• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2021-05-09 13:54:05 följande:
    Jag tror att avsänderaren anser sig kunna veta både det ena och andra Drömmer- okända personers längd kan deduceras ( eller kanske induceras  - vad vet jag ) från inlägg på ett forum. invektivet i sig kan synas vara harmlöst, men normaliseringen av både kunskapsförakt (den där deduceringen eller induceringen av andras längd utifrån text..) och ohöljt förakt för människor baserat på längd  är inte så harmlöst som det lätt vill göras till. Den människosyn som visas upp är inte 'hedrande' 
    Ja, det är en sorglustigt men egentligen djupt obehaglig tradition.

    Inte desto mindre blev jag lite nostalgisk och letade rätt på en tråd från 2013 då vinbarens vänners ordförande hade röstat efter behag då RFSL hade en omröstning om bästa partiet för homosexuella.

    Självklart blev det SD. Och självklart hamnade vinbaren i affekt och började kalla dem som invände mot resultatets giltighet för bögdjävlar.

    Nåväl, tror man sig inte vara allvetande så är det ju omöjligt att veta varför somliga föraktar kortvuxna och andra bögar.

    Detta apropå benägenheten att ta till invektiv då den språkliga verktygslådan inte räcker till.

    Och så kommer jag att tänka på hen som blev så upprörd att hen visste att jag satt i min kvart med en kanyl i armvecket när jag skrev mina inlägg.

    Det finns folk till alltSkrattande
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-05-09 15:38:09 följande:
    Onekligen finns det folk till allt 

    Text i inlägg är nog  kan vara ett kraftfullare verktyg för spådomar än teblad och fiskrens, men det förutsätter att förmågan att tolka och förstå data och datas relevans och innebörd för att det ska kunna ge mer pålitliga förutsägelser än det ger att tillskriva enskilda ord eller meningar betydelser samma dignitet och innehåll som delar av fiskens innanmäte

    Självklart är den som försvarar bögars rätt att inte förminskas pga sin sexualitet, den som försvarar kortvuxnas rätt att inte förminskas pga sin längd, den som försvarar judars rätt att inte gasas ihjäl själv en kortvuxen judisk bög. Tomte
     
    Onekligen.

    Jag tar med stort intresse del av kritikernas aktivitet i andra trådar.

    www.familjeliv.se/forum/thread/81112960-samtyckeslagen-sparar-ur

    Tråden ovan  en absolut favoritSkrattande

    SnövitsTörnrosa som inte gav sitt samtycke får mig att minnas en annan favorit.





  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-05-09 22:28:59 följande:

    Du kan anmäla alla off-topic så blir de borttagna, brukar inte vara så svårt att få gehör för detta


    Jag tycker att det mest är off-topic av personangreppskaraktär som brukar tas bort.

    Nu kan man iofs tycka att det är ett personangrepp att länka till en kritikers tråd som behandlar ett helt annat ämne, ett där hen anser att Disneys version av en gammal folksaga är den enda korrekta versionen och därmed en ovärderlig kulturell skatt som inte får ändras.

    Kanske också att kritikerklustrets version av Sveriges coronahantering bör ses som en sagoberättelse man inte ska ha synpunkter på Skrattande
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-05-09 23:12:24 följande:
    Ja, det var ett par såna som försvann igår Drömmer - eller om det var idag de försvann, de skrevs i alla fall i går.  

    I sagan om cornahantering finns ett flertal onda huvudpersoner i berättelsen så att det ska vara enkelt att förstå hur fruktansvärda makhavarna är som lurar och bedrar de stackars invånarna som får sätta livet till då makthavarna dels inte förstår hur och dels inte vill skydda invånarna ... - ish? 
    Mm, den eviga kampen mellan det onda och det goda skriven av en allvetande berättare.

    Snövit och de sju dvärgarna, typSkrattande
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-05-11 08:17:28 följande:
    Ja, det finns förstås anledningar till att WHO, CDC och FHM ändrar i texterna rörande detta. Hade covid-19 aldrig betett sig som en luftburen smitta så hade FHM fortfarande svarat "nej" på den frågan men det är ju uppenbart att det är större risk att smittas på lång avstånd än det är att smittas från en yta. Formuleringen om det sistnämnda kvarstår.

    Nästan så att det hedrar FHM att de åtminstone kunde förmå sig göra en liten ändring. Tur att det jobbar så många på myndigheten.
    "uppenbart att det är större risk att smittas på lång avstånd än det är att smittas från en yta"

    Herregud, har de verkligen uttryckt sig så flummigt?  Då finns det skäl att vara kritisk till FHM.

    Vad är lång(t) avstånd i sammanhanget och vad är en yta i sammanhanget?

    Stången i bussen där någon precis har torkat av sitt munskydd eller ytan som någon smittbärare precis kontaminerat med en hostning?
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-11 16:23:11 följande:
    Torkar svenskarna av sitt munskydd på ytor ute i offentligheten? Intressant. Det har jag aldrig sett i Finland.

    Enligt CDC är luftburen smitta vanligare än smitta via ytor.

    www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/more/science-and-research/surface-transmission.html

    Because of the many factors affecting the efficiency of environmental transmission, the relative risk of fomite transmission of SARS-CoV-2 is considered low compared with direct contact, droplet transmission, or airborne transmission

    Findings of these studies suggest that the risk of SARS-CoV-2 infection via the fomite transmission route is low, and generally less than 1 in 10,000, which means that each contact with a contaminated surface has less than a 1 in 10,000 chance of causing an infection

    www.nature.com/articles/d41586-021-00251-4

    COVID-19 rarely spreads through surfaces. So why are we still deep cleaning?
    Beklagar sent svar - jag fastnade i en annan tråd där delar av kritikerklustret gav exempel på sin kvinnosyn.

    jag åker mycket sällan buss, så jag kan bara gissa att det är mycket ovanligt att någon torkar av munskyddet mot busstolpen. Ett påhitt från mig, inspirerat av att jag nyligen såg en person göra rent glasögonen med munskyddet - eller alternativt göra rent munskyddet med glasögonenGlad

    En rimlig gissning är att viruset sällan smittar via ytor - men hur det smittar och under vilka omständigheter är ju bara gissningar, om än kvalificerade om de kommer från experter.

    För att verkligen veta hur det smittar skulle man medvetet behöva utsätta ett stort antal personer för smitta under kontrollerade former - och det vore oetiskt.

  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-05-13 16:38:15 följande:

    Ja, idag får rapportering om så världsliga ting som smittspridning, sjukhusvårdade och döda vackert anstå ity det är Kristi Himmelfärdsdag.


    Blir man för abstinent finns ju alltid Worldometer.

    Där kan man konstatera att Ungern numer har passerat en andel av tre promille döda - och att landet därmed intar en särställning. Belgien som länge låg överst på Worldometers lista över värst drabbade länder har fallit tillbaka till plats 10, medan Sverige fortsatt passeras av andra länder, vilket innebär att vi har 23 europeiska länder före oss i dödsstatistiken, 24 om man räknar Armenien till Europa men det brukar man oftast inte göra.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-14 20:34:58 följande:
    Man lär sig hur viruset smittar via smittspårningen. Som t.ex. här:

    yle.fi/uutiset/3-11918227

    Man har gjort experiment för att studera smittspridningen.

    www.bbc.com/news/world-europe-56556451

    Fans took a test earlier in the day and did not have to keep physically apart but they still wore masks.

    FHM:s åsikt om de här åtgärderna är att snabbtest är opålitliga, munskydd hjälper inte och trängsel ökar smittspridningen. I högsta grad oetiskt experiment alltså.
    Ja, man kan säkert få en diffus bild av hur smittspridningen sker genom smittspårning - men en heltäckande bild av får man inte.

    Jag anser snarare att munskyddspropagandan är oetisk såtillvida att den inger bärarna en falsk känsla av trygghet och att den fungerar som en ersättning för kostsamma men också verksamma smittskyddsåtgärder.

    Själv är jag förbannat trött på att se munskydd ligga slängda överallt och att behöva trängas med munskyddstroende alltsomoftast - faktiskt så trött att jag inte längre tillrättavisar de potentiella smittspridarna utan bara backar undan.

    Lyckligtvis verkar det som andelen munskyddstroende är på tillbakagång, åtminstone här i Stockholm.
  • FDFMGA
    Anonym (KB) skrev 2021-05-14 22:37:32 följande:
    Menar du att munskydd inte hjälper?
    Varför är det då obligatoriskt på varenda vårdinrättning? Så fort du ska in på vårdcentralen eller hos tandläkaren så blir du tilldelad ett munskydd. 
    Varför, om det inte har någon effekt mot smittspridning? 
    Ja det är beklagligt - det innebär ju att vi som inte är troende tvingas delta i maskeradbalen, men det skadar ju knappast att ldelta i maskeraden en kort stund.

    Du menar alltså att det faktum att sjukvården har regler om munskydd i sig visar att munskydden skyddarSkrattande

    Själv anser jag att det vore mer effektivt att med en organisation som förmådde separera smittspridare från smittade. men det senare kostar en hel del pengar, medan munskyddsobligatoriet nästan är gratis och framförallt en signal till de troende att man agerar kraftfullt.

    Hos veterinären var det också munskyddstvång - men jag var sparsam och återanvände det munskydd jag fick mig tilldelat till återbesöket några veckor senare. Hunden däremot - den behövde inte ha munskydd.

    Tandläkare har jag inte varit till i år, men senast, förra året, så hade jag inte munskydd på mig.

    Hur gör din tandläkare - borrar genom ditt munskydd och chansar på att hitta rättGlad
  • FDFMGA
    Anonym (KB) skrev 2021-05-15 19:06:10 följande:
    Ja inte vet jag varför sjukvården delar ut munskydd till alla besökare om det inte vore för att förhindra smitttspridning av covid??
    Även läkarna på vårdcentralen har samma typ av munskydd. Så jag antar att de som beslutat om detta är insatta i hur man bäst skyddar både vårdanställda och patienter.
    Men du menar alltså att det bara är hittepå, ett spel för gallerierna? Hjälper inte ett smack med munskydden de delar ut eller själva använder?

    Nä du har inte varit hos tandläkaren, men det har jag, Två ggr i år. Folktandvården. Där blir du blir tilldelad ett munskydd så fort du kommer in i väntrummet.
    Det ska användas så länge du väntar.
    Det finns många bärare av munskydd som inte är fundamentalister i sin tro och förmår och förstår att hålla distans till andra, särskilt mycket unga eller mycket gamla munskyddsbärare är värda all respekt för att de förstår att skydda sig själva och andra genom att hålla distans.

    Tyvärr är man generellt inte alls lika duktig i det breda åldersspannet 25/30 till 65/70 där i stället många verkar betrakta munskyddet som en magisk amulett som ger skydd mot smitta oavsett hur man i övrigt uppträder.

    Man kan förstås ha olika uppfattning om munskyddens psykologiska effekt, vissa menar att de övervägande signalerar "fara, ta dig i akt - följ rekommendationerna" medan andra anser att effekten är den motsatta, det vill säga att man är skyddad och kan trängas med andra efter behag. Ett rätt effektivt sätt att få lite personligt "lebensraum" har jag noterat. Själv backar jag alltid när ett munskydd kommer och ställer sig precis intill mig i en butik och går tillbaka till hyllan jag var vid först när munskyddet avlägsnat sig.


Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin