Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Har du förtroende för regeringen?

    nattuw skrev 2017-02-13 09:57:30 följande:
    Hade de borgerliga eller kungahuset ett uttalat feministisk perspektiv?
    Menar du att den förra (allians) regeringen och Sveriges kungahus inte behöver stå upp för jämlikhet/kvinnans rättigheter, eller vad menar du? Själv anser jag att man både kan ta seden dit man kommer och kritisera en totalitär regim.
  • KillBill
    nattuw skrev 2017-02-13 09:57:30 följande:
    Hade de borgerliga eller kungahuset ett uttalat feministisk perspektiv?
    När statsministern åkte till Iran så bestod delegationen av 12 kvinnor och 3 män. Snacka om statement! Hade det varit mer feministiskt om Sverige bara hade skickat män?
  • KillBill
    Kung Markatta skrev 2017-02-13 14:40:54 följande:
    Otålig?

    Jag har inte så mycket synpunkter på klädseln vid just ett sådant besök med en religiös ledare. Det finns här inga förtryckande klädlagar som säger att alla kvinnor måste klä sig på detta sätt när de är ute och att de hotas av spöstraff om de inte lyder och som en officiell svensk representant kan markera mot. Som det finns i Iran.

    Det sänder ju en väldigt konstig signal från regeringens sida att ena dagen publicera en bild på Isabella Lövin omgiven av endast kvinnor för att visa upp hur beslutsfattande kan gå till hos Sveriges feministiska regering för att nästa dag lydigt posera på bild iklädda plagg som en förtryckande diktatur tvingar det landets kvinnor att använda.


    En som gett sig in i debatten är Jan Björklund (L):

    twitter.com/bjorklundjan/status/830723314859593729

    Var kan man läsa protesterna från Jan Björklund om när den moderata ministern Gunilla Carlsson i slöja besökte Somalia?

    Tycker du att Carl Bild sände en bättre signal när han besökte Iran men bara omgav sig med män?
  • KillBill

    Heidi Avellan, i liberala Sydsvenskan:


    "Att kritisera kvinnliga svenska makthavare som bär sjal under ett besök i Iran är att plocka enkla poäng. Visst, bilderna kan utnyttjas i propaganda. Både av dem som kritiserar regeringen och av dem som kräver den här sortens patriarkala religiösa symboler. Men politikerna följde lagen - och det är väl ändå rimligt?  Att åka till Iran med en stor handelsdelegation och börja med att bryta mot lagen vore kontraproduktivt. Alternativet till hijab är att bara skicka manliga statsråd ? helt otänkbart ? eller att stanna hemma. Åka eller inte? Åka till ett land som gravt kränker mänskliga rättigheter? Det är frågan; huvudduken är bara en detalj.


    Att åka nu när Iran öppnas mot världen är trots allt ett bättre alternativ, både för svenskt välstånd och för dem som vill ha reformer i Iran. Fast det kräver att politikerna också vågar påtala missförhållandena.


    De kvinnliga ministrarna kritiseras i sociala medier och Liberalernas ledare Jan Björklund kallar handelsminister Ann Lindes (S) sjal "ett haveri för den feministiska utrikespolitiken". Kritikerna visar bilder av Linde jämte bilder av Storbritanniens Theresa May barhuvad med Irans president Hassan Rouhani ? i New York ? och tyska försvarsministern Ursula von der Leyen som vägrade bära slöja i Saudiarabien. Rakryggat, fast där är sjal inte lag. Och Ann Linde lovar att hon under sitt besök där nästa månad "naturligtvis inte" ska bära sjal. Utmärkt.


     


    Felet nu var inte att de svenska makthavarna följde lagen I Iran. Felet är lagen.


    Kvinnor kan välja själva. Alla påbud om hur kvinnor ska klä sig är obehagliga och illiberala. Det gäller förbudet mot att bära heltäckande baddräkt, burkini, som drog fram som en skogsbrand längs Rivieran i somras. Det gäller förbud mot slöja. Och det gäller självklart krav på hijab i Iran"

    www.sydsvenskan.se/2017-02-13/problemet-ar-sjallagen-i-iran&utm_term=2017-02-13T14:58:17+01:00&utm_medium=list-bottom


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill

    Den iranska kvinnorättskämpen Leila Alikarami om symbolvärdet av att Sverige representerades av många kvinnor:
    '

    www.theguardian.com/world/2017/feb/13/iranian-president-criticised-all-male-delegation-swedes-hassan-rouhani

    "
    But Tahmasebi said it was important for the women to attend. ?If [the] Swedish women hadn?t gone to Tehran, the meeting would have taken place without them, but with male officials. It?s important that Iran would have relations with Sweden, a country that pursues feministic foreign policy,? she added.


    It is not the first time this year that the Swedish government has drawn applause for its gender equality. Earlier this month Sweden?s deputy prime minister, Isabella Lovin, posted a photograph of herself and her female colleagues after she signed a bill protecting the environment. The image was widely shared online and taken as a wry comment on pictures of Donald Trump?s all-male Oval Office team"


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill

    Det började bra men sedan blev det lite känsligt..

    Tur att det fanns fotografier från resan. 





    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill

    Dagens spaning. Jag börjar misstänka att det som egentligen skaver för sådana som Jan Björklund och några här i tråden är att det var en i huvudsak kvinnlig delegation som åkte till Iran och rodde hem ett miljardkontrakt.

    Jag menar att när Carl Bildt åkte till Iran och hade med sig kvinnor som bar slöja så var Björklund, Flash och Markatta tysta (resultatet från resan var ganska magert), När den moderata ministern  Gunilla Carlsson åkte till Somalia och bar slöja så var så var Björklund, Flash och Markatta tysta (resultatet från resan var ganska magert). När Drottningen åkte till Vatikanstaten och bar slöja när hon träffade påven (det var enbart ett vänskapligt möte) så var så var Björklund, Flash och Markatta tysta.

    Problemet kan ju inte gärna vara kopplat till slöjan för då borde Carl Bildt (hans kvinnliga medresenärer), moderatministern Gunilla Carlsson och Sveriges drottning också fått kritik och så har det inte varit. Därför är det lätt till hands att misstänka att problemet egentligen är att vissa män inte tål duktiga kvinnor. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    KarlssonsKalle skrev 2017-02-14 08:19:17 följande:
    Vad fick dom för ett miljardkontrakt med sej hem? Har missat det i tidningen...

    Totalt sett handlade det om affärer till ett värde av ca 3 miljarder kronor. Bl.a en stor order på Scaniabussar. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    KarlssonsKalle skrev 2017-02-14 09:45:35 följande:
    Men det kan väl knappast vara något nytt då Iran är en stor marknad för Scania sedan flera år tillbaka.

    Som jag förstår det så hämmas exporten till Iran  (även Scanias) och det beror på att Iran inte kan finansiera stora köp utomlands. Det beror i sin tur på att svenska och europeiska storbanker våga inte finansiera stora Iranaffärer av rädsla för att straffas av USA, som har egna sanktioner mot Iran kvar. I denna affär som uppgår till ca 3 miljarder kronor så har emellertid den svenska exportkreditnämnden hjälpt till.  


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?