• JTA

    Moderaternas moraliska haveri och vägen mot botten

    FDFMGA skrev 2017-02-15 08:22:51 följande:
    Hm, min speciella etniskt svenska kontext är att det inte är så viktigt med etnicitet för mig.

    Jag undrar hur den etniciteten, eller kulturella kontexten, ska kunna förenas med den hos dem som söker med ljus och lykta efter "specifikt svenska värderingar" utan att förstå att när de gör det avlägsar de sig från det som kanske är en särpräglad svensk kontext som bygger på att vi inte har behövt vifa med flaggor och vapen mot några hot mot Sverige på 200 år och att vi under decennier hade ett enda parti som var statsbärande och normerande.

    Det var enklare för då man kunde sjunga "Du binder av olvon en midsommarkrans och tager den sen i ditt hår..." eller stirra på en granskog och känna sig härligt melankoliskt svensk :)
    Den särpräglade svenska kontexten av långvarig fred och konstant framåtskridande har törhända gjort oss fredsskadade. Vi känner inte längre igen ett hot när det närmar sig och vi har ingen anledning att tro att det skulle kunna skada oss. Tvärtom, vi välkomnar mångfald och hyllar det som ett värde i sig, samtidigt som det svenska arvet konstant nedvärderas eller förklaras som icke existerande. En rent suicidal kultur. Från ett evolutionärt perspektiv borde svenskarna förintas.
  • JTA
    nihka skrev 2017-02-15 10:14:08 följande:
    Nej, vi tillämpar i Sverige sedan 1975 integreringspolitik. Enbart SD, noll och inga andra riksdagspartier står bakom rasistisk assimileringspolitik.

    Vad är det jag kräver?

    Jo, det finns värderingar som "alla" skulle skriva under på.
    Bergis: Det är tydligen ingen idé.
  • JTA
    FDFMGA skrev 2017-02-15 09:27:23 följande:
    Ur ett evolutionärt perspektiv finns det inte något som kan definieras som svenskar.

    Däremot finns det säkert en svensk kulturell kontext som är som en amöba, lite diffus i kanterna och som dessutom hela tiden är i förändring.

    Alltså, invandringens påverkan på den svenska kulturen är som en flugskit i jämförelse med den naturliga succesionsordningens inverkan tillsammans med influenser utifrån som inte är relaterade till invandring.

    För övrigt anmärkte redan de gamla grekerna på att den unga generationen saknade respekt för tingens ordning, typ.
    Svenskar kan definieras tämligen exakt i förhållande till andra folkslag både kulturellt (se WVS kulturkarta) och genetiskt genom till exempel de Y-DNA haplogrupper som dominerar (vilka är I1, R1b och R1a) och ger svenskarna en distinkt genetisk profil. (Möjligen bör man snarare tala om en skandinavisk genetisk profil. Och observera att detta handlar om modern vetenskap, inte skallmätning à la 30-tal.) Språkligt utvecklades svenskan ur urgermanskan, som enligt lingvisterna tog form i nuvarande Danmark, södra Sverige och tyska östersjökusten. Urgermanskan och haplogrupperna R1a och R1b kom för övrigt med ättlingarna till herdar från Ukrainas stäpper. Sedan de kom, med båtyxekulturen i slutet av stenåldern, har vi inte förrän modern tid haft någon invandring att tala om. Så om något folkslag kan urskiljas i världen, kan definitivt det svenska folket också urskiljas. Svenskarna är ett folk som alla andra.

    Håller med om att invandringens påverkan på den svenska kulturen har varit minimal. Vi har inte mycket att lära av dem, utan problematiken har hela tiden handlat om att lära dem om svensk kultur, maskerat under idén om att just våra värderingar skulle vara universella. Att svensk kultur mest påverkas på andra sätt än genom invandring betyder också att vi skulle kunna stänga gränserna utan att för den skull riskera stagnation.
  • JTA
    nihka skrev 2017-02-15 10:39:45 följande:
    Det förklarar varför du känns som en alien för mig. Vi tillhör olika folkslag. Min mormorsmorsmor kom som krigsbarn från östra Europa medan på min pappas sida handlar det om viking hela vägen. Blir ju en helt annan genetisk karta. Mystery solved!
    Man skall inte dra för stora växlar på genetiken. Det är mest bara lite kul att kunna spåra varifrån man kan leda sitt ursprung. De allra flesta (alla?) har någon mix av autosomalt DNA. Möjligen kan man använda genetisk arkeologi för att slå hål på myten att vi alltid haft invandring (vilket iofs är en banal sanning men inte i någon betydelsefull omfattning). Det är i vilket fall som helst inte pga att din mormorsmormor givit dig en sextondel östeuropeiskt DNA som jag har svårt att förstå dig utan det beror på att du har märkliga åsikter, gör en massa argumentationsfel och resonerar ologiskt.
  • JTA
    FDFMGA skrev 2017-02-15 11:08:12 följande:
    Nja, mig veterligt är inte mitt genom undersökt.

    För att du ska kunna ge en genetisk definition på svenskar så måste den kunna appliceras på alla "svenskar" och dessutom exkludera alla andra.

    Men du kan säkert mer om genetik än jag, så jag kan ju ha fel.

    I övrigt så får jag återkomma. Endast Sverige svenska arbetstillfällen har där man kan skriva på Familjeliv under arbetstid. Men nu är det lunch.
    Nej, det är inte frågan om att sätta fingret på precis vilket DNA en svensk måste ha för att vara svensk. Det handlar om en profil - en typisk fördelning av olika varianter av DNA. Se följande bild:


    Som synes har Sverige, Danmark och Norge likartade profiler vad gäller Y-DNA haplogrupper (dvs arvet på fädernet). Finnarna är däremot annorlunda (ingen nyhet där). Västeuropéer och östeuropéer har också tämligen olika profiler.

    Mer detaljerade kartläggningar visar även regionala skillnader. Många i Storbrittannien delar profil med skandinaver - pga vikingatida invasioner. I Finlands kustland bor många finnar med skandinavisk profil - pga svensk invandring under medeltiden. Etc osv.

    Här finns massor att läsa i ämnet:

    www.eupedia.com/genetics/

    Bilden är hämtad från:

    en.wikipedia.org/wiki/Y-DNA_haplogroups_in_populations_of_Europe

  • JTA
    KillBill skrev 2017-02-16 00:20:59 följande:
    Ytterligare ett haveri av moderaterna, nu vill M montera ner rättssäkerheten:

    www.svd.se/hapnadsvackande-m-forslag-om-zonfo...
    Dummaste förslag jag hört talas om. Det skulle ju innebära att alla kriminella i Malmö måste lämna staden. Och det är många. Och de skulle flytta till till exempel min stad. Samtidigt skulle alla kriminella i förorterna i min stad behöva flytta till till exempel min stadsdel.

    Det är mycket bättre att hålla drägget på avstånd.
  • JTA
    nihka skrev 2017-02-15 22:36:09 följande:
    Vad bra, då har vi klarlagt att jag har märkliga åsikter, gör en massa argumentationsfel och resonerar ologiskt.

    Det går ju bara inte att acceptera att man har en annan åsikt. Du ska försöka övertyga mig om att jag tycker illa om invandring för att du gör det. Det är alltid samma sak med främlingsfientliga, kan inte hålla sig till sakfrågan utan ska dra in personen i sin argumentation.
    Det är du som inte kan hålla dig till sakfrågan, du biter dig fast vid någon mindre viktig eller ovidkommande detalj och ältar den sedan till förbannelse, som det verkar för att förstöra diskussionen. Och så öser du på med epitet ("främlingsfientliga") och generaliseringar ("alltid samma sak"). Det är inte ett problem att du har åsikter, men det är ett problem att du inte vill diskutera dem. Givetvis vill jag övertyga dig om att mina åsikter är vettiga, det är det som är meningen med att diskutera. Så vad är ditt problem egentligen?
  • JTA
    FDFMGA skrev 2017-02-15 20:41:41 följande:
    Ok, en medelfördelning där få om ens någon motsvarar generaliseringen och där den mest svenska enskilda individen kanske är norsk och inte svensk.

    Hursomhelst så är det kulturmönster som nästan alltid avses när man hänvisar till etnicitet.

    Och, du hår ju själv påpekat att den svenska kulturen är extrem i vissa avseenden - om jag minns som i betoningen på individen och detta kombinerat med en stark tro på ett omsorggivande samhälle, samt sekulariseringen och brisen på behov av auktoritära förebilder.

    Men det är ju en kultur som definitivt inte omfattas av alla "etniska svenskar" och särskilt inte de som gapar om etnicitet i tid och otid.

    Jag kan bli stolt som svensk när jag ser bilden av "svenska värderinger" plottad som en extrem längst upp i högra hörnet på ett diagram men det är klart att det är ett dilemma att många som flyr hit kommer från länder som ligger på diametralt motsatt plats på värderingskartan.

    Men det är inte invandringen som är ett hot mot det Sverige jag är stolt att bo i - hotet skulle snarare vara att svensk politik integrerar högerpopulismen i sitt budskap.

    Det är ingen tillfällighet att en tråd som utgår från moderaternas samarbete med SD invaderas av abortmotsåndare.

    Sverige är ett sekulärt och jämställt samhälle där man kan betona såväl individens frihet som samhällets ansvar. Det är något som är värt att försvara mot de horder av högerpopulister som tutar ut budskap som alla mynnar ut i tron på den stora auktoriteten, den starka ledaren.

    Det är faktiskt en märklig ironi att de som påstår sig kämpa mest mot fundamentalism kopplad till invandring är våra alldeles egna fundamentalister.
    Ja, det här med genetik är mest bara en intressant hobby. Kul att studera hur folk har rört sig över Europa sedan människan kom hit för 45 000 år sedan. Fascinerande att se hur genetiken nu konfirmerar en del av arkeologernas idéer och sågar en del med fotknölarna. Ja, det verkar som att indoeuropeiskans urheimat faktiskt var den tidigare föreslagna var yamnaya-kulturen norr om Svarta Havet. Nej, jordbruket spreds inte genom kulturell disseminering - det var bönder som emigrerade. Men jag håller med om att kulturmönster är viktigare.

    Och annars håller jag med om det mesta du skrivit. Jag vill gärna ser en större medvetenhet och acceptans för vår kulturella särart. Och den reaktionära attityd som sprids genom den nya populismen innebär ett brott mot vårt kulturarv. Men jag anser att svenskarna är ett folk med samma rättigheter som andra folk - med suveränitet över vårt geografiska område och med rätten att bevara och utveckla vår särart i den takt och på det sätt som vi finner för gott. Den gränslösa vänsterliberalismen (populismens motpol och raision d'etre) verkar inte hålla med om den saken.

    Men "abortmotståndare" var väl att ta i? Så vitt jag sett handlar det om var på en skala en punkt skall sättas. Skall den sättas på 12 eller 18 veckor? (Eller vilka siffror det nu handlar om.) Att kalla det ena gänget "abortmotståndare" och det andra för "kampgruppen för kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp" är lite för polariserat. Båda grupperna menar att kvinnan har rätt att bestämma över sin egen kropp, till en viss tidpunkt, vid vilken båda grupperna blir abortmotståndare. Det borde bara vara att ta ett medicinetiskt beslut så vore saken avgjord.
  • JTA
    Världsmedborgare skrev 2017-02-16 12:05:13 följande:
    Jag tror?
    Jag behöver inget tro, det är vad svenskarna nu svarat på frågorna om vad som är viktigast, så det är inget jag tror, utan vad svenskarna påstår är viktigast, och det är alltså inte invandringen.

    Tror, ja det gör jag när jag tror att invandringen ytterligare kommer att minska som huvudfråga hos svenskarna.
    Och jag håller helt med svenskarna, närdom säger att skola, vård och rättsväsende är viktigare än invandringen, själv skulle jag även vilja lägga till infrastruktur och energiförsörjningen. 

    Invandringen är inte ens nåt jag tänker på dagligen, det är en fråga som löser sig, när resten av samhället fungerar bra, och just nu så fungerar det mesta väldigt bra.
    Så det svenskarna nu pekar ut, det är de enda områden som vi/Sverige har akuta problem att lösa.

    Och vad vi behöver göra där, är att skapa förståelse för att det inte finns nån quick fix utan kommer att ta några år att åtgärda, men att det nu satsas stort på att lösa det.

    Och välfärden får allt fler i Sverige ta del av, det vittnar den minskade arbetslösheten om. smile1.gif  
    Vad tror du om invandrarnas bidrag till problemen inom skola, sjukvård och rättsväsende.

    SD lär få över 20 % i valet 2018. Helt på andras meriter.
  • JTA
    FDFMGA skrev 2017-02-16 14:55:48 följande:

    Dt skulle jag inte vara så säker på, tror du bortser från Trumpeffekten

    Wilders backar ordentligt i den senaste opinionsundersökningen i Holland. 

    På ett plan tror jag Trump var det bästa som kunde hända Europa. han lyckas få allt fler att inse hur galet okunnig och inskränkt högerpopulismen är.

    Jag tror att M och SD tillsammans får högst 30 procent vid valet 2018.

    www.svd.se/wilders-backar-i-opinionen-infor-valet/i/senaste


    Nog fel att jämföra USA och Sverige, olika förutsättningar och olika problem. Om Wilder har hejat på Trump lär han få ångra det. Men Åkesson har inte hejat på Trump så parallellen håller ändå inte. Och Åkessons och Trumps karaktärer är ju inte precis liknande, det kan ju inte ens du tycka.

    Den som lever får se.
Svar på tråden Moderaternas moraliska haveri och vägen mot botten