Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2021-04-30 09:23:51 följande:

    Eller att påstå att strategin innebär att man ville uppnå flockimmunitet, m.m.

    Igår på presskonferensen så var det - igen - en rätthaveristisk reporter som försökte diskutera med Tegnell om luftburen smitta. Det kändes som om han använde presskonferensen för att få det förklarat vad luftburen smitta innebär. Det hade han väl kunnat läst på innan, istället för att slösa bort så mycket tid! 

    Det var samma diskussion som vi  hade här, han förstod inte skillnaden mellan aerosol och luftburet. 


    Du missförstod hans budskap. Han ville få fram att det inte räcker med att hålla avstånd, eftersom viruset kan smitta över längre avstånd än 2 meter i dåligt ventilerade utrymmen.
  • Anonym (ABC)
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-04-30 20:13:21 följande:

    I många länder finns det en strategi som säger att om läget blir X, då gör vi Z. I Sverige improviserar man sig fram, och verkar inte att i förväg ha gjort upp planer för vilka regler som ska gälla vid vissa scenario. Vi avvaktar ...


    Det verkar vara något på gång.

    tt.omni.se/nu-tas-planen-fram-for-att-oppna-sverige/a/X80rax

    ?Regeringen vill nu ha "verifierbara data och tydliga indikatorer" för varje smittspridningsnivå. Det handlar om graden av smittspridning, antalet personer som behöver vård och vaccinationsgrad.

    Folkhälsomyndigheten (FHM) ska också föreslå lämpliga restriktioner för var och en av de olika smittspridningsnivåerna.?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-04-30 22:32:20 följande:

    Viruset kan smitta på betydligt längre avstånd - det har gjorts studier på platser där människro smittats.  Utifrån dessa studier har  rekommendationer givits som vi bör hålla oss till. Håll avstånd, Trängs inte med människor, begränsa antalet människor i förhållande till lokalens utrymme mm mm..

    Studier har visat att tiden en person vistas i ett öppet eller slutet rum påverkar risken att bli smittad, en studie från en retaurang visade att personer som satt nedströms från ett luftkonditioneringsaggretagat smittats av gäster som luftkonditioneringsaggretgatet blåste luft förbi.  Luftfuktighet och temperatur och tillgång till frisk luft är andra parametrar.

    Om det var så att journalistens budskap vara att covid19 kan smitta i dåligt ventilerade rum så är det verkligen ingenting nytt.. detta har diskuterats tidigare och jag har för mig att jag transkriberade en del av en pressträff med just dessa frågor.


    Att begränsa antalet personer i ett utrymme där en smittad person befinner sig minskar inte mängden virus som sprids i luften. Det gör däremot en en god ventilation. På så sätt minskas risken för den enskilda individen att smittas. Se bilderna i följande artikel.

    yle.fi/uutiset/3-11864261

    thl.fi/sv/web/miljohalsa/inomhusluft/coronavirus-och-inomhusluftens-sakerhet/anvisningar-om-ventilation-for-dem-som-ansvarar-for-anvandningen-av-utrymmen-for-smabarnspedagogik-undervisning-och-utbildning

    Här finns ett stycke Rekommendationer under pandemin. Där sägs bl.a. att ?Tilluften ska vara uteluft. Man bör undvika användning av återluft för att förhindra luftburen spridning av viruset från ett utrymme till ett annat.?

    Journalisten hade säkert gärna sett något liknande på FHMs sidor.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2021-04-30 23:54:21 följande:

    Och han måste då få all bakgrund förklarat för sig, vilket tog väldigt lång tid? 

    Dessutom har han ju fel, och det beror på att han inte vet skillnaden på luftburen smitta och aerosoler.  Som Tegnell förklarade finns ju knappast så dåligt ventilerade utrymmen med så många individer i  som man har använt sig av i dessa studier. 


    www.expressen.se/premium/konsert-blev-superspridar-event-pa-gotland-en-dod1/

    Han nämnde den här händelsen. Det här var inte en studie, utan smittspridning i verkliga livet.

