• JTA

    Moderaternas moraliska haveri och vägen mot botten

    Världsmedborgare skrev 2017-02-16 14:20:38 följande:

    Ja inte beror bristen på personal inom dessa yrken på invandringen, det är ett problem vi/staten helt skapat på egen hand.

    Och inte blir det bättre när politker säger att bl.a. Bl.a. Bl.a.


    Intressant att man kan vara så kritisk mot samhällsutvecklingen utan att med ett ord ta med den största samhällsförändringarna vi sett. Är det månne så invandring inte FÅR vara bidragande orsak till någonting negativt? Axiomatiskt.
  • JTA

    Sitter på mobilen så det är svårt att skriva längre texter. Låt mig bara säga att ni verkar tro att populismen uppstått av sig självt, utan orsak. Och när populismen självdött är också hela problemet borta. Det torde vara ett stort misstag. Exemplet SD borde ha lärt er något. Så många klantskallar och misstag. Och att kalla Åkesson skränig är ju löjligt, mindre karismatisk partiledare är ju svårt att tänka sig. Media har länge gjort allt de kunnat, ändå växte från 5,9 till nuvarande 15-20 procent. Problemet som de inte insåg, och ni nu fortfarande inte förstått, är att SD:s och populismen framväxt har en ORSAK och den försvinner inte hur mycket skit om SD man än lyckas dra fram. Ni förstår inte hur SD kan söt då framgångar för ni förstår inte vad folk ser och känner. Ni har helt enkelt allt för dålig kontakt med verkligheten.

  • JTA
    Världsmedborgare skrev 2017-02-16 19:57:43 följande:
    Menar du att den flyktingvåg som vi nyligen haft skulle vara den största samhällsförändringen vi sett i Sverige?

    Herregud, den invandringen är ju ingenting i jmf med t.ex övergången från bondesamhället till industrisamhället, eller från det senare till tjänstesamhället, och det löste vi utan att vi drabbas av nån total samhällskollaps.
    Där pratar vi förändringar av hela samhällsstrukturen som påverkat Sverige ut i minsta byhåla.

    Så vad är lite invandring att bråka om, en invandring som stora delar av Sverige inte ens märkt av på nåt påtagligt sätt.

    Ska vi hårddra det, så är det bara delar av storstadsområdena som drabbats negativt i vissa avseenden.
    Jämför det med dom stora samhällsomvandlingarna, som drabbat över 90% av Sveriges samhällen negativt inom de flesta områden.

    Ja det är troligen så enkelt, att invandringen inte är det jätteproblem som det från vissa håll framställs som.
    Men den ges skulden till det mesta, ja t.o.m problem vi dragits med under lång tid skylls på invandringen, som bostadsbristen.
    Vi kanske istället ska vara tacksamma för att invandringen gjorde så att vi inte längre kunde skjuta bostadsbyggandet på framtiden.
    Vi kanske ska vara tacksamma för att invandrarna gjort så att personalbristen blev så påtaglig i skola, vård och hos rättsväsendet, att det nu äntligen händer nåt konkret.

    Självklart är det inget att vara tacksamma över att vi nu ser problemen tydligare, och att vi konkret drabbas av dom.
    Men sak är säker, det är absolut inga nya problem som orsakats av invandringen, den har bara tvingat oss att göra nåt åt dom gamla problemen, och att inse att det inte längre duger att spara, skjuta allt på framtiden, eller tro att det privata ska lösa allt åt oss.

    Och jag är jävligt tacksam för att det har hänt. smile1.gif
    Ja, den största samhällsförändringen, någonsin. Möjligtvis med undantag för den av invandring också orsakade övergången till bondestenåldern för sextusen år sedan. Förändringarna till industri- och informationssamhällen har varit organiska - långsammare och genomförda av dem som de berört. Ej jämförbar med dagens snabba förändring genom massiv invandring av kulturellt avlägsna personer med lågt humankapital, som vi måste transformera till att bli samhällsnyttiga. 

    Och förändringen påverkar nu minsta håla i landet, tro inte annat. Flyktingar inkvarteras i alla lokaler man kan hitta och tar plats i skolor och vårdcentraler. När statsbidragen om typ ett år upphör för de hundratusen som kom under 2015 och de dessutom börjar ta hit anhöriga kommer den fulla ekonomiska konsekvensen att slå riktigt hårt mot dessa redan tidigare rätt fattiga kommuner.

    2004 var vi nio miljoner, 2017 är vi tio miljoner. En oerhört snabb demografisk förändring, driven av invandring. Att en ökning av befolkningen med 11 % på 13 år inte skulle ha någon betydelse för tillgången till bostäder är absurt. Att det inte skulle ha någon betydelse för personaltätheten inom skola och omsorg är bisarrt att tänka sig. Flyktinginvandring kan inte motiveras vare sig ekonomiskt, socialt eller etiskt. Att vi skall vara tacksamma över de stora problem den orsakar oss är vansinne.
  • JTA
    nihka skrev 2017-02-16 22:45:49 följande:
    Jag är inte sakfrågan, men du hamnar alltid där. Jag vill inte diskutera min person. Fatta det nån gång. Så länge du halkar in på personen håller du dig inte alls till sakfrågan. Fatta det också.

    Mindre och ovidkommande detalj för dig ja. Inte för mig. För mig är det CENTRALT att SD står för en rasistisk assimileringspolitik. Det är en ideologi och värdegrund som alla deras beslut och mål vilar på. Det går inte att bortse från och jag kommer aldrig tycka att det är vettigt.
    OK nihka. Simma lugnt. 
  • JTA
    FDFMGA skrev 2017-02-16 21:25:43 följande:
    Klart att populismen inte är densamma över tid och att den inte upphör i och med att den nuvarande högervågen alltmer blir till plask i ankdammen.

    Liksom att de bakomliggande faktorerna som triggat den här vågen kommer att finnas kvar och det kommer alltid att finnas personer vars verklighet är så inskränkt att de inte kan eller vill se annat än att det är invandringen som är roten till allt ont.
    Det är inte populismen som kvarstår, det är orsaken till den som blir kvar. Det finns en orsak till att SD vuxit så snabbt, trots att SDarna är så klantiga och partiledaren så otydlig och frånvarande.

    Man behöver inte tycka att invandring är roten till allt ont för att vilja rösta på SD. Det räcker långt att inse att invandring av den typ och volym vi haft ett bra tag inte är försvarbar, och att inga andra partier vill ta den frågan. Det räcker att se att verklighetsbeskrivningen som de övriga partierna står för stämmer dåligt med vad man ser själv varenda dag. Man måste förstå att många i det här landet inte vill ha den förändring som etablissemanget genomför.

    Nu har situationen förstås förändrats det senaste året. Sossarna och MP har redan implementerat mycket av SDs asylpolitik, och den är tråden handlar om att M har närmat sig SD. Men i den här branschen är det inget vidare att vara tvåa på pucken så SDs popularitet lär så vitt jag kan förstå bestå. Sorry.
  • JTA
    nihka skrev 2017-02-16 23:38:39 följande:
    Du behöver inte bekymra dig. Simma lugnt smile2.gif
    Varför behöver jag inte bekymra mig?
  • JTA
    nattuw skrev 2017-02-16 23:36:30 följande:
    Helt OT
    Jag håller på att läsa "Min europeiska familj de senaste 54000 åren" av Karin Bojs. Tyvärr var den inte så intressant som jag hoppats på och det märks att den är skriven av en journalist snarare än en forskare.

    Eftersom du tycks ha ett intresse för DNA arkeologi så undrar jag om du har något tips på böcker i ämnet. Sidan du länkade till är nog intressant men jag är så omodern att jag föredrar böcker.
    Ja, det är himla spännande. Arkeologernas ofta vidlyftiga teorier byggda på skört källmaterial får sig en duvning av naturvetenskapliga hard core-fakta.

    Bojs två böcker är nog de som finns, åtminstone på svenska. Grejen är att det här forskningsområdet utvecklas i rasande takt, med nya rön och resultat varje månad. Eupedia, som jag länkade till, har en massa bra artiklar. Annars är det forskningsartiklar och bloggar som gäller, men de är ofta riktigt svåra eller ogenomträngliga. Eurogenes är en blogg som förefaller adekvat. Åsså finns det förstås hur mycket och djupt som helst att läsa om genetik i allmänhet.
  • JTA
    nihka skrev 2017-02-17 00:23:51 följande:
    Vilken tröttsam SD-retorik. Nej, ingen har implementerat SDs politik. Invandring har alltid reglerats upp och ner i det här landet helt utan SD och så skedde även under 2016. Ingen har haft något ur SDs ideologi bakom sina beslut. Vi försökte hjälpa så många som möjligt så länge som möjligt men trycket blev till slut för stort. Naturligtvis finns det gränser för allt, men och tänjer man inte på gränserna vet man inte var de finns.

    Men nu har M närmat sig SD med den följd att M rasar. De har helt och hållet sig själva att skylla för det. SDs impopulatitet lär så vitt jag förstår bestå. Inte sorry.
    Det stycke som du kommenterar var en argumentationsmässig bisats till mitt tes att man måste förstå populismens orsaker om man skall förstå dess uppgång och eventuella fall. Vad jag ville säga med stycket är att den realpolitiska situationen ändrats rätt mycket sedan sommaren 2015. Eftersom S och MP tvingades ta sitt ansvar och införa gamla SD-krav som gränskontroller, tillfälliga uppehållstillstånd, begränsad anhöriginvandring etc så har man till en del förlorat den moral high ground som man tidigare ansåg sig ha. I september 2015 sade Löfven "mitt Europa bygger inga murar", några månader senare kunde man konstatera att det gjorde han visst.

    Så om du vill får du gärna tillföra någonting till diskussionen om orsakerna till populismens uppgång och varför den skulle vara på väg att falla, istället för att diskutera den här bisatsen.
  • JTA
    nihka skrev 2017-02-16 23:53:25 följande:
    Och övergången till IT-samhälle. Sedan tänker jag på den utveckling som gjorde det möjligt för kvinnor att försörja sig själva och hur det har ändrat samhällsordningen i grunden.
    Det här inlägget som du tummar upp besvarade jag i inlägg nr 442. Du får gärna kommentera det.
  • JTA
    FDFMGA skrev 2017-02-17 10:11:59 följande:
    Kort svar, just nu iallafall.

    Nej, det finns väl få om ens någon somverkligen anser att invandring är roten till allt ont, men i den populistiska retoriken framställs invandringen ofta som om den vore det.

    Påståendet att populister ger - och vi ha - enkla svar på komplicerade frågor är trots att det är uttjatat relevant.

    Den främsta orsaken till högerpopulismens framgångar är enligt mig att den relativt ostört har fått muta in invandring som sitt eget område - det vill säga att den har fått möjlighet att ge ett enkelt svar till människor som av olika orsaker känner sig rädda, åsidosatta, förfördelade etcetera.

    Själv ser jag mig som ateist på det här området, jag skulle inte ens vilja tro på att det handlar om invandring om jag kunde. För mig handlar det i stället om en framtidsoro mot bakgrund av de enorma förmögenhetsomfördelningar som skett, mot bakgrund av globaliseringen, mot bakgrund av ökande klyftor mellan land och stad, mellan "fattiga" och rika och mot bakgrund av klimathotet.

    Om du är intresserad av genetik så kanske du också är intresserad av biologi. Bland många djur finns det ett beteende som innebär att de gör något helt irrelevant inför en situation de inte kan hantera, fåglar kan börja putsa fjädrrna i stället för att reagera som de "borde".

    Högerpopulismen modell SD är ett putsbeteende.
    Populism är per definition (för) enkla svar på svåra frågor.

    "Den främsta orsaken till högerpopulismens framgångar är enligt mig att den relativt ostört har fått muta in invandring som sitt eget område - det vill säga att den har fått möjlighet att ge ett enkelt svar till människor som av olika orsaker känner sig rädda, åsidosatta, förfördelade etcetera."

    Det är kan jag både stämma in i och känna att det missar det grundläggande: Ja, högerpopulismen har ostört kunnat profitera på att folk är oroliga för invandringen. Eller snarare, högerpopulismen har uppstått pga att politikerna underlåtit att agera på folks oro med mer än att försöka undertrycka den. Men problemen med invandring och integration är inte hjärnspöken, det är ett faktum att invandring är en signifikant bidragande orsak till de flesta av våra samhällsproblem. Ta bara fattigdom - vi har på bara ett par decennier lyckats skapa en alldeles ny underklass genom invandring. Förmögenhetsomflyttning har lite med det att göra, för svenskarna själva har knappast blivit fattigare i absoluta siffror. Till och med klimatet lider av invandring - det drar betydligt mer resurser per capita att leva uppe i höga Nord med vårt bistra klimat än vad det gör i sydliga länder. Att flytta stora folkmängder hit är kostsamt även för miljön.

    Visst är det så att den oro à la fin-de-siecle vi kan observera har med mer än invandring att göra. Men invandring är ett problem och att underlåta att göra någonting åt är enligt min mening den främsta anledningen till populismens framväxt i västvärlden. I Sverige är invandringen den helt avgörande komponenten.
Svar på tråden Moderaternas moraliska haveri och vägen mot botten