oOOo oOOo skrev 2012-10-05 12:38:33 följande:
Tyngdlagen bygger på flera antaganden som inte är bevisade. Tyngdlagen är precis lika empirisk som fenomenet "tillgång och efterfrågan".
Undrar vad det stod i din kursliteratur i ekonomi om tilgång och efterfrågan eftersom du verkar missat det helt.
Ja, förklaringen till tyngdlagen innehåller antaganden som inte är bevisade. Men dess verkan. Att tyngdlagen finns och fungerar är tämligen välbevisat.
I min kurslitteratur fanns massor av teoretiska förklaringar om hur tillgång och efterfrågan påstås fungera, men inte ett enda verkligt belägg.
För att återgå till ämnet.
Hur kommer det sig att den minskade tillgången av behöriga lärare i många ämnen inte har fått konsekvensen att lönerna ökar?
Och apropå arbetstagarens makt över sin lön så verkar det inte direkt fungera så bra att arbetstagare kräver högre lön. I takt med att välfärden och levnadsstandarden i Sverige har ökat så har många svenskar börjat kräva högre löner. Har arbetsgivarna bara gått med på detta och bara höjt lönerna? Nej, vist har lönerna höjts. Men arbetslösheten i samhället har också ökat eftersom arbetsgivare ofta drar ner på antalet arbetare och låter de kvarvarande jobba hårdare eller helt enkelt lägger arbetet i ett låglöneland istället.
En annan effekt är ju att våra politiker går arbetsgivarnas ärende och försämrar välfärdssystemen (och en del vill försämra arbetsrätten)för att försöka tvinga arbetstagare att gå med på lägre lön...
Det är extremt naivt att tro att lärare skulle få en markant löneförhöjning genom att bara vägra arbeta. Folk idag har inte råd att bara gå ifrån sina jobb och kräva högre löner. Speciellt inte eftersom strejker inte längre ger speciellt mycket effekt..