    I Finland har vi sett t.ex. följande:

    www.hbl.fi/artikel/nysande-resenar-utan-munskydd-pa-bussen-over-60-smittade/

    yle.fi/uutiset/3-11723680

    ?101 fall av korona på Rauhaniemi-sjukhuset i Tammerfors - speciellt de nya smittfallen bland anställda förvånar nu även läkarna

    - Källan till nya infektioner söks till och med i luftkonditioneringen. Patienter ska vaccineras i slutet av veckan.?

    Varför är det viktigare att diskutera den korrekta benämningen för de där viruspartiklarna som smittar över långa avstånd, än att diskutera åtgärderna som krävs för att stoppa dem?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2021-05-01 00:09:29 följande:

    Det som gäller skolan är ju en ihopblandning av olika saker. Angående ditt sista stycke - det är ju inte alternativet, utan det är bara ditt påhitt nu. Ingen vill försvara smittade personers rätt att röra sig fritt. Och det är självklart att inte föräldrar kan få låta barn vara hemma så som de tycker,  istället för att följa befintliga planer. Då får vi nämligen situationen att vissa i en klass missar väldigt mycket och sedan ska skolan ha ansvaret att de ska klara ett godkänt betyg ändå. Det skulle röra till det väldigt mycket. 

    Och den där metoden med att testa skolbarn två gånger i vecka med snabbtest - om man får många falsk-negativa resultat (och det är inte alls långsökt att det kan hända), så kan man få en värre situation än utan testning. Du kan säkert själv förstå varför. 

    Och det här med dem dementa - det hade jag ju tänkt mig från början, att det skulle bli så. Inte allt som man bör göra av smittskyddsskäl, går att göra i praktiken. Jo, mot de anhöriga bör man ju vara ärlig. Men hur kan anhöriga inte märka det? Då håller de inte kontakt, eller? 


    Hur de inte kunde märka det? Kanske för att det var besöksförbud?

    Varför ville regeringen inte ändra lagen så att man skulle kunna isolera smittade dementa?

    www.expressen.se/gt/patienter-vagrade-ta-ett-coronatest-pa-sjukhuset/

    ?? Om en patient vägrar att testas för covid-19 kan vi inte tvinga patienten till detta, men då får man ha en utförlig diskussion med patienten och förklara hur viktigt det är för att få rätt diagnos, och inte sprida smittan till andra patienter eller personal. Jag har svårt att tro att en patient skulle vägra provtagning efter detta, men tvång är inte aktuellt.?

    I Finland ändrades smittskyddslagen så att personer kan tvångstestas. Det har använts på en yogalärare som höll lektioner trots att hon hade symptom. Trots att flera personer som gick på hennes lektioner blev smittade, så vägrade hon testa sig. Då såg polisen till att hon blev testad. Eftersom hon testade positivt, blev hon satt i obligatorisk isolering.

    www.iltalehti.fi/koronavirus/a/aafedc7d-4300-48f3-a9f4-9e240366ff9e

    Skulle det här vara något för Sverige att ta efter?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-01 00:38:24 följande:

    Det finns normer för tillluft och ventilation i byggregler, de skiljer sig åt beroende på lokalens användningsområde. Reglerna finns för att lokalerna ska uppfylla krav som skyddar människors hälsa. Också detta har diskuterats tidigare, bla här i tråden.

    Se nedan för vilka regler som gäller för luftväxling och mängd uteluft. Om personen i fråga kollat på myndighetens sida hade denne hittat det du kanske tror är unikt för Finland. Ibland undrar jag hur det kommer dig att du inte känner till de mest basala fakta om det du tar upp... eller ens kontrollerar det du vill ifrågasätta..

    www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/miljohalsa-och-halsoskydd/tillsynsvagledning-halsoskydd/kompletterande-vagledning-om-ventilation/

    Se vidare..

    www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/boverkets-byggregler/ventilation/

    energy.extweb.sp.se/ffi/ventilation.asp


    Sverige:

    ?Det finns i nuläget inget som tyder på att människors smittas av covid-19 genom att virus sprids i ventilationssystem.?

    ?Vilken effekt vädring har ur smittskyddssynpunkt, och specifikt på spridningen av covid-19 är mer oklart.?

    Finland:

    ?Man bör undvika användning av återluft för att förhindra luftburen spridning av viruset från ett utrymme till ett annat.?

    ?Om ventilationen inte kan justeras så att den är tillräckligt effektiv kan det också bli aktuellt med fönstervädring minst en gång i timmen (helst korsdrag)?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-01 01:00:56 följande:

    Jag vet att du läst den svenska smittskyddslagen, eftersom just dessa saker har vi diskuterat tidigare. Jag vet också att du 'glömt' vad du läst.

    Kom igen, varför tror du hela tiden saker som du saknar belägg för och som vi diskuterat ett flertal gånger?


    ÄNDRING av smittskyddslagen handlade diskussionen om den här gången. Alltså den som både regionerna och FHM rekommenderade.

    www.dagensmedicin.se/alla-nyheter/kommunal-halsa/folkhalsomyndigheten-vill-kunna-isolera-sjuka-pa-aldreboende/

    Skulle det här vara något för Sverige att ta efter?

    Underförstått: Tycker du/ni svenskar att det vore bra med möjlighet till tvångstestning, eller motsätter du/ni er starkt?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-05-01 01:54:34 följande:
    Det är fler olika saker du blandar ihop nu.. det du utgår från och det du vill ha underförstått är två olika saker. Diskussionen om kommuner ska anställa läkare till bla demens boenden och så det om tvångstestning... Hur kan det vara underförstått, det ena har inte nödvändigtvis med det andra att göra, så hur menar du att det är underförstått?

    Jag tror du ska läsa smittskyddslagen igen då att du förstår vad som gäller nu om det ena eller andra du tar upp och blandar ihop i ditt inlägg.
    Jag ska försöka uttrycka mig det tydligaste jag kan. Att utgå ifrån att du minns vad jag skrev i ett tidigare inlägg fungerar tydligen inte.

    Får man, eller får man inte, isolera smittade dementa på äldreboenden i Sverige?

    Kan man, eller kan man inte, tvinga vårdsökande patienter att ta ett coronatest?

    Kan man, eller kan man inte, tvångstesta närkontakter till en konstaterat smittad?

    Har någon i Sverige blivit tvångstestad för covid-19?

    Jag har läst innantill i svenska källor, och du säger att det saknas belägg för det jag skriver. Det första man kan diskutera är huruvida jag har citerat min källa rätt eller inte. Om du klickar på länken kan du konstatera att det står just precis så som jag har citerat den. Det andra man kan diskutera är huruvida källan har rätt information eller inte. Ifall ja, då finns det belägg för det jag skriver. Ifall nej, tja, det blir ju svårt för folk att begripa sig på vad som gäller om hälften av det som skrivs i media är sagor.

    Vet du själv vad som gäller? Ifall ja, varför skriver du inte ett enkelt och lättförståeligt svar? Ingen blir hjälpt av dina upprepade "Läs smittskyddslagen".

    Eftersom Finland vill ha en lagstiftning som träffar rätt, så har man ändrat smittskyddslagen så att folk kan tvingas till ett coronatest.

    abounderrattelser.fi/riksdagen-gav-gront-ljus-for-andring-i-smittskyddslagen-fortydligar-regler-kring-tvangstestning/

    "Riksdagen godkände efter omröstning en ändring i lagen om smittsamma sjukdomar under plenum på fredagen.
    Ändringen gäller paragraferna 16 och 22 som fastställer principer kring obligatorisk hälsokontroll och de skyldigheter som gäller för personer som drabbats av en smittsam sjukdom.
    I samband med lagändringen förtydligas paragraferna så att regionförvaltningsverken framöver ska kunna besluta att flera personer måste genomgå en hälsoundersökning, i praktiken ett ta ett coronatest, om det anses nödvändigt för att hindra spridningen av viruset.
    Genom lagändringen vill regeringen göra det möjligt för regionförvaltningsverken att besluta om obligatoriska corontest exempelvis på byggarbetsplatser eller landets gränser."

    www.finlex.fi/sv/laki/alkup/2016/20161227

    16 §
    Obligatorisk hälsokontroll

    Regionförvaltningsverket kan besluta att det är obligatoriskt att delta i hälsokontroller som avses i 14 och 15 §, om det är nödvändigt för att förebygga spridningen av en allmänfarlig smittsam sjukdom eller en sjukdom som med fog misstänks vara en allmänfarlig smittsam sjukdom.

    Sedan ställde jag en fråga. Anser DU att det vore bra med tvångstestning för covid-19 i Sverige, eller ska individens frihet respekteras även om det innebär att smittan sprids? Du ska inte blanda in svensk lagstiftning i ditt resonemang, eftersom jag frågar efter din åsikt.

  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2021-05-01 14:37:42 följande:
    Nej, det handlar inte alls om den korrekta benämningen, utan det handlar om att man behöver tillräckligt med avstånd och det kan också innebära ett maximalt antal resenärer i en buss. Om den där bussen var fullsatt och personen som smittade folk kanske också gick förbi dem flesta, nös och hostade, så är jag inte förvånad att de blev smittade. 

    Poängen är snarare att reportern försökte diskutera något som alla är medvetna om. Jag åker själv fortfarande kommunalt - mest eftersom jag pendlar och tycker det blir lite dyrt och lite jobbigt att åka bil. Men då sitter man med bara varannan plats upptagen. Om det skulle bli dessutom många stående, så skulle jag vänta på nästa tåg och/eller försöka åka lite andra tider. Bussarna brukar sätt skylten "fullsatt" numera om det börjar bli för många, och alla affärer och andra lokaler (posten,bank och så) tilllåter bara 1 person per 10 m2.

    Det krävs egentligen bara lite sunt förnuft. Och det är därför jag undrar vad den där mannen ville "lära" Anders Tegnell? Inte bara han utan även vanligt folk förstår väl att det kan finnas aerosoler med virus i luften, Och att risken ökar ju mer  folk det är på trångt utrymme? Men att försöka få det till någon nyhet som FHM kanske har missat är idioti! 
    Det lönar sig att läsa en text innan man kommenterar innehållet i den.

    "På bussen befann sig omkring tio passagerare och chauffören"

    thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/sjukdomar-och-bekampning/sjukdomar-och-sjukdomsalstrare-a-o/coronaviruset-covid-19/anvisningar-for-atgarder-vid-misstanke-om-infektion-orsakad-av-coronaviruset-covid-19
  • Anonym (ABC)
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-01 23:28:14 följande:
    Det lönar sig att läsa en text innan man kommenterar innehållet i den.

    "På bussen befann sig omkring tio passagerare och chauffören"

    thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/sjukdomar-och-bekampning/sjukdomar-och-sjukdomsalstrare-a-o/coronaviruset-covid-19/anvisningar-for-atgarder-vid-misstanke-om-infektion-orsakad-av-coronaviruset-covid-19
    "COVID-19-fallets närkontakter (exponering med hög risk)

    Möten ansikte mot ansikte i mer än 15 minuter på mindre än 2 meters avstånd

    Vistelse i ett slutet utrymme i över 15 minuter, till exempel samma hushåll, klassrum, arbets-, mötes- eller väntrum (i stort utrymme avgränsas till personer som vistats nära)"

    I Sverige är det visst bara vistelse i samma hushåll som en smittad som anses vara hög risk. Om man har hållit minst 2 meters avstånd i ett slutet utrymme, anses det vara smittsäkert, eller?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin