• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Dr Nail skrev 2021-10-17 13:10:57 följande:
    Här är en artikel som det lnkats till tidigare i tråden

    www.lif.se/forskningsoversikt-coronavirus/kronika-johan-brun-115--21-nar-pandemin-blir-en-endemi/

    "Fler och fler tror att vi kommer att få anpassa våra samhällen till att leva med covid-19 under de kommande åren. Pandemin kommer att övergå till en endemi och att större utbrott hålls tillbaka genom årliga påfyllnadsdoser av vacciner anpassade till det aktuella mutationsläget. I veckans coronakrönika lyfter Johan Brun att det är dags att börja fundera på den postpandemiska världen i ett globalt perspektiv.

    ...

    Utifrån dagens situation tror man därför i USA på en endemisk utveckling, där SARS-CoV-2 fortsätter att finnas i samhället och vara en återkommande orsak till sjukhusvård och dödsfall, men i allt mindre utsträckning. En förutsättning för att vi ska bli allt mindre smittade, och om vi blir det bara få milda besvär, är att vi blir vaccinerade. Trolig utveckling är att vi under de närmaste åren behöver få årliga påfyllnadsdoser anpassade till det aktuella mutationsläget. Samtidigt tror många forskare att vi kommer att få successivt mildare varianter av SARS-CoV-2 och att de, liksom tidigare coronavirus, blir relativt snälla förkylningsvirus. Dock med risk att ett fåtal av de infekterade även i fortsättningen kommer kunna utveckla långtidscovid. Hur ofta vet ingen.


    Dessutom finns problemet med att vi under lång tid framöver kommer att ha härdar av virusutbrott i olika delar av världen. Så länge vi fortsätter att röra oss fritt tvärs kontinenter och världsdelar fortsätter virus att hitta individer att infektera och följa med tillbaka till hemlandet.


    Det finns anledning att fundera på hur den postpandemiska världen kommer att se ut. Framför allt när man ser åtgärder från länder med nolltolerans till att enstaka fall dyker upp. Nya Zeeland och Australien stänger ner stora delar av samhället när enstaka smittade upptäcks och talar om att hålla sina länder stängda till 2022. Är det rimligt framöver om vi ska leva sida vid sida med SARS-CoV-2? Ett mer pragmatiskt förhållningssätt blir sannolikt nödvändigt."

    sv.wikipedia.org/wiki/Endemi

    "Endemi (av grekiskans endemios "inhemsk") är när en sjukdom förekommer och sprids hos en begränsad grupp av människor eller i ett begränsat geografiskt område. Termen används speciellt ofta om infektionssjukdomar. Bland endemier som förekommer i Sverige ingår vattkoppor. Om frekvensen av insjuknade ökar så talar man om en epidemi. En epidemi som sprider sig över stora delar av världen kallas för pandemi."

    Var världen och de olika delarna av världen befinner sig i fråga om infektionsförekomst och spridning är långt ifrån säkert.

    Just nu har delar av världen dock ställt om till  postpandemiska stragier - om det beror på att spridningen bedöms som endemisk eller epidemisk eller om det beror på andra skäl kan säkert variera

  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2021-10-17 22:26:19 följande:
    Jag hade nog ändå trott att du kände till begreppen och skillnaderna utan att behöva googla dem, men uppenbarligen överskattade jag dig. Det kommer inte att hända igen.
    Åhh.. alltid denna vänlighet {#emotions_dlg.flower}

    Det värmer en kall kväll Hjärta
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-22 15:22:53 följande:
    Enligt senaste snilleblixten från FoHM rekommenderas det alltså att man som regel inte behöver testa sig om man är fullvaccinerad men får symptom på COVID19. Man ska vara hemma tills man känner sig bättre och varit feberfri ett dygn, dvs som man bör göra vid förkylning. Jag skulle ju ha förväntat mig att rekommendationerna skulle skilja sig från förkylning och COVID19. 

    Och en glasklar rekommendation, man behöver som regel inte testa sig. Ingen info om när man trots allt ska testa sig, så alla får väl gissa sig till vad som ska göras och förvirringen fortsätter, som det brukar gå till efter deras rekommendationer. 

    Andra länder uppmanar folk att testa sig, men Sverige uppmanar till att inte testa sig. Mycket märkligt. 
    Jag skulle tro att så länge inte antalet använda sjukvårdsplatser och intensivvårdsplatser för covid19 och döda i covid19 skjuter i höjden så är detta det 'nya normala' 

    Inte så märkligt.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-22 18:23:33 följande:
    Ganska märkligt om andra länder i Europa uppmanar alla med symptom att testa sig, för att smittspåra, förebygga och kunna ha tillförlitliga siffror över antal smittade, medan Sverige går sin egen väg. Men FoHM gillar ju att särskilja sig. 
    Det är långt från klart än - hur det ser ut om en månad eller två med sjuka, allvarligt sjuka och döda vet vi ännu inte - om ett par veckor vet vi kanske åt vilket håll det går.

    Covid19 kommer troligen att finnas kvar i alla världens samhällen i olika omfattning under en lång tid, så länge sjukvården och samhället inte kollapsar så kommer åtgärder att vara mindre omfattande. Om det är så att en omfattande vaccinering leder till att alla som inte är extra sårbara eller ovaccinerade får en mild sjukdom är det viktigaste att fortsätta vaccinera.

    Att FoHM fortsätter linjen som de har att förhållas sig till förefaller inte märkligt i mina ögon. 
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-22 18:23:33 följande:
    Ganska märkligt om andra länder i Europa uppmanar alla med symptom att testa sig, för att smittspåra, förebygga och kunna ha tillförlitliga siffror över antal smittade, medan Sverige går sin egen väg. Men FoHM gillar ju att särskilja sig. 
    Jag tror att den som uppfattar att FoHms arbete har med att för dem särskilja sig har missat snart sagt allt som kommunicerats från FoHM och andra myndigheter sedan mars 2020.  

    Hur FoHMs arbete skall bedrivas finns reglerat i lag - jag tror säkert att du kan hitta den lagparagraf där det står att de skall särskilja sig Skål
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-22 21:32:09 följande:
    No shit, vi vet inte hur det kommer att utvecklas. No shit, COVID19 kommer att finnas kvar länge, om det blir färre incidenter, blir det färre åtgärder. No shit, viktigast att vaccinera fler. Berätta mer. 

    Vad jag ifrågasatte var att det inte verkar vara så viktigt nu att testa alla tänkbara fall, att smittspåra, eller att få en överblick över mängden faktiska fall. Och detta i en situation när konstaterade fall är runt 1000 per dygn. 

    Detta är i bjärt kontrast till hur många andra länder i Europa reagerar. FoHM följer kartan, men om den inte stämmer överens med terrängen, bör man anpassa sig efter terrängen i stället. Antagligen står det inte heller på deras karta att de ska sluta testa eventuella fall bland vaccinerade eller inte göra allt de kan för att smittspåra. 
    Nähä, ifrågasatte du FoHM - det hade jag aldrig trott

    Tror du att låga smittal eller få allvarligt sjuka är det viktiga i fråga om att skydda befolkningen enligt FoHM?

    Vilken karta tror du att FoHm har? Inte baseratpå dina känslor, utan baserat på vilka åtgärder de rekommenderar
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-22 22:31:22 följande:
    Bara för att kolla, är dina frågor alltså så här?

    Tror jag att FoHM tycker att det är viktigare att ha lågt antal smittade, eller att ha få allvarligt sjuka?

    Tror jag att FoHM följer de riktlinjer de har enligt lag, eller tror jag att de följer någon karta som jag har hittat på alldeles själv, eftersom jag är styrd av mina känslor och inte av logik?

    Det var länge sedan jag sett så förminskande frågor.
    Vet inte om det speglar dina ouppfyllda aspirationer att jobba på dagis, eller om du verkligen genuint har en så låg uppfattning om kvinnors slutledningsförmåga. Kanske inte någon slump att de enda kvinnofientliga män jag träffat på mitt jobb, var svenskar. 

    För övrigt har dina frågor inget att göra med mitt inlägg. 
    Det finns väl bara två svar på inlägget:

    Tryck på Visa endast Padirac

    och

    Tryck på Visa endast FuckGoggleAskMe
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-10-23 10:12:05 följande:
    Det var mycket otrevligt Off Topic svammel, så synd att det inte går att diskutera Sveriges handhavande av pandemin här, som jag försökte göra. 
    Kanske ska vi försöka reda ut på vilket sätt du funnit att 'FoHM gillar att särskilja sig'?

    Hur andra tråddeltagares ouppfyllda aspirationer att jobba på dagis (eller inte) har med Sveriges handhavande av pandemin att göra är däremot en nobrainer - det är ju en av grundpelarna i FoHMS arbete (kanske är det just detta som är sättet FoHM särkiljer sig' ) 

    Med det sagt så uppfattar jag att OT och otrevligheter är mer förekommande i tråden än diskussioner om Sveriges handhavande av pandemin oavsett 'Sverige' refererar till FoHM, regeringen elelr andra myndigehter (vilka jag i de fall detta tas upp i tråden sammanblandas ordentligt)
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2021-10-23 11:52:42 följande:
    Frågan är ju: Kan man själv skilja på om man har en förkylning eller covid? Om man kanske knappt märker. Har själv känt mig  lite hängig sen igår. Ingen hosta, ingen snuva, inte ens huvudvärk, bara lite hängig. Vaccination kan ju  också göra att det blir så lite symptom att inte går att känna igen.

    Jag hade iofs också velat att man testar, så fort man har några förkylningssymptom. Eller är det så att vi redan går in i en tid där det är endemiskt, och normalt. Men då vore ju en ganska lik och lagom låg nivå på smittspridning nästan en förutsättning? 
    Jag uppfattar det på samma sätt som jag tror att du menar, det liknar just nu ett endelmiskt läge och det är 'det nya normala'

    Jag skulle tro att det faktum att då det  - just nu  - är ovaccinerade och de med underliggande sårbarheter eller sjukdomar som i huvudsak behöver vård  - och att det är i en omfattning som inte rikerar att slå ut samhällets funktioner  - är grunden till att en allmän och omfattande testning inte anses vara en effektiv eller meningfull  åtgärd för att skydda samhälle och medborgare.

    Om och när läget förändras kommer åtgärderna att förändras - viruset kan inte utrotas utan kommer att finnas med människan en väldigt lång tid.  
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2021-10-23 11:52:42 följande:
    Frågan är ju: Kan man själv skilja på om man har en förkylning eller covid? Om man kanske knappt märker. Har själv känt mig  lite hängig sen igår. Ingen hosta, ingen snuva, inte ens huvudvärk, bara lite hängig. Vaccination kan ju  också göra att det blir så lite symptom att inte går att känna igen.

    Jag hade iofs också velat att man testar, så fort man har några förkylningssymptom. Eller är det så att vi redan går in i en tid där det är endemiskt, och normalt. Men då vore ju en ganska lik och lagom låg nivå på smittspridning nästan en förutsättning? 
    Här är FoHMs motivering till ändrade rekomendationer för testning.  Det finns en koppling till smittskyddslagen i regleringar av åtgärder 

    "Bakgrund till förändringarna

    Åtgärderna mot covid-19 ska inte vara mer långtgående än vad som är försvarligt med hänsyn till faran för människors hälsa. De ska också ta hänsyn till barns bästa. En ökad vaccinationstäckning ger en minskad risk för allvarlig sjuklighet och smittspridning till och från fullvaccinerade personer. Därmed kan rekommendationerna anpassas så att fullvaccinerade generellt inte behöver testa sig vid symtom.


    En rad grupper rekommenderas fortfarande testning till exempel på grund av att de är ovaccinerade, att de löper högre risk om de smittas eller för att de vistas nära äldre personer i riskgrupp."

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin