Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2020-12-10 19:36:32 följande:

    I Sverige har regionerna ansvar för att planera för att ha en kapacitet som täcker de behov som kan uppstå i en pandemi, du vet det där med omfattande självstyre som finns i Sverige. FHM ger en del råd men det är inte de som bestämmer i detta utan det är regionerna.  FHMs råd finns på deras hemsida, hur det olika regionerna löst det får man söka hos respektiva region.


    Slutsatsen är alltså att det i den internationella strategin för pandemihantering ingår att varje land eller region har rätt att lösa problemet på sitt eget sätt. Eller?

    Ett sätt:

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/larmet-sverige-kan-behova-ta-hjalp-av-andra-lander/

    Ett annat sätt:

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/Vqqeer/operation-radda-julen-i-fyra-lander--coronastanger-nu

    Det är ju inte hållbart i längden om alla länder väljer alternativ ett.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-11 23:51:45 följande:

    Det skulle förvåna mig om det är så enkelt. Vad man kan göra förstås, är att bara kolla hur många smittade som tillkom under hösten och hur många döda. För då har man testat mycket, lika mycket som i andra länder. Helt exakt lika mycket blir det ju aldrig. 

    Under skolåldern tror jag inte att många länder testar. Händer nog sällan i Sverige, men jag skulle gissa att det är sällan i andra länder också. 


    www.hs.fi/kaupunki/art-2000007656086.html

    Pikkuvauvoillakin on todettu yli 50 tartuntaa viime viikkoina ? Husin tuoreet tilastot kertovat,

    Till och med bland spädbarn har man konstaterat över 50 fall de senaste veckorna.

    Här finns en tabell över antalet tester i olika åldersgrupper i Helsingforsregionen. Fyra kolumner: ålder, antalet test, antalet positiva, andelen positiva. Bland de testade 0-1 åringarna var 2,43% positiva, lika stor andel som bland vuxna.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-12-12 10:27:28 följande:

    Ja, jag utgår från att Andreas siffror är korrekta och då kan man verkligen undra varför de indikerar att dödligheten är 15 gånger högre för en smittad britt än en smittad finländare.

    Det vore en sak om man jämförde dödligheten mellan två länder där det ena testat oerhört mycket och det andra knappast alls - men Storbritannien har dubbelt så stor andel av befolkningen som Finland.

    Smittspårningen kan ju iofs vara mer precis i Finland, så att landet i princip har lyckats fånga in alla smittade men knappast till en faktor av 15. Men det är en av få förklaringar jag kan komma på, att Finland och Norge har lyckats med det klassiska smittskyddsarbetet, att spåra smittan och att ha den under kontroll.

    Det skulle ju också vara intressant att jämföra smittspridningen och dödligheten i olika åldersgrupper. Storbritannien påminner väl om Sverige i hur åldringsvården utsatts för nyliberala experiment, vilket åtminstone för Sveriges äldre fått förödande konsekvenser.


    www.hs.fi/kaupunki/art-2000007675082.html

    Helsingforsregionen, som har det värsta läget, lyckas spåra ca 60 % av fallen. Det betyder alltså att man vet varifrån smittan kom.

    En viktigare siffra att hålla koll på än antalet test, är andelen positiva test. Ju högre andel positiva testsvar, desto större är mörkertalet. På kartan här är Sverige rött = dåligt, Storbritannien gult = bra, övriga Norden blått = ännu bättre.

    ourworldindata.org/coronavirus-testing

    According to criteria published by WHO in May, a positive rate of less than 5% is one indicator that the epidemic is under control in a country.1

    Because limited testing makes it likely that many cases will be missed, the positive rate can also help our understanding of the spread of the virus. In countries with a high positive rate, the number of confirmed cases is likely to represent only a small fraction of the true number of infections. And where the positive rate is rising in a country, this can suggest the virus is actually spreading faster than the growth seen in confirmed cases
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-12 16:04:03 följande:

    Sjukhuspersonal säger upp sig när vi har en pandemi med en smittsam sjukdom??? Och du tror att det har med strategin att göra? De är rädda för att bli smittade, så klart. Och det skulle de vara oavsett strategi! 


    I varenda intervju jag har läst/hört så har det handlat mera om att man är slutkörd än rädd för att smittas.

    www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/larmen-fran-sjukhusen

    Strategin i Sverige handlar ju inte om att stoppa smittan, utan om att platta till kurvan. Den strategin tycks nu leda till slutkörd vårdpersonal.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-12 15:58:35 följande:

    Du har verkligen desinformation i VARENDA inlägg, eller hur?  Det har han förstås aldrig tyckt. Det fanns inte resurser i våras. Och det kan inte FHM göra något åt. Att det inte finns labb och personal, det har politiker sett till för ganska länge sedan. Man har snålat och bantat ner.

    Och testspårning har väl inget med saken att göra?


    Så sent som i juli sade Tegnell i någon intervju att det inte är viktigt att veta om ens symptom beror på covid-19 eller något annat. Med andra ord, det är inte viktigt att testa brett.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-15 14:42:14 följande:

    Det är inte alls självklart. Personligen tror jag absolut att folk skulle slappna av och tänka att de kan gå lite närmare folk nu för de har ju mask.... det finns tyvärr risk att man känner en felaktig säkerhet där. 


    Min observation från gårdagens matuppköp i en finsk megamarket: Glest med människor i affären. Långt över hälften bar munskydd. Antingen passerade man varandra snabbt, eller så väntade man på sin tur på behörigt avstånd från hyllan. Likadant gjorde man innan munskyddsrekommendationen kom.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-12-15 15:16:10 följande:

    Vi såg dem inte komma, kunde vi konstatera när vi var ute och handlade i lördags, ett av mina barn och jag. Vi syftade på en liten grupp munskyddsförsedda som svepte förbi oss på en mikrometers avstånd.

    Vilka ingår i ditt "vi"?


    Den här nojan verkar inte finnas i Finland, att man skulle vara rädd för att bli smittad av någon som går förbi en, och som man har ett nära avstånd till under 1 sekund. Men så håller vi också ett betydligt längre avstånd än en mikrometer till främlingar, en halv till en meter kan det kanske bli som närmast.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-15 18:52:27 följande:

    Den första delrapporten som handlar om äldreomsorgen pekar på de brister som tagits upp här i tråden, att sjukvården inte finns tillgänglig på dessa boenden, att det för många med otrygga anställningar, för få sköterskor med rätt kompetens, att kommunerna borde anställa läkare till äldreboendena, att det är många årtionden av nedrustning som lett till detta. 

    Regeringen tillsammans med alla tidigare regeringar pekas ut då de inte stiftat lagar om vårdkvalitet och insatser i äldreomsorgen. Regering och myndigheter kritiseras för att ha fokuserat för mycket på sjukvården och för lite på äldrevården i början av pandemin, och att åtgärderna inte lyckats.

    Coronakommissionen säger att strategin att skydda de äldre var rätt och riktig, men att man misslyckats med genomförandet.

    Det är många årtionendens utveckling av det svenska samhället som tagit Sverige till denna punkt - inget nytt alltså för de som deltagit i denna tråd och läst argument som givits. 


    Mål: Skydda de äldre.

    Lägesbild: Det finns ingen skyddsutrustning, personalen är outbildad och jobbar på dåliga villkor.

    Strategi: Sjuk personal ska stanna hemma, övriga ska tvätta händerna och hålla avstånd.

    Riskbedömning av strategin: Sjuk personal kommer kanske inte att stanna hemma för att de i så fall förlorar inkomst. Det går inte att hålla avstånd när man ska vårda äldre.

    Ny strategi som beaktar riskerna med den ursprungliga: Nej, vi kör med den ursprungliga.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-15 22:39:05 följande:

    Lägesbild, Det fanns kbnappt någon skyddsutrutning någonstans i världen, den som fanns köptes upp av andra länder framför näsan på mindre köpare eller hölls kvar i tillverkarlandet.

    Personalfrågan på äldrevården har debatterats länge och det har funnits ett stort politiskt stöd på att INTE kvantifiera personalstyrka eller komptens, det har istället varit en konkurrensfördel i den privatiserade utföranden av vården att göra det minsta möjliga med det minsta möjliga antalet anställda. 

    Ingen regering i Sverige kan förändra detta själv utan det krävs en bred politisk uppslutning i riksdagen för en förändring av detta. Modellen är ett misslyckande mycket större än valet av strategi. 

    Jag har inte sett att du, liksom oppositionspartierna, har en lösning, en ny strategi som snabbt kan förändra anställningsvillkor, bemanning, kompetens och vårdkvalitet på äldreboenden - det är förståeligt, för vem ska ta hand om de äldre så gott de kan utan utrustning och utbildning om de som arbetar där trots att de är undebemannade, outbildade och i en stor del av fallen utan skyddsnät går dit. Ska de sättas på skolbänken innan de går tillbaks till de gamla som då defintivt inte fått omsorg under tiden?   

    Problemet är mycket större än att det går att peka på en myndighet eller en regering, problemet med pandemihanteringen ligger i lagar, förvaltningsmodell, beställarkrav på leverantörer.. det är systemets brister som visat sig mycket tydligt.  Hur länge kommer det vara politikst gångbart att kräva valfrihet där valfriheten innebär att återkommande få omsorg av okänd outbildad personal som på papperet påstås göra det som fler personal med bättre utbildning ska göra. Politiska krav på antal anställda inom vården har konstant avvisats i många år.. för konkurrensen, det går alltid att göra mer med mindre.. vilket nu visade sig vara både ett politiskt och marknadshaveri.

    Att skylla på strategier eller myndigheter eller regeringar här och nu är gravt naivt, systemfelen kan inte avhjälpas med FoHM eller regeringen, det är mycket större fel än så i en pandemi med i hela världen ökande smittspridning.. 

    Har du en annan strategi som enkelt skulle försett Sverige med material, utbildad personal, fast personal så är jag intresserad. Eller tror du att någonting annat kunnat hjälpa de gamla och sjuka?

    www.expressen.se/kvallsposten/personal-har-corona-pa-infektionskliniken/

    "70 procent av personalen på infektionskliniken i Malmö har smittats med corona, avslöjar Dagens Nyheter. Vårdplatser står tomma för att det saknas personal.? Det visar hur lömskt det här viruset är och hur svårt det är att skydda sig, oavsett hur försiktig man är, säger infektionsöverläkaren Johan Tham till tidningen."


    Idag visades hur den höga dödligheten på äldreboenden korrelerar med den höga smittspridningen i samhället. Det här har påpekats många gånger av diverse experter, men FHM verkar inte dela den synen. Man menar tydligen att det borde vara möjligt att ha en hög smittspridning i samhället samtidigt som man stoppar smittan vid dörren till äldreboendet. I Finland anser man att smittan i samhället måste vara låg för att de äldre ska kunna skyddas.

    Det är självklart att man inte strukturerar om äldrevården på nolltid. Och eftersom man inte kan göra det, så måste man välja en strategi som beaktar att äldrevården inte fungerar. Vad kunde man ha gjort på nolltid? Inga underverk, men åtminstone det som grannländerna gjorde:

    Man kunde ha infört hushållskarantän för att minska den presymptomatiska smittspridningen. Men eftersom man menade att den smittspridningen var obetydlig, så gjorde man inte det. Tvärtom så uppmanade man alla symptomfria att leva som vanligt.

    Så snart skyddsutrustning fanns tillgänglig, så kunde man ha uppmanat alla anställda inom vården att använda munskydd. Det gjorde man inte, snarare avrådde.

    Man kunde ha utgått ifrån att barn både smittas och smittar. Man kunde ha utgått ifrån att viruset i vissa situationer kan spridas längre än två meter. Så tänkte man i andra länder, men inte i Sverige.

    Tongången har ju varit en helt annan i Sverige än i Finland också. Våren gick ut på att ?Sverige gör rätt?. Unga ska hålla igång samhället, medan de äldre håller sig undan. Det är alltså helt på sin plats att gå på restaurang medan sjukhusen fylls. Under hösten har Tegnell låtit förstå att läget är under kontroll och smittspridningen låg i en situation som skulle anses vara katastrofal i Finland. Man lade normen för hur man ska bete sig under en pandemi i våras, nu är det tydligen svårt att ändra på den. Trots att man nu väldigt strängt säger ?ska? om alla rekommendationer, så mildrar man det med tillägget ?om man kan?. Och många kan tydligen inte.

    www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/lararna-pa-raketskolan-i-kiruna-nekas-hemarbete

    ?Vi har gjort allt vi kan? sades det på våren. Nej, den där lagen som skulle ha tillåtit regeringen att stänga köpcenter, den använde man aldrig.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-16 08:26:33 följande:

    Grannländerna har en annan laglig rätt att vidta åtgärder, annan organisation av samhället - det påverkar mer än du vill ta till dig.

    Strategin är enligt på gängse planer för att skydda befolkningen vid en ostoppbar okänd smitta, en strategi som till och med Mika Salminen erkänner. 

    Ger smittskyddslagen stöd för att isolera människor som inte är sjuka? Gav den tillfälliga lagen stöd för att isolera människor som inte är sjuka? 

    Fanns det tester som kudne användas för att hitta presymptomatiska eller asymptomatiska smittade? Hur stor del presymptomatiska eller asymptomatiska smittade fanns det i samhället - nyligen testades alla lärare i Österrike, 1% kom man väl fram till där - om de var presymptomatiska aller asymptomatiska, vet vi det?

    Givet kunskapsläget så drevs inte spridningen av smittan genom köpcenter, det var nattklubbar, restauranger och dessa kom man åt genom ordningslagen och de lokala föreskrifterna för denna typ av verksamhet.

    Som alltid när man arbetar med omfattande systemstörningar gäller det att i första hand hitta och åtgärda de största bidragen till störningen, barn var inte drivande i smittspridning, det fanns en mycket större spridning som behövde hanteras först. Om och när detta är mött kan man ge sig på nästa del i störningen. Det har jag skrivit om tidigare.

    Tillåter smittskyddslagen att man utgår från att barn är smittade och sprider sjukdom om de inte har symptom, om det inte finns tester som påvisar att de är sjuka? 

    Påståendet att alla skulle uppmanats att leva som vanligt är direkt fel, möjligen en lögn du kommer med.


    Vad ska Sverige göra nu när sjukhusen fylls? Enligt den gängse strategin alltså? Börja välja vilka som inte ska få sjukhusvård?

    Är hushållskarantänen olaglig?

    ?Som vanligt? betyder i det här sammanhanget likadant som alla andra i samhället.

    Diverse citat:

    Folkhälsomyndighetens rekommendationer är hittills att personer som rest i drabbade länder kan leva som vanligt om de inte uppvisar luftvägssymtom som hosta, andningssvårigheter eller feber.

    lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/03/varmland-infor-karantan-for-vardpersonal/

    Hon påpekar att det till exempel inte är helt klarlagt att viruset verkligen inte kan smitta under inkubationstiden. Därför är Jun Wang Hjelm förvånad över att personer som kommit hem från Kina uppmanas att gå till jobbet direkt efter hemkomsten.

    lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/02/overlakare-om-coronavirusetsom-lakare-tycker-jag-att-folkhalsomyndigheten-tar-lite-val-latt-pa-det-har/

    Jag ifrågasätter Folkhälsomyndighetens råd att människor som är direkt hemkomna från extrema högriskområden som Iran eller norra Italien ska återgå direkt till arbetet och i övrigt vanliga aktiviteter, i synnerhet om de arbetar med människor som har hög risk att dö i en eventuell infektion.

    Påståendet att asymtomatiska bärare inte är smittsamma är mycket kontroversiellt.

    lakartidningen.se/opinion/debatt/2020/03/fullstandigt-felaktiga-rad-till-varden-om-risker-med-coronaviruset/
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin