• gintonic77

    Vems fel vid krock i rondell?

    Se bild och ha överseende för min svaga talang när det gäller ritning =)

    Om jag krockar vid den gröna plutten, vems fel är det då?
    En bil åker längs blå linje och ska köra rakt fram i vänsterfil. Den andra åker längs svart linje och ska rakt fram i högerfil. Svart kör in i sidan på blå. Blå blinkar höger och är på väg ut ur rondellen när det smäller. Svart blinkar såklart inte alls då denna ska rakt fram.

    Ska blå lämna företräde och i detta fall stanna i rondellen eller ska svart lämna företräde?

  • Svar på tråden Vems fel vid krock i rondell?
  • Majuni
    Eleonor01 skrev 2011-12-29 20:25:31 följande:
    Hedebris

    Trafiklärare om vi får be ;)
  • Colisa
    Eleonor01 skrev 2011-12-29 18:07:44 följande:

     


     


    Vägverket skrev i yttrande AL20 94:674 till Högsta domstolen:


    "Begreppet vägkorsning är inte definierat i VTK men det är inte uteslutet att betrakta en cirkulationsplats som en vägkorsning. Den aktuella cirkulationsplatsen har dock sådan storlek och utformning att det framstår som mer naturligt att uppfatta vägen runt rondellen som en särskild väg än som en del av de vägar som har tillfart till platsen. För den som är obekant med förhållandena på platsen kan en direkt överföring av korsningsbegreppet skapa problem med att avgöra vad som är ”vänster” respektive ”rakt fram”. Cirkulationsplatsen bör således inte betraktas som en vägkorsning".


    (Detta yttrande fanns inte tillgängligt vid tings- och hovrättens handläggning av ärendet).


     


    Högsta domstolen anger i sin dom - DOM NR DT225


    "För en färd genom en cirkulationsplats av förevarande utformning och storlek kan bestämmelserna i 30§ vägtrafikkungörelsen (1972:603) inte anses tillämpliga. I den mån inte särskilda anvisningar anger annat gäller alltså allmänna trafikregler för en sådan passage".


    Vad säger trafikförordningen om "I den mån inte särskilda anvisningar anger annat."
    2 kap 2§ "En trafikant skall följa anvisningar för trafiken som meddelas genom ett vägmärke, en vägmarkering en trafiksignal.... Om en anvisning innebär en avvikelse från en trafikregel gäller anvisningen framför regeln".
    Om man bortser från "storlek och utformning" i Vägverkets yttrande är cirkulationsplatser av mindre storlek att betrakta som vägkorsningar.

    
    Vägtrafikkungörelsen som hänvisas till i ditt inlägg gäller inte längre, den ersattes 1998, alltså efter den domen du citerar, av trafikförordningen. I samband med det ändrades just rondellreglerna. Innan sågs det som en fyrvägskorsning med en cirkel, en rondell, i mitten, och man körde som i en vanlig korsning. -98 blev dessa i stället cirkulationsplatser, och började ses som en separat rund väg (=cirkulationsplatsen) med fyra avtagsvägar.

    I exemplet i TS kör alltså den blå bilen på en väg och svänger in på en annan väg.
  • Severus
    annniel skrev 2011-12-29 20:25:36 följande:
    Men snälla nån! Du tror på riktigt att körfälten leder ut ur rondellen samtidigt...ojoj...en rondell går runt..om man ligger i den inre filen måste du såklart byta fil till den yttre när du ska ur rondellen...

    Du har FEL
    Det är DUBBLA körfält

    Vore en annan sak om det var EN fil   
    Våga Vägra Östrogen
  • Alyssa
    Eleonor01 skrev 2011-12-29 20:21:32 följande:
    Alyssa

    Men inte ligga i högra körfältet när du åker ur en cirkulationsplats. Det har du fått helt om bakfoten!!
    Jo man ska helst byta till höger körfält om man ska ut ur en rondell, det minskar ju risken för olyckor som TS var med om. Men det är självklart inget tvång, men om man som Severus säger att man ska svänga vänster efter rondellen så ska man självklart ligga i vänster körfält när man åker ut.
  • Ari Gold

    Vi har en sådan rondell våg väg hem från mig till jobbet...kör genom den varje dag. 

    *Om svart bil såg att blå bil blinkade höger, skulle svart bil väntat med att köra in i rondellen

    *När blå bil svängde ut ur rondellen gjorde han ett körfältsbyte, i ett sådant läge är man skydig att se till att det inte kommer trafik i köfältet man korsar.

    Dvs i det här fallet måste både svart och blå bil ha brustit i uppmärksamhet för att krocken ska vara möjlig. 

      


  • Severus
    Alyssa skrev 2011-12-29 20:27:28 följande:
    Jo man ska helst byta till höger körfält om man ska ut ur en rondell, det minskar ju risken för olyckor som TS var med om. Men det är självklart inget tvång, men om man som Severus säger att man ska svänga vänster efter rondellen så ska man självklart ligga i vänster körfält när man åker ut.
    Våga Vägra Östrogen
  • Alyssa
    Hedebris skrev 2011-12-29 20:23:18 följande:
    Nu har jag pratat med en del personer. Bl a min mans kusin som är körskollärare. Alla har sagt samma sak. Två körfält leder ur denna rondell. DÄRFÖR ska svart bil inte köra ut förrän det är fritt i båda filer i rondellen. Man kan inte köra ut bara för höger körfält är fritt utan båda körbanorna ska vara fria då man kan svänga höger från båda filer. Hade rondellen däremot sett annorlunda ut dvs en körbana ur rondellen skulle blå bil legat i högerfilen från början..
    Bra förklarat! :)
  • Colourful

    Den svarta bilen bär hela skulden. Den ska lämna företräde och borde inte kört in i rondellen förrän den blåa kört förbi. Utan undantag. Skrämmande att så många inte har koll på reglerna!

  • Solaika
    plusplusplus skrev 2011-12-29 20:21:27 följande:
    Tastas har rätt. Det som avses är det aktuella fallet (ts), där det är tvetydigt var den svarta bilen befinner sig när den blå blinkar höger. Är den svarta inne i cirkulationsplatsen är det blå som felat vid kollisionen, är den utanför är det den svarta som felat vid kollisionen.
    Fidelis ad urnam skrev 2011-12-29 20:21:29 följande:
    Ja man har väjningsplikt för alla bilar i cirkulationsplatsen. Men i detta fall kan båda bilar redan ha varit inne i cirkulationsplatsen. Allt beror på när den blå bilen började signalera att denne skulle ut.
    Nej.. utifrån vart kollisionen inträffade är det uppenbart att den svarta bilen har gjort fel.. Du ska aldrig nånsin ge dig in i en rondell om du inte är säker på vart bilarna som redan ÄR där är på väg nånstans. Vet man inte, väntar man tills bilen passerat. Så enkelt är det. Den blå bilen var i cirkulationsplatsen innan den svarta körde in.. således har den blå företräde och den svarta har gjort fel. Det är inget snack om den saken!
     
    Kom och gå en mil i mina mockasiner, innan du bedömer vem jag är.
  • Majuni
    Alyssa skrev 2011-12-29 20:25:05 följande:
    Inte på motorväg...
    det är BARA du som pratar om motorväg i den här tråden! ALLA andra pratar om cirkulationsplatsen och körfälten runt den. Och sist jag var ute och körde så fanns det inte en enda cirkulationsplats på motorvägen!
Svar på tråden Vems fel vid krock i rondell?