Anonym (win) skrev 2020-01-20 08:14:07 följande:
40-talisterna är mellan 71 och 80 år i år.
De är redan avklarade när det gäller att ta dem ur tjänst och in i vårdbehovet. Det är inte 40-talisternas fel att vårdköerna växt kraftigt de senaste åren.
www.helahalsingland.se/logga-in/13-000-i-ko-t...
13000(!) personer i kö till ögonvården. I ett enda landsting. IVO larmar om risk för skador pga väntetider.
Om det är den aspekten på "trygg i Sverige" vi vill prata om.
En del orsaker till vårdköer finns beskrivna i länken till läkartidningen som jag tidigare länkat till tidigare
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningens-sammansattning/befolkningsstatistik/pong/tabell-och-diagram/helarsstatistik--riket/befolkningsstatistik-i-sammandrag
https://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Vardutveckling/2016/11/Utveckling-av-medicinsk-kunskap-styr-organisation-av-sjukvard/Padirac skrev 2020-01-18 01:57:16 följande:
De problem som finns inom sjukvården beror i huvudsak på strukturrationaliseringar som gjorts inom området.
99% etniska svenskar? Vet du ens vad du pratar om?
Hur många utrikes födda fanns i Sverige 1960?
www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-am.../
Svaret är 4% - så uppenbarligen menar du en tid långt innan 60-talet..
Så hur såg då sjukvården ut årtiondena före 1960...
www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Va.../
"Utvecklingen under 1900-talet fram till i dag
Infektionssjukdomarna var under första delen av 1900-talet dominerande och upptog en stor del av sängplatserna på sjukhusen. Patienterna kom ofta in akut och stannade på sjukhuset under en längre tidsperiod. Många patienter fick i efterförloppet kroniska besvär.
Dödligheten var initialt hög. Mortalitet blev ett vanligt mått som användes för att värdera resultatet av vårdverksamhet [2]. Genom att antibiotikabehandling inleddes under 1950-talet fanns goda utsikter till bot för patienter med infektioner"
"Medicinsk kunskap och organisationsstruktur
Den medicinska kunskapsutvecklingen är komplex och beskrivs här för enkelhetens skull med hjälp av fyra medicinska nivåer [4]. I dagens vårdorganisation finns en blandning av medicinska tillstånd med olika nivåer representerade, vilket kan orsaka både medicinska och organisatoriska effektivitetsproblem.
Symtom?diagnos. På den lägsta kunskapsnivån är fokus att beskriva och benämna tillståndet med namn och att kunna bestämma diagnos. Det saknas ofta adekvat behandling. Många patienter i primärvården söker för symtom som aldrig blir sjukdom. Om dessa tillstånd, t?ex kroppsliga sensationer och oro för sjukdom, finns det dålig kunskap. "
Vilken nivå befann sig då sjukvården på under tiden du fantiserar om?
Så sent som på 70-talet befann sig alltså sjukvården på den lägsta medicinska sjukvårdsnivån som beskrivs.. feodal struktur..
Det du försöker inbilla dig själv och möjligen andra om svunna tiders sjukvård har alltså ingen som helst förankring i verkligheten och beskriver inte på något sätt den värld som fanns för 40 eller 50 år sedan eller tidigare.