Inlägg från: kt h |Visa alla inlägg
  • kt h

    Jehovas Vittnen

    Johan75 skrev 2014-04-10 16:00:16 följande:
    Skiljer det sig något hur ni förhåller er till avfällingar och de som bara lämnar organisationen?

    Ja.

    I princip så avfaller alla, men dom som enligt Jehovas vittnen är "avfällingar", är sådana som bara är ute efter att smutskasta, förtala och anklaga Jehovas vittnen. Ungefär som Satan är mot Gud, det hebreiska ordet "satan" betyder "motståndare" och det grekiska "djävulen" betyder "baktalare”, ”förtalare”, ”anklagare”. Deras största intresse är att anklaga Jehovas vittnen på alla möjliga sätt.

    Så avfällingar är sådana som på liknande sätt som Satan har förlorat allt förstånd, och bara är ute efter att anklaga och förtala sina tidigare bröder och systrar, dag och natt, man gör t.o.m. en karriär av det, ett företag som tjänar en massa pengar på att förtala Jehovas vittnen, det är helt enkelt en dålig tjänare som börjar slå dom andra tjänarna:

    "Men om det är en dålig tjänare, en som tänker: Min herre dröjer, och så börjar slå de andra tjänarna och äter och dricker med de druckna,"(Matteus 24:48-49 Bibel2000)

    Det finns däremot dom som bara vill leva sina liv som dom vill, helt oberoende av Jehovas vittnen, medan som sagt avfällingar känner sig beroende av att förtala och smutskasta Jehovas vittnen.
    Johan75 skrev 2014-04-10 16:00:16 följande:
    Det låter ju ok om det vore så att människan var en rätt igenom logisk varelse, vilket vi inte alltid är. Många vittnen växer väl upp i organisationen och har sin familj där? Kanske är de medvetna om vad JV anser att Bibeln förespråkar men det är väl inte alltid ett logiskt val? Där finns även kärlek till sin familj, trygghet, grupptryck, känsla av tillhörighet, med mera. Det är ju även väldigt allvarligt och omfattande att lämna sin familj helt och hållet.

    Jo, och det finns säkert exempel på när man haft för stor påtryckning från familj och vänner att bli döpta och bli Jehovas vittnen, mer eller mindre med omtanke om personen. Men detta är inget som organisationen förordar, tvärtom ska varje individ ta ett eget genomtänkt val att bli ett Jehovas vittne.

    Det bästa är självklart att inte överhuvudtaget ta upp frågan om att bli döpt, det ska komma självmant tidigare eller senare i livet. Att enskilda familjer inte hanterar detta bra, är inte en orsak till att förkasta allt som bibeln säger och allt som Jehovas vittnens ledning säger.
    Johan75 skrev 2014-04-10 16:00:16 följande:
    Nu kan jag inte låta bli att igen tycka detta känns som en lite oärlig analys. Självfallet finns det säkert exempel på att det gått till som du framställer det ovan, men det känns för mig väldigt mycket som hur man vill att det ska vara mer än hur det verkligen är. Är verkligen de flesta, eller ens särskilt många, avfällingar bittra före detta äldste?

    Nej det var inte så jag sade, det var bara ett exempel, varför måste du dra på med dom stora växlarna och säga att jag är oärlig i min analys?
    Johan75 skrev 2014-04-10 16:00:16 följande:
    Kan det inte vara så att det även finns exempel på människor som lämnat vittnena eftersom de helt enkelt inte i sitt inre kan förmå sig att tro på det som förmedlas och predikas?
    Var det inte så jag sade när jag skrev:" Men dom flesta som utesluts är personer som väljer ett annat liv eftersom ett liv som ett Jehovas vittne inte passar dom, att det ställs för höga krav o.s.v. och bara lämnar och inte ägnar en tanke mer åt det"?
    Johan75 skrev 2014-04-10 16:00:16 följande:
    Kan man inte förstå att det finns en ledsamhet och besvikelse för att detta (något man inte kan rå för) gör att man mister väldigt många (eller alla) av de personer man älskar och håller kära?

