Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (realist) skrev 2020-12-11 09:55:46 följande:
    De länder du gärna jämför med har en befolkningstäthet på 300-400invånare/km2. Sverige har 23invånare/km2. 

    Om du som du säger är högstadielärare så är det mycket olyckligt för eleverna ifall du inte klarar av att göra dessa kopplingar och förstå varför Sverige har misslyckats när man klarar sig sämre än länder som är femton gånger så tätbefolkade.
    Men det håller ju inte! Sverige har en låg befolkningstäthet för att det knappt bor folk i Norrland. Dvs. Sverige har en väldigt ojämn befolkningstäthet, den är nämligen ganska hög i storstäderna och det är ju där man har smittan. 

    Dessutom är jag ämneslärare i engelska och tyska, inte högstadielärare i geografi. Ämneslärare innebär gymnasielärare, men jag jobbar på högstadiet nu. 

    Vi kan ju inte heller flytta ut folk ifrån storstaden till landsbyggden för att det ska bli jämnt fördelat, det här är inte Kambodja. 
  • AndreaBD
    Anonym (realist) skrev 2020-12-11 09:55:46 följande:
    De länder du gärna jämför med har en befolkningstäthet på 300-400invånare/km2. Sverige har 23invånare/km2. 

    Om du som du säger är högstadielärare så är det mycket olyckligt för eleverna ifall du inte klarar av att göra dessa kopplingar och förstå varför Sverige har misslyckats när man klarar sig sämre än länder som är femton gånger så tätbefolkade.
    Och en grej till: Befolkningstätheten spelar ingen större roll här heller, eftersom jag var inne på att smittan är väldigt svårt att få ner till låga nivåer när den en gång har varit hög. Du kan gärna jämföra med Finland, men där är skillnaden just att de aldrig har varit uppe i en hög nivå, dvs. man har fortfarande kunnat kontrollera smittan. I Sverige har man tyvärr tappat kontrollen redan i mars.

    Så är det. Och antagligen går det inte att få ner den tillräckligt. Och att det inte fanns så mycket under sommaren kan vara bedrägligt. Jag menar det kanske bara såg ut och viruset "pyr" under ytan någonstans, på något sätt som vi (dvs.  experterna, globalt) inte riktigt har koll på ännu, och så är den tillbaka nu. Finland har aldrig varit uppe i höga nivåer. Om de inte har några super-spreaders nu och det hela ökar blixtsnabbt, så kan de klara sig från en sån utveckling. Men de skulle kunna råka ut för det, trots låg befokningstäthet.
  • AndreaBD
    Anonym (realist) skrev 2020-12-11 10:44:31 följande:
    Också Norrland har en många gånger så hög dödlighet i corona som grannländerna.

    Avgå Tegnell, Avgå LöfvenKräks
    Du kan inte blanda dödlighet med smittspridning nu! Dödlighet beror på hur gamla de smittade är, främst.

    Ungefär 21.000 smittade hittills, i Norrland. 312.000 i hela Sverige. Till yta är ju Norrland nästan halva Sverige.
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-12-11 12:56:14 följande:
    Och du tror inte att det finns en koppling mellan antal smittade och antal döda?
    Betydligt mindre koppling än vad det borde vara.

    T.ex. Österrike har ungefär lika många smittade som Sverige och ungefär lika mycket befolkning - men har ändå bara 4289 dödsfall.

    Israel har lite fler smittade, ingen större skillnad, också ungefär lika mycket befolkning och bara 2969 dödsfall. 
  • AndreaBD
    Anonym (realist) skrev 2020-12-11 17:39:27 följande:
    Det beror på att andra länder testar, medan Sverige käbblar om vems fel det är att man gjort bort sig istället för att testa och förbereda sig. Man har verkligen noll koll. Huvudsaken i Sverige tycks vara att gång på gång poängtera att regeringen som ska styra landet inte har nått ansvar alls.
    Stämmer inte, Sverige testar väldigt mycket nu. 
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-12-11 17:53:03 följande:
    Hur är det med Finland, Norge och Danmark?
    Finland: 0,15 % av dem sjuka dog
    Norge:  0,09 %
    Danmark: 0,08 %

    Sverige: 2, 3 %

    Vi kollar några andra för skojs skull:

    Österrike: 1,3 %
    Israel: 0,08 %

    Frankrike: 2,4 %
    Storbritannien: 3,5 %
    Italien: 3,5 % 

    Man undrar ju vad orsaken är att viruset verkar döda fler i vissa länder. Är det så att både Sverige, Frankrike, Storbritannien och Italien, bl.a. har så stort mörkertal av smittade? Det kan ju också vara så att vissa länder rapporterade för få dödsfall. Men det misstänker man ju då snarare hos dem som har låg antal döda. 

    Den "normala" dödligheten ska vara ungefär 0,4 %. Det är också bra att jämföra med.  
  • AndreaBD
    Anonym (Ella.) skrev 2020-12-11 18:16:59 följande:
    Ja, vi testar mer än vad vi har gjort förut.
    Det har ökat väldigt mycket. Men så klart har vi missat många fall i våras då, så det finns förstås ett mörkertal där.
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-12-11 19:21:44 följande:
    I en del länder är de ju mindre restriktiva beträffande de som testas, än i andra länder, eller t.o.m. masstestas det på sina håll. Då upptäcker man smittade tidigare, och kan be personer att höra av sig tidigt till sjukvården om det behövs. Vet inte hur det är i Sverige, men i en del länder följer de upp de som testats positivt och de som har någon i hushållet som testats positivt, ringer upp, undrar hur de mår och ber dem vara uppmärksamma på symptom. 

    Eftersom det blir fler dödsfall bland de äldre, reflekterar väl siffrorna även det att vissa länder är bättre på att skydda sina äldre, än andra. Och vissa länder har bättre sjukvårdskapacitet än andra.

    Mörkertalet är säkert stort i många länder, men att tro att så många länder inte är kapabla att registrera och rapportera dödsfall är väl lite lågt.

    Vad är normal dödlighet? Det borde ju rimligtvis vara ett medelvärde på hur det ser ut nu i världen. 
    Okej, men om du masstestar, så lär ju dem allra flesta ändå testa negativt. Smittspårning eller inte - kan inte tänka mig att det gör större skillnad just för det här. 

    Fler dödsfall bland dem äldre - absolut, det har ju undersökningar också visat. Skydda dem är inte helt lätt, det är också lite beroende på hur de bor, om det är många olika personal osv. Och sjukvården skiljer sig inte sååå mycket, så länge inte sjukvården blir allt för överbelastad. Så kan ha varit fallet i Italien, men inte i Sverige än.

    Nja, jag hade faktiskt trott att de skulle göra ungefär på samma sätt, men det visade sig ju emellanåt att det fanns ganska stora skillnader. Dvs. en del länder rapporterade bara såna som dödsfall i covid-19, där de tyckte att covid var den direkta dödsorsaken. I Sverige däremot rapporterar man alla som har fått diagnosen och som dör.

    Med "normal dödlighet" (slarvigt uttryckt) menade jag egentligen det som man har räknat ut som ska vara den vanliga dödlighet just för det här viruset. Man går då bland annat efter några studier. T.ex. en studie i Tyskland (Heinsberg-Studien), där det var ett stort utbrott i ett ganska litet samhälle, och då testade man alla invånare. Just i den studien kom man fram till 0,36 %, men annars har jag hört 0,4 eller 0,5. Men där någonstans verkar det ligga.
  • AndreaBD
    Faile skrev 2020-12-11 22:00:38 följande:
    Kan ju vara så enkelt också att trycket på vården blir för högt i vissa länder. 
    Tror jag inte. Sverige har ju inte varit överbelastad där. Italien kanske, men det är inte generellt de länderna där man skulle kunna misstänka det. 

    Jag tror att det kan vara en kombination av många saker -  äldrevård där smitta lätt sprids, inte mycket testning i våras, räknat dem döda mer noga än en del andra gjorde, m.m.
  • AndreaBD
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-11 21:53:54 följande:
    Riksdagen är folkvald. Riksdagen utser i sin tur statsminister och denne bildar regering.
    Du verkar ha väldigt svårt att förstå när folk säger samma sak, men lite olika uttryckt. Det handlar inte om "fel" här. Du bara krånglar till för att du envisas att se det på ditt sätt och att påstå att minsta lilla omformulering skulle vara fel. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin