Palestrina skrev 2017-10-10 12:52:42 följande:
Varför inte? Det finns många muslimer i Sverige, är det inte en bra sak med ett dokument som hjälper vårdpersonal att förstå vilka kulturkrockar som kan uppstå och hur man kan erbjuda ett bra bemötande av patienterna? Jag ser det inte som "muslimska krav" på den svenska sjukvården. Vilket är problemet?
För att motverka kulturkrockar bör man satsa mer på integration, inte att anpassa en i grunden sekulär verksamhet efter andra kulturer baserad på religiös tro.
Denna skrivelse skattefinansierad. Att använda skattemedel till att föra fram religiösa människors önskemål och behov enligt deras tro gentemot en myndighet är inte vad som ligger i majoriteten av skattebetalares intresse och behov och kan anses vara en prioriterad utgift för skattemedel.
Muslimsk tro är ett särintresse för muslimer och ska behandlas som det.
Läser man sedan skriften framgår att man vill ha anpassning av vården och deras sätt att hantera patienter som ligger utanför vad som är vårdens huvudsakliga uppgift, vilken i sig är sekulär och så bör förbli.
Man argumenterar för traditionella seder och ritualer utan någon som helst hänsyn till faktorer som talar mot att enskilda ska behöva utsättas för dem som inte själva valt det, det kan vara både patienter och personal.
Detta synsätt motsvarar inte det som finns allmänt inom samhället och inom vården utan är ett specifikt muslimskt synsätt vars proklamerande inte ska finansieras eller på annat sätt stödjas med skattemedel eller andra offentliga resurser i ett sekulärt samhälle.
Ett bra exempel på det är avsnittet om omskärelse:
24
D I N M U S L I M S K A P A T I E N T
.
O M S K Ä R E L S E
Omskärelse för pojkar bör ske så tidigt som möjligt
. Bland muslimer anses det påbjudet att
göra det från 7 dagar och framåt, men innan senast innan pojken blir myndig
. En pojkes omskärelse kan vara en stor fest, inte bara för familjen, utan för alla släktingar och bekanta
.
Socialstyrelsen uppskattar att 2000-3000 omskärelser av pojkar görs i Sverige varje år. De flesta görs av religiösa eller kulturella skäl. Av dem omskärs mellan 1000 och 2000 utanför den ordinarie sjukvården. En av de största orsakerna till detta är många landsting inte erbjuder
omskärelse idag. Därför väljer många muslimska föräldrar att låta göra ingreppet i sina forna hemländer under semestern. När landstinget inte erbjuder omskärelse så finns risken att okunniga, obehöriga träder fram och då kan det bli problem. Mer måste göras för att tillfredsställas
detta behov. Omskärelse för flickor har inget stöd i Islam, däremot utförs det i vissa muslimska länder av kulturella skäl
Det som ska åläggas vården och andra myndigheter är att erbjuda möjlighet för berörda att själva utöva sin tro, utan att det stör eller tar fokus från huvudverksamheten inklusive dess resurser, inkräktar på andras rättigheter eller stör andra (exempelvis inlagda patienter). Denna skrivelse sträcker sig långt utöver det.
Så här mycket resurser betalade med skattemedel är inte acceptabelt att använda till ett särintresse.
Jag har förövrigt samma inställning till all religiös tro, inte bara muslimsk.