    Jo självklart. Men för det första, varför valde man att bli döpt och bli ett Jehovas vittne över huvudtaget? I slutändan är det ett personligt val, som föregås av att man personligen i sitt enrum överlämnar sig åt Gud Jehova, och som senare symboliseras i dopet.
    Detta har alla döpta Jehova vittnen gått igenom (om dom nu inte har varit falska i sin uppriktighet).

    Och för det andra, jag kan visst förstå att man har gjort ett misstag, speciellt i ungdomsåren, men detta kan man hantera på många olika sätt. Det tråkiga är att många väljer konfrontationens väg, och därmed blir uteslutna, istället för att t.ex. ödmjuka sig och bli inaktiv i tjänst och församlingsbesök medan man försöker hitta sin egen identitet. Detta är helt möjligt utan att bli utesluten och förlora familj och vänner, men många väljer alltså ändå att förlora sin familj och vänner, och då kan jag tycka att det är deras egna val att vara så kategoriska.

    Detta är ju väldigt komplicerat, och varje fall är unik. Men jag anser att det inte finns någon som helst anledning till att bli en avfälling som smutskastar, förvränger, förtalar och förnedrar Jehovas vittnen.


  • kt h
    Eberhard skrev 2014-04-10 16:33:20 följande:
     Det är också fult att framhålla att Vibban har dyslexi.
    Personen berättade detta själv till mig i PM.

    Varför är det fult att ha dyslexi? Det var bara en förklaring till varför personen kopierar/klistrar in svar.
  • kt h
    Johan75 skrev 2014-04-10 16:00:16 följande:
    Slutligen en faktafråga eftersom jag inte är så insatt i Jehovas Vittnen. Vilka bibeltexter är det som man lutar sig mot när det gäller uteslutning?

    Jag missade denna fråga.

    Det främsta skriftstället för uteslutning i "Nya Testamentet" är 1:a Korinthierna kapitel 5:

    "Man säger att det förekommer otukt bland er, till och med sådan otukt som inte finns ens bland hedningarna, nämligen att någon lever ihop med sin fars hustru. Men ni är sturska, fast ni borde ha blivit förtvivlade och stött ut den som gjort sig skyldig till detta. Själv har jag redan – som om jag hade varit där, frånvarande till kroppen men närvarande till anden – fällt domen över den skyldige, i vår herre Jesu Kristi namn, när ni och min ande kom samman och vår herre Jesu kraft var med oss: en sådan person skall överlämnas åt Satan så att hans kropp går under för att hans ande skall bli räddad på Herrens dag.

    Ni har ingen anledning att skryta. Vet ni inte: lite surdeg får hela degen att jäsa. Rensa bort den gamla surdegen så att ni blir en ny deg. Ni är ju osyrade, för vårt påsklamm, Kristus, är slaktat.8Låt oss därför fira högtid, inte med gammal surdeg, inte med ondskans och fördärvets surdeg, utan med renhetens och sanningens osyrade bröd.


    I mitt brev till er skrev jag att ni inte får ha med otuktiga människor att göra. Jag menade inte alla som är otuktiga här i världen, inte alla själviska och utsugare och avgudadyrkare; i så fall hade ni fått lämna världen. Nej, vad jag skrev till er var att ni inte får ha något att göra med den som kallas broder men som förfaller till otukt, själviskhet, avgudadyrkan, ovettigt tal, fylleri och utsugning. Ni får inte äta tillsammans med honom. De utomstående är det väl inte min sak att döma? Själva dömer ni ju bara inom er egen krets. De utomstående skall Gud döma. Gör er av med den som är ond."(1Kor 5:1-13  Bibel2000)

    Men det finns även andra skriftställen.



  • kt h
    Johan75 skrev 2014-04-10 17:33:19 följande:
    När gör man sitt dop? Hur förhåller sig Jehovas vittnen till personer som aldrig döper sig ifall de är födda i en familj där övriga medlemmar är vittnen?
    Ett snabbt svar:
    Dom som aldrig blir döpta (man kan inte döpa sig själv) blir aldrig heller uteslutna. Uteslutning handlar bara om en "broder"(eller syster) som avfaller till synd:

    "Nej, vad jag skrev till er var att ni inte får ha något att göra med den som kallas broder men som förfaller till otukt, själviskhet, avgudadyrkan, ovettigt tal, fylleri och utsugning. Ni får inte äta tillsammans med honom." (1Kor 5:11 Bibel2000)
  • kt h
    Johan75 skrev 2014-04-10 17:47:15 följande:
    Nåja, jag tyckte också att exemplet gav sken av att vara något mer. Men den här semantiska hårdgranskningen om exakt vad vem skrev har ju körts i tråden redan - och knappast till någon större upplysning. 
    Ja det är verkligen semantik, jag förstår hur du kan misstolka vad jag skrev, men det jag sade om "ofta" var om att det handlar om ett sårat ego, att det "ofta handlar om ett sårat ego". Och SEDAN gav jag då ett exempel på vad ett av sådana sårade egon kunde handla om, läs noggrant:
    kt h skrev 2014-04-10 15:35:44 följande:
    När det gäller orsaken till dessa "spänningar" till avfällingarna så handlar det ofta om ett sårat ego bland avfällingarna, där dom t.ex. förlorat privilegiet att vara en äldste,

    Men det kan alltså handla om oändligt många andra orsaker till att ens ego blir sårad, att t.ex. någon i församlingen gör ett misstag eller att man missuppfattar som att personer går bakom ryggen på en och blir sårad, och man vägrar att försona sig på grund av stolthet, och det blir en konflikt som eskalerar och till slut tar man avstånd från församlingen och kopplar ihop det med Jehovas vittnen som helhet.

    Och jag sade "ofta", jag sade inte "alltid", att det ofta handlar om ett sårat ego. Om jag har rätt i det kan jag inte bevisa, utan det är min uppfattning baserat på min erfarenhet.

    Det jag inte förstår är varför du drar på med dom stora växlarna på en gång och säger att jag är oärlig, och inte istället frågar mig om vad jag menade.
  • kt h
    Johan75 skrev 2014-04-10 17:33:19 följande:
    Jag saknar, i mina ögon, en förståelse över varför vissa ex-vittnen är väldigt kritiska till rörelsen. Självfallet så gör det ofta ont att behöva lämna kanske större delen av sitt umgänge. Alla liknelser med Satan och djävulen och att de "förlorat allt förstånd" bidrar ju bara till en demonisering av dessa individer.
    Nej det handlar inte om demonisering av individer, utan är en förklaring.
    Johan75 skrev 2014-04-10 17:33:19 följande:
    Nu var det där knappast i närheten av mina "stora växlar", men visst - jag kan ta det lugnare. 

    Det är det där med förståelsen igen. Om man som enda exempel på vad Jehovas vittnen kallar "avfällingar" ger en bild av makthungriga bittra personer som känner sig rånade på prestige de vill ha - så ger det inte en bild av konflikten som jag finner rimlig.
    Nu kanske du förstår att det bara var ett exempel bland många?
    Johan75 skrev 2014-04-10 17:33:19 följande:
    Vad händer om man inte döper sig? Tillbaka till min andra fråga helt enkelt.

    Inget händer officiellt, man blir inte utesluten om man inte blir döpt. Man kan bara bli utesluten om man överlämnar sitt liv till Gud och lovar att följa hans bud, som bland annat innebär uteslutningsanordningen enligt 1 Korinthierna kapitel 5.

    Man kan inte bli förvånad och upprörd över att bli utesluten, för det har man haft full försåelse för när man blev döpt.

    Vad som händer med dom som inte blir döpta beror helt på dom enskilda familjerna och församlingsmedlemmarna. Det beror också på vilket slags liv som denna icke döpta person lever. Om personen håller på mycket med sådant som bibeln fördömer, så ska man enligt bibeln vara noggrann med att välja vilket sällskap man vill ha:

    "Låt inte bedra er. ”Av dåligt sällskap blir den bäste snart förstörd.”(1 Kor 15:33 Bibel2000)
    Johan75 skrev 2014-04-10 17:33:19 följande:
    Tja, det här svarar ju i viss mån på några frågor längre upp i inlägget. Kan man försöka hitta sin identitet hur länge som helst men fortfarande vara en del av en familj inom Jehovas vittnen? Och framförallt - vad händer ifall man hittar sin identitet och den inte stämmer överens med vad Jehovas vittnen säger (som odöpt)?
    Ja man kan försöka hitta sin identitet hela livet om man vill. En familj som jag känner t.ex. har två bröder och en syster som har blivit Jehovas vittnen tillsammans med deras mor, fadern och en bror som är ung. 50 år är däremot inte döpta, och dom umgås som en normal familj.
    Johan75 skrev 2014-04-10 17:33:19 följande:
    Anledningar finns det ju dock ändå eftersom vissa blir "avfällingar". Det kanske inte är anledningar som man tycker borde finnas, men utan förståelse skapar man bara mer polarisering.

    Polariseringen står dom för, det enda Jehovas vittnen gör är att inte vilja umgås med dessa personer, man bryr sig inte överhuvudtaget hur dom lever sina liv. Avfällingarna däremot är otroligt intresserade hur Jehovas vittnen lever sina liv, där dom t.ex. fingranskar gammal och ny litteratur för att hitta fel. Och använder en stor del av deras tid till att motsäga och smutskasta Jehovas vittnen på forum, håller seminarier, säljer böcker och t.o.m. har det som sitt levebröd.

    Det är ju dom som utmålar Jehovas vittnen som en kontrollerande pedofilsekt och andra hemska superlativ.

  • kt h
    Johan75 skrev 2014-04-11 14:10:18 följande:
    Jag läser noggrant, men ibland kan det bli fel ändå. Det gäller alla tror jag. Därför anser jag att det citerade ovan ofta känns negativt för diskussionen som sådan. Jag har ingen lust att diskutera vem som skrev exakt vad och hur man kan tänkas tolka detta - jag försöker utöka min kunskap och förståelse om Jehovas Vittnen och det som gränsar till dessa. 

    Men för sakens skull kan jag ge ett exempel.
    Fråga: Vilka orsaker kan det finnas till att pojkar slutar spela hockey fast de egentligen vill fortsätta?
    Svar: Tja, det händer att de blir mördade av nazister. 

    Detta stämmer. Jag känner till ett känt fall där en hockeyspelare dödades av nazister. Dock ger svaret en väldigt skev bild av sanningen. Det är inte ett svar som ger en förståelse. Det är inte ett svar som är tillfredsställande. 

    Varför tror du att jag ger en skev bild av sanningen? Vet du något som jag inte vet?
    Johan75 skrev 2014-04-11 14:10:18 följande:
    Jag har inte kallat dig oärlig, jag kallade analysen oärlig -

    Kan jag säga att dina analyser om Jehovas vittnen är lögnaktiga?

    Självklart kan ett begrepp som analys inte vara lögnaktig eller oärlig, det är i så fall den som framför analysen som är oärlig.

    Varför kan du bara inte säga att du inte tycker att min analys stämmer med verkligheten? Varför blanda in sådana inflammatoriska ord?
    Johan75 skrev 2014-04-11 14:10:18 följande:
    Att någon "likt Satan förlorat allt förstånd" är knappast en förklaring som jag finner tillfredsställande. Och jag hävdar fortfarande att det handlar om demonisering när man jämställer någon med Satan.
    Ok, jag kunde ha tagit ett annat exempel så att du inte skulle missförstå, men det handlar inte om en demonisering. Det är en förklaring som är helt enligt bibeln, vad säger du om dessa skriftställen?

