Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-12-10 08:24:58 följande:

    Jag förstår att din upplevelse av statistiken måste vara svår för att inte säga hemsk. Men om du går igenom t ex Worldometers eller c19.se ordentligt kanske du blir lite lugnare.

    Men naturligtvis är det allvarligt att moderatledda Region Stockholm numer enbart tycks ha en tredjedel av den kapacitet till IVA-vård de hade i våras.

    Din anonymkompis menar att det beror på att man betar av vårdskulden, en intressant teori då det skulle innebära att man väntat med intensivvård i typ nio månader.

    Visserligen verkar ju M ha som ett av sina främsta mål att allokera skattebetalarnas pengar till konsultbranschen, men hiberneringskonsulter har åtminstone inte jag hört talas om.

    Hursomhelst - lite lugnande borde det vara att relativt övriga EU så har Sverige en mindre negativ utveckling sett till andelen döda.


    Jag har inga egna teorier, jag återger vad som sades i inslaget som jag länkade till.

    Jag har också hört någon säga ?Folk söker vård nu, det är bra?. Underförstått, andelen andra patienter är större nu än på våren. Och för ett tag sedan förklarade någon läkare i en intervju att det måste finnas lediga intensivvårdsplatser då man utför planerade operationer. Transplantationer t.ex. är stora, potentiellt livshotande ingrepp, som kan skjutas upp utan omedelbar risk för patientens liv. Så om man skjuter upp alla planerade operationer, då frigörs det rimligtvis flera platser för covid-19 patienter.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-10 09:05:55 följande:

    Exempel? Jag säger inte att det inte kan vara så, men jag kommer inte ihåg alla. Samtidigt tänker jag också att man ibland lätt kan tycka att något låter udd, och tänker att det måste vara på annat sätt. Sedan om det visar sig bli så som man själv har tänkt och där experterna har haft fel, så är det lätt att tro att de har klantat sig. Men man vet inte om det inte är så att det ligger en hel del fakta bakom som gör att deras bedömning ändå var vettigt, men det blev inte så ändå. 

    Krångligt formulerat, hoppas du förstod ändå. 


    Jag har möjligheten att jämföra svenska FHMs och finska THLs spådomar, och de skiljer sig åt. När smittan mest spreds bland unga var Tegnell inte orolig, ?Det behöver inte betyda att dödstalen kommer att öka.? När det blev ett enormt utbrott i Vasa bland studenterna, då stängde man staden, för att slippa få en spridning till den äldre befolkningen.

    sverigesradio.se/avsnitt/1631007

    Därför kan du smitta utan att veta om det - Vetenskapsradions coronaspecial

    Man ser mer och mer rapporter om detta. FHM säger fortfarande att smitta från symptomfria har liten betydelse.
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-12-10 11:43:00 följande:

    Vårdskulden betas av av den vanliga sjukvården eller i Stockholm ofta av inhyrd personal, i mycket liten utsträckning av intensivvården - så den förklaring du gav håller inte.Jag tror inte för ett ögonblick att två tredjedelar av intensivvårdspersonalen är sjuk i covid-19.

    Frågan som jag tycker borde ställas är hur den moderatstyrda regionen har lyckats schabbla bort nästan två tredjedelar av iva-kapaciteten på bara ett halvår.

    Jag betvivlar att det finns någon annan region i Europa som på så kort tid har lyckats reducera sjukvårdskapaciteten så mycket som Region Stockholm. De flesta har förmodligen i stället byggt ut den.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/2GRqGl/skoterskan-om-varslet-helt-absurd-situation


    Man tar personal från andra avdelningar till intensivvården. I Finland har intensivvårdspatienter flyttats från Helsingforsregionen till andra delar av landet, nästa steg är att börja köra ner annan vård för att kunna utöka intensivvården inom den egna regionen.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-10 12:07:28 följande:

    Planen de använder är den internationellt standardiserade planen för okänd pandemisk smitta - som det sades tidigare så var FHM de som höll sig till planen och resten av världen ändrade sig (med framför allt politiska åtgärder)

    ABC har länkat till ett tv-program där detta om den gängse planen för okänd pandemisk smitta nämns som den strategi som används i Sverige.


    Hur ska man agera, enligt den internationellt standardiserade planen, när sjukhusen fylls av patienter i något land?
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-12-10 12:49:15 följande:

    Ja, fast inom stockholmsregionen är det inte säkert att det skulle fungera.

    I vilket fall känns det absurt att regionen på ett halvår förlorat större delen av sin iva-kapacitet.

    Kanske Finland kan allokera lite av biståndsbudgeten och skicka sjukvårdspersonal till Region Stockholm.


    Finland har tagit hand om Sveriges prematurfödslar tidigare, kanske det blir liknande arrangemang nu igen? Fast då måste vi kanske stänga ner här, så att finländarna inte behöver sjukvården själva.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-10 11:35:00 följande:

    Du behöver inte övertyga mig om att det finns asymptomatisk och presymptomatisk smitta. Jag vet att det finns. 

    Och jag vet också att svenska FHM verkar ha inställningen att man inte ska hänga upp sig på mindre saker, utan mest bekämpa dem största. De har en väldigt pragmatisk syn där, som ska funka i vardagen. Tanken är väl att man då undviker nästan all smitta och att man kan klara av det lilla som blir kvar då.

    Sedan kan man ju som Finland försöka få bort ALLA. Men det kan man bara göra om man bara har ett fåtal fall. Och så är vi där igen - det funkar i Finland med få fall, men det funkar så klart inte i Sverige då smittan är för utbrett här. 


    Det kommer mängder av frågor om julfirandet. Som svar på hur man ska tänka säger då Karin Tegmark Wisell idag att man ska tänka noga på att man inte får ha symptom, för man smittar mest i början av insjuknandet. Hon sade inte ett ord om att man kan smitta dagen innan man insjuknar. Nåja, det här lilla detaljen kanske det inte är så noga med så länge man pratar om jobb och skola, ingen sörjer väl speciellt mycket över att ha råkat smitta en kollega. Men nu handlar det om människor som kommer att träffa sina äldre anhöriga. Borde man inte tala om för folk vilka risker det faktiskt finns med att träffa äldre, även om man känner sig helt frisk?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-10 16:48:14 följande:

    Det har du tjatat om genom hela tråden. Har du inte förstått än att folk VET??? ALLA VET!

    Det är just därför folk frågar om det är en bra idé att sätta sig själv i karantän vecka före jul för att kunna vara säker. 

    Och det är också därför FHM rekommenderade att vara försiktig med kontakter veckan innan jul om man ska träffa äldre människor på julen. 


    Jag tror verkligen inte att alla vet. Om man är så bortkommen, att man måste fråga FHM hur man ska fira jul på ett smittsäkert sätt (HÅLL AVSTÅND!), då har man knappast koll på hur viruset smittar. Dessutom var det inte så länge sedan Tegnell förklarade att a/presymptomatisk smittspridning inte var något större problem.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-10 18:00:13 följande:

    Man agerar enligt planen för hur man agerar om sjukhusen fyllls upp av patienter. Planen är ingenting AT eller regeringen hittat på på kammaren en kväll då de hade panik, det är ett internationellt arbete med utbyte av erfarenheter, kunskap och strategier.


    Så vad gör man?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-12-10 18:46:05 följande:

    Vad som är ett större problem eller inte något större problem varierar ju med med hur läget är i övrigt.

    Om smittspridningen är mer omfattande på arbetsplatser (lärares egna områden i skolan)(personalutrymmen på sjukhus) än bland skolbarn så är naturligtvis inte smittan bland skolbarn det stora problemet, och om smittan från symptomatiska personer är större än bland asymptomatiska så är kanske inte heller den asymptomatiska/ presymptomatiska smittan något större problem. 

    När FHM pratar om vad som driver smittspridningen så så uppfattar i alla fall jag det som att de pratar om var den mest omfattande smittspridningen sker. 

    När och om den är under kontroll så kommer en smittspridning som tidigare inte var den drivande vara det som behöver adresseras. På det sättet kan man systematiskt arbeta med det är det mest drivande och göra störst skillnad med sina åtgärder.

    Jag har några i mitt team som gärna fastnar i detaljer där de känner sig trygga och har ett gott kunnande, men många gånger är det inte där vi kan göra störst skillnad och nytta initialt, det är först då de stora hindren är undanröjda som de mindre delarna är meningsfulla att adressera.  


    Nu handlar det om risken för att smitta sina egna föräldrar, inte om samhällsspridningen som myndigheten ska hantera. Den risken är det synnerligen meningsfullt att adressera i ett sammanhang som har rubriken Så firar du en smittsäker jul.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-12-11 17:30:50 följande:

    Betydligt mindre koppling än vad det borde vara.

    T.ex. Österrike har ungefär lika många smittade som Sverige och ungefär lika mycket befolkning - men har ändå bara 4289 dödsfall.

    Israel har lite fler smittade, ingen större skillnad, också ungefär lika mycket befolkning och bara 2969 dödsfall. 


    Det verkliga antalet smittade i Sverige är förmodligen mycket högre än i Österrike och Israel.

    På våren kunde ingen testa brett, och då hade både Österrike och Israel väldigt få fall, kurvan gick ner snabbt. När smittan gick upp igen i de här länderna, då fanns testkapaciteten där. Sverige hade många fall under en lång tid, då bara de svårast sjuka testades. Mörkertalet är alltså sannolikt större i Sverige än i Österrike och Israel.

    Det andra som kan inverka är huruvida man har testat barn i de här länderna eller inte. Här finns ytterligare ett enormt antal fall som inte syns i Sveriges statistik, eftersom Sverige inte testade barn alls under en lång tid. Och fortfarande är det väl så att barn under skolåldern inte testas?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin