Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2021-04-18 12:02:22 följande:
    En mycket bra sammanfattning av osakligheter i debatten som många i tråden skulle vinna på att läsa och fundera på.
    Den här skribenten ogillar kritiker som anser att Sveriges strategi är misslyckad eftersom dödstalet är så högt. Skribentens försvar är att andra länder har ännu högre dödstal. Det mesta i artikeln handlar om dödstal, ur olika synvinklar och i olika sammanhang. Lite väl enkelspårigt.

    Skribenten anser att Folkmyndigheten framstår som ytterst ödmjuk, när de medger att det är svårt att stoppa smittan. Här använder han begreppen fel. Man KONSTATERAR att det är svårt att stoppa smittan, och man är MEDGER ödmjukt att man har gjort vissa misstag. Men FHM medger inga misstag alls.

    Skribenten kritiserar kritikerna för att ha räknat fel, men glömmer helt bort den där flockimmuniteten som FHM sade skulle infinna sig för ett år sedan.

    Vetenskapsakademin har en inte direkt vetenskaplig hållning. Det samma anser jag om FHM, t.ex. angående deras inställning till att testa barn. Onödigt, eftersom de oftast inte blir allvarligt sjuka. Man tänkte inte på att det kan vara bra att samla in så mycket data som möjligt om ett virus som är helt nytt, eftersom vissa virus bevisligen kan påverka hälsan längre fram i tiden. Nu står man där med de långtidssjuka barnen och har ingen aning om vilka av dem som faktiskt hade covid-19. Det här uppmärksammades i finsk press häromdagen.

    www.hbl.fi/artikel/postcovid-hos-barn-och-unga-i-sverige-forbryllar-lakarna/

    Svenska regeringen borde ha tagit initiativ till diskussioner de nordiska länderna emellan för att... undvika splittring. Skribenten kunde ha nämnt att svenska politiker öppet i medierna anklagade de andra nordiska länderna för att förstöra det nordiska samarbetet, när man ville fortsätta med att hålla smittan under kontroll.

    www.hbl.fi/artikel/nordiska-radet-tar-upp-den-inskrankta-rorelsefriheten-i-norden-sverige-valde-en-annan-linje-och-d/

    "? Det är fullständigt klart att Sverige har valt en annorlunda linje och på grund av det har det inte funnits så stora möjligheter att koordinera i Norden."

  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-04-21 19:03:49 följande:

    Konspirationsteorier och mer desinformation

    www.dn.se/sverige/msb-konspirationsteorier-vilseleder-opinionen-om-vaccineringen/

    "Andreas Önnerfors anser att konspirationsteorierna är en delförklaring till polariseringen i samhället. Han menar att man sett polariseringen i till exempel synen på svenska myndigheter under pandemin:? Antingen hyllar man till exempel Folkhälsomyndigheten för allt de gör eller så hävdar man att de lider av en total handlingsförlamning. Detta är ett mönster som upprepats under krishantering i Sverige under senaste åren, till exempel vid flyktingvågen och de stora skogsbränderna.

    Andreas Önnerfors säger att det handlar om att man antingen ser att staten inte kan ge en skydd mot ?krafterna som vill förstöra oss?. Det kan leda till slutsatsen att man måste ta saken i egna händer. Eller så tror man att staten är stark och ond och detaljreglerar oss, något som man måste göra motstånd mot.

    Båda tankesätten leder till tankar som pressar delar av opinionen mot att lämna det demokratiska mittfälten och gå mot extremerna, säger han."


    Flockimmuniteten är desinformation? Ja, det stämde ju i varje fall inte. Och konspirationsteorin går ut på att FHM bidrog till att flockimmunitetstankarna fick fotfäste, medvetna om de var felaktiga?

    www.expressen.se/tv/nyheter/coronaviruset/tegnell-kan-bli-flockimmunitet-i-stockholm-i-maj/

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/hoppfulla-teorin-sa-nar-vi-flockimmunitet-redan-i-juni/

    www.hbl.fi/artikel/sveriges-statsepidemiolog-efter-nordisk-oro-over-svenska-turister-immuna-svenskar-kan-vara-sakrare/

    ?Anders Tegnell, statsepidemiolog på svenska Folkhälsomyndigheten, tycker inte att det finns fog för sådan oro.

    ? När vi kommer fram i sommar kan det vara så att vi har så pass många immuna i Sverige så att det kan vara säkrare att svenskar kommer dit än någon annan.?

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/teorierna-om-coronaviruset--som-visade-sig-vara-felaktiga/

    ?I flera månader väntade vi på en flockimmunitet som aldrig kom?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-04-21 21:56:07 följande:

    Desinformation och konsprirationsteorier i tråden är att FoHMs strategi var att uppnå flockimmunitet och att FoHm varit ansvariga för att att den desinformationen fått fotfäste. Du vet var i tråden denna desinformation förts fram. Klicka på 'visa endast' så hittar du det 


    Det var inte strategin jag tänkte på, utan de matematiska beräkningarna som visade att Stockholm skulle uppnå flockimmunitet under våren. Att säga att sådana gjordes, och att de visade sig vara felaktiga, är inte desinformation, utan fakta.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-04-22 20:40:03 följande:

    Desinformationen kommer från den som tillskriver FoHM massa åsikter och ageranden som inte är sanna och som bygger på långtgående spekulationer om än det ena än det andra. klicka på 'visa endast' så hittar du vem som skrivit detta.

    Under våren (och sommaren och ända in påhösten) var det mycket som var oklart om i vilken omfattning och i vilka situationer virusets spred - även om desinformatörer vill påstår att FoHM inte visste _hur_ virusets spreds.  Det är än idag oklart varför vissa människor smittar mycket, varför vissa människor smittar lite, varför vissa människor får höga virusnivåer, varför vissa människor får låga virusnivåer, varför inte alla i en familj som lever nära varandra smittas, varför en del smittas lätt.. 

     I början av pandemin var mer eller mindre hela världen övertygande om att smittan skulle skölja över all världens befolkningar och hela internet var fylld av sloganen 'flatten the curve' (för distansköp eller tjänster) och att smittan inte skulle gå att stoppa - att det sedan visade sig då mer data kom in att smittan inte drabbade alla lika och att de samband mellan allvarligt sjuka, döda och smittade - just då i alla fall - inte var så som man först hade uppskattat det.

    Vetenskapen är till sin natur sådan att den inte hävdar absoluta sanningar utan att det är en metod för att närma sig sanningan vartefter man undersker de data som finns.

    Desinformation är någonting helt annat - det finns gott om desinformation från 'kritiker' i denna tråd. 

    För att parafrasera ett annat uttalande, kritik måste bygga på en gedigen analys.


    Mycket av det jag har läst i svensk media är återgivningar av det som jag själv har hört Tegnell säga vid olika tillfällen. Det är en och annan groda han har släppt ur sig. Efter att ha läst referaten av hans uttalanden har jag kunnat konstatera att jag inte är den enda som har reagerat med förvåning. Antingen har Tegnell tidvis stora svårigheter med att få fram det som FHM egentligen menar, eller så menar FHM faktiskt det som Tegnell säger.

    Så sent som den här veckan fick Tegnell en fråga om presymptomatisk smittspridning. Man smittar bara strax innan symptomen bryter ut, och den presymptomatiska smittspridningen har inte så stor betydelse. Ungefär så löd han svar.

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/darfor-skenar-smittan-teorin-om-mutationerna/

    ?? Genom att kartlägga lite mer ovanliga varianter som har samma smittsamhetsfaktorer så kan vi se att majoriteten har smittats av personer som inte har haft symtom, säger Mats Martinell.?

    De här två budskapen är motstridiga. Är det Tegnell eller Mats Martinell som har rätt? Sprider någon av dem desinformation?
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2021-04-23 18:52:48 följande:

    Förmodligen är det rätt många som fortfarande lyssnar till FHM.

    Men visst, kritiken har haft effekt på vissa - det märks inte minst när det kommer till att så relativt många vägrar vaccinera sig med Astrazenecas vaccin.

    Trist, men samtidigt är det viktigt att förstå att konspirationsteorierna och behovet av att framställa Sverige som jämmerdalen på jorden trots allt är en rätt begränsad företeelse.

    Dödsvaccinet som vissa kritiker kallar det. Själv kommer jag att bli tacksam när det så småningom blir min tur, såvida man inte godkänt Sputnik då - men så illa kan det väl inte gå.


    Sputnik är gjort med i stort sett samma teknik som Astra Zeneca. En skillnad åtminstone är att Sputnik utgår från människans adenovirus, med AZ använder ett adenovirus från chimpanser.

    Menar du att du hellre tar AZ än Sputnik? Varför? Baserar du din åsikt på vetenskapliga data?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-04-23 20:46:12 följande:

    "Desinformation är avsiktligt falsk eller vilseledande information som sprids på ett planerat sätt i syfte att nå en viss målgrupp"

    Tror du att någon av de du refererar till gör detta?

    Jag vet inte om det du nämner åter igen är kontrafaktiska argument eller om det är så att FoHM pratar om de data de hade tillgängliga vid det tillfälle du nämner och MM pratar om enskilda undersökningar?

    Hur som helst är det inte första gången argument läggs fram för att FoHM skulle ha vetat, känna till och förhålla sig till vetenskap som ännu inte finns eller är validerad. Vad är syftet med denna argumentation?

    "Desinformation är avsiktligt falsk eller vilseledande information som sprids på ett planerat sätt i syfte att nå en viss målgrupp"


    En väldigt tydlig agenda som FHM har gäller skolorna. De ska hållas öppna så långt det är möjligt. Men i stället för att öppet och ärligt gå ut med all fakta som finns och vara tydlig med vilka risker som finns, så har man valt att vinkla informationen så att skolan ska framstå som en smittsäker miljö.

    FHMs egen rapport där man jämförde smittspridningen bland barn i Sverige och Finland under våren 2020 kom fram till att det inte var någon skillnad. Ändå hade bare ett (1 ) barn intensivvårdats i Finland och 14 i Sverige. Och incidensen bland barn var till och med högre i Finland än i Sverige. Man behöver inte vara epidemiolog för att förstå att något har lämnats osagt. Misstag, okunskap eller desinformation?

    www.expressen.se/debatt/fhms-rapport-haller-inte-for-vetenskaplig-granskning/

    Någon annan av FHMs rapporter får kritik här, bl.a. för att flera studier har utelämnats.

    www.svt.se/nyheter/inrikes/studie-hogstadielarare-mer-utsatta-for-covid

    ?Forskarna hävdar dock att myndighetens sätt att analysera tonar ner riskerna för just högstadielärare, eftersom de ?klumpat ihop? alla grundskolelärare under samma kategori.?

    www.lararen.se/nyheter/coronaviruset/wiman-sluta-behandla-oss-larare-som-duktiga-idioter

    Den här skribenten gör följande sammanfattning av läget:

    ?Under lång tid matades vi med informationen att Covid-19 överhuvudtaget inte kunde komma in i svenska skolor. Vi fick veta att barn inte sprider smitta, att skolor inte på något sätt är överrepresenterade i statistiken och att vi i lugn och ro kunde fortsätta vår verksamhet. Vissa av oss funderade kanske över att vi trots detta uppmuntrades att hålla avstånd i matsalskön och sprita handtag. Det blev ju liksom lite motsägelsefullt men vi lärare är ett lojalt släkte ? vi bet ihop och gjorde som vi blev tillsagda.

    Under många månader uppmuntrades också barn till sjuka anhöriga att komma till skolan. De sprider ju inte smitta, berättade Tegnell. Samtidigt fick skolorna affischer från Folkhälsomyndigheten där barnen uppmanades att hålla avstånd och tvätta händerna. Vi välutbildade lärare kunde inte låta bli att klia oss i huvudet. Är inte detta högst inkonsekvent, tänkte nog många av oss. Om barn ändå inte smittar - varför ska de överhuvudtaget bry sig??

    www.svt.se/nyheter/inrikes/fhm-vet-inte-varfor-sa-manga-skolutbrott-sker

    ?Det är samtidigt svårt att se om det skett en smittoökning på landets skolor överlag. Detta eftersom Folkhälsomyndigheten inte har någon systematisk insamling av antalet utbrott.?

    Man skulle ju tycka att det är speciellt viktigt att hålla koll på skolorna, eftersom det är så viktigt att hålla dem öppna.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/0K8vlA/masslarm-fran-skolan--tusentals-anmalningar-om-corona

    ?? Det förvånar mig inte alls eftersom vi vet att arbetsgivarna inte alls har vidtagit de åtgärder som krävs för att säkra en smittsäker miljö, säger Johanna Jaara Åstrand.?

    Och varför har de inte gjort det? Kan orsaken vara den samma som kom fram här ovan? Att man trodde att smittan ändå inte sprids i skolan? Och så har vi dem som har blivit så förvirrade av FHMs utsagor, att de till och med förbjuder skyddsåtgärder.

    www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/halmstad-forbjuder-munskydd-i-skolans-lokaler

    www.expressen.se/tv/nyheter/coronaviruset/linus-blev-hemskickad-fran-skolan-for-att-han-bar-munskydd/

    Vad är information, och vad är desinformation den här historien?
  • Anonym (ABC)
    klyban skrev 2021-04-24 12:29:41 följande:

    Du fått berättat detta ofta nu, men du väljer bara låtsas om att den inte finns och kör en ny sväng.

    Det vad jag har lärt mig med dig och dina inlägg, du är ointresserad av vad som sker och det som inte passar dig tolkar du om till nått som passar dig.

    Och det är ett helt gäng nu, frågan är vad du gör här när du struntar i allt som berättas för dig.

    Just nu återvinner du bara gamla saker i tron vi glömt du redan fått svar på detta mer än en gång.

     

    Varför för du så mycket desinformation, och du påstår du är finne och är helt besatt av Sver4ige.(och får det fel på löpande band.)

    Vad är syftet om det inte är desinformation, för det är den det enda vi ser nu och undrar om du inte har förstått att vi går inte på det längre?


    Jag förstår att det känns jobbigt att konfronteras med all denna desinformation i svensk media.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-04-26 22:13:42 följande:

    Jag tror att du förvränger det som sades, kanske famlar du i mörkret  - så vitt jag hört så sades det att det inte fanns något formellt beslut men att det fanns en tydlig strategi

    www.dn.se/sverige/lofven-i-ku-beslut-om-strategi-saknar-betydelse/

    "På måndagseftermiddagen var det statsminister Stefan Löfvens tur att frågas ut av riksdagens konstitutionsutskott (KU). På dagordningen stod regeringens hantering av coronakrisen, bland annat besluten om smittspårning och besöksförbud på äldreboenden.Men den frågan som tog mest utrymme var om regeringen fattat något formellt beslut om en strategi för att hantera effekterna av pandemin. Stefan Löfven bekräftade att något sådant beslut inte fattats men att regeringen ändå haft en tydlig strategi att utgå från."

    "? Vi har en strategi med de viktigaste målsättningarna. Sen måste vi förändra åtgärderna beroende på vilken fas vi är inne i. Vi får hantera vartefter vad vi behöver göra här och nu. Strategin finns där, den är kommunicerad på hemsidan och det skulle inte ha gjort någon skillnad om vi tagit den formellt på ett regeringssammanträde, sade Stefan Löfven."

    Famlat i mörkret har alla i hela värden gjort - i olika försök och omfattning att med de sedan medeltiden kända åtgärderna för att hantera pandemisk smitta.


    Den svenska strategin liknades vid tvålen i badkaret. I så fall kan man säga att den finska strategin är halkskyddet på badkarets botten. Den finns beskriven i följande dokument, på svenska:

    julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162664/STM_2021_4_J.pdf&isAllowed=y

    Sidan 41 är en bilaga där de olika faserna av smittspridningen definieras via diverse kriterier, och åtgärderna som då ska vidtas beskrivs.

    Finns det en liknande offentligt tillgänglig handlingsplan i Sverige? Eller en hemligstämplad? Eller har det bara varit ?här och nu? som gällt?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-04-27 22:11:10 följande:

    Jag tror du behöver kolla vilken roll och vilket ansvar SL har. Regeringen är inte SOS eller FoHM, SOS och FoHM är inte regeringen.   Regeringen har ett ansvar för en övergripande strategi för att hantera legala frågor, finanser, regleringsbrev, myndighetsuppdrags mm.. 

    Dokumentet du presenterar är publicerat 18 januari 2021 och författat/utarbetat under hösten 2020 av SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIET i Finland. Motsvarande myndighet i Sverige är Socialstyrelsen som har FoHM under sig.

    Den strategi som FoHM ansvarar för har liksom strategin SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIET i Finland som mål att hantera smitta och smittspridning.

    Det som står att läsa i de material du länkar till motsvarar det arbete med riktlinjer, handlingsplaner, åtgärder, begränsningar och legalitet som motsvarande svenska myndigheter presenterat löpande under varje pressträff sedan pandemin startade.  Du hittar säkerligen allt detta på FoHMs och socialstyrelsens respektive hemsida.

    För att fritt citera Mika Salminen, det är inte så stor skillnad på de verktyg som vinns och de åtgärder som sätts in i de olika länderna.   

    Det verkar som jag förstår der finnas gott om förutfattade meningar som är dåligt underbyggda förutom dessa ideliga kontrafaktiska tidsloopar som förekommer i argumentationen.

     


    Reportrar har upprepade gånger frågat om hur illa det ska bli innan nya åtgärder sätts in, och vilka de åtgärderna i så fall är. Jag har aldrig hört ett konkret svar på den frågan, eller en uppmaning att gå in och läsa något specifikt dokument på någon hemsida.

    ?Rätt åtgärd vid rätt tid.? Det här har jag undrat över. Vad avgör vad som är rätt tid i Sverige?

    Den länkade sidan 41 är det som gäller i Finland. Vad gäller i Sverige? Finns det en motsvarande plan? Vet DU var du kan läsa om den planen, ifall den finns?

    Min förutfattade mening är att den inte finns. Du kan bevisa att jag har fel genom att länka till den.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2021-04-30 09:36:20 följande:

    Det jag inte har förstått helt är om det fanns någon anledning att inte följa reglerna? Hörde att de skulle ha tyckt att något inte fungerade när det gäller demenssjuka? 

    Jag undrar bara för att det ju är väldigt speciellt med dementa. Min mamma är ju i ett hem i Tyskland. Där har de regeln att de demenssjuka inte behöver ha mask i uppehållsrummet, de andra har det. Även de boende alltså. Det verkar ju inte så långsökt att man kan behöva lätta på reglerna när det gäller dementa för att de inte klarar att hålla sig till vissa regler? 


    Attendo hade väl i princip rätt i att det inte gick att bedriva kohortvård med dementa. Men de kunde ju ha varit ärliga om den saken gentemot de anhöriga.

    Det har skrivits mycket om att man på äldreboendena ville få möjlighet att isolera de smittade, men det skulle ha krävts en lagändring, som regeringen inte var beredd att göra.

    ka.se/2020/11/24/svart-isolera-demenssjuka-smittade-i-aldreomsorgen/

    www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svar-pa-skriftlig-fraga/isolering-av-demenssjuka-med-covid-19_H8121736

    Samma fenomen ser man i skolvärlden. Smittsamma elever i skolan kan man inte göra något åt, medan de som inte vill skicka sina barn till skolan av rädsla för att få hem smittan blir straffade.

    sverigesradio.se/artikel/covidtestteam-pa-forsok-pa-gymnasier

    ?Hon hoppas att elever ska vilja ta snabbtesterna trots att de blir frivilligt.?

    www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/foraldrar-som-haller-barnen-hemma-under-pandemin-hotas-med-vite-det-ar-katastrofalt

    Det här synsättet är för mig fullständigt obegripligt. Hur kan en smittad persons rätt att röra sig fritt och sprida smitta väga tyngre än en annan persons rätt att inte bli utsatt för smitta? Regeringen säger sig vilja ha en träffsäker lagstiftning. Vad kan vara mer träffsäkert, än att rikta in sig på dem som faktiskt är smittade?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin