• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2022-01-22 23:54:31 följande:
    Själv uppfattar jag just de argument som bygger på 'regeringstrogna'  och diverse påståenden om mörkade strategier och mål och nu mötesprotokoll som politiserade snarare än kritiska mot hanteringen av pandemin.

    Jag uppfattar det som att en del av kritiken bygger en oförmåga att skilja på person, situation och koncept - och när detta påpekas blir det grinigt och avstängningar.

    Men jag är helt överens med din uppfattning om att det inte skulle gjort någon som helst avgörande skillnad på såväl hantering av pandemin som resultatet om Sverige haft en annan regering - dels för att varje regeinge är bunden av lagarna eller avsaknad av lagar och för att ansvar och hantering i sak i mycket är delegerat till myndigheter och organisationer/utförare. 

    Kritken är kanske riktad mot att det borde vara annorlunda?  Men nu är det ju inte annorlunda utan de tär så som det är med lagar, förvaltning, ansvar osv... 
    Javisst, kritiken, alltså den som har fokus på pandemihanteringen, väljer att bortse från de förutsättningar Sverige hade och har.

    Hur behovet att avfärda människors åsikter som regeringstrogna ska tolkas kan man säkert ha olika uppfattningar om. Själv har jag nog blivit klassad som regeringstrogen hundratals gånger här på Familjeliv. Jag brukar lite förstrött se det som ett bland många exempel på samma företeelse - du är bara pk, du är en sopa, ingen tycker om dig, du är kommunist, judevän eller vänsterextremistisk stenkastare (som hen med Vinbaren brukade skriva) är andra exempel.

    Är den språkliga verktygslådan tom på annat än plattityder och floskler blir det lätt så
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2022-01-23 00:51:37 följande:
    Jo, endera är verktygslådan full av samma sorts plattityder som finns i 'det sovande folket' eller så bygger dessa påståenden om 'regeringstrogna' på djupare förankrade idéer - jag tycker det är intressant att försöka tränga djupare in i föreställningvärlden som ger dessa politiserade eller systemkritiska reaktioner. 

    Men viljan att argumentera för dessa uppfattningar är tyvärr svag i tråden trots att det är återkommande uppfattningar som kritiken, eller bemötandet av kritiken, förankras i. 
    Ja, fast om det handlar om språkliga tillkortakommanden så kan ju viljan finnas men förmågan saknas.

    Jag tycker det är lite gulligt med benämningen "regeringstrogna" på Familjelivsnivå, kanske för att jag mest associerar till inbördeskrig, typ "regeringstrogna styrkor försvarar presidentpalatset mot rebellerna". Men många kritiker av regeringen tar ju sig själva på största möjliga allvar, till exempel hen som tror att den socialdemokratiska partiapparaten minutiöst bevakar allt hen skriver och omedelbart beordrar sina handlangare här på FL att försöka avleda uppmärksamheten från hens lika briljanta som regeringskritiska inlägg. 

    Det finns ju folk till alltSkrattande
  • FDFMGA

    "På söndagen uppger WHO att coronapandemin gått in i en ny fas med anledning av omirkonvarianten, de räknar med att minst 60 procent av Europas befolkning kommer ha smittats av varianten till och med mars månad ? vilket kan innebära slutet för pandemin, uppger Hans Kluge, Europachef vid WHO för  AFP.".

    Inte enbart intressant för att WHO börjar räkna med möjligheten att pandemin snart kan vara över och att vi sen får lära oss leva på ett vettigt sätt men viruset. Det är ju också ett indirekt erkännande av att en "naturlig infektion" ger ett effektivare skydd mot allvarlig covid än vad vaccination gör, men skillnaden är ju inte stor och rimligen ger infektion tillsammans med vaccination det allra bästa skyddet.

    www.expressen.se/nyheter/senaste-nytt-om-coronaviruset/

  • FDFMGA
    Tow2Mater skrev 2022-01-23 19:44:40 följande:
    Ca 85% är fullvaccinerade (i Sverige) men det anses inte nog. 60% smittade anses göra så att pandemin klingar av. Hur hänger det ihop?
    Vet inte, men det borde innebära att en ganska stor del av de ovaccinerade får en ofrivillig vaccination av "herr eller fru" Omikron. Räknar man även genomgången sjukdom som en del av immuniteten så blir konsekvensen ett rejält skutt uppåt.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-01-23 19:56:14 följande:
    Hoppas verkligen det stämmer att pandemin slutar snart men det verkar finnas lite olika budskap från WHO om detta också. Samt hoppas att det inte blir fler problem med stängda skolor, underbemanning på sjukhus etc framöver pga alla insjuknade. 

    https://www.cnbc.com/2022/01/18/who-says-omicron-wont-be-last-covid-variant-as-global-cases-surge-by-20percent-in-a-week.html

    Jag tror att det kan bli en skön vår för oss som är pandemitrötta.
  • FDFMGA

    Sydsvenskan har för övrigt an läsvärd recension av drapan från en av de 22 i sällskapet för inbördes beundran - en slags akademisk motsvarighet till Vinbarens vänner i den här tråden.

    Einhorn skriver heller inget om hur den förening ?de 22? sedermera bildade, Vetenskapsforum covid-19, ägnat sig åt foliehattande på sin Youtube-kanal och publicerat videor med rubriker som ?Använder Sverige barn för att uppnå flockimmunitet?? och ?Hjärntvätt & sovjetisering?. Skadade det er trovärdighet, månntro? Och trots att Einhorn lyckats trycka in omikronvarianten i boken nämns inte den senaste statistiken som visar hur låg den svenska överdödligheten varit jämfört med andra länder i Europa. Det svart-vita narrativet måste ju gå ihop.

    www.sydsvenskan.se/2022-01-25/lena-einhorn-gor-upp-med-arkefienderna-pa-folkhalsomyndigheten


  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2022-01-25 16:20:10 följande:
    Det är ingen sammanfattning av boken, det är en recensents åsikt om boken. 

    Är inte du lärare?
    Om hon är lärare känner hon säkert till att språket är mångfacetterat.

    Jag tolkade det hon citerade som att en god sammanfattning av artikeln och samtidigt ett bokomdöme.


  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2022-01-25 15:19:37 följande:
    Bra att du hittade den artikeln. En väldigt kort och enkel sammanfattning hittade jag mot slutet av artikeln:

    "Förutom för den mest inbitne Tegnell-hataren har Einhorns bok alltså inget större läsvärde. "
    Den kan ju ha ett läsvärde för den som vill förstå varför de 22 upplevde sig så kränkta - om man läser lite mellan raderna, alltså.

    Dessutom kan man ju tolka tidpunkten för bokutgivningen som att till och med Lena Einhorn insett att pandemin snart är över.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2022-01-25 17:32:21 följande:

    ?FHM gjorde många fel? ingår också i texten. Vad jag vet har FHM ännu inte offentligt erkänt några fel. Förutom räknefel då.


     


    ?Förstod de talanglösa tjänstemännen inte att covid spreds presymptomatiskt??


    Nu förstår man ju det.


     


    ?beräknade att 16 000 svenskar skulle ligga på iva?


    ?in the unmitigated scenario? står det i artikeln som han länkar till. Eftersom alla skulle jobba hemifrån och man isolerade de äldre, så borde Jalalvand ha använt siffran 5000-9000. Den är också alldeles för hög, men det lät ju ännu bättre med 16000.


     


    ?hur låg den svenska överdödligheten varit? 


    Javisst, efter den första vågen började det gå relativt sett bättre för er. Sverige gjorde mer som resten av världen, och resten av världen gjorde mer som Sverige. Men de som förlorade sina anhöriga våren 2020 tröstas knappast av det.


     


    ?Det är hennes krig: bara för att de frälsta grävt ner sig i skyttegravar behöver inte vi andra ställa oss mellan dem och bli nerkladdade av pajkastningen.?


    Vad gör han själv då? Att använda ordet ?foliehatt? i det här sammanhanget är rätt så kladdigt tycker jag.


    Ja, han skriver att FHM gjorde många fel - men han anser samtidigt att Einhorns stridsskrift är en värdelös för andra än sådana som vill odla sitt hat mot FHM och i förlängningen kanske också mot regeringen.

    Tankefelet du gör är att du utgår från det som är tesen för kritikerkotteriet i den här tråden - om man inte fördömer FHM och regeringen så dyrkar man dem.

    Jag kan bara instämma med artikelförfattaren - det är ett måste för att det svart-vita narrativet ska gå ihop.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin