• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    "The US on Thursday had more than 580,000 new Covid cases, the second time this week that the country has broken its record for daily Covid cases, according to New York Times data. But over the past two weeks, while the number of Covid cases in the United States has increased by 181%, the number of hospitalizations has increased by 19% and the number of deaths has decreased by 5%."

    www.theguardian.com/us-news/2022/jan/01/us-covid-case-counts-omicron

  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-01-02 22:28:59 följande:
    OT, funkar Google translator bättre nu? För ett par år sedan funkade den bedrövligt, sonens fotbollstränare brukade använda den för meddelanden, och det blev nästan alltid hysteriskt roligt och helt oförståeligt. Jag brukade skicka förtydligande i chat gruppen så att ingen åkte till fel ställe vid fel tidpunkt för match. 
    Vad har det med covid att göra!

    Nej, den funkar i stort lika uselt som den gjort tidigare.

  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-01-02 22:50:57 följande:
    Eftersom du hade vänligheten att förklara vad för övrigt innebär, borde jag kanske återgälda det med en förklaring av OT, men tyvärr, ids inte. 
    Ok, så fortfarande hysteriskt rolig. 
    Hmm, det ante mig att du skulle bli förnärmad av ett skämt, trots att skämtet mer var riktat mot mig än digGlad
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2022-01-02 23:44:44 följande:
    Håller inte med det. Jag har upplevt att mina elever tyvärr kan få till ganska användbara översättningar där, utan att behöva göra något själva. Funkar förstås inte 100 %, men ändå mycket bättre än förr. 
    Ja, jag får väl ge mig. Jag översatte din text till ungerska via engelska och därefter tillbaka till svenska, den blev rätt okej, förutom ett lite han i början, men så hade du inte något subjekt i din första mening heller.

    "Han håller inte med. Jag har upptäckt att mina elever tyvärr kan få mycket användbara översättningar där utan att behöva göra något själva. Naturligtvis fungerar det inte till 100%, men det är fortfarande mycket bättre än tidigare."
  • FDFMGA
    klyban skrev 2022-01-03 00:51:22 följande:

    Noll har en förmåga att bli irrelevant, då inga finns påvisade för det nämnda.


    FDFMGA skrev 2022-01-03 00:43:39 följande:
    Ökningen på sjukhusen i Region Stockholm tycks till en hel del vara relaterat till influensan.

    En fråga jag vill ställa mig, det är varför vi är så långt efter så många andra länders ökning, som startade för rätt längesedan för en hel del av dom.
    Vad beror detta på?


    Padirac skrev 2022-01-03 01:25:31 följande:
    Det är ingen som vet exakt varför, men vågorna kommer vid olika tillfällen i olika samhällen. Norge och Danmark låg väl möjligen i framkant i senaste vågen och Sverige kommer liksom tidigare lite efter övriga Europa.

    Hade vi och pandemin levt på 1400-talet hade det nog varit tydligare att Norden ligger lite perifert geografiskt och att vi får vänta lite längre än andra på dem.

    Nu är det ju inte 1400-tal längre och resandet ser helt annorlunda ut. Sverige fick in smittan tidigt vid första vågen, de andra nordiska länderna lite tidigare än oss vid den senaste.

    Sen kan man ju undra vad det betyder för smittspridningen och graden av sjukdom att så många i Sverige redan har varit sjuka samtidigt som så många är vaccinerade.

    Trots allt lär ju genomgången sjukdom vara ett minst lika effektivt att mota smittspridningen som vaccination - om än ett något idiotiskt sätt att undvika framtida allvarlig covid. För att slippa bli sjuk måste du först bli sjuk.


  • FDFMGA

    Nu har omikronpoletten trillat ner hos WHO, alltså att även de har  insett att omikron till skillnad från delta håller sig till de övre luftvägarna.

    Det är bara att hoppas att inte panikskapare och andra opportunister lyckas få regeringen eller FHM att skärpa restriktionerna. I takt med att omikron tar över så ökar inte dödsfallen nämnvärt trots väsentligt högre smittspridning.

    www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/who-sees-more-evidence-that-omicron-affects-upper-respiratory-tract-2022-01-04/

  • FDFMGA
    Padirac skrev 2022-01-04 21:27:35 följande:
    Kanske mitt misstag - trodde du nämnt att det var i Österrike du lever och bor - drar mig till minnes några inlägg om hur vi båda uppskattade Wien och att det var det tyska språkets rakhet som berömdes från myndigheters och ansvarigas håll (och något om nazister och fascister under andra världskriget (till skillnad från hur det var i Sverige vid tidpunkten i fråga))

    Vilka länder i Europa har då lägre dödstal i förhållande till folkmängd just nu?

    Island 11
    Norge 25
    Finland 29
    Estland 147
    Danmark 57
    Irland 122
    Nederläderna  122
    Tyskland 136 *
    Schweiz 144 **

    *tysktalande
    **delvis tysktalande

    Men det är kanske utanför Europa - jag utgick, kanske felaktigt, från att det var Österrike.

    Nej, det förvånar mig inte att människor dött eller dör av covid - inte heller att det inte verkar gå att stoppa virusets framfart.  Jag är heller inte förvånad att det trots alla olika strategier.nedstängningar och prognoser inte verkar vara dessa saker som påverkar dödstalen.
    Du glömde AlbanienGlad

    Men visst, ur ett europeiskt perspektiv har Sverige en relativt låg andel personer som dött i covid.

    Österrike passerade nyligen Sverige och har även passerat Sydafrika sett till andel döda.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2022-01-04 22:02:10 följande:
    Shit - alltid detta land (och Hoxha)     

    De kanske pratar tyska där - sån där tydlig och direkt tyska som jag hört ska vara bra för att hålla folket inom regler och ramar -kombinerat med böter har jag för mig det nämndes.   Tyskland är väl det enda tysktalande EU-landet som har tydligt lägre relativa dödstal än Sverige, Österrike har passerat, Schweiz ligger precis i hasorna i fråga om relativa dödstal.

    Jo, Sverige hade en hög dödlighet tidigt i pandemin, nu i mitten av pandemin har många av de som hade låga siffror tidigt i pandemin högre relativa dödstal  - detta trots att FoHM enligt uppgift inte kan göra vare sig scenarier eller prognoser eller mycket annat 'rätt' ens nu - nåja, att göra 'inte rätt' verkar inte vara det sämsta  - om det nu har med dödligheten att göra eller inte...
    Ja, albanska är ju ett indoeuropeiskt språk, liksom tyskan.

    För övrigt så pågår det ett tvärvetenskapligt projekt, Languages and Myths of Prehistory, där man bland annat ska försöka rekonstruera hur indoeuropeiska lät för 5.000 år sedan.

    Nu börjar förresten allt fler länder anpassa sig till omikron och inse att man i längden måste acceptera att covidviruset är här för att stanna.

    www.svd.se/en-gamechanger-i-synen-pa-pandemin
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2022-01-05 00:28:35 följande:
    Cannabis? I Albanien? 

    Förresten, hur hamnade ni vid Albanien? Jag ser inte att de skulle ha några höga antal döda eller något annat ovanligt, samtidigt som jag ju inte skulle lita på officiella siffror heller.
    Albanien har poppat upp vid flera tillfällen i tråden, då som ett exempel på att välfärdslandet Sverige hanterar pandemin sämre än vad som brukar beskrivas som Europas fattigaste land. Precis som Norge hanterar smittan sämre än Haiti och Somalia, tror jag var det svar Vinbarens vänner fick då.

    Men nu senast var det Padirac som tog upp Albanien. Själv har jag en äldre kusin som var rättrogen marxistleninist på den tid då Kina och Albanien var alla rättrogna marxistleninisters förebilder. Han var med på en gruppresa till Albanien, först blev de tvungna att klippa sig eftersom den kommunistiska förebilden inte tolererade västerländsk dekadens och väl framme i Albanien så blev gruppen föremål för stenkastning från befolkningen som inte ville ha med de kapitalistiska inkräktarna att göra.

    Så kan det gåSkrattande
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin