• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2021-02-06 23:24:13 följande:
    Det mest intressanta i den här tråden just nu är kanske vem som ska pricka inlägg 15.000.

    Jag kan berömma mig själv med att det var jag som tog inlägg 10.000 - en kommentar till en annan tråd där en av Familjelivs högerdebattörer i sin forskning slagit fast att den tillfälliga pandemilagen i våras egentligen var ett försök från regeringen att införa diktatur.

    Men även den här tråden innehåller ju rikliga exempel på liknande spetsforskningGlad
    Det kan vara det mest meningsfulla som kommer ur tråden nu faktiskt
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-02-07 13:59:13 följande:
    Här var det tvära kast, plötsligt diskuterar du kognitiva funktioner. Menar du nu att endast de med FASD är oförmögna att planera och genomföra en sportlovsresa  utan att träffa nya personer och undvika smittspridning, eller citerar du detta av någon annan outgrundlig anledning?  
    ironi? sarkasm?  sammanhang? orsak och verkan?  motsatser och likheter?

    Menar du att personer med eller utan kognitiva funktionshinder klarar av att resa till fjällen med inte mer än enbart hoppet om att inte frottera sig med andra människor än de i den egna bubblan?  
     

    FuckGoggleAskMe skrev 2021-02-06 18:39:55 följande:
    Vilken tur att inte sportlovet kommer att innebära någon risk i år. 
    Bara man inte träffar nya människor när man reser till fjällen (hur undviker man det?) och så hoppas man tydligen på att färre reser utomlands. Kul det där med att ha en strategi om ett livsfarligt virus som går ut på att hoppas. 

    .../
  • Padirac
    pyssel skrev 2021-02-07 17:58:12 följande:
    Oj, det där gjorde ont för wikilänkaren Paddy med "den stora skärpan".

    Korta paddan däremot, som önskar att han var en äkta påfågel med mer än två halta beundrare, får alldeles strax en smeksam svans med godtyckligt staplade bokstäver uppkörda där solen inte skiner. Till sin förnöjsamhet. Jag kommer väl tillbaka runt 15000, skulle jag tippa på.
    Genom andra känner man sig själv  

    Nejdå, det gjorde inte alls ont, det är nog helt olika saker om svider och gör ont för dig och mig.  '

    Jag är själv inte särdelses intresserad av 'där solen inte lyser' - tvärt om önskar jag efter pandemin åka på en lång resa till där solen faktiskt lyser.
  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2021-02-07 17:02:05 följande:
    Pandemin har från dag ett tonats ner i Sverige. Det började med att de antog att den inte skulle komma hit ens. Giesecke sa ganska tidigt att han trodde att det inte skulle bli värre en influensa som skulle svepa genom befolkningen. De gick därför på strategin flockimmunitet, som de valt att dölja eftersom det är ett lite laddat ord som Tegnell sagt. Felaktiga beräkningar av Britton att vi kunde ha flockimmunitet redan i maj har också gjort att man gått vidare på den strategin. Det har handlat om prestige, resistens mot att ändra sig och det har verkat som det varit en ovilja att ta till sig av ny forskning som visar på motsatsen. Resultatet av deras "experiment" går inte att dölja.

    Jag är inte Pyssel om du tror det.
    Läset du den rapport som danskarna tagit fram - den som pekade på att i Danmark var det politikerna som styrde strategin (och att det i Danmark finns inslag av ministerstyre vilket saknas i Sverige) och att i Sverige kördes strategin 'by the book' enligt gängse metoder utarbetade för hantering av en okänd pandemi?

    Stömemr det de skriver eller är danskarna bortfintande om Sveriges strategi menar du? 

    www.dn.se/sverige/dansk-rapport-grannlander-bytte-strategi-men-inte-sverige/

    "Ministerstyret i Danmark och Norge kan inte förklara Sveriges avvikande kurs. Man hade också i Sverige kunnat välja en politiskt dikterad kurs. Men man valde att inte göra det, svarar Jørgen Grønnegård Christensen som är professor i statskunskap. Strategierna mot covid

    Alla fyra ländernas smittskyddsmyndigheter hade likartade beredskapsplaner för ett större utbrott av influensa. I början följer alla länderna planerna och myndigheterna utfärdar rekommendationer. Men detta ”är en pandemi med okänd karaktär och omfattning” och från den 11 mars agerar ländernas regeringar:


    ”I Danmark, Norge, och Tyskland skiftar man snabbt strategi så att ålägganden och förbud blir de bärande elementen i strategin. Sverige håller genom hela perioden fast vid den strategi som är baserad på färre ingrepp och information till medborgarna”, skriver utredningen.


    Grannländerna gick ifrån sina planerade strategier, medan Sverige höll fast vid sin?


    Ja, Sverige opererar inom den gamla planen, trots att man står inför ett annat fenomen, svarar Jørgen Grønnegård Christensen"

    "Att den svenska regeringen och riksdagen har varit så beroende av Folkhälsomyndighetens råd har inte varit bra.


    – I det här sammanhanget är det enligt vår uppfattning en nackdel. Man får inte den, i positiv mening, kritiska spänningen mellan två olika sakkunniga instanser som var och en ger råd utifrån sina utgångspunkter, svarar Jørgen Grønnegård Christensen.


    I rapporten påpekas hur svenska Folkhälsomyndighetens strategi om frivillighet och och personligt ansvar under våren accepterades av regeringen och alla partierna riksdagen."


    Nu tar inte rapporten upp de lagliga aspekterna av vad FoHM och regering/riksdag har möjlighet att göra.

    Jag är inte heller Pyssel förresten.

  • Padirac
    FDFMGA skrev 2021-02-07 17:25:24 följande:
    Är du säker på det.

    Jag har bara noterat anonyms beskrivningar av den asymptotiska smittan.

    Det är ju en matematisk term som beskriver hur en funktion närmar sig ett gränsvärde i oändlighet utan att nå fram.

    Själv skulle jag inte ha något emot asymptotisk smittspridning om det var noll som närmades. Men jag tror inte att FHM överhuvudtaget har reflekterat över asymptotisk smittspridningSkrattande
    Det är iofs inte helt omöjligt att smittan som ger covid-19 kommer att bli asymptotisk under enskilda perioder - kanske var det så i somras?

    Samtalet om flockimmunitet som strategi verkar bete sig asymptotisk i intervall i alla fall.. 

     
  • Padirac
    pyssel skrev 2021-02-07 19:34:10 följande:
    Du tappar besinningen alltför ofta för att vara någon som vill och kan dölja det, eller för att någon ska tro på att det inte gör ont när du har fel. Särskilt när du blir en raljant snubbelfot.

    Det finns verkligen inget självändamål att dölja irritation på vare sig "Sveriges handhavande" eller bråkstakar som är odelat positiva till allt vad som ploppar ur munnarna på Fohm, men där tycker vi olika om alltihop.
    Det är säkert så att jag inte kan eller vill dölja att jag tappar besinningen, eller så är det så du känner och tror att andra är, att de skriver om vad som skall göras 'där solen inte lyser'   Ja, det kan ju vara en mycket behärskad eller kallt beräknande formulering av någon som inte tappat besinningen. 

    Gör det du skriver ont? Nä.  Fel har jag haft förutom och kommer att ha många gånger igen - liksom alla andra människor. 

    Ja, vi tycker olika och dessutom anför vi olika typer av argument för de uppfattningar vi har.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-02-07 19:47:54 följande:
    Off-topic svammel? Igen?
    Jag tror att det var du som drog upp fjällresor? Rätta mig om jag har fel.

    Planering och att göra mer än att hoppas på att inte frottera sig med okända människor i fjällen uner en pandemi ;är det off topic eller on topic tycker du?
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-02-07 21:47:43 följande:
    Naturligtvis drog jag upp sportlovsresor. Du började sen att svamla om FASD och koginitiva förmågor av oklar anledning. Det är inte så väldigt on topic. 
    Ja, det var det där med att du trodde att det enbart var att hoppas att man inte träffade andra som jag ansåg att ha med att ha eller att inte ha kognitiva förmågor. 

    Så vilken nivå av kognitiva förmågor anser du att det krävs för att det ska vara mer än att enbart hoppas på det ena eller andra?

     
  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2021-02-08 00:46:53 följande:
    "By the book" skulle jag inte säga är att köra på strategin flockimmunitet från första början på ett helt okänt virus. Det är i stället att ta det säkra före det osäkra, stänga ner snabbt under några veckor för att få ner smittan och under den tiden se till så man är väl förberedd med utrustning och material och har planer på hur man ska skydda riskgrupperna osv, så man inte riskerar människors liv i onödan.

    Frivillighet och personligt ansvar funkar sällan när det inte handlar om folks egen hälsa och liv, eftersom de allra flesta yngre överlever. Man borde ha förstått att folk i grunden är ganska så självcentrerade.

    Det var synd att regeringen måste följa exakt vad FHM säger när det visat sig vad det är för gäng som styr FHM. Listan på felaktigheter som Tegnell sagt kan göras väldigt lång.
    Strategi om flockimmunitet är inte by the book - precis som du säger.

    Om du kollat både länken i mitt inlägg som du citerade och följt med i vad andra skrivit här så har ABC ett länk till en en intervju med Finlands Mika Salminen, det framgår tydligt att den svanska strategin inte är att smitta alla för att få flockimmunitet.

    Om folk är eller inte är ganska självcentrerade är ett påstående som i sig är intressant då det kan ifrågasättas, både i vilken omfattning det är sant och vad du har för grund för ett generaliserande som detta.
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2021-02-08 19:13:30 följande:
    Ja, vem vet hur tankarna gått.
    Anonym (Fasanen) skrev 2021-02-08 20:28:14 följande:
    Det är väl eget ansvar som gäller viruset också tänker han.
    Jag tror att det enligt lag är så att svenska medborgare inte får nekas inresa och inte heller kan de tvingas till testning - så rekommendationer om test 1 och test 2 efter hemkomst från resa är nog det som går att göra just nu. Vid synlig misstanke om smitta kan personer tvångsisoleras om jag kommer ihåg smittskyddslagen rätt.

    Det verkar enligt artikeln inte var någon anstormning av främlingar från värdens alla hörn som är ute och reser till Sverige.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin