• Anonym (Korven)

    Äter jag för mycket?

    Igår lagade jag korvstroganoff till lunch. Jag använde en hel kalkonfalukorv, 2 gula lökar, 1 paprika, 1/2 zucchini pch en halv burk vita bönor. Lagade dessutom 4 portioner ris.

    Åt stroganoff och ris till lunch och middag igår och till lunch idag. Har på dessa tillfällen ätit upp allt ris och har typ en halv portion stroganoff kvar. Har inte ätit mig proppmätt vid måltiderna utan känt en enligt mig lagom mättnadskänsla. Men blir lite fundersam när jag inser att jag ensam ätit en hel falukorv och tillbehör inom loppet av ett dygn! Vad tycker ni, är det normalt eller för mycket mat?

  • Svar på tråden Äter jag för mycket?
  • Anonym (Korven)
    huskur skrev 2017-09-02 20:25:24 följande:

    Men du ammar altså! Då behöver du ju extra! Hur mycket har jag dock ingen aning om. Finns säkert info om det någonstans.

    Vitaminer och fibrer får du med grönsaker och frukt. Mindre mättat fett=mindre falukorv. 


    Haha- får väl dra ner på falukorven antar jag.... I blame my parents, är typ uppfödd på falukorv och makaroner
  • huskur
    Anonym (Korven) skrev 2017-09-02 18:16:10 följande:
    Så gör jag med. Har inte lyxen med diskmaskin så jag njuter de dagar maten räcker så att jag slipper diska kastruller Men visst finns det en poäng i att laga mat varje dag och frysa in, blir ju mer allsidig kost ...
    Har inte heller diskmaskin och gillar inte heller att diska eller laga mat i onödan. Men när jag lagar, så lagar jag rätt mycket på en gång och fryser in i portionsburkar. Tar upp ur frysen på kvällen eller efter frukost och ställer i kylen så tinar de av sig själva. Tar ingen tid från mig så att säga. Sen när jag kokar potatis/ris/pasta lägger jag i en grej och ångkokar grönsakerna där, och ovanpå det lägger jag talriken (med lagom glipa, så det inte kokar över!) med maten som tinat. Överst locket. = minimalt med disk och jobb. Under tiden det kokar gör jag sallad. Mat är gott!Glad
  • Aniiee
    Anonym (Korven) skrev 2017-09-02 19:24:41 följande:
    Japp, helt rätt, några deciliter matlagningsgrädde på det Jasså tycker du risportionerna på förpackningen är stora?! Hade någon frågat mig hade jag sagt att de var små.... kanske har lite skev bild av portionsstorlekar ändå... 5 portioner på 3 måltider känns inte rimligt, tack för åskådliggörandet. Tränar inte så gör inte av med mycket av någon sådan anledning men ammar så kanske gör av med lite mer energi där. 2 portioner mer energi känns dock tveksamt.

    Får nog anses normalviktig med 62 kg fördelat på 169 cm, sannolikt normal metabolism, normalbra matvanor i övrigt. Inser att jag bör minska mina portioner något. Gissar att det tar några veckors kämpande men att magsäcken därefter krymper.

    Någon som har erfarenhet av hur lång tid det tar att anpassa sig till lite mindre portioner?
    Det kan lika gärna vara jag som har skev syn på ris =P Men ofta tycker jag att sånna där mät-livsmedel 8ris, pasta, couscous, osv) känns som att de är beräknade på att BARA äta just den saken, utan tillbehör. Då är de, enligt mig, fortfarande stora, men inte så löjligt stora.

    Ja, du är ju normalviktigt, så, så jag säger, låt aptiten avgöra hur mycket du äter. Kanske behöver du dela upp maten på fler gånger? Dvs behöver något mellanmål, och aningen mindre portioner i huvudmålen? Svårt att säga för en utomstående. Men eftersom du, enligt vad du testade på slv, behöver mer fibrer och mer vitaminer, kanske du ska lägga dig till med att äta (mer) frukt någon gång om dagen, som mellanmål eller efterrätt?

    bara fria tankar....
    Litter your world with your gems of thoughts and deeds
  • Anonym (Korven)
    huskur skrev 2017-09-02 20:44:35 följande:

    Har inte heller diskmaskin och gillar inte heller att diska eller laga mat i onödan. Men när jag lagar, så lagar jag rätt mycket på en gång och fryser in i portionsburkar. Tar upp ur frysen på kvällen eller efter frukost och ställer i kylen så tinar de av sig själva. Tar ingen tid från mig så att säga. Sen när jag kokar potatis/ris/pasta lägger jag i en grej och ångkokar grönsakerna där, och ovanpå det lägger jag talriken (med lagom glipa, så det inte kokar över!) med maten som tinat. Överst locket. = minimalt med disk och jobb. Under tiden det kokar gör jag sallad. Mat är gott!


    Mycket snygg och tids-och diskeffektiv lösning måste jag säga! Men vad är det för "grej" du lägger i? Jag har en "grej" för ångkokning som man ställer i kastrullen men den står bara några centimeter fr botten, så det kan ju inte vara en sådan?
  • huskur
    Anonym (Korven) skrev 2017-09-02 18:16:10 följande:
    Men visst finns det en poäng i att laga mat varje dag och frysa in, blir ju mer allsidig kost ...
    När man fryser in behöver man inte laga mat varje dag, mer än kolhydrattillbehör i form av potaits/pasta/ris o.s.v.  Bara att ta upp en portionsburk ur frysen på kvällen och ställa i kylen.

    Med tanke på att du ammar, så kanske den här länken är mer passande:
    www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/ammande
  • Anonym (Korven)
    Aniiee skrev 2017-09-02 20:50:03 följande:

    Det kan lika gärna vara jag som har skev syn på ris =P Men ofta tycker jag att sånna där mät-livsmedel 8ris, pasta, couscous, osv) känns som att de är beräknade på att BARA äta just den saken, utan tillbehör. Då är de, enligt mig, fortfarande stora, men inte så löjligt stora.

    Ja, du är ju normalviktigt, så, så jag säger, låt aptiten avgöra hur mycket du äter. Kanske behöver du dela upp maten på fler gånger? Dvs behöver något mellanmål, och aningen mindre portioner i huvudmålen? Svårt att säga för en utomstående. Men eftersom du, enligt vad du testade på slv, behöver mer fibrer och mer vitaminer, kanske du ska lägga dig till med att äta (mer) frukt någon gång om dagen, som mellanmål eller efterrätt?

    bara fria tankar....


    Ska jag vara ärlig så fick jag resultatet 0 g på fiber. Nu är väl inte alla dagar som idag men fick en tankeställare.... tror på din idé med fler små mål, dels för att få in lite frukt (är ju inte jättegott om jag ska vara ärlig), dels för att magsäcken inte ska bli uttänjd av stora portioner. Tack för tipsen!
  • Anonym (Korven)
    huskur skrev 2017-09-02 21:31:53 följande:

    När man fryser in behöver man inte laga mat varje dag, mer än kolhydrattillbehör i form av potaits/pasta/ris o.s.v.  Bara att ta upp en portionsburk ur frysen på kvällen och ställa i kylen.

    Med tanke på att du ammar, så kanske den här länken är mer passande:

    www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/ammande


    Tack!
  • Anonym (Matvrak)
    Aniiee skrev 2017-09-02 18:41:04 följande:

    Det beror ju på så mycket. är 500 g korv för mycket? Tja, vi brukar räkna 100 g korv per portion, men å andra sidan beror det på hur matigt/maffigt resten var. Lite lök, paprika, zucchini och en halv burk bönor, ja det är rätt maffigt, men inte överdrivet. Kanske någon grädde på det? Då vill jag säga att du ätit kanske 5 normalportioner på 3 måltider, men å andra sidan kanske du behöver det för att du gör av med mer än normalmycket energi av någon anledning.

    Risportionerna i Sverige (om män mäter enligt förpackningarna) är ju GIGANTISKA. Säger jag som är van vid att äta ris morgon, middag, kväll. Men jag är kanske inte så vansinnigt stor i maten ibland, heller. Men för mig och ugan blir 2 portioner ris enligt förpackningen mer än 3 portioner. Typ 3 1/4.

    Sen beror det ju på andra saker också hur mycket som är normlat för dig. Vikt, hur mycket du rör dig, metabolism, allmänhälsa, övrig mathållning, osv......


    Litter your world with your gems of thoughts and deeds
    Gigantiska när det gäller allt utom soppa där 2.5 dl anses vara en portion oavsett om det är en slät tomatsoppa eller en gulaschsoppa.

    Men Ts äter inte så mycket kalorier per portion så att hon äter mer är inte så farligt. Dock skulle jag rekommendera att lägga till mycket mer grönt till maten och dela stroganoffen i 4 eller 5 portioner.
  • huskur
    Anonym (Korven) skrev 2017-09-02 21:31:31 följande:
    Mycket snygg och tids-och diskeffektiv lösning måste jag säga! Men vad är det för "grej" du lägger i? Jag har en "grej" för ångkokning som man ställer i kastrullen men den står bara några centimeter fr botten, så det kan ju inte vara en sådan?
    Jo, med ris funkar det bra och med potasien funkar den skapligt ovanpå potatisen. Vid pastakok blir det vattenkokt och iskar upp den efter ett tag. Man får experimentera lite. Men har faktiskt nyligen skaffat en som hängs i överkanten på kastrullen, har inte testat den ännu. 
  • huskur
    Anonym (Korven) skrev 2017-09-02 21:37:37 följande:
    Ska jag vara ärlig så fick jag resultatet 0 g på fiber. Nu är väl inte alla dagar som idag men fick en tankeställare.... tror på din idé med fler små mål, dels för att få in lite frukt (är ju inte jättegott om jag ska vara ärlig), dels för att magsäcken inte ska bli uttänjd av stora portioner. Tack för tipsen!
    Oj! 0 g fibrer! Ett svårslaget rekord!Skrattande Men då får det ju plats massvis med grönsaker och bröd och frukt. Mumsa på!Glad
  • ploffsan

    Falukorv är ju inte jättenyttigt, just processat kött varnar ju who för att det ökar cancerrisken. Ris tar av naturen åt sig större arsenikmängder än andra livsmedel så just den rätten är nog inte rekommenderat att äta för mkt av. Om man äter för mkt brukar det visa sig genom att man går upp i vikt och blir överviktig, blir man inte det är det väl svårt att argumentera för att man äter för mycket.????

  • Anonym (Korven)
    huskur skrev 2017-09-02 22:07:48 följande:

    Oj! 0 g fibrer! Ett svårslaget rekord! Men då får det ju plats massvis med grönsaker och bröd och frukt. Mumsa på!


    Haha, ja så kan man ju se det fr den ljusa sidan
  • Anonym (Korven)
    huskur skrev 2017-09-02 22:01:18 följande:

    Jo, med ris funkar det bra och med potasien funkar den skapligt ovanpå potatisen. Vid pastakok blir det vattenkokt och iskar upp den efter ett tag. Man får experimentera lite. Men har faktiskt nyligen skaffat en som hängs i överkanten på kastrullen, har inte testat den ännu. 


    Ska helt klart testa, verkar vara en teknik som passar mig...
  • Anonym (Korven)
    ploffsan skrev 2017-09-03 17:03:33 följande:

    Falukorv är ju inte jättenyttigt, just processat kött varnar ju who för att det ökar cancerrisken. Ris tar av naturen åt sig större arsenikmängder än andra livsmedel så just den rätten är nog inte rekommenderat att äta för mkt av. Om man äter för mkt brukar det visa sig genom att man går upp i vikt och blir överviktig, blir man inte det är det väl svårt att argumentera för att man äter för mycket.????


    Jo det har du väl rätt i... men om man äter lite för mycket i så här "unga" år så kanske man klarar sig fr större övervikt så länge metabolismen är rätt bra. Men den går ju ner med åldern som jag förstått det och då kanske vikten börjar skena. Sedan har jag gått upp ca 4 kg de senaste 5 åren och det måste ju bero på fel eller för mycket mat även om det är en väldigt liten viktökning på så lång tid. Graviditskilona har jag gått ner och väger som innan så det kan jag inte skylla på...
  • legomum

    Har du svårt att få i dig frukt och grönt så rekommenderar jag att du gör smooties och eller gröna juicer. Kan bli lättare att få i sig (och väldigt gott hehe).

    Annars kan du ta och purea massor av olika grönsaker och ha i maträtterna så känner du varken smak eller konsistens.
    Finns veganska maträtter som är vansinnigt goda.

    Att äta grönsaker från skål är som sagt var inte det enda alternativet för en sundare livsstil.

  • huskur

    På tal om grönsaker, så märkte jag tidigare att jag drog mig för att göra sallad. Kom på att det var för att jag inte gillade att dra fram en skärbräda och att det "tog lång tid" att skära, samt att jag tyckte det var jobbigt att röja plats på köksbordet för skärbrädan. (Mitt kök är inte byggt så välplanerat.)

    Men jag upptäckte att det gick mycket fortare, enklare och blev mindre disk när jag istället använde kökssaxen, och helt enkelt klippte ner grönsaksbitar i en liten bunke, hällde på en liten skvätt olivolja och vinäger. Om kökssaxen hänger så att man inte behöver leta efter den, så försvinner ytterligare ett störningsmoment.

    Om du ändå inte vill greja med salladen varje dag, och har plats i kylen, så kan du i stället göra en veckosallad som förvaras i kylskåpet i en stor bunke, och som man tar en slev av direkt ur kylskåpet till talriken. Olika recept på veckosallad finns på nätet.

Svar på tråden Äter jag för mycket?