Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-10 21:28:12 följande:
    Då får du först förtydliga vad det är som är svårt att förstå. Konsekvensen av strategin var att 6000 människor miste livet. Supertydligt.

    Om någon i tråden missat något så kan jag leva med det.
    Hur vet du att det strategins fel? Tänk om det hänger på samhällsstrukturer, på organisationen av äldreomsorgen. Vet att du 75 % av dem som dog i våras antigen bodde på äldreboende eller hade hemtjänst? 

    Norge har ett annat system med mindre enheter av äldreboende. Sverige har många olika personal och stora enheter. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-10 22:33:35 följande:
    En ännu bättre strategi är att ta till en par veckors mini-lockdown. Det har funkat i Finland hittills, de städer som hade utbrott fick ner smittspridningen. Men för att det ska fungera, ska man agera genast, man inte ska inte ?noga följa med och se vart smittan tar vägen?, det har man inte tid med. En annan sak som behövs är att alla närkontakter till smittade isoleras, men det gör man ju inte i Sverige.
    Det finns många strategier som kan fungera i olika situationer. Men det måste vara i rätt situation. Tyskland har just bedömt att de behöver en "vågbrytar-lockdown", dvs. de vill snabbt och kort bromsa smittspridningen lite. Det kan vara rätt åtgärd där - tätt befolkad, smittspridning kan öka snabbt. Jag tror det är dock tre  veckor där. Problemet med två veckor kan vara att det kanske inte räcker. Jag kan tänka mig att det tar några dagar tills folk verkligen följer det. Människan är inte så flexibel ibland. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-10 22:37:16 följande:
    Du läste inte stycket jag kopierade, märker jag. Människor ville låta testa sig, men det fick de inte för FHM.
    Det fanns inte kapaciteter, det fanns praktiska hinder. Annars hade man förstås gjort det. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-10 23:04:08 följande:
    Om smittspårningen sker centralt, har man bättre möjlighet att se mönster i hur och var smittan sprider sig. Så sent som i augusti svarade Tegnell på en fråga att man inte riktigt vet hur smittan rör sig i samhället, för att man inte har hunnit samla in data.

    Som samhälle väljer man ju om man hellre betalar lön till smittspårare som hjälper till att hålla människor friska, eller till intensivvårdarna som behövs när människorna har blivit smittade.

    Har du och dina kompisar ringt runt till affärer och gym och sånt också, och berättat att de sannolikt var smittsamma när de senast var där?
    Det kan man bara göra när det finns ganska få fall. Du verkar inte riktigt kunna föreställa dig hur många fall det blir på kort tid när man har en omfattande smittspridning. Man skulle behöva kolla 10.000tals kontakter inom kort tid. Det funkar inte om inte folk själva sköter det till stor del. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-10 23:21:11 följande:
    Hur kommer det sig då att man så ofta sagt ?Vi vet inte vad det beror på? när smittan har kommit in på ett äldreboende, t.ex.?

    Bryter svenskar i hög grad mot uppmaningen att stanna hemma när man är sjuk? Eller kan det vara så att en stor del av smittan härstammar från personer utan symptom?

    Om det var otur och okunskap om det nya viruset som var orsaken till den stora smittspridningen i våras, vad är det nu då? Är det fortfarande otur och okunskap, eller något annat, om man ska förklara i samma termer?
    Allt du spekulerar om där spelar ju inte så stor roll! Om 75 % av dem som dog i våras (och det är så enligt socialstyrelsens undersökningar) bodde i äldreboende eller hade hemtjänst, så är det personalen (och ibland besökande anhöriga) som har smittat dem. 

    Och då kan man ju kolla närmare på om man kanske låter folk jobba där som är lite krassliga, om arbetsledare skiter i detta, huvudsak att man hade personal. Om de skulle vara sjuka utan symptom - hade man kunnat förhindra då att dessa smittar folk? När man knappt visste hur viruset smittar och när man ändå måste ha personal - och om man tar in annat personal, hur vet man att de inte är sjuka? Man hade ju inte så många tester att man hade kunnat testa dem. 

    Att man ska försöka dra lärdom av det och få det att fungera mycket bättre nu - absolut. Men då, under våren, var det minst sagt väldigt svårt. Det kan dock förekomma att något personal ändå blir smittat, t.ex. i sin egen familj och att personen är symptomfri, och även om man testar dem en eller två gånger i veckan, så är inget 100 % säkert. Det är nog därför det nu har kommit in i några äldreboenden igen. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-10 23:36:59 följande:
    Svenska kommuner har ju stängt ner lite här och där, och ni har haft endel skolor på distansundervisning. Det är precis det som gjordes i Vasa t.ex. Det privata näringslivet stängde inte, och den rekommenderade gränsen för folksamlingar var 10 personer, vilket är mera än er begränsning till enbart dem man bor med. Dessutom såg man till att alla som hade varit i närkontakt med de smittade försattes i karantän. Det är kanske det mest avgörande när det gäller att få stopp på smittan, och det gör inte ni. Jag tycker det är märkligt att frivillig karantän för närkontakter aldrig har ingått i de svenska rekommendationerna, men det beror väl på att man inte tror att den presymptomatiska smittspridningen är något man behöver bry sig om.
    Du fick ju ett enkelt svar på det - men du fortsätter. Det finns inte lagstöd för det! 

    Men, de allra flesta går i frivillig karantän ändå. Alla politiker, som kan tänkas vara i riskzonen och alla som jag känner som haft någon smittad i sin omgivning har gjort det. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-10 23:49:24 följande:
    Jag och andra har postat länkar här till olika studier som visar att det finns starka indikationer på att munskydd hjälper mot Corona. Konstigt nog har jag aldrig sett en länk till någon studie som visar att munskydd skyddar föga eller t.o.m. är kontraproduktivt, varken från FHM eller någon här i tråden. 
    Grejen är ju att om man litar på att experterna vet vad de talar om, så har man kanske inte så stort behov att gräva i enskilda studier själv. Det är inte heller helt enkelt att som lekman tyda dessa. 

    Vi har ju också tidigare i tråden tittat på flera studier och jag orkar inte leta fram dessa igen. Tegnell pratade om en studie i Holland, det var inte det här, men Holland har invändningar mot masker:

    www.newsweek.com/netherlands-mask-policy-1522917

    Numera har de väl också börjat med det på bussar och tåg, men de flesta holländare är inte övertygade. Jag hittar inte just den studien nu, och vill inte lägga för mycket tid på det.
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-10 23:57:35 följande:
    www.dn.se/nyheter/vetenskap/amina-manzoor-avstand-visir-och-munskydd-kan-hejda-smittan-men-mer-forskning-kravs/

    www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31142-9/fulltext

    Kan du nu i din tur länka till en studie som säger att munskydd ökar smittorisken?
    INGEN har någonsin påstått att det skulle öka smittorisken. Man behöver ändå inte införa något som inte har bevisat verkan, bara för att det inte gör någon skada heller. 

    Däremot kan man ju ha det frivilligt. Det gör jag också.
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-10 23:57:35 följande:
    www.dn.se/nyheter/vetenskap/amina-manzoor-avstand-visir-och-munskydd-kan-hejda-smittan-men-mer-forskning-kravs/

    www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31142-9/fulltext

    Kan du nu i din tur länka till en studie som säger att munskydd ökar smittorisken?
    Du har ju svaret till Tegnells resonemang redan i första texten! 

    Risken för smitta var uppskattningsvis 2,6 procent när man håller minst en meters avstånd, jämfört med 12,8 procent utan avstånd. Längre avstånd kan troligen ge ytterligare riskminskning.

    Om man nu håller 1, 5 meter eller 2 meters avstånd, så bör risken då vara 0. VARFÖR skulle man då ha en mask? I situationer där man har mindre avstånd - och som man inte kan undvika (!) - då har man ju i regel mask. Alltså om man jobbar med något där man inte kan hålla avstånd. Jag tycker faktiskt det är mer meningsfullt att se till att hålla avståndet. 

    Det enda vore ju kollektivtrafiken. Men det verkar ju som om folk inte smittas där heller. Och där tycker jag också att man kan ha mask. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-11-11 00:23:00 följande:
    Rekommendationerna är ju inga lagar, eller? Då kan man väl rekommendera vad som helst som man tror är bra. Att vaccinera sig mot influensa, t.ex.

    Du i din tur vet kanske inte vad innebörden i frivillig karantän är? Ordet ?frivillig? används just därför att den inte är lagstadgad. Den som reser in till Finland ombeds försätta sig i frivillig karantän. Det innebär att man får gå till jobbet, och man får gå till mataffären, men man ska inte träffa vänner eller röra sig ute bland folk i övrigt, under en 10 dagars period.
    Det är verkligen inte mycket till karantän då! Det jag ser här är att folk faktiskt isolerar sig på riktigt om de misstänker att de kan vara smittade. Det som du beskriver här, är nästan vår vardag. OM man nu är försiktig. Jag har i princip inte umgåtts med folk på fritiden, utanför jobbet och så, kanske några få gånger, men då gärna med lite fysisk distans.  
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin