inte bygger på de verkliga förutsättningar som finns. 



  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-13 19:09:38 följande:
    Har du inte förstått allvaret i denna våg av pandemin. En extraordinär situation kommer kräva extraordinära åtgärder. 

    Jag tror inte ens Löfvén är lika tafatt som du.
    Det kommer att krävas betydligt mycket mer än kontrafaktiskt kritik som inte leder till någonting konstrutivt. Det förstår nu du också.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-13 19:22:12 följande:
    Det går att göra mycket inom ramen för gällande lagar. Det går att justera lagen om så skulle krävas för att rädda liv.

    T.ex hade man kunnat begränsa öppettiderna en månad tidigare.

    Problemet är inte att lagarna sätter hinder. Problemet är att myndighet och regering är långsamma och man kan ifrågasätta kompetensen.
    Då har du alltså inte läst de delar av lagen som berör exemplet du ger...
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-13 19:53:16 följande:
    Jag håller med dig om att det är osannolikt att du sitter på lösningen.

    Till att börja med så har myndighet och regering felbedömt smittspridningen nu under hösten. Då behagar man skylla ifrån sig på folket. Givetvis helt enligt gällande lag.
    Först argumenteras det som en trotsig 6-åring som tror att allt är möjligt och inga begränsningar finns - sen kommer den gamla vanligas harangen att du håller med skribenter om någonting de inte sagt   

    Jag ser också att du har exklusiv kännedom om lagen som ger myndigheter och regering rätten att skylla ifrån sig på folket.
  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-13 21:06:55 följande:
    Nej. Men är det grundlagarna som gör att man agerat så långsamt, och fortfarande gör det genom att vänta tills de ser en större ökning innan de inför nya rekommenationer? Det är ju försent då. Eller har grundlagarna med krav på munskydd att göra. Finns massor man kunde gjort som inte gjordes och som inte styrdes av lagarna. Man kunde informerat folk mycket mer, men i stället verkade man rädd för att skapa panik, eller så handlade det om att de ville håla igång smittan för att Tegnell sa ju att det kommer dröja många år innan vi får ett vaccin och han trodde vi skulle ha flockimmunitet i maj. Ja just det, de valde ju faktiskt spåret flockimmunitet i början...
    Nej, det är fortfarande inte sant att strategi eller mål var eller är flockimmunitet. Detta har diskuterats i tråden och du har säkert läst och skrivit om det redan tidigare i tråden.
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-13 20:57:04 följande:
    Ja precis. Det finns lagar, självklart, men det finns också väldigt mycket man kan göra som inte går emot lagarna och som inte gjorts. Jag tänker bara nu inför vintern, har Tegnell och FHM t ex informerat om vikten av att ha bra ventilation inomhus för att inte viruset ska stanna kvar så länge och att äta viktiga näringsämnen som kanske kan skydda till viss del? Men det har de nog inte för de tänker väl att det finns inte 100%-iga bevis för att det skyddar till 100%.
    Jag hoppas att det inte är vitaminbluffen och annat som kvacksalvare använder för att sko sig på människors oro du tänker här...

    Vädring är bra - enligt de uppgifter som cirkulerat i media sista dagarna verkar vädringsrådet komma från Tyskland där det sagts vara en 'folksport' , en del av det som sades i de första rapporteringarna om detta har fallit bort i den senare rapporteringen, att ventilationen i byggnader i Tyskland i huvudsak är annorlunda än hur det i huvudsak är här. Om det är sant eller inte vet jag inte, bara att detta var vad som fanns med i den ursprungliga rapporteringen om vädringens förträfflighet för att hålla corona borta.  Men visst är luftutbyte bra på många sätt.  

      
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-13 21:56:08 följande:
    Ja, och det är lag på att man inte får kritisera vare sig FHM, Tegnell eller Löfvén.
    Så det är alltså sant att du inte känner till de fri- och rättigheter som Sveriges befolkning har!

    Det skulle kunna förklara all irrelevant kritik och tyckande som inte har med saken att göra. {#emotions_dlg.flower}
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-13 22:56:31 följande:
    I en del länder har man de senaste månaderna kontrollerat en massa ventilationssystem på äldreboenden, skolor etc för att kontrollera att de är ok. De allra flesta har varit helt ok men man har upptäckt några som inte var enligt föreskrifterna och som har renoverats. 
    Har inte läst att de gjort något liknande i SverIge. De allra flesta system är säkert ok, men konstigt om det inte finns något äldre eller felande system någonstans som behöver fixas. 
    Under tiden det varit besöksförbud på äldreboenden har arbetet med renovering av ventilationssystem stoppats - detta för att skydda de boende från att smittas av utomstående personer.

    De svenska myndigheterna har omfattande krav på ventilatonssystemens funktion. Att system behöver repareras hör till normalt underhåll av fastighetsutrustning, utbyte av system görs normalt i samband med större renoveringar av lokaler då det ställs krav på energilösningar och ventilation enligt nya byggstandarder.

    Att du inte läst om detta kan bero på fler saker, kanske känner du inte till branchen och standarder eller så missade du att besöksförbuden stoppade planerade och pågående arbeten. Eller så är det något annat skäl..
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-13 22:50:34 följande:
    Precis. Enligt min länk rekommenderar 6 900 vetenskapsmän att använda munskydd. 
    Dessutom rekommenderar de inte lockdowns, inte heller flockimmunitet.

    De rekommenderar också

    'physical distancing, use of face coverings, hand and respiratory hygiene, and by avoiding crowds and poorly ventilated spaces. Rapid testing, contact tracing, and isolation are also critical to controlling transmission. The World Health Organization has been advocating for these measures since early in the pandemic.'
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-13 22:58:29 följande:
    De här paragraferna har varit uppe till diskussion tidigare. Kan du den här gången förklara på ett tydligt sätt hur grundlagen förhindrar att personer som har varit utsatta för smitta hålls i karantän enligt paragraf 9? Kan du också ge exempel på särskilda föreskrifter enligt paragraf 6 som regeringen nu skulle kunna meddela? Skulle regeringen ha grundlagsenlig rätt att föreskriva att all personal på äldreboenden ska använda munskydd?

    9 §   Om det finns risk för spridning av en samhällsfarlig sjukdom får smittskyddsläkaren besluta att den som har eller kan antas ha varit utsatt för smitta av sjukdomen skall hållas i karantän i en viss byggnad, i en avgränsad del av en byggnad eller inom ett visst område. Ett sådant beslut innebär förbud att lämna byggnaden, del av byggnaden eller området samt förbud att ta emot besök där.

    10 §   Om en samhällsfarlig sjukdom har eller misstänks ha fått spridning inom ett avgränsat område utan att smittkällan eller smittspridningen är fullständigt klarlagd, får Folkhälsomyndigheten besluta att ett visst område ska vara avspärrat. Ett beslut om avspärrning innebär förbud för den som vistas i området att lämna det och förbud för den som befinner sig utanför området att besöka det.

    6 §   Regeringen får meddela särskilda föreskrifter om smittskyddet enligt denna lag, om det vid en fredstida kris som har betydande inverkan på möjligheterna att upprätthålla ett effektivt smittskydd finns behov av samordnade nationella åtgärder eller ur ett nationellt perspektiv av andra särskilda insatser inom smittskyddet.
    Det enklaste först,

    Regeringen kan troligen inte bestämma att all personal på äldreboenden ska ha munskydd - som jag förstå det. Regeringen arbetar inte med dessa detaljer.

    Det är vårdgivaren som har ansvar att se till att personalen har den typ av skydd som behövs för att uppfylla kraven som myndigheter ställer på dem för att skydda personal och boende. 

    Om vårdgivaren väljer att skydda peronal och boende med hazmatdräkter, munkydd,  visir, gummistövlar eller paraplyer och kan visa att de på detta sätt uppfyller kraven så är det OK, Självbestämmandet på varje nivå i svensk förvaltning är omfattande.  På gott och ont.

    Pararaferna har diskuterats inte bara i tråden utan också i media, jurister på FHM har bedömt att det möjligtvis går att spärra av delar av ett kvarter eller hus, men alla de som befinner sig där och inte är utsatta för smitta kommer då att berövas rätten att gå till affären eller göra andra saker de behöver eller helt enkelt vill göra. En sådan avspärrning är enbart en tillfällig avspärrning för att hitta smittkälla enligt nedan.

    Mer finns att läsa här  www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/om-sjukdomen-och-smittspridning/smittspridning/karantan-och-avsparrning/

    "Karantän är en form av isolering av personer som misstänks bära på en samhällsfarlig sjukdom, men som inte är sjuka. Om man misstänker att någon har en samhällsfarlig sjukdom (som covid-19) kan smittskyddsläkaren i regionen besluta att sätta den personen i karantän, i hemmet, en avgränsad del av en byggnad eller ett område. Karantän innebär att man inte får lämna bostaden eller ta emot besök. Besök av till exempel vårdpersonal och socialtjänst är dock tillåtet.

    För personer som är sjuka kan istället isolering bli aktuellt. Beslut om karantän är alltid individuella och kan överklagas till domstol.


    Att sätta en person i karantän är en kraftfull åtgärd som är noga reglerad i smittskyddslagen. Om en mindre ingripande åtgärd kan få samma effekt, ska smittskyddsläkaren välja den istället. En sådan åtgärd kan t.ex. vara beslut om särskilda hygienrutiner för den smittade personen eller avstängning från arbetet, skolan eller förskolan.


    Det är bara enskilda personer kan sättas i karantän, inte ett större område som en stad. Däremot finns det möjlighet att spärra av ett begränsat område genom beslut om avspärrning."

    "Folkhälsomyndigheten kan med stöd av smittskyddslagen spärra av ett område på maximalt några kvarter. Avspärrningen innebär bland annat att det blir förbjudet att ta sig in och ut ur området.


    En avspärrning kan till exempel bli aktuell om man upptäcker att någon eller några personer har insjuknat i en livshotande sjukdom. Då kan man använda avspärrning för att hitta smittkällan och utreda om det finns fler personer inom det avgränsade området som kan ha smittats eller spridit smittan.


    Syftet med bestämmelsen är alltså att säkerställa att smittan inte tar sig ut ur området eller att någon går in och riskerar att smittas. När utredningen är klar och personerna i området är omhändertagna för vård eller har väntat ut inkubationstiden (tiden från det att en person har smittats till dess sjukdomen bryter ut), bör man häva avspärrningen.


    Avspärrning är en tillfällig åtgärd för att utreda upptäckta sjukdomsfall och smittspridning. En avspärrning kan alltså inte användas för att t.ex. hindra personer från att resa in eller ut ur ett större geografiskt område."


     
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin