• klyban

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (KB) skrev 2021-06-12 12:03:45 följande:
    Inte jag. En tre veckors lock down hade kanske bromsat smittan. Det hade det varit värt tycker jag. Tre veckor borde väl folk kunna klara sig utan gym, frisörer, gallerior, cafeer och restauranger??

    Om inte en tre veckor lång lock down parallellt med befintliga restriktioner om avstånd, umgås i sina bubblor, stanna hemma vid symtom och karantän om du umgåtts med en smittad inte skulle bromsat smittan, då finns det ju ingenting som bromsar smittan ju?

    Vi ser redan att våra rekommendationer är effektiva.
    Och en lock down är menlös, då smittan sker ändå.


    Och vår strategi är att tänka på alla i samhället i pandemin och inte bara de med virus.


     


    Och här har du svaret att vi har gjort ett mer gediget arbete än de länderna som hade en liknande hand tilldelat sig med viruset.

    Överdödligheten i Europa 2020                                     
    Skillnaden i antal dödsfall under 2020 jämfört med ett genomsnitt för åren 2016-2019 i respektive land.          
                                            


    Liechtenstein, 20,8 procent Spanien 18,9% Polen, 18,7% Slovenien, 18,5% Italien, 17,4% Belgien, 16,7% Tjeckien, 16,6% Bulgarien, 15,1% Storbritannien 15,1% Schweiz, 13,0% Malta, 12,6% Litauen, 12,3% Nederländerna, 11,6% Rumänien, 11,1% Österrike, 11,1% Portugal, 11,0% Slovakien, 10,5% Frankrike, 10,4% Cypern, 9,2% Kroatien, 9,1% Ungern, 8,1% Sverige, 7,6% Oops, nu ser vi en helt annan bild när fakta ligger på bordet för 2020, tänk vad saklighet kan ge oss. Grekland, 7,5% Tyskland, 5,3% Estland,  3,1% Finland, 2,7% Island, 1,6% Danmark, 1,6% Lettland, 0,4% Norge -0,4
    Padirac skrev 2021-06-12 11:51:06 följande:
    En fullständig lockdown  -vad detta nu egentligen är i fråga om samhällets och enskilda personers material-  och livsmedelsförsörjning tillsammans med arbetsplatser&resor - verkar dels inte ha haft en avgörande betydelse för smittotal eller dödstal om man tittar på läget i övriga Europa och dels inte gynna utan snarare missgynna övrig folkhälsa kanske speciellt för barn och kvinnor överlag.

    Vad jag har annars lärt mig med lock down i andra länder, det är att de står och ropar om den, och sen öppnar de upp mycket av samma saker som vi.
    Och detta ska det talas tyst om av någon anledning, och denna övertro till lockdowns i en bred samhällsspridning, och där de smittan sprids främst på andra ställen.


    Jag krasst konstaterat att nämnd användare vill återge det inkorrekt, och sen får vi reda på i andra änden vad för politisk agenda som ligger bakom, för en fakta baserad diskussion är de inte intresserade av och som gör så.


    Jag har märkt också hur man återanvänder saker som skett för ett år sedan eller mer, och applicerar det in i dagens diskussion och sen tror sig säga nått om den.
    Vad denna grava fakta förvanskning och tid förvanskning kommer av vet jag inte, men jag har lärt mig det är det nya nu och stället för prata om vad som sker nu.

    Jag får den direkta känslan av att man inte längre vill delta i den sakliga diskussionen, och det roliga i den sakliga diskussionen så har vi redan många svar om pandemin och hur den har fungerat historiskt.
    Och dessa ska samtliga ignoreras i sina talepunkter, för diskutera ämne sakligt klarar de inte av längre har jag märkt.


    England verkar vara lätt oroade över Indienvarianten och även med vaccination som är rätt omfattande.
    Har flaggat för denna reflux ett par gånger innan och med vacciantionen, och hoppas verkligen att den inte är på riktigt redan.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Anonym (KB) skrev 2021-06-12 14:10:58 följande:
    Du tycker att våra rekommendationer är effektiva? När vi haft nästan högst smittspridning i hela Europa länge, och Sverige lyst rött i snart ett år som ett varnande exempel hur illa det är här?
    Vi har ju skyhöga smittotal, och du menar att en lock down skulle varit meningslös. Det är väl ändå din gissning? Ingen vet hur en lock down i Sverige hade påverkat smittan.
    Och som sagt, några veckors uppehåll från gym, frisörer, gallerior och restauranger hade nog folk klarat utan att bryta ihop totalt.

    Du återkommer hela tiden till att vi inte har någon överdödlighet, men isoleringen pga rädsla för den höga smittspridningen är inte heller kul, många har ju knappt vågat gå ut och har avstått saker som att gå och handla mat, träffas utomhus osv medan de obrydda har kunnat leva på helt som vanligt. Vi har haft så stor samhällssmitta så vissa knappt vågat gå till läkare eller tandläkare. 

    Och många anhöriga till de nästan 15 000 som dött i covid tycker nog inte din tabell är mycket att hurra över. Inte jag heller. Jag tycker Sveriges handhavande av pandemin har varit uselt och jag VET att vi inte har civila krislagar och att regeringen inte har befogenheter och jag VET att Fohm måste gå på evidens och därför inte kan anamma försiktighetsprincipen. Och jag tycker det är uselt. Känns väldigt otryggt. Och det har jag full rätt att tycka utan att få höra att jag har fel fel fel och missförstått alltihop.

    Det vet vi redan genom fakta och hur övertydligt man har raderat en del virus och kraftigt reducerat spridningen av.
    Det berättar att rekommendationerna har varit extremt effektiva, då man aldrig sett nått liknande innan.


     


    Det finns inte ens en lock down i Europa och de med en liknande hand tilldelat sig av COVID-19 som vi hade.
    Men sure, de säger lock down, och sen visar det sig inte var en ens, utan nått liknande vi har.
    Hur kan du missat det?
    Det är väl bara Kina som verkar ta lockdown på orden, och svetsar igenom dörrar för upp nå det.
    Nått som aldrig någonsin komemr vara aktuellt i en demokrati och ett så miltvirus som COVID-19 är i jämförelse vad som kan prompta en riktig lockdown.


     


    Inte har någon överdödlighet?
    Verkar som du får läsa om ÖVERDÖDLIGHETEN I Europa/EU en gång till, då du verkar missa majoriteten av det inlägg du citerade.
    Överdödligheten i Europa 2020                                     
    Skillnaden i antal dödsfall under 2020 jämfört med ett genomsnitt för åren 2016-2019 i respektive land.          
                                            


    Liechtenstein, 20,8 procent Spanien 18,9% Polen, 18,7% Slovenien, 18,5% Italien, 17,4% Belgien, 16,7% Tjeckien, 16,6% Bulgarien, 15,1% Storbritannien 15,1% Schweiz, 13,0% Malta, 12,6% Litauen, 12,3% Nederländerna, 11,6% Rumänien, 11,1% Österrike, 11,1% Portugal, 11,0% Slovakien, 10,5% Frankrike, 10,4% Cypern, 9,2% Kroatien, 9,1% Ungern, 8,1% Sverige, 7,6% Oops, nu ser vi en helt annan bild när fakta ligger på bordet för 2020, tänk vad saklighet kan ge oss. Grekland, 7,5% Tyskland, 5,3% Estland,  3,1% Finland, 2,7% Island, 1,6% Danmark, 1,6% Lettland, 0,4% Norge -0,4

    Tabellen är inget att hurra över, utan att påvisa att vi har gått ifrån en svår situation och "bäst-i-klassen" nästan och med en 8:e palts i världen, till inte ens ha en 8:e plats i Europa/EU.


    DU för en falsk argumentation där, och nått som vi avhandlat för lååååångt över ett år sedan.
    Och det vi har avhandlat är att det är en pandemi(man bör läsa upp sig vad pandemi är först, så man åtminstone är med i matchen) och det som är avhandlat är att allt som diskuteras är UNDERFÖRSTÅTT  att det är beklagligt med alla döda som även vi radar upp.
    Men dra upp empatikortet och att det vi säger saknar betydelse, det klarar man inte med saklighet.
    Och varför klarar man inte detta genom saklighet, jo, för vi redan adresserat empatin för långt över ett år sedan.
    Du får ursäkta lite, men då är hopplöst efter där och det är redan underförstått i varje inlägg vi skriver i ämnet att empatin för de döda är där.
    Men det är ju en diskussionsteknik av dig och undvika ämnet, det betyder att du vill inte förstå att detta redan är avhandlat och underförstått sedan så länge.


    Men nu vet du, och finns ingen ursäkt för dig att adressera nått som redan är avhandlat och underförstått i varje inläggs som skrevs av mig.(Och troligtvis alla andra som är sakliga om COVID-19, dock tänker jag inte svara åt dom.)
    Och nu vet du
    Vilket betyder att du kommer skriva samma sak om och om igen och fast du redan vet om det är 100% inkorrekt.


    Anonym (haha) skrev 2021-06-12 14:17:04 följande:
    Jag tror att det hade gjort skillnad. Dessutom vet man inte hur illa andra europeiska länder hade drabbats om de inte haft sina lock downs.

    De har aldrig haft riktiga lockdowns för det första.


    Anonym (KB) skrev 2021-06-12 14:21:32 följande:
    Ingen vet eftersom vi inte kunnat testa.

    Finns länder som drabbats hårdare än Sverige, dem älskar vi att referera till. Finns länder som lyckats bättre än vi, dem kan vi absolut inte jämföra oss med.

    Vi fick in smittan tidigt och var helt maktlösa. Känns jättetryggt, not.

    Vi jämför med de som hade en liknande initial smitta och en hand tilldelat sig.
    Och där går det inte längre jämföra med de läder som INTE hade en sådan initial smitta som vi hade i Sverige.


    Det var just därför vi hade en smittspårningsfas så kort tid, och sen sadlade om till en strategi som tänker på samtliga i samhället.
    Och som man upprepat hundratals gånger och då att de INTE är en flockimmunitetsstrategi eller att vi har ministerstyre över kommun, region och myndigheter.


     


    Ja, man tenderar var maktlös när man har en smitta som komemr in i ett land ovetandes.
    Och allt du behöver göra för se det, är att lyfta blicken och titta ut över världen.
    Nått säger mig det inte kommer ske, och att vi snurrar rumt på samma fakta som redan är avhandlade och avförda.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Anonym (KB) skrev 2021-06-12 15:45:59 följande:
    Du mästrar och idiotförklarar så man helt tappar lusten. Ska man behöva läsa igenom 1600 sidor för att läsa vad ni förståsigpåare avhandlat för ett år sedan för att få vara med här. Ok.
    Så jäkla trött på din argumentation, du sätter etiketter på mig och andra som inte tycker som du. vi är komiska och lustiga och HUUUUR kan vi ha missat bla bla bla.
    Ska sluta skriva i tråden, så få ni höjdare som varit med från start fortsätta, ni som vet och förstår bäst
    Jag har mina åsikter och tycker Sverige hanterat pandemin dåligt, men får diskutera det någon annanstans där man slipper bli idiotförklarad.

    En åsikt betyder inget om man inte klarar av att förklara den och styrka den, eller om man exkluderar fakta som är besvärlig för "åsikten".
    Och om det sker att man exkluderar, så upprepar jag mycket gärna fakta tills det sitter.


     


    Vi har och kan bevisa flera punkter som vi bevisligen har lyckats bättre med och klart över medel.(Både i överdödlighet och ekonomi, du vet fakta som berättar detta för oss.)
    Vi kan bara jämföra med de som hade en liknande hand tilldelat sig initialt, men här finns inget intresse att jämföra med någon som har en liknande situation har vi märkt.
    Men man vill bara jämföra med typ Tanzania som lyckats bäst i världen troligt is med att ha COVID-19 och sen utrotat COVID-19 Tomte
    Och vad vill man ha sagt med det?(Svaret är inget, om nu det var oklart!)


     


    Den som vet bäst och FHM, men väl där för klustret, så omdefinierar man ordens betydelse, man exkluderar fakta som är dåligt ens resonemang osv...osv...osv........
    Du verkar inbilla dig att vi ropar ut saker som du som inte ens existerar, våra argumentation är underbyggda, och vissa fakta är tveksam som tex solfjärden på munskyddsforskningen osv.....


     


    Jag finner det intressant att du nu pratar om mig och inte om COVID-19, ad hominem berättar alltid för mig att du är medveten om att du har fel.
    För hade du haft rätt, så hade du aldrig använt ad hominem = självförklarande.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-06-12 15:33:59 följande:
    Genom lockdowns har det förstås blivit färre möten mellan människor, vilket innebär mindre smitta och färre döda. Länder som har haft lockdown har sett tydliga nergångar på antalet smittade vid varje lockdown. 
    Naturligtvis hade det gjort skillnad i Sverige också.

    Dock så vet vi att locksdowns inte ens betyder lockdown, då man väljer att ha en massa som man har öppet.
    Dock har jag lärt mig att du inte klarar av att att återger vad som sker i Sverige och pga du inte bor här.
    Vilket är udda då det är bara att läsa sig till.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Padirac skrev 2021-06-12 23:38:40 följande:
    Ja, det finns ju inte lagligt stöd för den typ av lockdown du kanske menar skulle ha gjort stor skillnad mot vad Sverige kunnat göra.

    on/off lockdowns och helt öppna samhällen verkar inte ha haft bättre verkan än de svenska åtgärderna som befolkningen i överväldigande majoritet hållit (med tanke hur lite vinterkräksjuka och influensa som spridits)

    Värt att även notera att de smittor som raderats eller minskat dramatiskt är ett gäng till.
    Det berättar att våra rekommendationer har en mycket hög funktion, och med dessa patogeners stora minskning.


    Och vem vet, utan dessa väl följda rekommendationerna, så kanske vi hade haft det som Peru och nummer ett i världen.


    Dock så har vi tagit en omvänd resa och var världsledande och pga den hand vi blev tilldelat oss med viruset.


    Och sen när vi(Sverige och FHM insåg detta och ändra strategi till att ´tänka på alla i samhället och inte bara de med virus), så har vi sjunkit som en sten i denna statistik.
    Som också berättar vi gör det bättre än andra länder med en liknande initial smitta.

    Men här har vi dock lärt oss att man ska jämföra med de som antingen kokar siffrorna, eller inte hade den liknande initiala smittan.
    Och perfekta exempel på koka siffrorna är tex Putins miss och när statistikmyndigheten berätta vad överdödligheten var.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Anonym (ABC) skrev 2021-06-13 13:01:49 följande:
    Man tänker på alla i samhället, utom de äldsta. Så skulle jag tolka sådana ageranden som beskrivs här.

    www.expressen.se/kvallsposten/lakare-portade-.../

    Flera patienter med hemsjukvård i Lomma kommun har nekats sjukhusvård under pandemin.
    En läkare i Bjärred tog i våras beslut om detta, utan att berätta för patienter och anhöriga vilket är en skyldighet enligt Socialstyrelsens föreskrifter,

    Anser du att det här är acceptabelt? Du har vid flera tillfällen sagt att Sverige har lyckats till 100%. Håller du fast vid din uppfattning, även när sådana här uppgifter kommer ut?

    Själv kan jag tycka att det är lite märkligt att man anser det vara viktigt att följa lagen till punkt och pricka när man diskuterar unga människors rätt till rörelsefrihet, medan det är ok att bryta mot föreskrifterna när det gäller gamla människors rätt till vård.

    De äldre ingår i samhället, visste du inte det?
    Som du förstår att kompartmentalisera funkar aldrig när man pratar om alla, och sen tro sig ha en poäng.
    För samma sekund du plockar ut de äldre i strategin, är samma sekund du inte längre pratar om den Svenska strategin som du aldrig heller kan återge rätt, fast än de upprepat den Svenska strategin  hundratals gånger.
    Kan du berätta vad du vill ha sagt med kompartmentalisering och när man pratar alla, för det är udda faktiskt att du inte märker det själv.


    Och den sjukvården får du ta med kommun och region, där kan man skönja regional skillnader.
    Speciellt i Stockholm som tagit bort en massa av M och KD.


    Massor av småfel begås och många har rättas till, dock har du inget intresse att komma fram till nått där och vad som krävs för täppa dessa hålen.(Sen har jag lärt mig du inte vet vad som sker i Sverige och detta efter läst dina inlägg.)
    Jag har lärt mig att det finns ett mcyket stort ointresse för klustret att prata om vården varför den är som den är på många ställen och vem som tagit den dit.
    Där väljer man säga vi har ministerstyre och något sådant har vi inte i Sverige.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban

    Nu har England pratat om förskjuta farten på uppöppnandet och åtgärderna pga delta strainen och vaccin till trots.
    Någon som har en större koll hur det går för dom där, för det är verkligen en plump i protokollet.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    FDFMGA skrev 2021-06-15 11:36:55 följande:
    Haha, två minustummar på dig redan för ett inlägg som bara ställer en okontroversiell fråga. Delar av klustret tycks ha mobbning som betingad reflex.

    Jag tycker det verkar som det går ganska bra i Storbritannien, men den brittiska varianten är utbytt mot den indiska och andelen smittade ökar något medan dödstalen fortfarande är mycket låga.

    Så småningom kommer säkert den indiska varianten att bli dominerande även i övriga Europa tills den avlöses av en ny mer smittsam variant och så småningom kommer säkert de som redan har fått två doser att erbjudas en tredje dos.

    Ännu lite mer så småningom kommer man säkert att kontinuerligt vaccinera riskgrupperna mot nya varianter medan övriga delar av befolkningen inte längre kommer att uppmanas lika starkt till vaccination.


    Det verkar ge dom en liten oro i England, även för Tegnell läste jag idag någonstans.
    Men som sagt vad, vi ska inte föregå verkligheten, då det är mycket rädsla där ute och att man ofta hoppar över saker.
    Dock är det en adekvat fråga man måste ställa sig, och svaret är inte här än.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    FDFMGA skrev 2021-06-15 11:56:06 följande:
    Svaret är kanske redan här - såtillvida att virus muterar ständigt, nästan alla mutationer innebär inte några fördelar för viruset men vi hör bara talas om de som innebär att viruset möjligen blivit mer smittsamt.

    Coronanationalismen omöjliggör en samordnad global vaccinationskampanj och dessutom är vaccinmotståndet så starkt på sina håll att det ändå inte skulle vara möjligt att vaccinera tillräckligt många på tillräckligt kort tid för att kunna bli av med viruset. Jag läste att 40 procent av Bulgariens befolkning tror att vaccinet i sig är en del av en komplott för att döda människor, alltså reducera överbefolkningen.

    För övrigt så kollade jag igenom dina inlägg bakåt, minustummar på alla utom ett den 1 juni och ett 18 maj. Så även den/de som har mobbning som hobby kan missa i sin hängivenhet.

    Är det den oro som jag adresserar över just denna strain som du inte gillar?
    Om så, så handlar det bara om vaksamheten i ett senare läge och inte vaccin som så.Har lite svårigheter förstå exakt vad det är du kritiserar, så jag kan svara ordentligt och förtydliga om det går.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    FDFMGA skrev 2021-06-15 15:15:32 följande:
    Tja, jag vare sig gillar eller ogillar din oro.

    Du kanske använder dig av gamla familjeliv, där ser man inte om inlägg blir gillade eller ogillade.

    Jag markerar inte inlägg med positiva eller negativa tummar. Du möts alltså med negativa tummar oavsett vad du skriver i den här tråden, men det är inte jag som ger dig dem.

    Jag har inte tumsättning som hobby - men det har förstått hänt någon gång att jag gett någon en tumme - men då för att jag gillat/ogillat inlägget, inte personen bakom inlägget.

    Men jag tror att du oroar dig i onödan för deltavarianten, tror det är så den kallas numera. Den verkar vara smittsammare, men inte farligare - och den kommer att komma nya varianter som tar över efter deltavarianten.

    Har du fått dina två vaccindoser, i synnerhet om det är mRNA-vaccin då fått, behöver du inte oroa dig.

    Ahhhhhhh, tummar är inget jag ens tittar på, har aldrig sett ens EN ENDASTE tumme ned.
    Sorry för mitt missförstånd där!(var på ett helt annat ställe än dig)
    Och ja, använder bara gamla och pga alla buggar som var innan på nya, kanske blivit bättre idag?
    Skulle inte beskriva det som en större oro, utan mer som en nyfiken fråga och försöka bena ut vad som sker i framtiden.(Och förväntar mig att det blir nått fel där och när facit kommer.)


     


    Vilka var nu mRNA-vaccinen?
    Jag tar min andra bara antar det är pfizer också, men det får man väl reda nästa vecka när jag får dos två.
    Kommer du ihåg om det var mer eller mindre tillfälliga biverkningar på pfizers vaccin?
    För det jag hörde om astras var rätt hög feber första, och få andra och fått uppfattningen det skiljer sig en del mellan de olika vaccinen.


    Vet faktiskt inte ens om jag får samma vaccin denna gång som första, men det ska bli spännande och se.(får återkommer på den punkten.)


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin