• Jenkis

    Vi som gör äggdonation hösten/vintern 2013/2014

    NinaCamilla skrev 2014-01-26 18:36:53 följande:
    Behöver råd från er. Ni som har varit nedreglerad, har ni haft tjockare slemhinna och follikal? Det känns att mina mens är på gång och skulle ta procren i börja av februari. Nu är jag orolig att ÄD går i pipan om min kropp vill ha mens och inte jag eller kliniken. Det här är jätte skumt och efter 4 mån nedreglering borde inte kroppen vara så aktiv men tydligen känner det att vi är på gång igen.
    Inte tjock slemhinna. Kanske 4-5 mm och antralfoliklar (vilande foliklar) har man ju hela tiden om man är fertil. Även om man är nedreglerad.

    Däremot skall man ju inte ha cystor på äggstockarna (mogna äggblåsor eller gulkroppscystor), för då stör de behandlingen. Då är man inte heller nedreglerad som man skall.
  • Jenkis
    Jenkis skrev 2014-01-26 18:59:02 följande:
    Inte tjock slemhinna. Kanske 4-5 mm och antralfoliklar (vilande foliklar) har man ju hela tiden om man är fertil. Även om man är nedreglerad.

    Däremot skall man ju inte ha cystor på äggstockarna (mogna äggblåsor eller gulkroppscystor), för då stör de behandlingen. Då är man inte heller nedreglerad som man skall.
    Men om du är nedreglerad sedan fyra månader tillbaka, varför skall du ta procren? Hänger inte med riktigt.
  • Jenkis
    NinaCamilla skrev 2014-01-26 19:58:26 följande:
    Jenkis: läkare sa att jag behöver inte ta en procren till. Jag tog en den 3 januari och trodde att jag skulle ta en till innan Progynon start. Tackar för svaret. Slemhinnan var 4 mm och vet inte vilka follikel läkaren såg. Det var mest löpande band 5-10 min och fick inga svar. Jag gjorde operation i oktober och har varit nedreglerad sedan dess.
    Tror att de var dem i vila som läkaren såg. Men när börjar du med progynon då? Det behöver du väl göra snart så att kroppen inte kommer igång igen.
  • Jenkis

    Man får alltid höra att man kan leva som vanligt när man gör IVF/ÄD. Men många av oss tar mycket stryk och det är inte så himla lätt att få ihop det med jobb och mående. Nu har jag hittat en studie som just pekar på det. Får se om jag kan kopiera in det intressanta...

  • Jenkis

    Förutom de ovanstående mer konkreta stressituationerna så fanns också den mer generella och övergripande sociala och psykologiska stress som kvinnor upplevde när de genomgick IVF-behandling.

    I en kvalitativ studie av Peters (22) undersöktes psykologiska aspekter på IVF och infertilitet. Många kvinnor ville hålla det hemligt för sin omgivning när de höll på med IVF-behandling vilket kunde leda till stress.
    Kvinnorna kunde inte planera för framtiden och fick lägga sina karriärer på hyllan då de hoppades på möjligheten att kunna få barn. Att inte kunna göra det som alla andra kvinnor kunde, nämligen få barn på egen hand ledde till avundsjuka.

    IVF uppslukade deras liv så fullständigt att de tappade perspektivet på andra viktiga saker i livet. Särskilt efter embryoåterförandet var de svårt att fokusera på något annat än tanken på om det hade fastnat eller inte.
    Kvinnorna oroade sig för vilken betydelse olika faktorer kunde ha för utgången. Detta ledde till att de kanske höll sig extra stilla och var rädda för att gå på toaletten ifall embryot skulle kunna ”ramla ut”. Fixeringen vid att prova olika livsstilar för att maximera chanserna till ett positivt resultat befäste den stress och desperation som redan förelåg i kampen om att bli gravid och få ett barn (22).

    Flera studier har testat sambandet mellan stress och resultat av behandlingen, d.v.s. mellan stress och graviditetsfrekvens. I en studie gjord av Anderheim et al. (28) upptäcktes inget sådant samband. Inga signifikanta skillnader fanns mellan de som blev gravida och de som inte blev gravida när det gällde relationen med partnern, hur stark önskan var att få ett barn, hur optimistisk och pessimistisk kvinnan var och meningen med att få ett eget barn. Den enda variabeln som var signifikant associerad med graviditet var ”antal bra återförda embryon” som var något högre i den gravida gruppen.

    Studien visade också att kvinnor med lägre grad av depression oavsett vilken grupp de tillhörde hade lättare att bli gravida. En annan studie gjord av Barzilai-Pesac et al. (29) visade på sambandet mellan stress i arbetslivet och resultatet av fertilitetsbehandling. Författarna fann att de kvinnor som hade högre arbetsbelastning och upplevde högre krav i arbetslivet också var de som hade svårare att bli med barn. Bland de kvinnor som upplevde lägre krav i arbetslivet fick 64 % barn och bland de som upplevde högre krav fick knappt 56 % barn. Bland de som hade deltidsjobb fick 80 % barn och bland som hade heltidsjobb fick 42 % barn.
    IVF-behandling innebär att många motstridiga känslor är inblandade såsom avundsjuka, hopp, förtvivlan, glädje, sorg och tacksamhet. Behandlingen liknas ofta vid en känslomässig bergochdalbana.

    När en kvinna genomgår IVF-behandling så utsätts hon för den fysiska stress som hormonbehandling och smärta innebär. Detta påverkar henne psykiskt, hon blir trött, orolig och ibland deprimerad. Till detta kommer den psykiska stress som kvinnan bär med sig när hon inleder IVF-behandling i och med den egna biologiska driften och det sociala tryck hon utsätts för att kunna få ett barn (3). Om hon inte lyckas att leva upp till sina egna och andras förväntningar kan den psykiska stressen bli så stor att det påverkar hennes kropp fysiskt. Detta leder i sin tur till att kvinnan kan behöva hjälp med att finna strategier för att kunna bemästra sin situation.

    Det är möjligt att sättet att bemästra en sådan stressfylld situation som IVF innebär, är det som kan leda till konsekvenser för behandlingen, Men det kan lika gärna vara känslorna eller stressen i sig. Vilket kom först, hönan eller ägget? Mer forskning om sambandet mellan stress, känslor och bemästrande och resultatet av IVF- behandlingen skulle förhoppningsvis kunna leda till att chansen att få ett barn ökar samtidigt som upplevelser av stress i samband med behandlingen minskar.

  • Jenkis

    Har varit och mätt slemhinnan nu. Tror kliniken är nöjd, men för min del hade den kunnat vara lite tjockare

    7,2-7,4 var den (olika mätställen).

    På em bär det av till kliniken och i morgon bitti skall sambon lämna sitt bidrag.

    Får affirmera superägg och supersimmare, så vi får en skörd till frysen med.

  • Jenkis
    NinaCamilla skrev 2014-01-26 22:28:25 följande:
    Jenkis: det var intressant läsning. Stressen är boven och det hjälper knappast att folk omkring säger att slappna av när de har fått 2 kids på 3 år... Men vi kämpar och turår är år 2014!
    Nä det hjälper knappast. Tror inte heller det hjälper med att alla säger att man kan leva som vanligt. Vissa personer kanske skall jobba mindre under sina behandlingsperioder? Medan andra såklart inte berörs på samma sätt. man får nog känna sig för och inte skämmas för att man kanske behöver ta det lugnare den perioden.

    Tack för era tummar!
  • Jenkis
    Frk Röd skrev 2014-01-27 16:50:31 följande:
    Jenkis, när är det tänkt med ET för dig? Har för mig att slemhinnan bör vara minst 8 mm vid transfer så förhoppningsvis hinner din växa till sig lite mer innan det är dags. Lycka till!!
    Ja ni...

    Kära ÄD-människor. I Sverige med landstinget som finansierar, har man ingen talan...

    Sex millimeter har de som gräns där jag går i alla fall. Svårt att säga hur tjock den varit eftersom mina VUL har legat 12 (donator svarade dåligt), resp 6, resp 6, resp 3 el 4 dagar före insättning. Vet att den var drygt 6 mm första gången och de andra gångerna kommer jag tyvärr inte ihåg, men den var godkänd. Tror att den alltid har legat på 6-7,5 mm när jag gjort VUL:et.

    När jag blev gravid var den först på 5,6 mm och så fick jag äta 8 mg Progynon i fyra dagar och då blev den godkänd. Det kan ha varit så att den var uppe på 8 mm den gången.

    Nu kommer det gå tre eller fyra dagar mellan ägglocket och min insättning. Vet inte om jag kan äta 8 mg ett par dagar på eget bevåg eller om det riskerar att förstöra något eftersom jag redan börjat med Lutinus som skall preparera slemhinnan?
  • Jenkis

    Donatorn lämnade rekordskörd! Så jag hoppas på ägg i frysen om nu inte slemhinnan skulle duga. MEN jag vet ju att det är tre aspekter som avgör:

    Embryots kvalitet (först och främst. Typ 99%)
    Slemhinnans mottaglighet/mognadsgrad
    Tekniken vid återförandet

  • Jenkis
    Redan47 skrev 2014-01-28 18:21:27 följande:
    Jenkis, fråga kliniken rätt ut, " vad händer om jag tar 8 mg nu, med progestoron påbörjat ?"
    Jag tänker att om du väljer göra det Kom ihåg att knapra trombyl icå. Äter du prednisolon antibiotika eller något mer nu inför ? Du kan ju alltid rådfråga klinik utomlands kolla ex Riga Petersburg aten mfl.
    Jag ska ta rätt på studier om slemhinnan ... Länka dem imorgon. Man kan ju sätta in när helst... Frågan är lyckad variabel för graviditet! Fråga Sverige vad de har för belägg evidens för att sätta in före 7-8mm???det har du rätt att veta
    Belägg och evidens är att de alltid brukar göra så...

    Skicka lite länkar, det blir fint.

    Insättning blir en dag senare än vad de räknat med så slemhinnan hinner växa ett dygn till.
Svar på tråden Vi som gör äggdonation hösten/vintern 2013/2014