kostnad lchf
Ni som äter LCHF vad ligger er matkostnad på per månad? Är det dyrare än vanligt eller inbillar jag mig bara?
Ni som äter LCHF vad ligger er matkostnad på per månad? Är det dyrare än vanligt eller inbillar jag mig bara?
Min matkostnad steg i höjden men eftersom jag inte köpte något godis alls så sjönk matkostnaden en hel del
Men överlag så var det inte dyrare för mig än vad det hade varit på vanlig kost om jag hade ätit mat istället för godis.
Lite dyrare blir det då man inte köper halvfabrikat och sånt, men vår matkostnad har inte stigit så mycket mer :)
Vågar ni skriva vad det kostade per månad? Är det bara du i hushållet som äter LCHF eller köper ni även icke LCHF mat till andra i hushållet? Jag bor själv så det är bara mat till mig själv, förutom vid något enstaka tillfälle per månad kanske då man har en kompis eller föräldrar på besök och då bjuder jag på den mat som jag själv äter.
Jag kan inte skriva en summa då det varierar kraftigt, men när vi började med lchf blev det helt klart dyrare till en början. Nu efter ett tag när vi kommit in i det tycker jag inte det. Är noggrann med att köpa säsongsgrönsaker och hålla koll på när varor är på kampanj. Men en del av lchf är att äta så rent som möjligt, inga halvfabrikat och att äta ekologiskt. De varorna kostar vanligtvis lite mer så det gäller att ha koll. Å andra sidan har vi tjänat in det flera gånger om då vi inte längre köper läsk, godis, fikabröd eller chips.
Eftersom jag är sån nybörjare på det hela så kommer jag en början följa en veckomeny och då är den inte byggd efter säsongen grönsaker osv.
Det är ju mycket sån mat jag inte alls är van att äta såsom grädde i maten och ost till förbannelse. Fått för mig att ost är svindyrt.
För oss är det ingen skillnad. Vi har en ganska basic inköpslista på vad som alltid ska finnas hemma i form av kött, ägg, grönsaker, ost, mejeri osv. Sen varierar vi oss från vecka till vecka beroende på vad som finns till bra pris. Sen om man tänker på allt man inte köper hem så blir det nästan plus/minus noll.
Eftersom jag är så novis på detta så följer jag färdig veckormenyer i boken och då är det mycket ost som jag inte ens gillar som ädelost eller gorgonzola. Mycket kryddor också.
Jag åt LCHF i två veckor sist jag tänkte jag skulle testa (5 gången jag testade, tror jag) och kom åter igen fram till att det är alldeles för dyrt för mig. Min matkostnad gick från ca 500 kr i veckan till ca 1000. Och då är jag som dig, måste ha en veckomeny så jag kan lära mig....
Gorgonzola och ädelost äter jag aldrig, LCHF eller ej. Det faller inte mig i smaken alls. Men mozzarella är gott! Jag brukar dels alltid ha en påse riven mozzarella hemma, perfekt att slänga ner i en omelett eller strö lite på köttfärssåsen och till tacos. Dels finns ju Boursin, min favorit, som går att smälta ner ihop med tex. stekt kyckling eller göra en sås av.
Ja jag tänkte också på mozarella för som sagt har aldrig gillat mögelostar, tycker det smakar så jäkla äckligt rent ut sagt och betala dyra pengar för nåt jag inte gillar känns inte kul så jag kör på mozarella då istället.
Jag äter LCHF sen ett halvår tillbaka och tycker det blir billigare. Jag äter mycket mindre och panbiffarna, eller vad det är, räcker till flera måltider, jag är inte hungrig förrän vid 11 så jag äter inte frukost längre. Jag har börjat laga mer grönsaker med tillbehör som fetaost, getost och oljor och de är ju lite dyra att köpa, men som sagt det går inte åt så mycket. Ägg är ju billigt dessutom. Jag skulle tro att vi har sänkt matkontot lite, vi har alltid valt ekologiskt av allt som går i första hand.
Nä, det blir inte dyrare om man håller det simpelt. Vi brukar exempelvis äta torskfilé i ugn med lite creme fraiche och kryddor (torskfilén kostar 29,90/400 gram) och kokt broccoli (22 kr/800 gram) och så eventuellt majonäs eller smör till. Klart.
Lchf blir dyrt när man äter massa ost, mandelmjöl, frökex, nötter, yoghurtar etc etc. Vår handlingslista består alltid av samma saker, nämligen:
- lök
- ägg
- grädde
- 3% mjölk
- smör
- kött/fisk/fågel
- broccoli
- såser
- kaffe
På det kommer vi långt och det är inte dyrt. Du äter mindre och färre måltider med LCHF.
Jag äter LCHF periodvis och ett knep jag brukar använda mig av (som även funkar när man inte äter LCHF) är att bestämma en budget och räkna baklänges utifrån det. Säg att jag vill lägga 2000 kronor i månaden för 2 mål mat á 400 - 500g.
Då får jag ett mål mat som t.ex. kan bestå av 250g protein som max får kosta 100 kronor kilot. Som tillbehör kan jag vraka och välja mellan ost (man får nöja sig med billigare ostar), grönsaker, ägg. Tillbehören får kosta som max 50 kronor kilot.
Väldigt enkel regel som man kan ha med sig när man handlar.
Sist men inte minst för att besvara din fråga. Har inte märkt någon större skillnad i matkostnad, men även när jag inte äter LCHF är det sällan som en måltid enbart bestod av t.ex. en tallrik pasta.
Sorry, din fråga va visst hur mycket den ligger på. Min matkostnad är hög, men det beror på att jag äter ute för ofta.
När jag lagar matlådor som är LCHF brukar jag komma ner på 25 - 30 kronor per måltid.