• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (man) skrev 2020-12-19 18:36:51 följande:
    Japp, just nu är det Tegnel och Regeringen många vill ställa till svars för vårt episka misslyckande. Och det är fullt naturligt i en demokrati förtsår du. För med makt kommer oxå ett ansvar.., och ja det gäller även dina idoler.

    Ledarskap är något man förväntar sig av ledare oavsett om det är höger eller vänster. Likadant är det med att ta ansvar för sina misstag.

    Paradoxalt nog är det snarare du som intar en antidemokratisk och fascistisk inställning till saker när du propagerar för att våra ledare och myndigheter inte får kritiseras. 
    Att de som kallas godhetsknarkare och medlöpare nu kallas antidemokratiska och fascistiska är en inte oväntad utveckling av språkbruket. Men har det med verkligheten att göra? 

    Som vanligt är det de som kränks av att deras argument eller brist på argument påstår att de förhindras från att uttrycka sin åsikt, att de som bemöter argumenten är antidemokratiska och fascistiska.. 

    Denna typ av påståenden går det 13 på dussinet av i den politiska och samhälls-delen av familjelivs forum.

    Jag har nog färre idoler än du har hatobjekt - min mormor hade ett varmt hjärta och en förståelse för männsikor som jag fortfarande beundrar, men några idoler, några som idoliseras, nä det tror jag inte - vi är alla männsikor emd styrkor och svagheter, som försöker så gott vi kan med det som är viktigt för var och en av oss.

    Det är lite intressant att ett bemötade av argument resulterar i påståenden om medlöperi, godhetsknarkare, regimanhängare och annat som inte bara politiserar verkligheten utan också politiserar verkligheten, är du inte med oss är du mot oss, är du inte med oss är du med de andra, du har valt det andra laget.   Just detta är inte ovanligt i dagens värld, det är en vind ab såväl politisering som polarisering som blåser genom så gott som alla samhällen. Man jag tror att du också är en människa som liksom alla andra människor försöker så gott du kan med det som är viktigt för dig - för mig är du varken idol eller hatobjekt.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-19 18:53:10 följande:
    Nu saknas det ju inte karakteriseringar från vänsterhåll heller. Du kanske kan göra en lista på dessa också och ha lika roligt åt den?
    Menar du de som alternativhögern kallar vänterliberaler? 

    medlöpare
    rättrogna
    regimtrogna
    godhetsknarkare

    HAHA
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-19 19:07:04 följande:
    Jag vet inte om jag lyckades lära dig vad lagen mot ministerstyre innebär. REgeringen har rätt så stora möjligheter att styra myndigheterna, men får inte lägga sig i enskilda ärenden. Det är en del av det hela + att enskild minister inte kan gå in och peta i saker utan att ha regeringen med sig. Typ.

    Har du hört talas om att sosseriet brukar gå till val på slogan:"Vård, skola, omsorg". Du verkar inte vara helt överens med regeringen om hur lite makt de har. Decennier av dåliga regeringar har tagit oss hit, till större delen sosse-regeringar då. Då är det ändå just sosse-regeringar som lovat runt men hållit tunt, när det kommer till vård.

    Ja, det är rimligt att kräva ett politiskt ansvar för den situation de försatt oss i. Om man låter detta passera så kommer ingen förbättring att ske någonsin. Trappor städas bäst uppifrån.
    Vad ministerstyre betyder vet jag mycket väl , det var därför jag bemötte en del argument i tråden som byggde på felaktiga premisser om parlamentarismen och förvaltningen i Sverige. Och jag ser att du förstått detta också.

    Har du funderat på vilka minoritesregeringar och majoritetsregeringar som suttit sedan 70-talet? Det är kanske den tiden du hänvisar till med de där decennierna du pratar om?  Vad kan en minoritesregeing göra, vad kan en majoritetsregering göra? Är det ngn skillnad då de tär fler än ett parti som är del av regeringen?

    Hur som helst så tror jag liksom coronakommissionen att det är fler systemfel - och att det inte löses av att de som inte vill ställa krav på bemanning och kompetens inom vård och omsorg, inte ha beredskapslager kan eller kunnat åstadkomma något annat än det som vi nu lever med.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-19 19:13:30 följande:
    Vilka är de tdu klassat som alternativhöger?
    Jag anser att de som kallar 'de som motsätter sig normalisering och samarbete med SD och spridande av SDs propaganda' för politiserad vänster utan andra skäl kan klassas som alternativhöger.

    Sen finns högerflanken av M, SD, MED, NRM, Nordisk Alternativhöger och ett otal andra enskilda som rör sig i dessas tankevärldar, KD skulle med de ord som används i denna tråd av de som använder alternativhögerns vokabulär kunna kallas medlöpare till SD.
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-19 19:11:28 följande:
    Det har du helt rätt i. Det har inte med vänster/höger att göra. Men mitt inlägg var riktat till politiserad vänster såsom fd och padirac. De ylar till som tätt om naveludd, skrikhöger, kluster, trumpnissar, högerextremister o.s.v, men blir tydligen jätteledsna om någon skriver medlöpare.
    Ja, du politiserar probelment - även om du nu säger att det har med andra saker att göra. Får väl se hur länge du klarar balansakten eller om du menar det du skriver
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-19 20:13:40 följande:
    Ja, jag vill minnas att det var nån dåre som trodde att regeringen var folkvald.

    Alla regeringar sitter ju med mandat från ett regeringsunderlag och om man inte kan bedriva sin politik så kan man alltid avgå. Ja, vi har haft borgerlig regering 8 av de senaste 26 åren. Så sosseriet får nog anses ansvariga för situationen vi idag har.

    Varför har sosseriet implementerat de systemfel du ondgör dig över?
    Det var inte länge du höll balansen där - politiseringen kom tillbaks direkt.

    Är det så att du inte vet att det är riksdagsmajoriteten som godkänner regeringens förslag?  Känner du inte till skillnaden mellan regeringens ansvar, myndigheters ansvar, regioners ansvar, kommuners  och vårdgivares  ansvar -  känner du inte heller till  ädelreformen eller hur marknadisering av vården monterat ned bemanning och kompetens?

    Anser du att coronakommissionen har skrivit en politiserad rapport om bristerna i Sveriges hantering av pandemin?
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-12-19 20:43:18 följande:
    Är det så att du inte vet vilka som har riksdagsmajoritet just nu? Känner du till vad landstingens ansvar är just nu? 
    Jodå, det är inte ett parti, inte ens regeringspartiern som har majoritet i riksdagen - bland partierna i regeringen och samarbetspartierna råder delade meningar om en hel del saker, tror du att vården är en del av detta?

    Jag antar att du med landstingen menar det som idag benämns regioner - jag jag vet vad de har för ansvar. Landsting är annars en tidigare benämning (längre i lagtext) för den del av svensk förvaltning som har har ansvar "för uppgifter som är gemensamma för stora geografiska områden och som ofta kräver stora ekonomiska resurser. Till exempel hälso- och sjukvården, kultur, kollektivtrafik och att stärka regionernas tillväxt och utveckling"

    skr.se/tjanster/kommunerochregioner.431.html

  • Padirac
    klyban skrev 2020-12-19 20:31:04 följande:

    Förklara?
    Och de hypotetiska tankarna om att en UK COVID-19 strain har blivit mer smittsam?
    Har den blivit mer smittsam som droppsmitta, eller har kontakt eller luftburet blivit en sak i UK och denna ökning.


    Det komiska är att det berättade jag redan i det citerade av dig.


    Jag tror att det ska till mycket omfattande mutationer för att virusets ytterhölje ska förändras, jag vet inte om du kommer ihåg diskussionen om vad som kännetecknade virus som klassades som luftburna? De luftburna har inte ett hölje som SARSCOV2-virusets lipidhölje. 

    Jag vet inte om det finns coronavirus som inte har lipidhöljet, Viruset som ger oss vinterkräkksjuka har inte detta lipidhölje.
  • Padirac
    klyban skrev 2020-12-19 21:34:54 följande:

    Så den smittsamma UK strainen har höljet kvar?
    Är det rätt uppfattat, eller vet man inte än?


    Vad krävs för att COVID-19 ska bli en kontaktsmitta?


    sars-cov2-19 kan smitta genom indirekt kontaktsmitta om du tar på någonting som har virus på ytan och sedan smittar dig själv, annar är vanlig kontaktsmitta genom att du berör en annan människa som har smittan någonstans på kroppen och på så sätt får den på/ i dig. De exempel som ges på detta är bakterier i sår, hudinfektioner, skabb.

    Droppsmitta är som sagt tidigare små eller stora droppar som kommer med utandningsluften - sars-cov2 smittar främst genom denna överföring.

    Aerosoler är små droppar och räknas oftast till droppsmitta, men aerosoler sprid geom luften så en del kallar den luftburen,

    men som vi hittade material på tidigare i tråden så vad definitionen på luftburen smitta virus som blåste omkring i dragen av människor då de låg på golv, andra ytor, damm mm. de luftburna virusen kan inte ha ett lipidhölje för då torkar de ut, eller torkar fast och avaktiveras då skyddshöljet torkar,

    För att sars-cov2 ska 'bli' luftburen smitta måste man räkna aerosoldroppar som luftburen, men det r alltså inte samma sak som de 'vanliga' luftburna virusen med hårt hölje.

    Kontaktsmitta av sars-cov2 kanske kan uppstå om du smakar på ngn smittad(-s mun/nässlemhinnor med virus eller andra kropsvätskor som innehåller virus, tex fekalier) som en av kritikerna föreslog, eller som en av andreaBDs elever som slickar på det mesta.

    Smitta genom fekalier kallas för övrigt tarmsmitta, sen finns blodsmitta, men jag har inte hört att sars-voc2 skulle smitta genom blod som HIV gör.
     
  • Padirac
    klyban skrev 2020-12-19 21:34:54 följande:

    Så den smittsamma UK strainen har höljet kvar?
    Är det rätt uppfattat, eller vet man inte än?


    Vad krävs för att COVID-19 ska bli en kontaktsmitta?


    Wikipedia gör gällande att ytor som har vinterkräksjukans virus calicivirus vilka saknar lipidhölje svårligen kan desinfekteras med sprid, men att klorin går bra

    Jag uppfattar det som att de mutationer som skett inte påverkar höljet, det är mindre ändringar. 

    Som sagt, jag vet inte om det finns andra coroanvirus som saknar lipihöljet. 
  • Padirac
    klyban skrev 2020-12-19 21:29:30 följande:

    Nu var det inga fantasier, utan en fundering och spekulering på vad det innebär att COVID-19 anses mer smittsamt.


    Är det pga droppsmittan blivit mer viril, kan det  vara för det blivit en kontaktsmitta, eller tom kanske blivit luftburen.
    Det är frågor för fakta, forskning och saklighet med en röd tråd för uppnå konsensus.


     


    Och mina fantasier, det är att med en knäppning med fingret får COVID-19 att försvinna, men jag hänger mig inte till fantasier.
    Dock kan man undra, men undra är inte fantasier, utan frågor!
    Men detta visste du allt redan.


    Ja, äldre på hem kan man aldrig riktigt skydda, pga den stora personal man har.
    Men man måste kunna göra nått inför influensasäsongen och de äldre inom vården.


    Dock verkar inte den viljan finnas bland viss, vilket är udda och man undrar varför man inte ser sina äldre släktingar och närstående som tillräckligt viktiga att försöka skydda.


    Av alla olika varianter som finns av sars-cov2-viruset så blir människor mer eller rmindre sjuka, får mer eller mindre virus i luftvägar och utandningsluft, dtta förutom de personliga skillnaderna so ingen riktigt vet varför det är så.

    Du kan läsa om olika varianter här: det är spännande läsning om olika varianter förekomst och annat.

    assets.researchsquare.com/files/rs-89876/v1/1d350cb1-b328-46a6-81a1-cb65a4baeb27.pdf

    www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2020.25.32.2001410

    Figure 2

    Figure 3
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin