Inlägg från: Pope Joan II |Visa alla inlägg
  • Pope Joan II

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2021-11-07 11:41:27 följande:
    Verkligen! De tokar lagen som djävulen läser bibeln. Inte ändamålsenligt med bred testning, inget mål att identifiera alla fall etc etc, man häpnar!
    Ja, det är ju under all kritik. 
    AndreaBD skrev 2021-11-07 11:58:59 följande:

    Jaha. Snarare någon som äntligen säger det lite klarare:


    "Att testningen inte kom igång snabbare beror på att det inte fanns kapacitet, enligt henne."

    www.gp.se/nyheter/sverige/folkh%C3%A4lsomyndigheten-om-coronakommissionens-kritik-har-sett-till-hela-h%C3%A4lsan-1.58654241


    "Folkhälsomyndigheten fick kritik för att regionerna i början fokuserade på de två första prioriteringsgrupperna. Någonting som flera regioner menat bidrog till att försena den breda testningen.


    ? Det har jag lite svårt att förstå, men det är klart vi måste vara ödmjuka och lyhörda för hur man upplevde det. Den här tesstrategin tillkom på ett regeringsuppdrag där man såg att testkapaciteten inte var tillräcklig.


    Kommissionen skriver även att Folkhälsomyndigheten borde ha varit tydlig med att prioriteringen var ett nödvändigt undantag till dess att alla regioner hade möjlighet att uppfylla sin skyldighet fullt ut.


    Men Karin Tegmark Wisell menar att Folkhälsomyndigheten har varit tydliga.


    ? Om de har uppfattat det så får vi se över vår kommunikation, men det är inte vår uppfattning. Vi tycker inte man kan vara tydligare än att det här är en samhällsfarlig sjukdom, säger Karin Tegmark Wisell."

    Den ödmjukhet och lyhördhet hon talar om finns det inte tillstymmelse till hos den här myndigheten. Det ser man även i det här uttalandet. 

  • Pope Joan II
    Padirac skrev 2021-11-07 11:53:26 följande:
    Det är nog FoHMs jurister du skall tilldela tolkningen  - GD får inte på egen hand tolka lagar och förordningar.
    Tegmark citerade inte några jurister. Inte heller sade hon "Som Padirac berättade..."
  • Pope Joan II
    Padirac skrev 2021-11-07 16:17:13 följande:
    Det där blev väl lite baklänges  Tomte - det är jag som återberättar vad FoHM säger och skriver i sitt material om vilka grunder de har att förhålla sig till, smittskyddlagen som är en juridisk fråga och de bedömningar deras smittsskyddsgrupper gör.  Allt går att hitta på FoHMs sida. 
    Spelar ingen roll vad tomten säger, det finns utrymme i smittskyddslagen för bred testning. Jag delar på varje punkt all kritik som har framförts mot myndigheten, och det gör jag oavsett vad tomtenissar försöker sig på att framföra. 
    klyban skrev 2021-11-07 15:22:41 följande:
    Hon behöver inte citera någon och pga hon konsulterat en eller flera jurister i frågan.
    Du får väl be Padirac berätta för dig hur gången är, det finns på FHMs hemsida. 
  • Pope Joan II
    AndreaBD skrev 2021-11-08 14:29:20 följande:
    Precis. Jag menar, jag antar att man gjorde så snabbt man kunde. Eventuellt blev det lite krångel, tyvärr så är svenska myndigheter inte alltid super snabba/effektiva, men generellt tror jag inte att man har sölat mycket. Att det inte fanns mycket kapacitet för testning i början, det är väl säkert. 
    Med all respekt för ditt och klybbets hobbytyckande och gissningar så litar jag för min del på kommissionens rapporter och utlåtanden. Det känns som om de har lite mer tyngd bakom sina utlåtanden än vad du och solfjäderviftaren har. 
  • Pope Joan II
    Padirac skrev 2021-11-08 19:10:43 följande:
    Jag har uppfattat CK som att de i sitt slutbetänkande i februari kommer att göra bedömningar och utlåtanden om ev avvägningar mellan lagar och åtgärder varit rimliga och kanske rätt eller fel.

    Fram till dess är det en rad konstateranden snarare än skuldbeläggning av aktörerna som gjorts.

    coronakommissionen.com/wp-content/uploads/2021/10/presentation-sverige-under-pandemin-sou-2021_89.pdf

    "Brister bakom den svenska pandemihanteringen

    Beredskapen för att hantera en pandemi har varit undermålig

    Nuvarande och tidigare regeringar borde ha åtgärdat sedan länge påtalade brister i pandemiberedskapen

    Folkhälsomyndigheten eller annan myndighet bör få i uppdrag att följa upp och stödja andra aktörers pandemiberedskap

    Smittskyddslagstiftningen är otillräcklig

    Ansvaret för det svenska smittskyddet är fördelat på många i ett decentraliserat och fragmenterat system

    En betydande del av ansvaret för den faktiska pandemibekämpningen har fått vila på SKR

    Smittskyddsläkarnas ställning är otydlig"
    Som vanligt bryr jag mig lite och ingenting om hur du uppfattar saker. Så varför koncentrerar du dig inte på att kommunicera dina uppfattningar till dem som gillar dina krumelurer? *visslar på klybbet och AndreaBD*
  • Pope Joan II

    Jag ser att klyban mycket omständligt berättar (igen!) att han inte lyssnat till eller läst något av vad kommissionen kommit fram till så här långt. 

    Jag läser också i tidningarna att Europa igen är mycket hårt drabbat, på sina håll extremt hårt drabbat, av en ny och värre våg av covid-19. Sverige ligger precis som tidigare efter och precis som tidigare så tror FHM, Jan Albert och andra att det som händer runtomkring oss inte kommer att hända här. 

    Så vansinnigt att inte utnyttja ett bättre slagläge till att vara mer förberedda, utan istället gång på gång låta sig överraskas av att det visst hände här också. 

  • Pope Joan II
    FDFMGA skrev 2021-11-09 08:39:02 följande:
    Jag tycker Alberts antagande att den relativt höga vaccinationstäckningen i Sverige tillsammans med det faktum att också en relativt stor andel svenskar har immunitet gentemot covid på grund av att de varit sjuka kan komma att innebära att vi framgent kan bli relativt förskonade från ytterligare utbrott.

    I stället för att fnatta omkring med diverse mer eller mindre ineffektiva åtgärder kanske vi helt borde fokusera på att se till att fortsätta att vaccinera - immunitet gentemot covid tycks ju i viss mån vara färskvara.
    Ja, det vore ju kul om du och Albert och FHM har rätt. Låt oss hoppas på det. Vi får göra som FHM gör och noga följa vad som händer. 

    Låt oss titta på medan resten av världen fnattar omkring till ingen nytta. Vaccinera gör vi redan vad jag vet.
  • Pope Joan II
    FDFMGA skrev 2021-11-09 09:52:30 följande:
    Ja, det är alltid kul när två plus två visar sig vara fyra och inget annat, typ som den där trollkarlen i visan som trollade så att åtta blev nitton och nitton blev två. Månne han tillhör kritikerskrået.

    Jag tror alltså att man kan förlita sig på att graden av immunitet i befolkningen avgör smittspridningens möjligheter eller omöjligheter.
    Till min stora förvåning men också glädje säger Tegnell bra saker i DN idag. Han verkar tro och tänka som jag snarare än som du och Albert och FHM i övrigt och det är ju bra.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin