• väntar nr tre

    Tips om bra gluten- och mjölkfri frukost!

    Hej!
    Det lutar åt att en av mina barn är mjölk och glutenintolerant så jag håller på att förkovra mig i litteratur för att lära mig mer. Middagsmat känns ganska överkomligt även om jag tycker det här med mat utan mejeriprodukter är svårt. Vi är ju vana vid det och barnen är kräsna och svåra att få att tycka om nya saker. Men frukosten är omöjlig känns det som!
    Oatley vägrar de fullständigt. Vi har även testat mandelmjölk, rismjölk och sojamjölk men inget funkar.
    Nötter och dylikt är inget de tycker om.
    Jag vill helst undvika de färdiga glutenfria produkterna eftersom det oftast finns vete i någon form oavsett och vi har fått rådet att undvika det också.

    Har ni några bra tips som en treåring och en femåring kan uppskatta?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-05-13 21:24
    Tack för alla svar hittills!
    Flera har frågat hur vi utreder och vi har kontakt med läkare. Dessutom har jag en autistisk son som jag vill testa kostomläggning på eftersom vissa rön visar på att gluten och mjölkfri kost kan minska symptomen hos barn med neuropsykiatriska störningar. Värt att prova tycker vi, framförallt när vi alla är lite känsliga både mot vete och mjölk.

  • Svar på tråden Tips om bra gluten- och mjölkfri frukost!
  • Smurfan89

    Ägg, omelett, gröt (kan man äta det som gluten? Kanske finns alternativ till havren isåfall? Min son är bara mjölkallergisk så det är därifrån mina råd kommer:)), mjölkfri yoghurt (naturell med kanel på), han brukar även ibland vilja ha morotsstavar vid sidan om:) och juice eller alpro soya-mjölk.

  • Lilia

    Varför ska ni undvika glutenfria produkter?

    Du kan koka havregrynsgröt (havre är glutenfritt) i rismjölk. Medan det kokar blandar du i bär, frukt, russin, riven kokos eller vad barnen nu tycker om. Ha i så pass mycket rismjölk att det blir en lös gröt. Då behövs ingen extra mjölk. Rismjölken gör dessutom gröten sötare.

  • skogsvitter
    Smurfan89 skrev 2013-05-10 04:36:04 följande:
    Ägg, omelett, gröt (kan man äta det som gluten? Kanske finns alternativ till havren isåfall? Min son är bara mjölkallergisk så det är därifrån mina råd kommer:)), mjölkfri yoghurt (naturell med kanel på), han brukar även ibland vilja ha morotsstavar vid sidan om:) och juice eller alpro soya-mjölk.
    Havre är glutenfritt. Och ja, man kan äta gröt oavsett, det finns massor av olika sorter av mjöl- och gryn/korn som man kan göra gröt på som är naturligt glutenfria. Nu funkade ju inte havre för TS barn, men om de vill prova gröt så kan man tex göra på hirs- eller boveteflingor.
  • shine
    Lilia skrev 2013-05-10 05:06:34 följande:
    Varför ska ni undvika glutenfria produkter?

    Du kan koka havregrynsgröt (havre är glutenfritt) i rismjölk. Medan det kokar blandar du i bär, frukt, russin, riven kokos eller vad barnen nu tycker om. Ha i så pass mycket rismjölk att det blir en lös gröt. Då behövs ingen extra mjölk. Rismjölken gör dessutom gröten sötare.
    Personligen försöker jag undvika risprodukter efter larmet om att det är mycket arsenik och andra gifter i det. Läs mer om det här på Livsmedelverkets hemsida. Vi använder oss av mandelmjölk istället som jag hoppas är bättre. Gott är det i allafall.

    Havregryn är glutenfritt, men dom använder samma maskiner när dom krossar vete. Så är man känslig kan man reagera på det. Det finns havregryn som är säker som står bland glutenfria produkter.
  • Tygtiiger

    TS - är dina barn testade för gluten- resp spannmålsallergi? Om du misstänker att du har ett glutenintolerant barn ska du inte ta bort gluten ur kosten innan utredningen är färdig, för då maskeras alla symptom, även labproverna blir normala. Först utredning, sedan kostförändring!!


    Krupke, we've got problems of our own!
  • skogsvitter
    Tygtiiger skrev 2013-05-11 09:39:12 följande:
    TS - är dina barn testade för gluten- resp spannmålsallergi? Om du misstänker att du har ett glutenintolerant barn ska du inte ta bort gluten ur kosten innan utredningen är färdig, för då maskeras alla symptom, även labproverna blir normala. Först utredning, sedan kostförändring!!
    Fast testerna är ju ändå inte trovärdiga, de visar ofta fel oavsett! Uteslutningsmetoden är den enda och absolut säkraste metoden om man verkligen vill veta. Mörkertalet för celiaki är gigantiskt, och symptomen mycket diffusa. Det är bara korkat att övertala människor att fortsätta med gluten om det är som att proppa i dem gift!
  • Tygtiiger
    skogsvitter skrev 2013-05-11 13:17:39 följande:
    Fast testerna är ju ändå inte trovärdiga, de visar ofta fel oavsett! Uteslutningsmetoden är den enda och absolut säkraste metoden om man verkligen vill veta. Mörkertalet för celiaki är gigantiskt, och symptomen mycket diffusa. Det är bara korkat att övertala människor att fortsätta med gluten om det är som att proppa i dem gift!
    Låt oss säga att du har ett barn som har fått de första tecknen på en inflammatorisk tarmsjukdom, tex Crohns. Då är tarmen generellt känsligare. Men istället för att knalla iväg till läkare och kolla vad det kan vara så läser du på nätet att komjölk och gluten är giftigt som fan och provar att ta bort det ur barnets kost. Ungen blir garanterat bättre, för både komjölk och gluten ÄR inflammationsdrivande hos känsliga individer och många som har en inflammatorisk tarmsjukdom blir bättre utan komjölk eller spannmålsprodukter. 

    Och så tror du att du har rätt och viftar bort tester med att "jaja, de visar ju negativt iallafall". Barnet fortsätter ha sin inflammatoriska tarmsjukdom, men mår ju lite bättre och går med lite mindre ont i magen men fortsätter att ta upp näring dåligt. Om du har RIKTIG otur så mår ungen såpass bra att ni inte måste söka vidare, men han växer mycket sämre än han bör och tar inte upp järn ordentligt utan det slutar med en anemisk, kort och tunn unge som inte orkar det han borde heller. Och diagnosen - och KORREKT, VERKSAM behandling - har försenats med minst ett år. 

    Om man istället går och konstaterar att nej, det här barnet har inga antikroppar mot gluten, men har en lätt förhöjd sänka och förhöjda inflammationsparametrar i tarmen, så kan ungen få en fördjupad utredning och en korrekt diagnos. Det kan sluta med kostomläggning ändå, men i kombination med medicinering och ett förhoppningsvis piggt barn.

    Celiaki visar sig så gott som alltid antingen i blodprover med antikroppsproduktion eller genom skador på tarmluddet vid gastroskopi (det är tarmskadorna som är verkligt diagnostiska). Det vi har ett gigantiskt mörkertal för är veteallergi, där man har en överkänslighet mot andra proteiner som finns i spannmål. Det är jättesvårt att testa för.  
    Krupke, we've got problems of our own!
  • Tygtiiger

    ...och frukost hade jag kokat på Ren Havre-havregryn, vatten, salt och socker och serverat med sylt. Om ungarna nödvändigtvis måste ha mjölk till så är mandelmjölken den enda som vi har tyckt varit ens hyfsat ok här hemma (men vi äter gröten lös och utan mjölk, vi)


    Krupke, we've got problems of our own!
  • skogsvitter

    Nu förmodar jag att TS givetvis har kontakt med bvc/läkare, och de använder själva oftast uteslutningsmetoden (eftersom det de facto är säkrast, man kan vara känslig utan att ha allergi/intolerans, båda mot mjölk och gluten/vete). Så jag håller helt enkelt inte med dig. Varför skulle det vara Crohns? Det är ovanligt hos barn och ger helt andra symptom. Det torde ju dessutom uppmärksammas vid en helt vanlig läkareundersökning.

    Och nej, det är inte veteallergi som främst är svårupptäckt. Det är celiaki (glutenintolerans). Det finns sk tyst celiaki tex. Och ofta tar det många, många år innan man får rätt diagnos. Så att testerna visar säkra besked är rent bullshit. Man tror att ungefär 2/3 ännu inte fått rätt diagnos.

    celiaki.se/celiaki-intoleranser-allergier/celiaki-glutenintolerans/cdvardprogrambarn20121001/

    "Diagnosen baseras på en sammanvägning av kliniska tecken, serologiska markörer, histopatologisk diagnostik av biopsi från tunntarm och i vissa fall analys av riskallelerna HLA DQ2 och DQ8."

    Med andra ord, mycket svårt att avgöra. I synnerhet hos barn, då sjukdomen inte hunnit fortskrida så långt.

  • skogsvitter

    Jag tror däremot du blandar ihop allt för vete är i själva verket rätt lätt att upptäcka, reaktionen kommer ofta väldigt snabbt efter att man andats in eller ätit vete. Det är ingen autoimmun sjukdom utan en ren allergi som ger direkta reaktioner. Astma, allergichocker och utslag är mycket vanliga i samband med vete.

  • väntar nr tre

    Tack för alla svar hittills!
    Flera har frågat hur vi utreder och vi har kontakt med läkare. Dessutom har jag en autistisk son som jag vill testa kostomläggning på eftersom vissa rön visar på att gluten och mjölkfri kost kan minska symptomen hos barn med neuropsykiatriska störningar. Värt att prova tycker vi, framförallt när vi alla är lite känsliga både mot vete och mjölk.

  • skogsvitter
    väntar nr tre skrev 2013-05-14 13:46:22 följande:
    Tack för alla svar hittills!
    Flera har frågat hur vi utreder och vi har kontakt med läkare. Dessutom har jag en autistisk son som jag vill testa kostomläggning på eftersom vissa rön visar på att gluten och mjölkfri kost kan minska symptomen hos barn med neuropsykiatriska störningar. Värt att prova tycker vi, framförallt när vi alla är lite känsliga både mot vete och mjölk.
    Lycka till!
  • Tuppjuck

    Kan tipsa om bloggen hostlycka.blogspot.se där bloggerskan ger tips på bra och enkla recept. Skriver inte bara om sånt men välj kategorin Äta. Hon länkar vidare till andra bra länkar också :)

  • väntar nr tre

    Tack så mycket!
    Jag ska läsa :)

  • Kat
    väntar nr tre skrev 2013-05-14 13:46:22 följande:

    Tack för alla svar hittills!
    Flera har frågat hur vi utreder och vi har kontakt med läkare. Dessutom har jag en autistisk son som jag vill testa kostomläggning på eftersom vissa rön visar på att gluten och mjölkfri kost kan minska symptomen hos barn med neuropsykiatriska störningar. Värt att prova tycker vi, framförallt när vi alla är lite känsliga både mot vete och mjölk.


    Faktum är att veteallergi inte är så lättupptäckt ändå alla gånger.


    Jag har varit veteallergiker i snart 50 år och min mor i över 70 år - båda utan att veta om det.


    Min mor fick reda på det när hon testade positivt efter en rutinundersökning av olika allergener efter ett bistick förra året.


    Hon har mått dåligt i så många år, utan att veta varför hon var så trött och hängig.


    Jag testade negativt, men har väldigt allvarliga symptom och har fått anafylaktisk chock pga. vete vid flera tillfällen - men de förstod aldrig vad det var ... de missade att det var en allergisk reaktion nästan alla gångerna - trots att jag hade alla de klassiska symptomen inklusive andnöd, blodtrycksfall och medvetslöshet.


    Så nä, veteallergi är inte alltid så lätt att fastställa i alla fall ...


    Om jag nu "bara" är vetekänslig - hur kommer det sig då att jag blivit intagen akut med ambulans så många gånger i samband med intag av vete? Jag behöver egentligen inte ens äta det för att reagera - det räcker med att inandas mjölet eller få det på huden - jag tål det verkligen inte ... men har inte fattat förrän förra året ... Allergitabletter hjälper, tack och lov, lite grand.


    Vill bara att alla har klart för sig att man kan vara väldigt, väldigt sjuk i veteallergi utan att ha en aning; och trots mängder av sjukhusbesök och oändligt många läkare är det inte automatiskt så att de drar rätt slutsatser. Så här många år har det tagit mig att få veta - och jag är såväl vete-, mjölkallergiker som glutenintolerant. Jag har bara varit så sjuk att de inte kopplat att det handlade om allergi och glutenintolerans i botten ..! Och jag inser att det finns fler stackars människor där ute med fel diagnos som missats, trots att det borde vara rätt så enkelt att fastställa allergi. (Men som sagt, min vete och mjölkallergi gav inte utslag på testen - men väl enligt uteslutningsmetoden, sedan jag slutat att äta dessa livsmedel.)

  • DeLo

    Astrid och aporna brukar många affärer ha nu och de har vegansk ost (dvs: även fri från mjölkprotein). Den är även glutenfri. Astrid o aporna har många sorters olika ostar. 

  • beööisimo

    Bananpannkakor med bacon vid sidan om. Lite jordgubbar och mango. Någon god smothie till det. Ägg och bacon röra funkar med till frukost. Kokt ägg med prinskorv och fruktmix

Svar på tråden Tips om bra gluten- och mjölkfri frukost!