    "han är förblindad och okunnig, med en sjuklig lust att diskutera och träta. Sådant leder till avund, strider, förtal, misstänkliggöranden och ständiga bråk bland människor som har mist förståndet och tappat bort sanningen" (1Tim 6:4-5 Bibel2000)

    "Ty denna världens gud har förblindat förståndet hos dem som inte tror, så att de inte ser ljuset från evangeliet om härligheten hos Kristus, Guds avbild." (2 Kor 4:4 Bibel2000)

    "Var nyktra och vaksamma. Er fiende djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter någon att sluka. Håll stånd mot honom, orubbliga i tron. Kom ihåg att ni får utstå detsamma som alla era bröder här i världen. "(1 Petrus 5:8-9 Bibel2000)

    "Men jag är rädd för att liksom ormen överlistade Eva med sin slughet, så skall också era tankar förföras och lockas bort från uppriktigheten och renheten gentemot Kristus." (2Kor 11:3 Bibel2000)

    "Varför fattar ni inte vad jag säger? Därför att ni inte står ut med att höra på mitt ord. Ni har djävulen till fader, och ni vill göra vad er fader önskar. Han har varit en mördare från första början, och han står utanför sanningen därför att någon sanning inte finns i honom. När han ljuger talar han med egna ord, ty han är en lögnare och lögnens fader. Men jag talar sanning, och därför tror ni mig inte." (Joh 8:43-45 Bibel2000)

    "Liksom Jannes och Jambres trotsade Mose, så trotsar dessa män sanningen. De har mist förståndet, deras tro håller inte måttet. Men det är snart slut på deras framgångar; deras galenskap kommer att stå klar för alla, så som det gick för de båda andra." (2Tim 3:8-9 Bibel2000)

    Menar du att sådan galenskap inte existerar hos människor? Att Satan och demonerna ligger bakom många av dessa är min övertygelse, kanske inte din, men det är ändå ingen demonisering av människor. Jehovas vittnen ser på alla människor (eller ska se) som människor, och man låter dömandet åt Gud.
    Johan75 skrev 2014-04-11 14:10:18 följande:
    Ett exempel som kändes väldigt lämpligt utifrån hur Jehovas vittnen önskar att verkligheten ser ut. Att den som känner bitterhet mot organisationen är en makthungrig individ som uppvisar likheter med Satan.
    Som jag sade, det finns flera andra anledningar.
    Johan75 skrev 2014-04-11 14:10:18 följande:
    Detta låter mycket bättre. Hur gammal var deras bror när de blev vittnen?
    Jag vet inte.
    Johan75 skrev 2014-04-11 14:10:18 följande:
    Men de gör väl detta av en orsak? Kanske känner de sig svikna och bestulna på delar av livet? Kanske är det så att de faktiskt tycker att Jehovas vittnens litteratur är fel och därmed vill påpeka detta så att deras gamla vänner inte fortsätter leva efter vad de anser är falska skrifter? 

    Några kanske är illvilliga, vad vet jag? Men de är individer med individuella viljor.

    Sen är polariseringen givetvis dubbelriktad. Den kanske väger över åt ena eller andra sidan, men tror man sig själv vara helt utan skuld så lär ju knappast förståelsen öka.

    På vilket sätt har Jehovas vittnen skuld i att döpta Jv blir uteslutna om dom bryter mot buden i bibeln?

    Men visst kan det i enskilda fall handla om att församlingen eller individer i församlingen gör fel, men det förklarar inte det hat som uppvisas ständigt och jämt från avfällingar.

    Du får inte glömma att bara en liten del av dom som blir uteslutna blir avfällingar, det känns lite som att du tror att vi pratar om alla uteslutna.

    Jag menar att bara en liten del av dom blir så sjuka av hat och bitterhet att dom ljuger, förvränger och smutskastar Jehovas vittnen dagligen. Det kan ju inte vara sunt, och i mina öron enligt min erfarenhet av att ha diskuterat med dessa avfällingar i många år på internet, är det ett sjukt beteende.

    Hur stor erfarenhet har du av avfällingar, och hur stor kunskap har du om Jehovas vittnen så att du kan bedöma dessa avfällingars beteende? Jag har varit med om hemska grejer på grund av att jag varit aktiv och diskuterat med dessa avfällingar. T.ex. har dom lyckats ta reda på vem jag är och skickat litteratur hem till mig, publicerat mina personuppgifter på internet, och ringt samtal hem till mig.

    Du har ingen aning om mina erfarenheter så att jag kan säga att det liknar ett sjukt sinne som även Satan har.

  • kt h

    Kolla t.ex. på det här:

    www.antichrist-watchtower.org/true-worship-demons.xhtml

    Är inte detta sjukt att försöka hitta demoniska bilder i Jehovas vittnens litteratur?

    Och nu vet jag inte just dessa bilder, men dom har även varit förfalskade i Photoshop, hur många undersöker med litteraturen om detta verkligen stämmer? Dom flesta går nog på det och bryr sig inte om att kolla fakta.

    Detsamma gäller alla lögner om Jehovas vittnen, t.ex. att ledningen skulle i smyg ha gått med i FN utan att andra ha vetat om det. Det är ett helt vansinnigt påstående, det finns ingen anledning att ledningen skulle i smyg vilja stödja FN.

    Och detta att Jehovas vittnen skulle ha intresse av att skydda pedofiler, helt horribelt, ändå går allmänheten på dessa lögner. T.ex. porträtterades det i Uppdrag Granskning att Jehovas vittnen har egna domstolar som är utanför samhällets domstolar, det dom inte berättade var att Jehovas vittnens "domstol" blir ett komplement till samhällets domstolar. Om någon pedofil inte ångrar sina handlingar så blir personen dömd till uteslutning och samhället dömer personen till fängelse.
    Och sedan porträtterades det som att man utesluter rökare men skyddar pedofiler, men man utesluter båda om dom inte ångrar sig, och man välkomnar tillbaka till församlingen av båda om dom ångrar sig och slutar med synden, så dessa är helt uppenbara lögner och förvrängningar, och gissa varifrån Janne Josefsson fick sina uppgifter från? Jo avfällingar. Han besvärade sig inte ens att kolla om detta verkligen stämmer, utan han fick sitt scoop i sensationsjournalistik.

  • kt h

    Janne frågade avfällingarna men konfronterade Jehovas vittnen med dessa falska uppgifter, han frågade inte Jehovas vittnen, han var inte intresserad av att höra Jehovas vittnens version. Janne visste redan vad "sanningen" var.

    Oavsett detta, så presenterades det lögner i programmet, det kommer man inte ifrån. Janne spred en massa lögner i programmet, det visar hur mycket han lyssnade på Jehovas vittnen.

    Den värsta lögnen var att huvudfallet skulle ha handlat om pedofili när "gärningsmannen" egentligen var ett barn som begick övergrepp på ett annat barn.

    Andra lögner var t.ex. att det skulle ha varit förbjudet att kontakta polisen när det skett ett brott, alla Jehovas vittnen vet att man ska lyda myndigheterna och man anmäler brott i minst samma utsträckning, om inte mer än medelsvensson.

    Och man ljuger om att äldste har skyldighet att anmäla brott, att man inte anmälde berodde på att äldste ansåg att det måste föräldrarna och dom inblandade få avgöra.

    Och man ljög om att man anser att barn som blivit utsatta ska kontakta den vuxna som förgripit sig på barnet för att få försoning, när den litteratur som dom hänvisar till egentligen handlar om en vuxen som under barnåren blivit utsatt och nu kunde fundera på att försonas, helt enligt kristna värderingar.

    Ena felet efter den andra, och avfällingar har ingen lust att lyssna på det örat, utan ångar på med nya anklagelser.

  • kt h
    Att Jehovas vittnen inte vill polisanmäla är en lögn, denna artikel bevisar detta. Visserligen handlar det inte direkt om våldtäkt på ett barn, men principen är densamma:

    *** g93 8/3 sid. 10 Hur man kan komma över en våldtäkt ***

    Om våldtäkten inträffat nyligen, kan offrets vänner hjälpa henne att komma under läkarvård och erbjuda henne en tillfällig fristad. Uppmuntra henne att polisanmäla våldtäkten, men låt henne själv fatta de avgörande besluten. Hon har just upplevt en situation då hon blev berövad all kontroll. Låt henne återfå en del av denna kontroll genom att fatta egna beslut.
Svar på tråden Jehovas Vittnen