Inlägg från: Tygtiiger |Visa alla inlägg
  • Tygtiiger

    Tips om bra gluten- och mjölkfri frukost!

    TS - är dina barn testade för gluten- resp spannmålsallergi? Om du misstänker att du har ett glutenintolerant barn ska du inte ta bort gluten ur kosten innan utredningen är färdig, för då maskeras alla symptom, även labproverna blir normala. Först utredning, sedan kostförändring!!


    Krupke, we've got problems of our own!
  • Tygtiiger
    skogsvitter skrev 2013-05-11 13:17:39 följande:
    Fast testerna är ju ändå inte trovärdiga, de visar ofta fel oavsett! Uteslutningsmetoden är den enda och absolut säkraste metoden om man verkligen vill veta. Mörkertalet för celiaki är gigantiskt, och symptomen mycket diffusa. Det är bara korkat att övertala människor att fortsätta med gluten om det är som att proppa i dem gift!
    Låt oss säga att du har ett barn som har fått de första tecknen på en inflammatorisk tarmsjukdom, tex Crohns. Då är tarmen generellt känsligare. Men istället för att knalla iväg till läkare och kolla vad det kan vara så läser du på nätet att komjölk och gluten är giftigt som fan och provar att ta bort det ur barnets kost. Ungen blir garanterat bättre, för både komjölk och gluten ÄR inflammationsdrivande hos känsliga individer och många som har en inflammatorisk tarmsjukdom blir bättre utan komjölk eller spannmålsprodukter. 

    Och så tror du att du har rätt och viftar bort tester med att "jaja, de visar ju negativt iallafall". Barnet fortsätter ha sin inflammatoriska tarmsjukdom, men mår ju lite bättre och går med lite mindre ont i magen men fortsätter att ta upp näring dåligt. Om du har RIKTIG otur så mår ungen såpass bra att ni inte måste söka vidare, men han växer mycket sämre än han bör och tar inte upp järn ordentligt utan det slutar med en anemisk, kort och tunn unge som inte orkar det han borde heller. Och diagnosen - och KORREKT, VERKSAM behandling - har försenats med minst ett år. 

    Om man istället går och konstaterar att nej, det här barnet har inga antikroppar mot gluten, men har en lätt förhöjd sänka och förhöjda inflammationsparametrar i tarmen, så kan ungen få en fördjupad utredning och en korrekt diagnos. Det kan sluta med kostomläggning ändå, men i kombination med medicinering och ett förhoppningsvis piggt barn.

    Celiaki visar sig så gott som alltid antingen i blodprover med antikroppsproduktion eller genom skador på tarmluddet vid gastroskopi (det är tarmskadorna som är verkligt diagnostiska). Det vi har ett gigantiskt mörkertal för är veteallergi, där man har en överkänslighet mot andra proteiner som finns i spannmål. Det är jättesvårt att testa för.  
    Krupke, we've got problems of our own!
  • Tygtiiger

    ...och frukost hade jag kokat på Ren Havre-havregryn, vatten, salt och socker och serverat med sylt. Om ungarna nödvändigtvis måste ha mjölk till så är mandelmjölken den enda som vi har tyckt varit ens hyfsat ok här hemma (men vi äter gröten lös och utan mjölk, vi)


    Krupke, we've got problems of our own!
Svar på tråden Tips om bra gluten- och mjölkfri frukost!