• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    pyssel skrev 2021-01-23 13:52:36 följande:
    Okej.
    Ja, jag är lite bedrövad över att vi dessutom öppnar upp snart för fler elever på plats - trots flera nya fall i personalstyrkan, elever och anhöriga. Inte kul och säkert alls. Jag tillhör dessa som alltid är inne oavsett - ja, utom när jag själv har symptom och arbetar på distans begränsad tid. Eller om jag skulle ha familjekarantän enligt riktlinjerna förstås.
    Ja, jag förstår din oro.

    Dessutom har ju smittan ökat bland unga och unga vuxna jämfört med hur det var tidigare - om det inte bara är en fråga om vilka som testats, men det finns väl en del som talar för att det faktiskt är så att det är andra åldersgrupper än tidigare som driver smitta. Det finns en bild på sid 8 i veckorapporten som är intressant, www.folkhalsomyndigheten.se/globalassets/statistik-uppfoljning/smittsamma-sjukdomar/veckorapporter-covid-19/2020/covid-19-veckorapport-vecka-2-2021-final.pdf

    Är det så att det är huvudmännen som beslutar om i vilken omfattning eleverna ska vara på plats/arbeta på distans på din arbetsplats? 

    Jag tänker på de som går sista året på högstadie eller gymnasie, påverkar stängningar av skolan deras möjlighet att kunna få betyg och behörighet för vidare studier,  slutbetyg och de praktisla linjerna där det ingår lärnde på arbetsplats som nu inte kan genomföras?  Hur ser dessa barn och ungdomars framtid ut jämfört de som inte ska ta avgörande steg nu under pandemin. Jag vet inte i vilken omfattning skolagen kan hjälpa aller stjälpa dessa unga i läget som är med det som är deras förberedelser för ett vuxenliv  med försörjning och allt...

     
    www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/januari/gradvis-atergang-till-narundervisning-pa-gymnasiet/

    "Folkhälsomyndigheten rekommenderade i slutet av höstterminen 2020 distansundervisning i landets gymnasieskolor för att ytterligare begränsa spridningen av covid-19. Det rådande smittläget är fortfarande allvarligt men när smittspridningen nu avtar något finns det skäl att gradvis återuppta närundervisningen – det vill säga undervisning på plats – på gymnasiet beroende på lokalt smittläge. Vissa elevgrupper och moment är liksom tidigare undantagna från rekommendationen, exempelvis nödvändiga praktiska moment som behöver genomföras på plats. För att gradvis återgå till närundervisning även för övriga elever rekommenderar Folkhälsomyndigheten att maximalt 80 procent av undervisningen ges i form av fjärr- eller distansundervisning. Varje elev bör ges minst 20 procent närundervisning. Rekommendationen gäller till och med den 1 april.

    När det gäller högstadieskolorna är det viktigt att så långt som det är möjligt hålla dem öppna under pandemin. Regeringen har tidigare beslutat att ge högstadieskolornas huvudmän ökad flexibilitet, med möjlighet till distans- eller fjärrundervisning som kan användas om övriga smittskyddsåtgärder inte bedöms vara tillräckliga."

  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-01-23 14:03:46 följande:
    För att förtydliga, kritiken är t.ex. riktad mot att Sverige varit oerhört sena med att anpassa och använda lagarna, och rekommendationerna har varit tandlösa. I många andra länder har det varit tidiga rekommendationer (och lagar när det gått) om att sitta i karantän om någon i hushållet blivit sjuk, sitta i karantän efter resa, använda munskydd, inte samlas mer än ett väldigt litet antal, inte resa etc etc.
    Tro det eller ej, men många andra länder ger också omfattande friheter och rättigheter till sina invånare.

    Ja, tänk hur det fungerade i t.ex. Österrike, Tyskland, Italien, Spanien etc på 30talet, och tänk så lite det har att göra med denna diskussion. 
    Ja, då får jag igen hänvisa till nyttan av att läsa smittskyddslagen för att få en mer nyanserad bild av vad som var möjligt under ett tidigt skede i pandemins utbredning i Sverige.

    Ja, tänk så lite 30-talet har att göra med hur det fungerar nu, ändå är det du som först initierat detta i samband med den skam du känner för Sveriges 30-tal och nuvarande coronahantering inför dina nya landmän - om jag förstod dig rätt tidigare. Men det var säkert ett sidospår som du av någon outgrundlig anledning tog upp tidigare. Vi skiter helt enkelt i detta med historien från och med nu föreslår jag.{#emotions_dlg.flower}
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-01-23 14:13:56 följande:
    Hemskt! Så olika det kan vara.
    Här är alla skolor stängda, det har varit mycket spridning i skolorna.
    På mitt jobb får vi vara max 10% på plats samtidigt, och bara efter tillstånd från management för vart tillfälle. Munskydd på överallt på jobbet, utom i individuella kontor med stängd dörr. Munskydd delas ut.
    Trots det slarvade någon nyligen med munskydd, vips blev det några smittade och massor i hemkarantän för säkerhets skull. 
    Är det en omfattande samhällsspridning av viruset hos er också just nu? 
  • Padirac
    klyban skrev 2021-01-23 14:09:58 följande:
    Och ändå så har vi massor av länder som infört hårdare saker och ändå lyckas sämre.
    Jag tror att viruset är svårstoppat - det är därför alla olika restriktioner i olika omfattning inte ger samma resultat och därför går det inte heller att säga att den ena eller andra restriktionen skulle gett dessa absoluta resutat.

    Precis som du skriver så är länder med hårdare restriktioner lika illa drabbade, eller mer drabbade, eller mindre drabbade. 
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-01-23 14:50:08 följande:
    Och då kan jag återigen hänvisa till att det går att stifta nya lagar om riksdagen vill, och dessutom var rekommendationerna helt annorlunda i Sverige i våras, än i många andra Europeiska länder.

    Nej då förstod du mig inte rätt. Några här tyckte inte jag skulle skämmas å Sveriges vägnar över underliga strategier och uttalanden från politiker, och då försökte jag förklara lite om hur det funkar som utlandssvensk, man får ibland frågor om Corona, 30talet eller Zlatan, och det är inte så kul att redovisa för de konstiga, svenska företeelserna man inte stöder själv. Varken svenskt 30tal eller Zlatan har naturligtvis något med denna diskussion att göra, det var ett kort exempel för ett halvt år sedan.  Så släpp gärna det, och släpp smittskyddslagen, som jag tror att de flesta förstått sig på vid det här laget.
    I allmänhet vore det skönt om folk även kunde släppa paralleller till andra trådar här, folk som skrev på FL för 5 år sedan, och alla hintar om åsikter och språkbruk hos högerextremister, nyauktoritära, nazister, fascister, populister etc som ges i svar till de som inte håller med Anders.   
    Ja, att stifta nya lagar är ju en del av det regering och riksdag sysslar med, så det är ju helt sant. 

    Brukar ni förresten prata om Österrikes -30tal då ni pratar om kriget? 

    Jag har en del internationella kontakter i mitt yrke och frågan kommer ofta upp om det verkligen är sant det som en del media presenterar om Sverige i deras hemländer - de vet förståss att jag inte skäms för vad deras media skriver då verkligheten ofta är betydligt mer komplex än rapporteringen av enskilda företeelser.

    Tror du att Anders har beslutat vilka lagar de har att förhålla sig till?  Jag menar, om man inte håller med Anders men ändå har förstått att lagarna är det som sätter ramar för vad Anders kan göra så verkar det obegripligt att lasta Anders för detta...   

    Nu är det ju iofs inte så att Anders är den som beslutar det du inte håller med om utan det är en myndighet som fattar detta beslut och de har personal, internationella kontakter och ett vetenskap att luta sig mot.

    Men visst, Anders är problemet .. jag läste förresten nyligen att han inte vet vad droppsmitta är - det är väl de på vinbaren som vet mest om droppsmitta har jag hört -  


     
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-01-23 14:57:34 följande:
    Ja det är det, inte riktigt lika mycket som i Sverige, men ändå mycket, fast går nedåt. Där jag bor sköter sig folk i allmänhet (nästan alla) väldigt bra med avstånd, munskydd etc, men i ett par grannstäder vet jag att det är inte lika bra, så det varierar en del. Spridningen via skolor var ett stort problem nyligen, men nu är det ju stängt och smittan går ner.   
    Vet du om spridningen via skolor varit ett problem hela tiden? 
  • Padirac
    klyban skrev 2021-01-23 14:59:09 följande:

    Vore väldigt intressant och veta vad det är som fallerar i de olika länderna, och vad som lyckas.
    För när man tittar på åtgärder så ser man så mycket olika resultat.

    En del verkar mer intresserad att svinga vilt omkring sig, än försöka bena ut varför vissa saker fungerar på vissa ställen och andra ställe inte.

    Hörde att polaren hade testat syresättning med munskydd, de var nere på ~90% syresättning.
    Det kan inte vara nyttigt i längden väl?


    Jag tror att 90% är hanterbart om det inte är över långa tider även om det är jobbigt, KOL-patienter kommer kanske inte upp i dessa nivåer sades det av en läkare jag pratade med.

    Som vanlig kan jag ha missförstått och det finns säkert någon i tråden med yrkeskompetens som kan rätta mig.
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2021-01-23 15:16:05 följande:
    Åh fan, serverar de Bäska droppar på vinbaren. Jag som trodde Bäska droppar var sprit.

    Den här trådens vinbarsperspektiv är ju rena universitetet för oss som inte går på barer nu under pandemin. jag har fått lära mig att vinerna på vinbaren inte är förslutna, det vill säga aldrig varit korkade.

    Och jag som trodde att det fanns mycket korkat på vinbaren.
    Se där, något mer jag inte visste någonting om men fick lära mig. 

    Jag har verkligen inte en aning om vad de serverar på vinbaren, jag har ju hört allt från viner till lättmjölk -  men att det framför allt är ett sätt att fortsätta sitt sociala liv nu då man inte ska träffa nya människor..

    Jag har säkert en timmes bilresa för att hitta en vinbar - men jag skulle nog inte känna igen en om jag så stod framför den. 
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2021-01-23 15:48:14 följande:
    Man kan inte ändra en lag snabbare om man inte får majoritet för det. 
    Enligt en stor del av trådens kritiker är just detta Tegnells fel /de håller nämligen inte med Tegnell.. det är märkligt hur svårt det ska vara att få dem att begripa hur det funkar och att missriktad kritik är meningslös

    Såg du Agendas Pandemispecial? Allt som varit uppe i tråden för att få kritikerna att begripa hur det funkar  förklarades av gästerna.   
  • Padirac
    klyban skrev 2021-01-23 15:55:52 följande:

    Vad är orsaken till den dålig syresättningen tro?
    Är det att man får inte den luft men behöver pga munskyddet, eller är det koloxid som är orsaken?(eller vem vet, kanske en kombo.)


    Men tyckte deras test på ~90% inte lät så bra.
    Undra om någon annan kan testa också, och tex kraftiga masker som 3ppm eller vad de nu heter och se vad det ger för resultat.


    Om munskudden har en utandningsventil (som en del av de masker jag har för att använda med maskiner) ventileras både co2 (och virus) ut.  Sen finns väl de med inandningeventil och de utan ventil.

    Det fins väl ganska mycket syre kvar i luften vi andas ut, eller kommer jag ihåg fel? 

    För att få upp syresättningen med en mask behöver andningen ändras, störrre andetag och ökad frekvens. så det är nog ett samspel mellan olika faktorer som göra att syremätttnaden sjunker beroende på typ av mask
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin