• moaz

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    Frågan är alltså om du uppfattar public service som opartiska. Opartisk är att man inte tar ställning för eller emot en vissa sida eller ett visst politiskt parti.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?
  • Missermajser
    FDFMGA skrev 2019-11-03 09:54:20 följande:
    Notera gärna att jag skrev "nödvändigtvis".

    Jag är inte så liberal att jag anser att public service ska ha en policy som innebär att t ex terrorister alltid ska komma till tals om terrorism diskuteras - eller vetenskapsförnekare om t ex klimatförändringarna berörs.

    En viss urskiljning bör nog finnas gällande public service men här är jag inte så kunnig i vad som kan vara brukligt. 


    Alarmismen är väl det jag anser är en av de mest skadliga fenomenen gällande spridning till allmänheten. Att sänka den allmänna tilliten för mycket gör mer skada än nytta i en demokrati. Det drabbar även de som tänkt sig bygga upp en ny regim.
    Frågan är om man inte kan skärpa kraven på nyheter en del även för alternativa medier men det kanske är svårt.

  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-11-03 09:16:47 följande:

    Jag såg att Padirac redan svarat på din fråga - men jag kan ju besvara den lite annorlunda.

    Någonstans i "dialogen" oss emellan här i tråden så berättade jag om vårt första möte med ett grannpar när vi bodde i norrländsk glesbygd. Hur jag beskrev en företeelse/aktivitet föraktfullt och det visade sig att aktiviteten var ett av grannparets främsta intressen. Vi bodde rätt länge i Norrland och det här paret kom att bli mycket goda vänner till oss. Efter att vi flyttade till Stockholm har kontakten blivit mer sporadisk - men i somras sov vi över hos dem i samband med att vi var på besök i våra gamla hemtrakter.

    Jag blev inte särskilt förvånad när mannen i paret berättade att han skulle rösta på SD, det förändrade inte min bild av honom som en godhjärtad praktiker utan en tillstymmelse till invandrarhat eller för den delen kvinnoförakt eller "jorden är plattsyn" på klimatvetenskap. Nationalist? Inte mer än någon annan.

    Jag vet att han inte precis är ensam bland sverigedemokrater. Det finns gott om folk i alla partier som anser att man ska anpassa sig dit man kommer och om man inte har vett eller lust att göra detta så ska man ställas inför ultimativa krav. Det behöver inte nödvändigtvis innebära att man kapar sina rötter men att man respekterar Sverige och svenska förhållningssätt. Eller som min forna granne alltid brukar säga: "Det är bara att ta sig för".

    Fullt så enkelt är det kanske inte alltid. Men det är heller inte så enkelt att man kan klassa alla sverigedemokrater som rasister, nationalister, klimatskeptiker med mera. 

    Jag tror inte på dina mallar för nationalism, rasim och annat. Människor är så komplexa att de inte låter sig fångas av någon som försöker teckna dem genom att enbart rita raka streck.


    Haha... mina mallar för nationalism och rasism? Rasism har jag inte ens nämnt och jag åberopar nationalism med största möjliga omfång, helt enkelt nationalism som så. Du tror helt enkelt inte på nationalism?

    Inte heller har jag förknippat >>klimatskeptiker<< - eller då människor kritiska till klimatalarmism - med någon av dessa grupper utan har nämnt dem som en egen grupp, precis som samerna igår. Vad i hela fridens namn skulle >>klimatskeptisism<< ha med nationalistiskt, konservativt och/eller religiöst tankegods att göra?

    Återkom när du har förstått någonting av det som jag har skrivit och vad du har bemött.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-11-03 10:22:41 följande:

    Det som sänds i SVT ska vara opartiskt och när konservativa och nationalistiska åsikter kommer till tals i  TV eller radio (det sker i princip  varje vecka i nyhets- och debattprogram) så får någon annan politisk ståndpunkt oftast komma till tals vid samma tillfälle. Jag tycker att det är en bra ordning.

    När det gäller religion så har det under decennier funnits program i radio och TV med religiöst innehåll t.ex, Människor och tro, helgmålsbön(även program om mindre religioner såsom islam och judendom förekommer ibland).

    Public Service ska präglas av mångfald och ett mångsidigt utbud, vara opartiskt och objektivt och spegla förhållanden och intressen i hela landet i frågor om allt från kultur, idrott, religion, samhälle, barn och ungas situation etc.

    Jag tycker att det är en befängd tanke att  public service borde sända 30% konservativ, nationalistiskt eller religiös TV. Att politisera PS skulle vara vansinnigt.


    Det låter bra - så länge en sådan ordning upprätthålls så håller vi med varandra i sak - förutom den fundamentala missuppfattning att jag skulle ha menat att Public Service borde sända ~30% konservativt, nationalistiskt eller religiöst material.
    Skriver i E-Prime.
  • KillBill
    Digestive skrev 2019-11-03 11:08:52 följande:
    Det låter bra - så länge en sådan ordning upprätthålls så håller vi med varandra i sak - förutom den fundamentala missuppfattning att jag skulle ha menat att Public Service borde sända ~30% konservativt, nationalistiskt eller religiöst material.
    Då förstår jag inte vad du menar. Varje vecka kommer ju nationalister, konservativa och religiösa tills tals i PS. Vad är problemet?
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • Padirac
    Digestive skrev 2019-11-03 07:39:32 följande:
    Någonstans mellan 2-4/10 eller då 20-40% ville jag uttrycka med symbolen ~ framför.

    Eh, du har högst troligt 15% redan vid gruppen religiösa. Sedan går givetvis grupperna in i varandra.

    KD, SD och M? Du får nog sluta utgå från att människor från kulturer som inte har upplevt den västerländska Upplysningen - det vill säga på samma vis som västerlänningar har gjort - skulle utgöra nämnvärt progressiva grupper bara för att de röstar på S och i viss mån på V och MP (och även på andra partier såklart, men det berör inte min poäng angående progressivitet och konservatism). Och relativt för gemene svensk, eller då det svenska etablissemanget/rådande paradigm, så räknas större delen av Europa som konservativa. Det gäller även mellanting, angående relationen till den västerländska Upplysningen, som människor från Sydamerika.

    Om man hårdrar det så skulle säkert ~4 miljoner svenskar kunna klassas som konservativa i relation till rådande etablissemang/paradigm. För du inser väl att någonting så smått som att se på våra könsroller som biologiskt betingade, handlar om ett uttryck för en konservativ världsbild? - och redan där på en känslig punkt i sammanhanget.

    Turkar, kurder med flera folkgrupper har en väldigt stark och levande nationalism rent generellt. Nationalism som ideologisk pendel har slagit över väldigt sent (ur vårt perspektiv som västerlänningar) i många av de länder som vi har tagit emot betydande mängder immigranter ifrån. För exempelvis kurders del så startade pendeln överhuvudtaget att slå i början av 1900-talet och tog ordentlig fart så sent som på 70-talet. De lever i princip i kulmen av en nationalistisk strömning, även om det såklart inte anbelangar alla kurder. Även många från Afrikas kontinent har en nutida och högst levande relation med nationalism, där det faktiskt har inneburit en form av fredsrörelse på sina håll men även av uppenbara skäl (som att deras gränser har ritats med linjal av oförstående främlingar samt av kolonisation och imperialism överlag).

    Ta Syren och syrier som ett exempel - då de i nutid ökar allra mest som folkgrupp här i Sverige - som har vävt ihop den nationalism som uppstod mot slutet av 1800-talet med sina kulturella rötter anno 1500-tal. De har alltså gjort någonting kulturellt med nationalism som vi västerlänningar inte ens kan förstå på ett intellektuellt eller emotionellt plan. Någonting som bisarrt nog kan reflekteras mot Tysklands nationalromantik under våra mörkaste epoker - fast i en, på sitt håll, god kamp för frigörelse men också med snarlika imperialistiska förtecken. Nationalism har spelat en väldigt viktig roll i Syrens konflikter/kamp med/mot arabiska, israeliska och franska intressen - ända in i modern tid and beyond. Den näst största politiska rörelsen i Syrien går under socialnationalistiskt flagg med imperialistiska ambitioner, medan den största enbart går under socialnationalistiskt flagg. Jag har tyvärr inga syrianska vänner än men som grupp, här i Sverige, kan de säkert kvala in bland landets mest nationalistiska grupper.

    Du får nog redigera din bild av konservativa, nationalister och religiösa något - för nej, du hamnar knappast på 10-15% av befolkningen i dagens Sverige. Och påtagligt långt ifrån 10-15% i morgondagens Sverige... för dessa tre grupper växer högst troligt fortast här i Sverige. Genom immigrationen (på i stort sett alla punkter men främst religion och konservatism) och när missnöjet romantiseras tillsammans frontfigurernas propaganda (nationalism, konservatism och i viss mån religion).

    Har du ens bekantat dig med folket i den så kallade orten och med deras (för svenska västerlänningar) exotiska idéhistorier? Du verkar inte veta mycket om folkgrupperna som ökar allra mest här i Sverige... som hänvisar till svensk partipolitik i sammanhanget. Låt mig invänta kallsupen.

    Personligen kan jag många gånger trivas som fisken i vattnet bland dessa grupper till skillnad från dig, KillBill, nihka och FDFMGA - som knappt verkar vilja ta i konservativa, nationalister och religiösa med tång... då ni gestaltar dem som blekfisar ute på vishan som gillar att säga N-ordet, skrika >>FITTA!!!<< med E och hajla till Eddie Medusa. God morgon liksom.
    Nu är det viss du som faktiskt tangerar generalisering av främlingar här...

    Skulle inte de som fly från politiskt förtryck, avsaknad av religionsfrihet och mänskliga rättigheter ha en susning om upplysningens idéer när den araiska våren och orologheter och krig hade del av sitt urpsrung folkens krav på frihet och demokrati.

    Angående latinamerikaner så har de naturligtvis del av sitt ursprung i den europeiska kolonialiseringen och västvärldens över hela jorden spridda kultur:  Coca cola, Donken, Mobiltelefoner, Jeepar, Internet och sociala medier finns i stort sett överallt - likaså krav på medbestämmande och krav på att diktatorer och despoter ska störtas, kunskap om naturvetenskap, astronomi.

    Trots alla kulturers olikheter och likheter så kan vi ända ha politiska åsikter som spänner från allt mellan  anarkister, syndikalister och hela vägen över det som är mainstream partier till nazister, fascister eller libertarianer och anarkokapitalister för att sluta cirkeln. De olika samhällena vi lever i är präglade av dess historia och uppfattningar som i sin tur präglats av samhällen och dess historia i ett ömsesidigt växelspel med nya intryck, uppfattningar, yttre påverkan som pressar på förändringar.

    Skulle inte människor från andra delar av världen ha tagit del av upplysningens idéer? Befängt och nedlåtande! Kanske rasistiskt?

    https://www.so-rummet.se/extra-fakta-artiklar/nagra-av-upplysningens-ideer

    "Varför rör sig jorden?

    En del forskare anser att upplysningen startade år 1687. Det året utgav den engelske vetenskapsmannen Isaac Newton sin bok Principia, ett av alla tiders viktigaste vetenskapliga verk.


    Nya upptäckter under 1500- och 1600-talen hade redan raserat kyrkans världsbild för gott. Vetenskapsmän som Kopernikus, Kepler och Galilei hade bevisat att kyrkan hade fel. Jorden är inte solsystemets orörliga centrum. Jorden cirkulerar runt solen och månen cirkulerar i sin tur runt jorden.


    Galilei och andra vetenskapsmän hade alltså visat hur himlakropparna rör sig. Newton förklarade varför de rör sig. Han kunde visa att gravitationen är den kraft som driver solsystemet. Gravitationen får planeterna att gå runt i sina banor runt solen och månen i sin bana runt jorden.


    Kritik mot kungamakten

    Författare och filosofer började även ifrågasätta med vilken rätt de styrande styrde. Hittills hade kyrkan, adeln och kungamakten hängt samman. Kyrkan hade förklarat att kungar och drottningar styrde med Guds nåde. Att göra uppror mot kungamakten var därför att göra uppror mot Gud. Som tack hade kungamakten i sin tur försvarat kyrkan. Upplysningstidens filosofer frågade sig om detta verkligen var rimligt. De ansåg att enväldet med starka furstar var föråldrat.


    Krav på delad makt

    Fransmannen Montesquieu skrev att makten måste delas mellan den lagstiftande, den verkställande och den dömande makten. Montesquieu kunde i och för sig tänka sig att en kung eller drottning skötte det verkställande, men härskaren måste dela med sig av makten, alltså inte längre vara enväldig och bestämma allt själv. Det måste finnas makter som kontrollerade och balanserade varandra. Montesquieus maktdelningsprincip har påverkat grundlagar och statsskick över hela västvärlden.


    Jean Jacques Rousseau gick ett steg längre. Han tyckte inte att det behövdes vare sig kung eller adel. Medborgarna skulle leva i en republik, utan kungar eller kejsare, där flertalets vilja skulle styra.


    Tro på människans förnuft

    Upplysningens bärande tanke var en stark tro på människans förnuft – att människor kunde tänka själva. Det betydde i sin tur att man inte bara skulle tro blint på vad makthavarna sade. Inte heller behövde man tro på vad kyrkorna lärde ut eller vad prästerna predikade.


    Men de flesta ville inte avskaffa Gud. Fransmannen Voltaire ansåg att det nog kunde finnas en makt som var större än människan. Om Gud inte finns, skrev han, hade det varit nödvändigt att uppfinna honom.


    Däremot hade Voltaire inget till övers för präster, gudstjänster eller Bibelns versioner av människans uppkomst och historia.


    Idéer som kom att påverka

    Flera härskare tog intryck av upplysningstidens idéer. Preussens kung Fredrik den store avskaffade tortyr och censur. Österrikes kejsare arbetade för religiös tolerans. Men ingen härskare var villig att avskaffa enväldet. Reformerna fick inte gå så långt att de hotade härskarens grepp om makten.


    Upplysningstidens idéer kom att spela stor roll för två stora revolutioner i slutet av 1700-talet, först den amerikanska och sedan den franska."

    Vem var det som drog upp de politiska partierna i sina ~30 % - det var DU.

    För övrigt har du absolut ingen aning om hur för dig okända personer trivs i olika sällskap - det var en 'underförståddhet' som liknar det M&N kunde prestera.


  • FDFMGA
    Digestive skrev 2019-11-03 11:08:52 följande:
    Det låter bra - så länge en sådan ordning upprätthålls så håller vi med varandra i sak - förutom den fundamentala missuppfattning att jag skulle ha menat att Public Service borde sända ~30% konservativt, nationalistiskt eller religiöst material.
    Tja, jag tycker mig minnas att du kallade mig rasist vid ett flertal tillfällen igår i tråden. Hade jag varit nyauktoritär så hade jag väl anmält dina inlägg, det är ganska grovt att kalla någon rasist utan att sen kunna belägga det rasistiskaGlad

    Jag trodde det bottnade i att du inte förstått det jag skrivet - men du kanske menar att du inte har något kriterium för rasim, utan att du drar fram rasistkortet när det börjar rycka i armen.

    Om det bara handlade om att du inte förstod, så kan du ju gå tillbaka och läsa mina inlägg och fundera var någoonstans du drabbades av dikeskörning.
  • FDFMGA
    Missermajser skrev 2019-11-03 10:38:41 följande:

    En viss urskiljning bör nog finnas gällande public service men här är jag inte så kunnig i vad som kan vara brukligt. 


    Alarmismen är väl det jag anser är en av de mest skadliga fenomenen gällande spridning till allmänheten. Att sänka den allmänna tilliten för mycket gör mer skada än nytta i en demokrati. Det drabbar även de som tänkt sig bygga upp en ny regim.
    Frågan är om man inte kan skärpa kraven på nyheter en del även för alternativa medier men det kanske är svårt.


    Jag lyssnar mycket på P1, i min mening den bästa källan som finns för den som vill ta del av en opartisk, saklig och hyfsat bred omvärldsbevakning på svenska.

    Jag ser det inte som en tillfällighet att nyhögern i Sverige och globalt har medier som måltavlor. Det ligger i sakens natur att de som har en auktoritär syn på tillvaron önskar en tydlig politisk styrning av informationsflödets innehåll eller som jag kallar det en orbanisering.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-11-03 11:33:29 följande:

    Då förstår jag inte vad du menar. Varje vecka kommer ju nationalister, konservativa och religiösa tills tals i PS. Vad är problemet?


    Läser du vad jag skriver så finner du svaren.

    Aja, det händer att en mer ensidig politisk representation får stå i studion och kommentera händelser som har mer/lika mycket relevans med andra partier - som exemplet jag tog upp, när enbart S och V stod i studion och kommenterade de senaste händelserna inom LO-kollektivet - samt att det saknas rimliga mängder material som reflekterar konservativa, nationalistiska och religiösas tankegods i bred mening.

    Du hittar exempelvis inget särartsfeministiskt material i Public Service eller material som kritiserar vårt socialistiska likjets- och radikalfeministiska etablissemang/paradigm överhuvudtaget i form av dokumentärer, föreläsningar och dylikt. Knappt ens dito rörande liberalfeminism...

    Du hittar inte heller abrahamitisk teologi i nämnda format, vilket jag finner särskilt illa - då man har ett guldläge att konkurrera ut teologiska läror som exempelvis tveksamma imamer lär ut i Sverige och missar att i allmänhet stimulera en mer gemensam grund i våra >>grundläggande svenska värderingar<<. Hade också velat se fredagsböner sändas i någon lämplig kanal som motsvarande imam hade hållit i, helt enkelt någon form av dragplåster för exempelvis muslimer.

    Och så vidare angående nationalism. Det finns hur mycket material som helst som skulle stimulera en nationalromantiker till sunda* tankar.

    Och så vidare angående konservatism. Som har så mycket material av denna sort att man kan välja och vraka bland sunda* tänkare.

    Material som lockar FLER till den så kallade kulturella >>lägerelden<< där vi kan finna och komma varandra närmare.

    *Sunda som i att harmonisera så bra som möjligt med >>grundläggande svenska värderingar<<.

    Jag vet inte varför folk blandar in >>terrorism<<, >>könsstympning<<, >>pedofili<<, >>rasism<<, >>nazism<< et cetera i det som jag har skrivit men se det som ett signum för att ha missat plattformen, stationen, staden, landet, kontinenten, planeten, solsystemet och galaxen som tåget gick ifrån. Det numret har ingen abonnent.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-11-03 12:08:29 följande:

    Tja, jag tycker mig minnas att du kallade mig rasist vid ett flertal tillfällen igår i tråden. Hade jag varit nyauktoritär så hade jag väl anmält dina inlägg, det är ganska grovt att kalla någon rasist utan att sen kunna belägga det rasistiska

    Jag trodde det bottnade i att du inte förstått det jag skrivet - men du kanske menar att du inte har något kriterium för rasim, utan att du drar fram rasistkortet när det börjar rycka i armen.

    Om det bara handlade om att du inte förstod, så kan du ju gå tillbaka och läsa mina inlägg och fundera var någoonstans du drabbades av dikeskörning.


    Har bevisat det fullgott i min mening men du har uppenbarligen missförstått så mycket man överhuvudtaget kan missförstå av min diskurs...

    ...och jag klassar dig snarare som hjälplös än rasist i det läget.
    Skriver i E-Prime.
  • FDFMGA
    Digestive skrev 2019-11-03 12:20:04 följande:
    Har bevisat det fullgott i min mening men du har uppenbarligen missförstått så mycket man överhuvudtaget kan missförstå av min diskurs...

    ...och jag klassar dig snarare som hjälplös än rasist i det läget.
    Mm, i din mening.

    Jag är helt ointresserad av din diskurs som jag anser vara bland det flummigaste jag stött på här på FL, med undantag från den där personen som har som tes att om folk tar bort könshåret så kommer detta att integreras evolutionärt för kommande generationer och hårborttagningshaken blir utan jobb.

    Ett råd är att du lyfter blicken från dina egna teser och läser vad jag har skrivit - inte vad du har skrivit.

    Lycka till!
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?