• klyban

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2021-04-07 16:33:06 följande:
    Hoppas nu att de mycket sällsynta biverkningarna som kan ha en möjlig koppling till Astra Zenecas vaccin kan läggas till handlingarna så som görs med sällsynta biverkningar hos andra mediciner och vacciner. En varningstext är förstås bra men borde också vara tillräcklig, med tanke på att risken att dö av covid-19 är mycket mycket mycket större och inte över huvud taget jämförbar med den lilla risk som kan finnas med Astras vaccin. 

    Man får också påpeka att prevalensen är 18,9miljoner vaccinationer och väldigt få fall.
    Kommer inte ihåg rätt siffra, men under 20 är jag rätt säker på, och för mig det var 8-12.


    Nätt säger mig att vaccinationen kommer rädda bra mer än de som får en blodpropp och dör.
    Man får identifiera vad som ger denna reaktionen till så få, borde dock inte vara en anledning att stoppa Astras vaccin.
    Så kan man minska de som får en blodpropp, även om de är skrämmande få och med tanke på de som fått Astras vaccin.
    Man flaggar en del för feladministrerad vaccinering, och spruta i blodet.


     


    Där ser jag en sak som jag funderade med en gång på, och varför de trycker in en lång kanyl så långt in.
    Finns kortare och de är istället omöjliga att nå till de större blodkärlen så enkelt.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Pope Joan II skrev 2021-04-08 06:53:16 följande:
    Jag får erkänna att jag slutat läsa deras inlägg både i den här tråden och i andra där jag råkar på dem. De skriver samma sak oavsett ämne och tycker att alla utom de själva är obildade och dåligt insatta på alla de sätt gällande allt. 

    Dr Fredrik Sunds instagraminlägg från igår är ingen munter läsning. Bilden på vargen och fårskocken är mycket talande, det borde inte gå någon förbi vad han avser och tycker. 

    "Påsken i sjukvården bjöd tyvärr på rekordartat med patienter inom både vanlig och intensivvård. Det känns helt overkligt, men läget är nu det värsta under hela pandemin! Trots ett års nästan oavbrutet kämpande står vi med en hög, ökande (8->12% positiva prover, i vissa delar 20%!) samhällsspridning med ett farligare virus, överfulla sjukhus och en personal som inte har några reserver kvar. Med flera veckors fortsatt försämring framför oss...

    Idag blev det därför idel krismöten, extra sjukhusledning och drastiska åtgärder för att rädda sjukhuset som nu är nära bristningsgränsen och 25% av alla vårdplatser beläggs av covidpatienter.
    Nu får endast akut samt livsnödvändig planerad sjukvård genomföras, vi måste tvångsöppna platser, flytta och inbeordra personal. Åtgärder som kommer att orsaka både patientosäkerhet, ökande vårdskuld och personalflykt. Men vi har helt enkelt inget val.

    Tyvärr kommer inte dessa åtgärder att räcka, utan vi behöver mer hjälp. Hjälp av alla med att förklara för de som inte inser/förstår att läget nu är värre än någonsin. På riktigt! Hjälp med att påverka smittspridningen genom att hålla avstånd. Hjälp med att hålla modet uppe på all vårdpersonal så ofta och på alla sätt ni kan, så att de orkar och vill fortsätta med sitt livsviktiga arbete. Både nu och framöver... Tillsammans kan vi göra det!"

    Så fakta är inte längre intressant, det var en intressant syn på det hela.
    Och det förklarar övertydligt i varför det blir för dig så ovanligt ofta, eftersom du inte tar del av faktan och inte vet vad den är.


    Är det Uppsalas borgerliga region styre du pratar om nu igen?
    Och som sen ska pinnas på Regeringen fast vi inget ministerstyre har?


    Väldigt otydligt, så det behövs nog redas ut av dig först.


    Anonym (felix) skrev 2021-04-08 06:53:48 följande:
    Fakta är att alla länder hade samma fakta och samma brist på fakta att agera efter i början av mars 2020, men att FHM valde en markant annan väg än dom flesta andra jämförbara länder. Detta vägval var inte så lyckat och man önskar därför efterföljande dölja det, med dimridåer och bortförklaringar.

    AT gör der därför till en fråga om semantik, att allmän samhällsspridning inte är det samma som allmän spridning av smitta i samhället, men hans danska motsvarighet har inga problem med att konstatera att det var just en sådan spridning som hade konstaterats i Sverige primo mars, men som i det längsta blev förnekat av FHM mot bättre vetande. 

    Frågan om utvecklingen av olika strains av viruset på olika tidspunkter är rätt så ointressant ur annat än ett akademiskt synpunkt. En pandemi kallas en pandemi för att den är allmänt förekommande över hela jordklotet och man kan därför inte agera som om att hotet bara skulle komma från ett bestämt område och att man hade järnkoll på dom som reste in från detta område utan att riktigt göra något. För att sedan, inom några dagar, helt ge upp när det visat sig att man inte hade så mycket koll.

    Nu pratar du om efter den initiala smittan, Sverige strategi var direkt en smittspårningsstrategi.
    Men när lägen blev uppenbart, så gick man över till den strategin där man tänker på alla och inte bara de med viruset och som vi haft sedan dess.


     


    Strains hur är de ointressant, de berättar vad vi hade och ta hand om.


    Och ÄVEN där vet vi att Italien-straionen som var mest på tapeterna, den tryckte man tillbaka rätt bra i smittspårningsstrategin man hade ett kortare tag tills den arbetsuppgiften inte längre var möjlig.


    Vill man ha en ändring framtiden, så får man lägga pengar på skapa en smittspårnigsapparat, som är/kan enormt personalkrävande.(allt beroende på när man kommer in på en smitta.


     


    Flera av dessa saker är redan fastställda och nu blandar man ut korten igen och tror nått ändrat sig sedan innan?
    Hur går det till egentligen, jag har inte glömt av faktan, och tror ingen annan i tråden som vill diskuterar ämnet sakligt har gjort heller, så vad är poängen med att låtsas om dessa fakta inte existerar längre?


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    FDFMGA skrev 2021-04-08 11:45:14 följande:
    6.000 lediga vaccinationstider i Region Stockholm men appen "Alltid Öppet" ligger nere.

    Ska man skratta eller gråta åt hur högerklustret organiserat vården i region Stockholm. Skratta - om det inte vore för att så många dött i regionen.

    www.svd.se/nu-far-stockholms-70-aringar-vacci...

    Ändå vill man alltid skylla på Regeringen, hur går det ens till.
    Och är man i händerna på tillverkarnas leveranser, så skyller man på Regeringen.


    Verkar vara en klar röd tråd där, där alltid man ska lägga på skulden på de som inte har ansvaret.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Pope Joan II skrev 2021-04-08 15:04:19 följande:
    Över 2000 inlagda. Och så ska man dessutom behöva höra FHM genom Tegnell tala om att det "förstås inte är bra" att människor inte använder munskydd i önskad utsträckning i kollektivtrafiken samtidigt som de vidhåller att deras egen negativa attityd och senkomna rekommendationer att det slutligen trots allt skulle användas inte spelat någon roll. 

    Pinsamt. 

    Vad är det för pinsamt med det?
    Eller menar du Tegnell är ute sprider smittan i samhället?


     


    Konstigt du glömde av de positiva inom säbo och hemtjänsten och hur smittan minskar där fast än samhällssmittan ökar och att det är tack vara vaccinationerna.
    Men kan väl ingen vara förvånad att för vissa så funkar inte vaccination, för det är ju en kunskap vi haft med oss i decennier.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-04-08 23:44:54 följande:
    Ja i Karlstens artikel framgår ju att FohM inte alls tror på några åtgärder, och AT har uttalat sig väldigt skeptiskt mot tex munskydd. Men alla ska använda det ... otroligt blandat budskap. 

    Fakta är att munskydd inte har den fantastiska funktion som en del vill inbilla sig.


    Och det är den som man återgett och den solfjäder av forskning som ligger bakom sådana uttalanden.


    Trodde detta var utrett sedan länge,m har du missta den diskussionen?


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Pope Joan II skrev 2021-04-09 06:53:14 följande:
    Ja precis. Men själv menade Tegnell att EMA kommer med dubbla budskap. 

    Jösses. 

    Det gör dom inte ens, men vi har lärt oss att man tror semantiska skillnader i retoriken och att detta betyder att man säger olika.
    Vet inte hur det går till, allt man behöver göra är att läsa och göra en vägd bedömning i vad de säger.


    Anonym (.) skrev 2021-04-09 07:08:49 följande:
    Här finns väl inget motsägelsefullt?
    Munskydd har troligen mycket liten effekt. Trots det har man till slut valt att sätta det som en rekommendation med önskan om att det tillsammans med alla andra rekommendationer skall kunna förhindra några få fall extra.

    Ja, det är viktigt att följa rekommendationerna. Både de som har stor och liten effekt.

    Även har Tegnell sagt att när man pressas ihop så kan det ha en viss effekt, men då ökar smittan ändå.
    Forskningen är som en solfjäder i dess resultat, men vissa ser bara en del av solfjädern, aldrig förstått den extrema selektiviteten.


     


    När man tänker på rekommendationerna och hur folk här kallar det skandalöst illa skött och provocerande dåligt.
    Men när man sen tar steget ifrån känslor och tittar på siffror, så inser man att rekommendationerna haft en  enorm effekt.
    Och väljer man se lyfta blicken och titta över de som hade en liknande initial smitta, så har vi klarat oss otroligt bra i den jämförelsen.
    Men sen börjar jämföra med Tanzania eller ställen där man aldrig hade en så hög initial smitt som vi hade initialt och sen tror det är detta man ska jämföra med för få en rättvis bild hur bra vi skött oss.


     


    Jag upplever att en del vill uppnå nått svart och vitt, och helt glömma av fakta på vägen och är väldigt frågande vad man tror sig uppnå med det.
    Jag sett att en del gammal förkastad argumentation kommer tillbaka, som var överbevisad flera gånger om innan, kanske tror man att vi har glömt av detta, udda är det helt klart.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Anonym (ABC) skrev 2021-04-10 10:55:58 följande:
    Det här handlar inte specifikt om munskydd, eller huruvida de har en effekt eller inte. Utan om en myndighet som säger att det är mycket viktigt att följa en rekommendation som inte har någon nämnvärd effekt. Samma myndighet säger sig dessutom ha svårt att förstå varför folk inte följer rekommendationen.

    Samma resonemang har förts om presymptomatisk smittspridning. Den är så gott som obefintlig. Hushållskarantän har man infört i alla fall.

    Det var visst också så att smittspridning på restauranger har man inte sett? Ändå begränsar man deras verksamhet.

    Dylik diskrepans finns inte i Finland. Här inför man åtgärder som man tror eller vet att har en effekt, och man förklarar varför de har en effekt.

    Vi vet redan att det haft en otroligt stor effekt, och bara titta på andra smittor som mer eller mindre är helt raderade med dessa rekommendationer.


    Man begränsar all verksamhet som samlar folk, har du missat det?
    Så varför plocka ut en av näringarna och ställa den frågan?
    Och vad skulle den poängen vara med att plocka ut en och ställa den frågan och glömma av resten?
    Eller kanske du tror att det är bara restauranger som har en reglerad kundström?(Och är det så, så är svaret nej, det är många mer näringar som har samma.)


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Anonym (ABC) skrev 2021-04-10 11:57:39 följande:
    Jag diskuterar inte åtgärderna som sådana, utan myndigheternas kommunikation. För att belysa vad jag menar, så plockar jag ut enskilda exempel. Du är nu på fel nivå med dina argument.

    Coronatrötthet har man talat om. Tror du att folk är mer eller mindre villiga att följa rekommendationerna, om de samtidigt får veta att de inte har så stor effekt?

    Att ta ur restauranger ur sitt sammanhang och åtgärder känns bara udda, men förstår nu med ditt svar du ville inget med det, så lägger bort det som irrelevant.
    Och just pga andra näringar som samlar folk har samma rekommendationer att följa.


     


    Vad ska man säga på att folk är trötta på coronan?
    Inget då det är helt normalt efter så lång tid.
    Redan förra året efter 1 maj så har vi varit mer rörliga, men vad det ska säga vet jag inte.
    Dock vet vi att rekommendationerna har raderat andra smittor, så där vet vi redan att åtgärderna har varit väldigt effektiva.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Anonym (ABC) skrev 2021-04-10 13:21:10 följande:
    Varför inför svenska myndigheter åtgärder som inte är effektiva?
    Vi vet redan att de är.
    Anonym (ABC) skrev 2021-04-10 13:22:54 följande:
    Är du nöjd med de svenska åtgärderna och läget i Sverige just nu? Om inte, vad skulle du vilja ändra på?
    Vi följer de mönster en pandemi har, men antar vi ska jämföra med de som inte hade samma initiala smitta, i vad nu det ska ge oss.
    Åtgärderna är och skapade i att tänka på alla in samhället och inte bara de med virus, detta är nått du vet sedan innan men nu glömt igen?
    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • klyban
    Padirac skrev 2021-04-10 15:42:05 följande:
    Nu verkar man ha hittat skälet till koagulationsrubbningarna som uppträder för vissa personer som vaccinerats med Astras covidvaccin.

    "DN

    10 apr. 2021 12.56


     


    Norsk studie: Extrema antikroppsnivåer bakom svår biverkning


     


    Norska forskare visar på en koppling mellan Astra Zenecas vaccin mot covid-19 och en sällsynt biverkning i form av en allvarlig form av koagulationsrubbning, rapporterar NRK. Studien är granskad och publicerad i den medicinska tidskriften The New England Journal of Medicine.


    Studien bygger på fem personer i Norge som kom in till sjukhus med blodproppar, låga nivåer av blodplättar och blödningar under loppet av tio dagar efter att ha fått vaccin. Tre av personerna avled. De var friska innan de vaccinerades.


    Forskarna säger att de fem hade skyhöga nivåer av antikroppar vilket påverkade blodets koagulation.


    Norge stoppade all användning av Astra Zenecas vaccin i början av mars. Norska Folkhälsomyndigheten kommer med ett beslut om vaccinet den 15 april.


    EU:s läkemedelsmyndighet EMA har sagt att det finns en möjligt koppling mellan vaccinet och den sällsynta biverkningen, men anser att nyttan överväger riskerna. "


    Undrar vad som ger denna överdriva immunrespons.
    Denna är allvarlig, men prevalensen på de vaccinerade är så låga att nyttan överstiger nackdelarna mångfalt.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin