• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    pyssel skrev 2022-01-25 18:37:29 följande:

    Betraktar det JV-liknande knasbolleriets uteblivna referenser till nazismen. Även enögt knasbolleri kan visst famla sig fram till en och annan gräns för det magstarka, avsaknaden av logisk slutledningsförmåga till trots. Nu brinner det i bassängen Drömmer


    Ah, ett sådant övertydligt exempel på talesättet bära syn för sägen.

    Tack för uppvisningenSkrattande

    Pst, försök rädda din badanka från bassängbranden!
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2022-01-25 18:21:31 följande:
    Ja, ungefär. Framför allt så menade jag: Det skulle säkert kunna vara min sammanfattning av boken... Jag kan förstå hur han menar
    Tja, det fanns ju en hel del som närmast frossade i beskrivningar hur illa Sverige hanterade pandemin. Händer inget oförutsett så går det snart att summera dess omedelbara effekter.

    Det är klart att det stormar i en och annan ankdam när det visar sig att Sverige klarat pandemin bättre än de flesta andra europeiska länder. Det skiljer inte ens mycket mellan Sverige och Tyskland, trots att Tyskland har en helt annan kapacitet på IVA-vård.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-01-25 20:34:05 följande:
    Tack för ytterligare en recension av kvaliteten på andras inlägg! 
    Ja, det var väl en rimlig kommentar till ett inlägg som löd:

    "Betraktar det JV-liknande knasbolleriets uteblivna referenser till nazismen. Även enögt knasbolleri kan visst famla sig fram till en och annan gräns för det magstarka, avsaknaden av logisk slutledningsförmåga till trots. Nu brinner det i bassängen".

    Du brukar väl själv inte dra dig för att kommentera andras i ditt tycke plågsamma språkförsök.
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-01-25 20:32:42 följande:
    Nja, 138 människoliv per 1 million innevånare skiljer det mellan Tyskland och Sverige nu, 1 380 människor räknat på 10 millioner. Det tycker jag är väldigt mycket. Och tja, varför inte jämföra med de andra nordiska länderna ? Men visst, det går bättre i Sverige än tex i Moldavien eller Montenegro. För 8 länder i Västeuropa, undantaget plutteländerna, har det gått sämre.

    Antal IVA-platser per capita i Sverige ligger väl i botten av EU-länderna, vilket är en skandal (och nej, jag påstår inte att det är enbart sossarnas fel eller ens Tegnells).


    Ja, sakta men säkert har Tyskland närmat sig Sverige sett till andel döda, båda länderna ligger ju klart under det europiska genomsnittet

    Ser man till överdödlighet under pandemin har däremot Tyskland inte klarat sig lika lindrigt undan som Sverige och det är klart att det är beklagligt att pandemin fått sådana konsekvenser för Tyskland.

    Men nu när jag kollar ser jag att Tyskland nästan har lika låg överdödlighet som Sverige - så även Tyskland har klarat sig undan pandemin relativt lindrigt.

    www.dn.se/vetenskap/sveriges-overdodlighet-under-pandemin-bland-de-lagsta-i-europa/
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2022-01-25 23:33:08 följande:

    Vilken enastående och mycket tråkig hand Norge blev tilldelade. Så enormt tidig. 


    Rentav tidigare än det första kända fallet i Kina.

    Å ena sidan kan man ju anta att Norge inte är särskilt unikt - eller å andra - om man inte engagerar fler hjärnceller än en genomsnittlig kritiker brukar göra - börja fundera på om pandemin  kanske har sitt ursprung i en norsk hytte.

    Då är steget inte långt till att basunera ut att Norge inte bara exporterar laxluskontaminerad fisk utan också covidsmitta - kanske tillsammans som en ren synnergieffekt.

    Vilken tur att vi ändå spöade dem i handboll igårSolig
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-01-26 14:31:49 följande:
    Du kan fråga FDosv vad han menade med att skriva att det finns fler IVA-platser i Tyskland än i Sverige.
    Javisst, självklart har sjuk- och äldrevårdens kapacitet och kvalitet haft betydelse för dödstalen i Sverige och globalt.

    De flesta av oss minns nog hur det var i pandemins början när äldreboendena inte ens hade syrgas att tillgå för svårt sjuka personer i covid.

    Tyskland har sex eller sju gånger (minns inte vilket) fler IVA-platser per capita jämfört med Sverige. Hade Sverige haft kapaciteten så skulle en del av dem som dog leva idag, andra skulle ha tackat nej till att flyttas till IVA, men de skulle själva ha fått bestämma.

    För mig framstår det som en stor del av pandemikritiken i Sverige sysslar med att skjuta på mygg med kanoner, i stället för att försöka förstå varför så onödigt många har dött och blicka framåt.

    Visst, det är regeringarnas, regionernas, kommunernas fel att så många har dött och ytterst är det vårt eget fel som under årtionden röstat fram politiker som tror att humanism bara är något man pratar om på valmöten men kan skita i annars.

    Här i Region Stockholm har man under en längre period i stort sett enbart nyrekryterat administrativ personal - det är fan absurt och skamligt.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-01-26 20:05:19 följande:
    Så att nu inte FDosv ska ha roligt åt mina slarvfel i månader, är det väl bäst att jag påpekar att inlägget borde ha inleds med Jag tycker ? såg något fel till men ids inte korrigera. 
    Hmm, form eller innehåll.

    Nej, i den mån jag kommenterar andras språk så handlar det om innehållet, inte formen.

    Jag tycker det framgår rätt tydligt i den här tråden vilka som ser till formen och vilka som ser till innehållet.


  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-01-26 23:17:45 följande:
    Du har ett antal gånger skrivit något försök till lustighet om statistiker eller vad det nu är, ofta citerandes mitt inlägg, så jag börjar tro att jag någon gång stavat fel på det och du upprepar det av någon outgrundlig anledning. Dvs du har tydligen hakat upp dig på ett slarvfel, vet inte om det är mitt eller någon annans, men där har du tydligen inte sett till innehållet.
    Tja, grammatiska fel är knappast slarvfel - men de har ju heller inte med innehållet att göra.

    För övrigt så har jag slut på mjölk till kaffet, för säkerhets skull kanske jag ska be dottern som ska till affären att köpa två mjölkar, apropå pluralformer av statistik.

    Men språkliga kommnentarer är det väl annars framförallt dina diskurskamrater som står för i den här tråden, i synnerhet kring felaktig användning av de/dem.

    Min gissning är att utvecklingen mot dem som språkligt korrekt subjektsform är lika oundviklig som pandemins försvinnande.

    För övrigt verkar det som att mänskligheten drabbades av en coronapandemi i slutet på 1800-talet - "Ryska snuvan". Det tog två år innan ryska snuvan hade anpassat sig till mänskligheten och vi till den.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2022-01-28 00:19:29 följande:
    Det enda som förändras är kanske uppfattningen att alla smitta kom med alpresenärerna - nu har ju norska vetenskapsmän visat att viruset var spritt i europa i någon omfattning långt innan alpresenärerna kom hem till Sverige vid tiden för sportloven.

    Enligt min uppfattning är det inte långsökt att tro att på motsvarande sätt som viruset muterar och blir mer och mer smittsamt vartefter tiden går, så har viruset innan smittsamheten exploderade vintern 2019/2020 varit betydligt mindre smittsamt, eller kanske också mindre sjukdomsframkallande. Det verkar ju som att selektionstrycket går i en rikting ända tills viruset och det här fallet människor har kommit i balans, eller tills en av organismerna inte längre finns kvar och då finns kanske ingen av organismerna kvar. WHO har ju letat efter var viruset kom från men inte hittat det , det betyder ju också att viruset urpsrungligen kanske inte var wuhan-varianten. Jag har inte sett någon gensekvensering av dessa tidiga varianter och hur deras gener förhåller sig till wuhan-varaianten, men detta kommer kanske.  

    Det verkar dessutom som att liknande mutationer uppstått på geografiskt skilda platser  - ett inte ovanligt skeende i fråga om mutationer (liknande mutationer uppstår på olika håll och ökar sannolikheten för genetisk framgång i samspel med omgivningen, det är känt sedan tidigare) i det här fallet sars-cov2 virusets samspel med människor som finns över allt i världen. 

    När virusets förmåga att smitta och ge symptom som ökar dess smittsamhet så uppstår det i samspel med mäniskor som är ett socialt djur superspridarevent.
     
    Det innebär ju i praktiken också att virusets ursprungsland inte nödvändigtvis är Kina, eller att ursprungsorten inte behöver vara Wuhan.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2022-01-28 12:16:30 följande:
    Att viruset skulle uppstått ur intet i Wuhan eller att det ens varit där viruset tog språnget från djur till människa är långt från säkert.  WHO har ju inte kunnat spåra viruset vidare bakååt från wuhan.. vad det betyder vet jag inte, men vem vet hur länge viruset långt mindre virulent än wuhan-varianten rest runt i världen, och wuhan varianten var inte så virulent som de som spreds i Europa.vårvintern 2020. Det fanns ju rapporter från våren 2019 från avloppsvatten  från Barcelona. 

    Jag har ett inlägg långt tillbaks i tråden med de olika virusstammarna och deras inbördes relationer - men det finns ingenting före Wuhan, de varianter som härjade i alpländerna var inte wuhan-varianten om jag kommer ihåg rätt.  

    Kanske kan det göras någon genomsekvensering av de norska fynden som ger lite mer kunskap.
    Det verkar som mitt svar försvann i tomma intet - men något som är säkert är att inget kan uppstå ur tomma intet.

    Alltså - om man kan konstatera att personer från olika länder hade antikroppar mot covid vid samma tidpunkt - eller tidigare än -  det första kända fallet i Kina så kan det också vara rimligt att fundera över hur länge viruset cirkulerade bland människor utan att ge sig "till känna".

    I spekulationerna om att det har sitt ursprung i laboratoriet i Wuhan så var ett av argumenten att det var perfekt anpassat för att kunna infektera människor - men den anpassningen kan ju ha tagit tid och skett genom naturlig evolution.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2022-01-30 15:40:55 följande:

    Idag 14.32 fick jag följande PM från klyban:

    klybanTack, där berättade du nått och ha det roligt nu framåt

    Skulle ni tolka det som att han önskar mig ett roligt liv eller som en liten nätt hotelse?


    Jag skulle tolka det som att han tackar dig för att du tycker man ska hålla sig till ämnet, men jag skulle ju förstås fråga honom också.

    Det var längesen jag brukade få hot i form av PM här på FL - men de brukade vara mycket explicita.

    För övrigt så brukar ämnet alltid breddas i långlivade trådar - själv tycker jag att det vore trist att enbart diskutera er som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin och hur det kan komma sig att man blir så blind för allt annat än det man vill se.

    Men det är ju jag det
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin