Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Har du förtroende för regeringen?

    FDFMGA skrev 2019-05-20 09:12:29 följande:
    Exakt - det du påstår att jag påstått är inte sant.

    Tyvärr har vi ju haft religiösa partier i riksdagen sen KD tog sig in med draghjälp från C. Och det finns dessvärre inget som talar för att KD kommer att åka ut inom en snar framtid, inte sedan Ebba Busch Thor hittade en visserligen redan upptagen nisch men där hon håller på att expropriera den nischen mitt framför näsan på den som trodde att den var hans.

    Stackars Jimmie, han kommer att bli uppäten till teapartyt, kanske han får fungera som tilltugg - som den julskinka vi sekulära kallar helgskinka på sommarenSkrattande
    KD är inget religiöst parti. Det är övriga partier som vill att kyrkan och politiken ska få ligga kvar i samma säng... inte KD som vill separera på dessa två sjusovare helt och hållet samt bädda om.

    Sluta tala i nattmössan bara för att du plikttroget kastar ett nyvaket öga på KD. Att du inte kan någonting om KD:s politik är sorgligt framträdande. Varje kampanj behöver dock blint lojala trupper - som skiter i vilket. Var du den som är den.

    Klart att SD liknar KD på sina håll - om vi tar bort nationalism, närliggande rötter i rasism/fascism, en strängare flyktingpolitik, skattepolitiken med mera. Mycket riktigt. 
    Men det är inte riktigt storslaget att se likheter mellan två konservativa partier... varför dina storslagna gester mest är förunderliga.

    Fick aldrig svar på frågan. Hur ska du rösta i kyrkovalet? - tänk på att ditt parti behöver din röst.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-05-20 13:49:02 följande:
    KD är ett kristet parti. Jag ser gärna att vi slipper sådana i riksdagen, vare sig de kallar sig Kristdemokrater eller Islamdemokrater.

    Jag får inte rösta i kyrkovalet. Jag är inte troende så jag är vare sig med i Svenska kyrkan eller medlem i KD eller Muslimska brödraskapet.

    Men naturligtvis är det bra att du i ditt sökande har funnit ett parti som passar dig.

    Och nu ska jag passa på att ge hunden resterna av helgskinkan jag köpte på Ica, han skäller inte på mig för att jag kallar den helgskinka, till skillnad från tyckmyckna KD-ledare som går till storms mot det sekulariserade språket.

    Mea culpaSkrattande
    Nej, du har fel. KD är inget kristet parti. Men jag förstår det kluriga med prefixet och att samtidigt inte kunna någonting om partiet i fråga...

    "Kristdemokraterna är inte ett kristet parti, du måste inte tro på Gud för att stödja oss. Vi heter Kristdemokraterna för att vi menar att våra värderingar kommer från kristendomen."
    På lättläst svenska och allt: https://kristdemokraterna.se/var-politik/sprak/pa-lattlast-svenska/

    Ok. Se där. Själv är jag inte heller troende... men är medlem i Svenska Kyrkan då de hjälper till att bevara våra kulturarv och för att mina nära och kära ska slippa ta hand om min gravplats när det väl beger sig.

    Ja, du har verkligen extrema hållhakar på KD. Ärligt talat så är bara kul att det finns folk som väger sådant här med valsedeln...

    "- Rösta för jösses namn inte på KD - de vill behålla det traditionella namnet julskinka!"

    Du rör dig sannerligen i de tunga segmenten när det kommer till politik.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-05-20 14:22:02 följande:
    Jag borde kanske varit tydligare med min förklaring. Här har du ett direktcitat från KD:

    "Vårt partinamn berättar vad vi står för ? en demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund".

    Jag kan göra om den så det blir än mer tydligt:

    "Vårt partinamn berättar vad vi står för ? en demokrati byggd på Islams människosyn och värdegrund".

    Tydlighet är en dygd, i synnerhet när man behandlar religiösa partiers inflytande över samhällutvecklingen.

    Min värdegrund och människosyn är betydligt äldre än kristendomens, den härstammar och har gått i arv från den tid när människor blev människor genom samarbete. Jag har inget som helst behov av att låta den innefattas i något billigt nymoralistiskt KD-kitsch.
    Man blir inte automagisk kristen när man upprätthåller en kristen människosyn och kristna värderingar. Att vara kristen - liksom ett kristet parti - innebär en aning mer än så...

    Är du ens medveten om att kristdemokratin är en politik ideologi och har varit det i omkring 200 år? Sprungen ur nythomismen precis som våra Mänskliga Rättigheter liksom Thomas av Aquinos syntes som utgjorde västvärldens humanistiska grund.

    Du kan förkovra dig lite på Wikipedia och så du överhuvudtaget vet vad det är som avhandlas: https://sv.wikipedia.org/wiki/Kristdemokrati

    Aja, jag väntar förtjust på nya gissningar om KD och kristdemokratin de företräder. Ingen gissar så dåligt som du gör i ämnet men till skillnad från de flesta så slutar du inte hur fel det än blir...

    Från den tid när människor blev människor genom samarbete? Filar du på en skapelseberättelse? Vår idéhistoria sträcker sig inte så långt bak i tiden som jag tror att du menar... men du kan alltid inbilla dig hur det såg ut och hålla det för sant.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-05-20 15:21:29 följande:
    Det blir nog bra det där ska du se. Du har hittat hem och KD-ledarens försök att expropriera svensk värdekrund är ju bara ytterligare ett exempel på att religiösa organisationer alltid ska missionera.

    Men det är som det är - vi nandra tvingas väl leva med en svensk variant av teapartyrörelsen.

    Alltså, jag har inget emot religiösa personer, har träffat många som har en diametralt motsatt människosyn relativt KD-ledaren, alltså personer som inte gör anspråk på att mina värderingar är deras.

    Men jag har ju i viss mån följt ditt sökande genom åren på FL och jag kan förstå att du äntligen har funnit ett KD du känner dig hemma i, det var väl lite si och så med den saken på Hägglunds tid. Än var det anarkism när det inte var C eller Piratpartiet - men så blev det KD.

    Själv tror jag att KD kommer att bli det största partiet i den politiska högertrojkan.

    Ett kristet parti har lättare att ge legitimitet åt vårdnadsbidrag, samvetsfrihet, förslag om implementering av kristen värdegrund i förorterna, med mera, med mera.

    Och så var det ju det där med den kristna kampen mot helgskinkorna. Nåja, som någon brukade skriva: Den som lever får hepatit C.
    Du kanske har missat det men Sverige har varit ett kristet land. Svensk värdegrund? Menar du humanismen som etablerades i Sverige av en prästvigd naturvetare vid namn Johan Lundblad? Förtydliga gärna.

    Börja med att förstå KD:s politik och kristdemokratin... sedan kan du jämföra KD och deras politik med annat. En god kronologisk processordning.

    Har inte sökt någonting. KD ligger dock rätt i tiden. Politik är som verktyg för min del. När uppgiften kräver en stjärnmejsel så byter jag verktyg därefter... istället för att envisas med plattmejseln i förtret.
    Politik har aldrig varit en image eller ett sökande för mig.

    Ok, du får höra av dig om saken när det är aktuellt att diskutera kristna partier.

    Ja, KD kan bli stora. Hur mycket tror du att din och gelikars attityder till religion och religiösa människor hjälper till med den saken? - för inte tror jag att det bara beror på julskinkor.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-05-20 19:48:47 följande:
    Vad jag och mina gelikar anser om KD saknar egentligen betydelse. De personer som är mottagliga för KD-ledarens budskap återfinns bland M- och SD-väljare.

    Nej, jag menar att människan är en social varelse som långt innan kristendomen konstruerades hade regler för hur man behandlar andra människor. Dessa har naturligtvis utvecklats genom årtusendena, personligen tror jag att religioner varit ett hinder i den utvecklingen, men kanske ett nödvändigt sådant.

    Vi är heller inte ensamma om att ha regler för umgänge. Till och med min hund har ett välutvecklat system för hur man förhåller sig till andra hundar eller människor. Och utan att han ens vet vem KD-ledaren är kan han känna - och får känna på - kärlek, hat, svartsjuka, gemenskap och utan större problem förhålla sig till intrikata hundgruppssammanhang.

    För övrigt är han väldigt fäst vid en labrador som heter Ebba. Ebba är en trevlig hund, tycker jag. Hon skäller inte på invandrare, har inte varit med i Livets ord och har inga synpunter på att hennes värdegrund måste vara alla andras också.
    Sant. Ja, det är väl de mest aktuella väljarbaserna just nu.

    Du skriver självklarheter som inte riktigt har med saken att göra. Missförstå mig rätt - exemplet med din hund pekar tydligt ut vad du menar. Etik är dock en helt annan sak. Att exempelvis stifta lagar och att resonera etiskt, är ingenting en hund kan göra.

    Din hunds moral påverkas inte av etiska trender, idéer eller doktriner. Din hund hade inte utvecklat en islamsk värdegrund om Sverige hade konvertera till islam hur mycket tid vi än hade gett hunden - vi människor hade dock utvecklat en islamsk värdegrund med tiden.

    Sedan kan du absolut inbilla dig att västvärldens värdegrund har rest sig ur ateism och sekulär humanism. Då har du dock rört dig mindre än 200 år bakåt i vår västerländska historia och för Sveriges del knappt 100 år...

    ...medan den västerländska värdegrunden (av idag) började forma sig vid återupptäckten av Aristoteles om inte tidigare.

    Då är frågan: kan din hund exempelvis formulera våra Mänskliga Rättigheter och leva efter doktrinen? Om inte så förstår du nog hur den nobla vilden inte riktigt har med västvärldens värdegrund att göra... hur nobel vilden än må te sig.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-05-21 16:13:54 följande:

    Mm, men stundtals kan självklarheter behöva upprepas samtidigt som man kan behöva lätta lite på trycket i en luftballong så att passageraren åter får kontakt med jorden.

    Ja, KD är precis som de själva förklarar ett kristet parti.

    Man kan ju tänka tanken  om det fanns ett parti i riksdagen som deklarerade ""Vårt partinamn berättar vad vi står för - en demokrati byggd på Islams människosyn och värdegrund".

    Herregud, vilket liv det skulle bli på FL:s vurmare då.

    Men nu får vi försöka leva med ett högerkristet teapartyparti i riksdagen.

    Eller tror du möjligen att gud hör bön - att man kan be hen om att se till att månglarna kastas ut ur riksdagstemplet


    Nej, hela kristdemokratin är officiellt sekulär... precis som i Tyskland osv. Som sagt, du vet inte vad du pratar om.

    Kristet någonting kräver trosbekännelse och ett förhållande till sakramenten. Det räcker inte med människosyn och värdegrund.

    Kristdemokratin är en politisk ideologi. Ideologin utgör även det (i särklass) största EU-blocket.

    Du kanske borde läsa på. Prova Wikipedia.
  • Digestive
    K Markatta skrev 2019-05-22 09:35:01 följande:

    Lars Adaktusson måste ju vara statsminister, minst, så mycket som det skrivs om honom i den här tråden om regeringen.


    Haha...

    Vi får se hur väl vederbörande passar in i tidens KD. Det lär komma en del nytt blod också, inom kort. Det brukar sluta så när partier växer, troligtvis sker det även oftare när mindre partier tar ett större kliv.

    Spännande.

    Jag puttar gärna på den utvecklingen. Låt oss prova kristdemokrati. Det har inte gått dåligt för Tyskland och vi kan lära oss av närliggande misstag med större delen av EU/Europa som referens.

    Kristdemokratin är - som påpekat tidigare i tråden - det största EU-blocket.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-05-22 08:14:33 följande:

    Du menar att KD inte vet vad de skriver när de förklarar att de är ett kristet parti.

    Jag har ju klippt in citatet några gånger, ibland omgjort för att beskriva hur jag tror att ett muslimskt parti i riksdagen som formulerade sig på motsvarande sätt skulle uppfattas.

    Berätta gärna vad det inte är du förstår när du ska försöka tolka det KD skriver, så kanske jag kan hjälpa dig.

    Alternativt kan du ju kopiera citatet och starta en tråd på språkavdelningen, där kan du säkert få än mer hjälp.

    Vilken mörkerman han är dn där Adaktusson, förresten. EU ska inte lägga sig i nationell socialpolitik, säger han som förklaring gtill att han konsekvent tar ställning mot abort.

    Men han har inga problem att inom ramen för EU arbeta för att barnmorskor och annan sjukvårdspersonal ska kunna vägra hjälpa till vid aborter.

    Vilka jävla hycklare somliga religiösa är. Missförstå mig inte, visst finns det exempel på medmänsklighet bland religiösa också - förmodligen främst bland de som påverkats av humanismen och blivit mindre dogmatiska i sin tro.

    Men Adaktusson har hycklandet impregnerat i sin själ.

    Nåja, jag hjälper dig gärna om du vill bena ut varför du tror att ett kristet parti inte är kristet


    Du är så lustig.

    Åter igen i lättläst text - då du uppenbarligen inte förstår det som du har läst:

    >>Kristdemokraterna är inte ett kristet parti.<<

    kristdemokraterna.se/var-politik/sprak/pa-lattlast-svenska/
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-05-22 12:05:15 följande:

    Jag har aldrig påstått att det inte är gulligt att KD har ordnat en sida på lättläst svenska, för din och andras salighet.

    Men själv håller jag mig till mitt citat från KD:

    Vårt partinamn berättar vad vi står för ? en demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund. 

    Det kanske är med det kristna budskapet som med abortmotståndet. Det finns i två varianter, en för och en emot

    Nåja, återigen. Tänk dig kacklet från vurmarna om det fanns ett muslimskt parti i riksdagen. Ebba skulle väl utöka den tilltänkta kristna missionen i förorterna till att även omfatta riksdagen - med benägen hjälp från källan till hennes tro: Livets Ord.

    Hursomhelst - jag ska be en bön till gud om att hen ser till att vi slipper såväl muslimska som kristna partier i riksdagen.

    Det blir så jävla tröttsamt med alla böneutrop. Själv blir jag beklämd bara av att se Andaktusson, och än mer av att ta del av Andaktussons prediktingar mot att 10-åringar som våldtagits inte ska ha rätt till abort.


    Nja, det är du som inte riktigt förstår vad någonting kristligt innebär...

    ...men visst är det kul att föreställa sig hur Angela Merkel sitter i ett kristet parti. Du förväxlar fortfarande kristendom med kristdemokrati, det är nästan lite sött vid det här laget.

    All kristdemokrati är som sagt sekulär - KD är till och med DET MEST sekulära partiet i Sveriges riksdag, det är deras NISCH.. men hissen vill inte ända upp för dig.

    Som sagt, du är lustig. Själv röstar du på S - som till och med vill ha kvar partikolitiken i kyrkovalen. Brilliant!

    KD är inte ett kristet parti utan ett kristdemokratisk parti. Som vill ha MINST religion i politiken av ALLA riksdagspartier.

    Partiet som S samarbetar med i EU är exempelvis kristdemokratisk. Men visst kan kristdemokraterna i Sverige och Tyskland hitta varandra istället...

    ...det tycker jag också låter bättre!

    Vad nyvaket folk som inte ens vet vad KD representerar säger om KD... är ointressant. Vi som har följt dem länge och kan ämnet - rättar er bara.

    Aja, nu ska lite ledighet avnjutas. Håll dig också till lättläst nästa gång, FDFMGA. Det är bättre så.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-05-22 14:30:14 följande:

    Nja, jag är måttligt förtjust i att inkluderas i en kristen värdegrund.

    Men jag förstår att du lockas av såväl lättlästa texter som av KD.

    Så småningom kanske du kan övergå från dina funderingar om huruvida ett kristet parti är kristet till att nosa på den aktuella debatten om KD, den har en viss slagsida mot Adaktussons förböner om abortförbud.

    Men sålänge föreslår jag att du försöker få hjälp med att förstå KD-citatet jag petat dit ett par gånger nu. Visserligen inte på lättläst svenska men försök iallafall.

    Tron kan göra under för läsförståelsen, ska du veta


    Jag förstår citatet du petar med... inget blir dock kristet genom värdegrund och människosyn. Ska någonting bli kristet så behöver det ligga i linje med trosbekännelser och sakrament.

    Alla kristdemokrati är sekulär och i Sverige är det KD:s nisch att driva sekulär politik.

    Du behöver samla in kunskap i ämnet eller helt enkelt ta emot den som jag bjuder på.

    Är du inte bättre än att helt medvetet odla lögner? Det är så intressant vad folk kan offra för blott parti och färg - som om världen blev det minsta bättre av att folk gör sig sämre.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?