• che71

    Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!

    TWH skrev 2013-06-22 16:19:39 följande:

    Det viktiga är att du tar il i samband med/innan äl.
    Fast jag ska ta det några dagar efter ÄL, så det verkar vara olika?
  • che71
    Bambi2 skrev 2013-06-24 02:09:33 följande:
    Hej! Jag skrev här tidigare om TPK-värden och Fragmin. Jag går inte hos någon läkare som analyserar eventuella immunologi-relaterade problem (mina begränsade sparpengar har gått till IVF) men jag behandlas med Intralipid pga en helt annan sjukdom. När jag nyligen plussade, visade det sig att jag hade höga TPK-värden, som är ett av proverna som ingår i FBC. Min lungläkare reagerade på värdena och ordinerade kompletterande prover. Däremot vet hon inget om fertilitet och specMVC vill inte ens skriva ut Fragmin, så där kommer jag inte få så mkt hjälp.
    Får jag fråga hur allt hänger ihop egentligen? Om jag läser er rätt så mäter ni FBC-värdet för att se effekten av Intralipid? Men IL ska väl lugna immunförsvaret inte minska blodproppsrisken? Hur kan det påverka FBC? Och vilket av de olika värdena i FBC är det man talar om? Det jag har läst på nätet verkar vara att TPK däremot kan höja risken för blodpropp.. Det är väl två helt olika saker? Jag förstår inte riktigt. Någon i tråden angav samma referensvärden för FBC som jag har läst om TPK. Kanske det är samma?

    Finns det något sätt att försäkra sig om att Fragminbehandling har avsedd effekt och vilket prov är det i så fall?

    Förlåt om min fråga verkar luddig, hoppas någon förstår och kan tydliggöra lite för mig.
    Hej!
    Jag får Fragmin från RMC pga att de hittade APC resistens vid missfallsutredningen. Har aldrig tagit några prover angånde det. Men kanske det kommer senare i graviditeten, någon som vet?
    Men nu i Dr Ds behandling är jag ju så glad att jag har Fragmin också, men i mina FBC värden som jag lämnat så många gånger o sen skckat svaren till Dr D finns inget TPK?? Bara lymfocyter, leukocyter, neutrofla, basofila, trombocyter o några andra värden. Vad är TPK?
    Vilken lung (?)sjukdom har du som gör att du behandlas med intralipid?
    IL ska lugna immunförsvaret är det tänkt, annars är det ju en näringslösning i andra sammanhang..
    Om jag förstått det rätt så har Fragmin en kortvarig effekt, därför är det viktigt att ta sprutan på samma tid varje dag.
    De flesta här har ju också Trombyl eller babyaspirin i Dr Ds behandling.

  • che71
    april12 skrev 2013-06-24 11:25:46 följande:
    Tycker det är märkligt det här med hur Dr d ordinerar IL, med tanke på diskussionen om när det skall ges. Denna månad vill han att jag tar IL på dag 16, trots att jag får ägglossningsutslag redan på dag 11 (dag 13 har jag inga utslag).
    Det känns som han utgår ifrån att alla har ägglossning dag 14.. Har ju inte berättat att jag har så tidigt utslag. Tror ni det har ngn betydelse om det tas dag 16 eller 14 eller har han ngn baktanke....?
    Jag tar nu en paus med prednisolon, aspirin och levaxin då jag fått så märkliga symptom, enligt dr d har han inte sett detta förut. Kör endast på IL nu.
    Då måste du berätta att du har oregelbunden ÄL.
    Det gjorde jag o i mitt fall är det rätt stor skillnad speciellt om jag tar Pergotime, tex nu blev det ÄL på dag 16 o sist utan Pergo på dag 9 redan.
    Men i mitt fall sa Dr D att jag skulle försöka ta IL droppet ca 2 dagar efter ÄL.
    Sen så ska jag ta ett till IL dropp direkt vid plus (som jag själv frågade om det var ok att göra så),
    så jag inte måste oroa mig för att han inte svarar, så boka du tid till det med så kan du alltid avboka om det inte blir plus denna månad.
    Men håller tummarna.Drömmer
  • che71
    Bambi2 skrev 2013-06-24 15:27:15 följande:
    Tack för svaren! Då är det ungefär som jag trodde. Sen är det kanske inte så lätt att argumentera med en svensk läkare för att TPK mellan 450 och 550 som jag brukar ligga på, verkligen utgör en förhöjd risk för propp - det tyckte inte SÖS specMVC i alla fall. Jag har bara Fragmin för 3 veckor till och Trombyl kan jag inte ta pga allergi mot acetylsalicylsyra. Har fått ny remiss, till annan specMVC imorgon och försöker ladda med argument. Hur länge tar ni Fragmin? Måste man ha genomgått ett MF för at få göra flödes UL?

    IL får jag för en kronisk lungsjukdom för att få i mig tillräckligt med essentiella fettsyror. Mina läkare visste inte att det används vid fertilitetsbehandlingar i andra delar av världen. Däremot tycker de att det är särskilt bra att ge regelbundet under graviditet, för att försäkra sig om att jag har tillräckligt med näring till både mig och barnet och dessutom tros IL under graviditet minska risken för att barnet utvecklar diabetes och andra sjukdommar. Jag gillar verkligen IL och har fått det i 30 år. Det enda kruxet är att det är så kärlretande och jag brukar aldrig lyckas få i mig de 3 flaskor som de ordinerar med samma nål.
    Hur ofta får du IL dropp?

  • che71

    Vad tror ni om mina FBC värden från igår som då var 6 dagar efter ÄL/IL droppet?
    De först värdena är de från precis samma dag som ÄL o IL droppet o då var jag förkyld.
    Leukocyterna har inte varit så höga förut / förra månaden (har legat runt 6,4)
    o inte heller neutrofila (som legat runt 4,2)
    o trombocyterna har höjts också.
    Är inte förkyld längre.
    Men varför är leukocyterna så höga?

                                                              19/6   25/6
    Leukocytes    4.0-10.0                    9       9.9
    Basolfila    <0.2                              <0.1    0.1
    Eosinofila    0.1-0.6                         0,1    0.1
    Erytrocyter    3.9-5.2                         4,2    4.5
    Lymfocyter    1.1-4.8                        1,5    1.8
    MCH    27-33                                     30    30
    MCHC    317-357                            328    328
    MCV    82-98                                     91    92
    Monocyter    0.1-1.0                         0,5    0.8
    Neutrofila    1.7-8.0                         6,8    7.1
    Trombocyter    165-387                 244    272

  • che71
    TWH skrev 2013-06-26 22:33:54 följande:
    Nuhar jag fått ordinering att omgående sluta med trombyl och fragmin. Vet inte varför men trombocyterna ligger under referens, min moderkaka konstaterades idag att den fortfarande ligger lågt samt att mitt blodtryck plötsligt har höjts till 140/92. Vet inte vad av detta - eller om det är den totala bilden - som gör att D vill att jag avbryter antikoagel. Han säger att mina immunvärden är bra men är rädd för en flare så ska nu ta fbc varje vecka istället för varannan. Ska tillbaka till specialmvc imorgon. Någon som vet om endast trombocyterna i sig är tillräckligt för att avbryta? Jag hade låga värden för två veckor sedan och då sa han inget. Känns lite läbbigt att sluta med det nu då det är blodproppar som orsakat mina tidiga mf😳
    Men vad säger spec. mvc om blodtrycket?
    Konstigt att han inte sa samma för 2 veckor sen. Vad sa han då?
    Vilken vecka är du i nu?

    TWH fick du gå till spec.mvc pga av alla dina missfall?
    Remitterades du dit  då o hur går det till? Hur ofta går man där?
    Ska man alltså inte skriva in sig i den "vanliga" MVC?
    Berättade du direkt då om immunbehandlingen o vad sa de då?

    För ingen har sagt något om hur det fungerar lite längre in i graviditeten. Jag har bara hunnit till första VUL o det är nu RMC som gör det, efter missfallsutredningen.
    Ska jag redan vid det VUL berätta om medicinerna?
    De tror ju inte alls på immunspåret, för jag har frågat redan innan vi åkte till Aten.(utan att berätta om Dr D o att vi skulle dit)
    Om jag nu blir gravid igen....hoppas hoppas!
  • che71
    TWH skrev 2013-06-27 08:14:01 följande:
    Jag är i v33 nu och har haft mkt bra blodtryck hela tiden. Nu har det stuckit iväg, det var ännu högre nu på morgonen 172/100! Jag ska ringa in till spec o kolla om jag ska komma in tidigare än i eftermiddag. Jag ska höra med dem hur jag ska göra med antikoagel nu och ställa frågan till D Singha, tack för stöd. Det skulle bara fattas lite moderskapsförgiftning på detta nu så har jag gått igenom de flesta komplikationer che, jag blev remitterad pga alla missfall, ta det när du kommer dit, det borde inte vara ett problem. De är medvetna om medicineringen från D och hjälper mig m recept.

    Hoppas du får lugnande besked idag!
    Kram
  • che71
    TWH skrev 2013-06-27 13:49:11 följande:
    Tack alla. Grattis Curly, vilken skörd! De hittar inga tecken på hf hos mig förutom blodtrycket som är onormalt högt. Har nu fått medicin mot det och ska tillbaka på måndag. Eftersom spec mödravården o D ger olika direktiv nu så väljer jag att lyssna på spec mödravård, eftersom de ska besluta om mitt snitt och det är där jag är dagligdags, även om jag har stort förtroende för D. För en gångs skull är det de svenska läkarna som vill att jag fortsätter m fragmin o D vill att jag slutar😘 det brukar ju vara tvärtom, att D är mer öppen för medicinering😃 hr som haver så slutar jag nu m trombylen och fortsätter m fragmin,specen kunde inte ansvara för en utländsk läkares ordinering om den strider mot deras egen uppdattning, det kan jag förstå och jag vill ju att specen ska känna ansvaret för att detta ska gå bra nu. Immunförsvaret är lugnt nu dessutom enl D.
    Skönt att det inte var hf !!
    Sköt om dig!
    Kram
  • che71

    Någon som vet vad det innebär när leukocyterna o neutrofila är höga?
    Mina ligger precis på övre gränsen 1 vecka efter ÄL  o Dr D svarar inte (2 dygn sen jag skickade mina FBC).
    De har stigit från dagen då jag tog IL dropp (o den dagen var jag förkyld så de värdena var också höga tyckte jag)
    Borde inte IL droppet o prednisolonet sänka de värdena?
    Jag tog FBC 6 dagar efter IL droppet.

  • che71
    TWH skrev 2013-06-28 15:04:45 följande:
    Che, jag har alltid haft leukocyter över referensvärde 1-2 veckor efter il.
    OK men vad har Dr D sagt om det?
    För så höga värden har jag inte haft tidigare.
    Han har inte alls svarat på mina FBC som jag skickade i onsdags.
Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!